פיטורים בהייטק

אם גם אתם עובדים בתעשיית ההייטק, אנחנו יכולים רק לנחש כי גל הפיטורים והמשבר הנוכחי בתעשייה מדאיג אתכם לא מעט. ואכן – אפשר לראות חברות רבות בארץ ובעולם ששולחות את העובדים שלהן הביתה, ויש לכך סיבות רבות. האם זה אומר שיש סיבה ממשית לדאוג? ובכן, לא בהכרח. לפני שנעמיק עוד ונדבר על המשבר ועל גלי הפיטורים האחרונים, חשוב לומר כבר מעכשיו כי על אף הצמצומים, עובדים מוכשרים בתעשייה כמעט תמיד ימצאו את מקומם בסופו של דבר. מעבר לכך, אפילו שמדובר במשבר חריף למדי, עדיין אפשר לראות שישנן משרות נחשקות מסוימות בעלות היצע גדול יותר מביקוש. מהן אותן המשרות ומה הסיבות לגל הפיטורים? הינה כל מה שחשוב ומעניין לדעת בנושא.

פיטורים בהייטק

פיטורים בהייטק

אם גם אתם עובדים בתעשיית ההייטק, אנחנו יכולים רק לנחש כי גל הפיטורים והמשבר הנוכחי בתעשייה מדאיג אתכם לא מעט. ואכן – אפשר לראות חברות רבות בארץ ובעולם ששולחות את העובדים שלהן הביתה, ויש לכך סיבות רבות. האם זה אומר שיש סיבה ממשית לדאוג? ובכן, לא בהכרח. לפני שנעמיק עוד ונדבר על המשבר ועל גלי הפיטורים האחרונים, חשוב לומר כבר מעכשיו כי על אף הצמצומים, עובדים מוכשרים בתעשייה כמעט תמיד ימצאו את מקומם בסופו של דבר. מעבר לכך, אפילו שמדובר במשבר חריף למדי, עדיין אפשר לראות שישנן משרות נחשקות מסוימות בעלות היצע גדול יותר מביקוש. מהן אותן המשרות ומה הסיבות לגל הפיטורים? הינה כל מה שחשוב ומעניין לדעת בנושא.

הסיבות לגל הפיטורים בהייטק

קשה מאוד לשים את האצבע על סיבה אחת בלעדית למשבר הגדול הזה וכפי שנראה מדובר בשילוב של כמה וכמה גורמים ובהם:

ירידה במניות

ירידה בערך המניות היא בלי ספק הסיבה העיקרית לגל הפיטורים. שווקי ההון בעולם נמצאים בירידה בשנים האחרונות וזה משפיע מן הסתם על ההכנסות של החברות, שרבות מהן מפסידות משקיעים על בסיס יומיומי כמעט. וכשיש ירידה בערך המניות, יש ירידה בהכנסות וצריך לגשר על הפער כדי לא להגיע למצב של הפסד. מה עושים? ניחשתם נכון – מפטרים עובדים. כביכול מדובר בצעד ההגיוני מבחינה כלכלית, כיוון שזאת ההוצאה הכי גדולה של כל חברה כמעט ולכן הפיטורים פעמים רבות בלתי נמנעים.

שוק ההייטק מתאזן

ענף ההייטק חווה במשך שנים הצלחה ושגשוג גדולים מאוד. המשבר שנוצר אומנם "עשה גלים", אבל חברות הייטק גדולות נשארו איתנות מולו. עם זאת, המשבר כן השפיע על חברות יצבות פחות ומבוססות פחות, כמו סטארט-אפים קטנים, שלהן כן יהיה קשה לשרוד מכה חזקה כזו. חברות סטארט-אפ גייסו כספים לפני המשבר, אבל לא בכמות מספקת כדי להיות מבוססים ויציבים אל מול המשבר, ולכן עלה הצורך להוכיח לקרונות שהשקיעו בהן שהן אכן מתייעלות.

ביקוש

כשבועת ההייטק הגיעה לשיא שלה, הביקוש לעובדים חדשים היה בשמיים ובעיקר אפשר היה לראות תחרות גדולה בין החברות על כל עובד ועובד. הגיוס הגדול הוביל לגל הפיטורים הגדול, שנגע בעיקר בג׳וניורים. חברות רבות ניסו להתייעל ולכן העדיפו עובדים סיניורים בעלי ניסיון, על פני עובדים ג'וניורים בתחילת דרכם. כלומר – אם עד עכשיו הביקוש לסניורים מוכשרים היה בשמיים, הרי שהיום הוא כבר מגיע לחלל. בגל הפיטורים הנוכחי הסניורים הם בלי ספק המצרך המבוקש ביותר של חברות ההייטק, ולכן גם המרוויחים הגדולים.

משכורות

אם הצצתם בעבר טבלאות שכר בהייטק, בטח שמתם לב לסכומים הגבוהים שאפשר לקבל בחלק מן המשרות השונות. למרות הפיטורים והמיתון, בשנת 2022 ראינו צמיחה ועליה בביקוש לתפקידי הפיתוח השונים ובמשכורות

עליה של 6.2% בהשוואה ל-2021.

איזה חברות נמצאות בגל פיטורים?

אז אכן מדובר בגל ובמגמה ברורה ואפשר לראות שזה קורה אצל החברות הגדולות בעולם וגם בקרב חברות הייטק בישראל, שכן הבולטות שבהן:

  • -METAפייסבוק: אין ספק כי הפיטורים בפייסבוק, אחת מחברות ההייטק הגדולות בעולם, אומרים הכול על התופעה ועל תקופת המשבר. הבשורה יצאה ממש לאחרונה והיא מדברת על פיטורים של לא פחות מ-11,000 עובדים בסניפים השונים ברחבי העולם.
  • Aid Genomics: חברה ישראלית שצמחה במשבר הקורונה בעת שהציעה בדיקות קורונה להמונים במחירים נוחים, ומבצעת עוד שורה של בדיקות מולקלוריות ומדעיות. ממש לאחרונה החברה פיטרה כמאה עובדים וישנו צפי לגל פיטורים נוסף.
  • Soluto: סולוטו היא חברת-בת ישראלית של חברת אשוריון מארצות הברית. ביולי האחרון הודיעה אשוריון כי היא סוגרת את מרכז הפיתוח הישראלי ומפטרת 120 עובדים, זאת במקביל לגל פיטורים עצום גם של עובדים בארצות הברית.
  • Fabric: ביולי האחרון הודיעה חברת פבריק על גל פיטורים מאסיבי של יותר ממחצית העובדים בחברה. הצעד הזה נעשה לאחר תחשיבים כלכליים והבנה כי המודל הפיננסי של החברה פשוט קרס. היא אומנם הצליחה לשרוד ועשתה מהלך חד לשינוי המודל העסקי, אך בעבור העובדים המפוטרים זה לא כל כך משנה.
  • Next-Insurance: לפני כשנתיים וחצי גייסה חברת הביטוח הישראלית לא פחות מארבעה מיליארד שקלים וביולי האחרון הודיעה כי תאלץ לפטר 200 עובדים, מרביתם עובדים בארצות הברית. מדובר בסך הכול כחמישית מעובדי החברה.
  • חברת הסייבר - צ'קמרקס: חברה סייבר בתחום אבטחת האפליקציות שהודיעה לאחרונה על קיצוץ של 100 עובדים, כעשרה אחוזים מעובדים החברה, מתוכם 40 עובדים כאן בישראל. על פי הערכות שונות הסיבה לפיטורים היא האינפלציה הגואה והמשבר העולמי בענף ההייטק.

מה אפשר לעשות אם יפטרו אתכם?

החברות הנ״ל הן רק כמה דוגמאות בולטות על קצה המזלג, אך צריך להבין כי מדובר במגמה וכי אפשר לראות זאת בעוד מאות חברות בארץ ואלפי חברות ברחבי העולם. אם זה קרה גם לכם, זה בהחלט לא נעים, אבל דעו שזה ממש לא סוף העולם. אם מלכתחילה היו לכם כישורים שאפשרו לכם להיכנס לענף, זכרו שיש לא מעט אופציות טובות בחוץ עבורכם. צריך לזכור כי המשבר הוא אומנם ממשי, אבל ענף ההייטק רחוק מאוד מלגווע. סביר להניח שיהיו עוד עליות בדרך ושכל מצב שכזה הוא כמעט תמיד זמני. כמו כן, גם בתקופה הנוכחית אפשר בהחלט למצוא משרות פנויות וטובות, בטח אם הגעתם מחברה טובה ויש לכם רזומה מרשים.

לאחר פיטורים אנו ממליצים בחום להכיר את הסוכן החכם – כלי מתקדם שיאפשר לכם להגדיר בדיוק את המשרה שאתם מחפשים כולל היקף המשרה הרצוי, ההכשרה והניסיון שאתם מביאים, ציפיות שכר, אזור המגורים ועוד. ההרשמה היא חינמית ומרגע שתגדירו את הסוכן החכם תתחילו לקבל הצעות עבודה במייל על בסיס יומיומי (ותגלו על הדרך שיש לא מעט כאלו, אפילו לנוכח המשבר העכשווי). זוהי דרך מצוינת להיכנס לעבודה חדשה בהקדם האפשרי לאחר פיטורים, אבל גם אם אתם פשוט מחפשים את האתגר הבא שלכם בעולם ההייטק.

אילו משרות רלוונטיות גם לאחר הפיטורים בהייטק?

נכון – גל הפיטורים עשוי להיראות מפחיד ביותר, אבל בסוף חשוב להבין כי ישנן מאות משרות בהייטק וכי רבים מהתפקידים הם חיוניים למדי. ישנן חברות שבהן לא רק שלא נעשו קיצוצים משמעותיים בתקופת המשבר, אלא שעבורן תנופת הגיוס עדיין בשיאה פחות או יותר. בין היתר בתחום של הנדסת תוכנה – זהו תחום שנשאר יציב מאוד ובהייטק מחפשים מהנדסי תוכנה מוכשרים כמעט תמיד. גם בתחום של הנדסת חומרה אין שינוי משמעותי ואפשר לומר בפה מלא שענף ההייטק צמא למהנדסי חומרה טובים, וכי מדובר באחד התפקידים הנחשקים ביותר. לצד אלו אפשר לראות עוד תחומים רבים שלא ממש נפגעו בגל הפיטורים כגון ניהול מערכות מידע, דאטה סיינס ועוד.

לסיכום

גל הפיטורים בהייטק הוא עניין רציני, אבל אין צורך לדאוג, שוק ההייטק לא הולך להיסגר בזמן הקרוב. ממש כמו הירידה הנוכחית אפשר לצפות בהחלט עלייה, ובכל מקרה נראה כי גם מפוטרי ההייטק, שהם לרוב עובדים בעלי כישורים מבוקשים וניסיון, מצליחים לקום מהמשבר ולמצוא משרה טובה לאחר מכן. אם גם אתם פוטרתם לאחרונה מחברת הייטק, ואם צברתם ניסיון מספיק, תוכלו בהחלט למצוא בית חדש בתוך זמן קצר ואולי אפילו תגלו כי כל זה היה לטובה. אנו מזכירים לכם כי הסוכן החכם שלנו עומד לרשותכם וכי באמצעות השירות החינמי הצעות העבודה השוות ביותר יגיעו אליכם לתיבת המייל. בהצלחה!