מה חשוב לבדוק לפני חתימה על חוזה העסקה?

מזל טוב, התקבלתם למקום עבודה חדש! אתם מגיעים לשלב החתימה, אז אולי פשוט תעברו על החוזה ברפרוף, תחתמו עליו, ותסיימו עם זה?
אפשר, אבל המחיר אותו תשלמו בעתיד עשוי להיות גבוה הרבה יותר.

מה חשוב לבדוק לפני חתימה על חוזה העסקה?

מה חשוב לבדוק לפני חתימה על חוזה העסקה?

חוזה ההעסקה עליו תחתמו טרם תחילת העבודה הוא ההסכם הקובע ביניכם לבין המעסיק שלכם. הוא יקבע את טיב היחסים ביניכם, את התנאים עליהם המעסיק מתחייב כלפיכם ואתם כלפיו, ודן בסיטואציות אותן אתם עלולים לפגוש במהלך תקופת ההעסקה; ימי מחלה, תנאי סיום ההעסקה ואפילו הגבלות על מקום עבודתכם הבא.

כדי שההסכם עליו אתם חותמים ייצג אתכם נאמנה, עליכם לוודא שאתם מבינים את כל סעיפי החוזה, ואולי אפילו לתת לגורם מוסמך לעבור עליו כדי לגשר על השפה המשפטית אותה אתם לא מכירים.

חברת ליגלי - Legally ריכזה עבורכם 9 דגשים ראשוניים אליהם יש לשים לב טרם תחתמו על חוזה ההעסקה:

  1. תיאור התפקיד ותחומי האחריות

    תיאור התפקיד ותחומי האחריות שלכם כפי שהם מופיעים בחוזה מגדירים את היקף העיסוק שלכם בארגון אליו אתם משתייכים – מהן החובות שלכם ומה המעסיק שלכם יכול או לא יכול לדרוש מכם.
    ככל שתיאור התפקיד רחב יותר, כך למעסיק שלכם תהיה יותר גמישות לדרוש עמידה ביותר יעדים או האצלת סמכויות רבות. עליכם לוודא שהגדרת התפקיד משקפת היטב את הציפיות שלכם מהמשרה.

  2. משכורת ובונוסים

    ראשית, עליכם לוודא שהמשכורת אכן תואמת את הסכום שהסכמתם עליו והמועד המדויק שבו המשכורת תועבר אליכם. חלק זה עשוי לכלול גם תמריצים נוספים כמו בונוסים, אפיקי חיסכון כמו פנסיה, קופת גמל וקרן השתלמות, והחזרים עבור נסיעות והוצאות עבודה.
    עליכם לוודא שההגדרות לקבלת בונוס הן ברורות, ומנעד סכום הבונוס מוסכם עליכם.
    לגבי הפנסיה, המעסיק מחויב להפריש אותה לפי חוק, אך מועסקים רבים לא מודעים לאפשרות לדרוש גם קופת גמל או קרן השתלמות, אשר מאפשרות להם לפתוח חסכון שלא נלקח ממנו מס. אבל על איזה אחוז מהשכר תקבלו אותם? חשוב לוודא את זה לפני החתימה, וכמובן לדרוש שכלל ההפרשות שיתקבלו יהיו עבור 100% מהשכר, לא משנה באיזה צורה הוא מחולק.
    כמו כן, עליכם לוודא שהקריטריונים לקבלת החזרים מפורטים במלואם ולא משאירים מקום לפרשנות.

  3. זכויות יוצרים

    במידה והמשרה שלכם תלויה בתוכן שאתם יוצרים או ממציאים, המעסיק עשוי לדרוש את זכויות היוצרים עבורו. בין אם אתם מפתחים אפליקציות, שיטת עבודה חדשה, או ממציאים פטנט ייחודי במסגרת העבודה, עליכם לוודא שמוסכם עליכם שהזכויות על היצירה יעברו למעסיק. נקודה בעייתית יותר בנושא זה היא הדברים שתיצרו בתקופת ההעסקה שלא במסגרת העבודה. גם אם זה מחוץ לשעות העבודה המוגדרות שלכם וכפרויקט צד, הקניין הרוחני עלול להיות שייך למעסיק לפי החוזה. במידה ואתם כבר עוסקים בתחומים נוספים, או שיש סבירות שתעסקו בפרויקט צד פרטי בתקופת העסקה, עליכם לוודא שהקניין הרוחני שלכם מוגן.

  4. תאריך תחילת העסקה, סיום העסקה ותקופת התראה

    תאריך תחילת וסיום ההעסקה צריך להיות מדויק ומצוין בבירור, מכיוון שהוא משליך על הזכויות אותן אתם מקבלים. לעיתים, מעסיקים מגדירים תקופה מסוימת בתור תקופת ניסיון בתנאים פחותים, ועליכם לוודא שאורך התקופה והתנאים לאורכה מוסכמים עליכם.
    תקופת התראה לפני סיום העסקה חשובה מכיוון שהיא מאפשרת לשני הצדדים להתכונן לקראת הצעדים הבאים שלהם. עליכם לוודא שתנאי סיום ההעסקה שלכם ברורים, ותקופת ההתראה לא ארוכה או קצרה מדי – תקופה קצרה מדי לא תאפשר לכם להתכונן נכון לעבודה הבאה שלכם או לחיפוש אחריה, ומנגד, תקופה ארוכה מדי עשויה למנוע מכם משרות נחשקות שהאיוש שלהן הוא מיידי.

  5. שעות העבודה

    כדאי לוודא מראש מה מצופה מכם מבחינת שעות עבודה וימי עבודה. עדיף לנהל משא ומתן על תמהיל השעות מההתחלה תוך התחשבות בשינויים עתידיים שעלולים לצוץ, כמו מעבר דירה או התרחבות המשפחה. עליכם לבדוק אם יש אפשרות לשעות עבודה גמישות, משמרות, שעות נוספות, ועבודה בסופי שבוע וחגים.
    לעיתים יופיע בחוזה משפט בסגנון "מתחייב/ת לשעות עבודה בהתאם לנדרש לצורך השגת היעדים" – סעיף כזה מוכרח להגיע עם הגדרת גבולות ברורה והגדרה לשעות נוספות, כמו גם השכר שישולם בהן. במקרים רבים יגדיר המעסיק חלק מהשכר כתשלום עבור שעות נוספות, אך ללא הגדרה ברורה של מהי אותה מכסת שעות נוספות. יש לוודא שברור לשני הצדדים האם מדובר בעוד 10 שעות, 50 או 100, ושהפיצוי הכספי אכן הולם את כמות השעות.
    לפי החוק, גם עובדים בשכר גלובלי זכאים לתשלום נוסף על עבודה בימים מיוחדים, כמו שבתות וחגים. אם תיתכן סיטואציה שבה המעסיק ידרוש מכם לעבוד בימים אלו, אתם זכאים לתשלום של 150% על כל שעה בנוסף לשכר הגלובלי. כדאי לוודא שמצבים אלו מוזכרים בחוזה בצורה ברורה.

  6. מקורות הכנסה נוספים

    בעולם הכלכלה השיתופית בו אנו חיים, לאנשים רבים ישנה הכנסה נוספת. בין אם אתם מפתחים אפליקציה מהצד, בעליה של חנות מקוונת, או נותני שירות בפלטפורמות לעצמאיים, עליכם לוודא שהחוזה מאפשר לכם לקבל הכנסה נוספת. החוקים להגנת העובד מגנים עליכם בנושא הזה, אך כדי למנוע תסבוכות משפטיות עתידיות עליכם לוודא שהנושא מעוגן בחוזה.

  7. סעיף למניעת תחרותיות

    ישנן חברות אשר מכניסות סעיף המגביל את העובדים שלהם במעבר לחברות מתחרות עם סיום ההעסקה. מדובר בסעיף שבא להגן על המעסיק לאחר שהשקיע מזמנו וכספו בפיתוח העובד. עם זאת, סעיף זה מגביל את חופש העיסוק של העובד.
    במידה ונתקלתם בסעיף שכזה יש לקרוא אותו היטב ולהבין עד הסוף את המגבלות שהוא מציין כמו גם את הפיצוי שתיאלצו לשלם אם תפרו אותו. מעצם חתימתכם על חוזה עם סעיף זה אתם חשופים לתביעה אם תפרו אותו, כמו כל סעיף אחר בחוזה.
    בית המשפט מנסה להגן על העובד וחופש עיסוקו, כמו גם על המעסיק והקניין הרוחני שלו. ישנם פסקי דין שונים לטובת העובד ולטובת המעסיק, שכן כל מקרה לגופו. בית המשפט נוהג להתחשב בפרק הזמן של אי התחרות, היקף האיסור וסוג הפעילות שהעובד מנוע ממנה, ולא מקבל מצב בו ייאסר על עובד לעבוד בתחום עיסוקו בכלל.
    במידה ואתם מועסקים בנישה מקצועית שמתבססת על הידע שצברתם ופיתחתם, עליכם לוודא שסעיף זה לא חוסם עבורכם אפשרויות עבודה עתידיות.

  8. מיקום העבודה

    במקרים בהם העבודה תלויה במיקום גיאוגרפי, כמו נסיעות רבות לחו"ל, משרדים רבים במקומות שונים, או רשת עם מספר סניפים, למעסיק עשויה להיות עילה לדרוש מכם להעתיק את עבודתכם למיקום מרוחק ממגוריכם. כדי לא להיות בעמדת נחיתות במקרה בו תסרבו, עליכם לוודא שהחוזה משקף את העמדה שלכם לגבי מעבר לצרכי עבודה, כמות הזמן אותו אתם מוכנים לבלות בחו"ל ברצף, והמרחק ממקום מגוריכם אליו אתם מסכימים.

  9. סעיף 14 לחוק הפיטורין

    ודאי כבר שמעתם על סעיף 14, או בשמו העממי "ישלמו לי פיצויים גם אם אתפטר". נהוג היה לחשוב שמדובר בסעיף אידיאלי עבור העובד ואין סיבה לחשוב פעמיים לפני שחותמים עליו.
    אממה, כשמתעמקים בסעיף מבינים שגם פה, כמו בכל דבר, יש יתרונות וחסרונות. היתרון המובהק הוא במקרה של התפטרות. כן, תקבלו את אותם פיצויי הפיטורין בין אם תתפטרו או שתפוטרו. אבל החיסרון הוא במקרה של פיטורין. במידה ופיטרו אתכם בלי סעיף 14 תקבלו פיצויי פיטורין גבוהים יותר מאשר הייתם מקבלים עם סעיף 14. אי אפשר לדעת כיצד תסיימו את העסקתכם במקום עבודה חדש, אבל חשוב להכיר את היתרונות והחסרונות של סעיף זה על מנת לקבל החלטה מושכלת.

לסיכום, ההתמודדות עם חוזה העסקה חדש עשויה להיות מורכבת, אך התנהלות נכונה טרם החתימה תגן עליכם בסיטואציות עתידיות שאתם עשויים לפגוש במקום העבודה החדש. כמו בכל נושא, גם כאן ידע זה כוח, וניתן למנוע חיכוכים אם מגיעים עם הידע המוקדם והמדויק שרלוונטי לחוזה ההעסקה איתו אתם מתמודדים. מוכנים להתחיל את חיפוש העבודה בהייטק הבא שלכם?


* המאמר כתוב בלשון זכר מטעמי נוחות, אך פונה לכלל המגדרים בצורה שווה ושוויונית

אודות כותב המאמר: נתי מנועים הוא מנהל הפיתוח העסקי ואחד ממקימי ליגלי - Legally.
ליגלי - Legally היא פלטפורמה המאפשרת לכם לקבל פרשנות מהירה לסעיפים בחוזה במחיר שפוי.