עושים את (קורות) החיים קלים
על מנת שכמה שיותר חברות תחזורנה אליכם, כשאתם מגישים מועמדות למשרת הייטק, חשוב שקורות החיים שלכם ידעו להציג את הידע שלכם בצורה נכונה וטובה. ככה עושים את זה
יתכן שאתם העובדים שכל מעסיק רוצה - יש לכם הכשרה סופר-רלוונטית למקצוע בו אתם מעוניינים, ונסיון מקצועי מעולה, לא זינקתם מחברה אחת לשניה לאורך הקריירה, ואתם באמצע שנות ה-30, אבל כל אלו לא בהכרח מבטיחים שמספר החברות שיפנו אליכם, יהיה גדול כמו שמגיע לכם. קורות החיים שלכם עלולים לסנן אתכם הרבה לפני שלב הראיון האישי. אז אם אתם רוצים שקורות החיים שלכם לא יסיימו את חייהם בטרם עת במגרסה המשרדית, כדאי שתקראו את הכתבה הבאה.
הדרך למציאת העבודה הבאה שלכם, בין אם פוטרתם, בין אם אתם חשים מיצוי בעבודה הנוכחית, ובין אם אתם רוצים לשפר את המשכורת, מתחילה בדף A4 (או שניים) לבן וקטן. זה שיש לכם נסיון זה טוב, אבל כדי שמי שקורא את קורות החיים שלכם, יבין שיש לכם נסיון רלוונטי למשרת הייטק, קורות החיים צריכים להיכתב בצורה ברורה ומסויימת. ריכזתי מספר עצות חשובות, שיעזרו לכם להציג את היכולות שלכם בצורה היעילה ביותר:
רלוונטיות קורות החיים
כשאתם שולחים קורות חיים למשרת הייטק, עיצרו לרגע וחישבו - נניח שאתם הייתם מגייסים עובד למשרה הזו, אילו כלים ונסיונות הייתם רוצים שיהיו לו? רישמו את התובנות אליהן הגעתם, ודאגו שכל אחת מהן תופיע בקורות החיים. סדרו אותן לפי סדר החשיבות ההגיוני, בהסתמך על נסיונכם במשרות דומות (לדוגמא: אם המשרה דורשת טיפול בלקוחות בחו"ל, ציינו שעבדתם בעבר עם לקוחות בחו"ל ושאתם דוברים, כותבים וקוראים אנגלית בצורה שוטפת).
סדר הופעת הדברים
קורות חיים טובים מתחילים בפרטים אישיים. מיד לאחר הפרטים האישיים, ציינו את ההשכלה שלכם בקצרה, ואז, את הנסיון התעסוקתי. אם אתם בוגרי אוניברסיטה חסרי נסיון, אל תסתפקו בלציין את ההשכלה. פרטו עליה, ספרו בהרחבה באילו כלים ושפות תכנות אתם בקיאים, ובאיזה תחום הגשתם פרוייקט סיום, ולא לשכוח לציין את הציון הסופי של התואר (בעיקר אם הוא מעל 80). אגב - זה מקסים שהוצאתם בגרות מלאה-מורחבת בשפות ביזנטיות בתיכון רוגוזין, וזה נורא נחמד שמלאתם דלק ב"סונול" כדי לממן את התואר, אבל זה לחלוטין לא רלוונטי למשרת הווירטואליזציה שאליה שלחתם קורות חיים.
אורך קורות החיים
זה הזמן לנפץ את המיתוס המוכר. האורך כן קובע! אל תדחסו את כל המשרות והתפקידים שעשיתם לתוך דף אחד, אם זה גורם לכם לוותר על דברים שחשוב שקורא קורות החיים ידע (כלים, שפות תכנות, נסיון ניהולי וכו'). זה לגמרי בסדר אם קורות החיים שלכם יתפרשו על שני דפים. אם עברתם את שני הדפים, כנראה שכתבתם יותר מדי.
פירוט המשרות בקורות החיים
חשוב שקורות החיים שלכם יכילו כל פרט מידע שעשוי להיות רלוונטי למקצוע שלכם. אם הייתם טכנאיי תקשורת נתונים, ציינו באילו פרוטוקולי תקשורת נגעתם (TCP/IP או UPD), על אילו רשתות (LAN/WAN), אם עבדתם בסביבת Windows או שמא Linux והאם ניהלתם במסגרת התפקיד.
תמצות קורות החיים
למרות שמומלץ לפרט כל מידע חשוב שיעזור לקורא קורות החיים שלכם להבין מה עשיתם עד כה, השתדלו לנפות מקורות החיים מלל מיותר שעלול להטביע את המידע הרלוונטי, ולגרום לו ללכת לאיבוד. השתמשו בהגיונכם הבריא - אל תציינו דברים מובנים מאליהם מחד, אבל קחו בחשבון שמי שקורא את קורות החיים, לא בהכרח בקי בכל הטכנולוגיות בהן עסקתם. השתמשתם בצב"דים? ציינו את שמם!
גרסאות
הרבה מועמדים שוקלים לכתוב יותר מגירסא אחת של קורות חיים, שמותאמת אישית לכל משרה אליה הם פונים. קחו בחשבון שיתכן שכמה גרסאות של קורות החיים שלכם, יגיעו לאותו האדם, ולאותה החברה. זה נראה מוזר ולא לחלוטין משדר אמינות. הסתפקו בגירסא אחת, אבל פרטו בה כל דבר שיכול להיות רלוונטי לנסיונכם.
קורות חיים - בעברית או אנגלית?
בהמשך ישיר לקורות חיים במספר גירסאות, יש אנשים שנוטים לתרגם את קורות החיים בהייטק שלהם לאנגלית, ספק בשביל הרושם וספק בשביל הרלוונטיות. לאנגלית יש שלושה חסרונות מהותיים:
- אם אתם לא דוברים את השפה, שגיאות תחביר וכתיב עשויות להיות בעוכריכם.
- רוב יועצות ההשמה דוברות שפת אם עברית, וגם אלו מאיתנו שקוראות/ים אנגלית בקלות, מעדיפות/ים עברית (מה לעשות...הרבה יותר קל להתמודד עם שפה שאנחנו מכירים על בוריה).
- שמות של תוכנות, שפות תכנות ושאר כלים, משמשים כ- Buzz-words. כשמילה כתובה באנגלית בתוך טקסט עברי, היא מיד בולטת וקופצת לעין. האפקט הזה הולך לאיבוד כשקורות החיים שלכם כתובים באנגלית (שימו לב כמה המילים Buzz-Words בלטו בסעיף הזה, עוד בטרם קראתם אותו).
מתי כן אנגלית? כשכתוב לשלוח קורות חיים באנגלית, או כשהמשרה מחייבת אנגלית שפת אם, ושליחת קורות החיים באנגלית עשויה להראות שהשפה הזרה לא מהווה בפניכם מכשול.
מראה קורות החיים - ארגון
אין דבר שמעייף את העין יותר מאשר קורות חיים מבולגנים. קורות חיים מאורגנים היטב, מחולקים ל"פסקאות", כאשר כל פיסקה כזו עוסקת בנושא אחר (נסיון תעסוקתי, שירות צבאי, השכלה וכו'...). בתוך כל פסקה, דאגו שכל הסעיפים יתחילו באותו הקו, ושכל תתי הסעיפים יתחילו קצת יותר שמאלה:
מבנה נכון:
נסיון תעסוקתי
2010 - 2013 מנהל Marcom בחברת AntiHomer. במסגרת התפקיד עסקתי ב:
1. שיווק
2. ניהול קשרי לקוחות:
א. מענה לתכתובת
ב. עבודה מול ספקים
מבנה לא נכון:
נסיון תעסוקתי
2010 - 2013 מנהל Marcom בחברת AntiHomer. במסגרת התפקיד עסקתי ב:
1. שיווק
2. ניהול קשרי לקוחות
א. מענה על תכתובת
ב. עבודה מול ספקים.
עקביות
אם כתבתם בתאריכים 2000-2003, דאגו לשמור על עקביות וציינו תמיד את התאריך המוקדם יותר בצד שמאל. חוסר עקביות יגרום לטעויות בהבנת משכי הזמן שהחזקתם בכל עבודה, ולבלבול. מעבר לכך, הוא משדר חוסר רצינות ואפילו זלזול.
שגיאות כתיב ותחביר
אל תזלזלו בסגנון הכתיבה. בידקו וּודאו שהמסמך לא מכיל שגיאות כתיב מביכות. אף אחד לא מצפה מכם להיות אבשלום קור, אבל זה נראה ממ לו טוב, שהמשפטים שלכם מחילים שגיעות כטיב.
פונט
למרות הרצון העז שלכם להשתמש בפונט מלא קישוטים שעיצבה אחותכם בקורס לתקשורת חזותית בשנקר, כדי לתת לקורות החיים נופך אישי, השתדלו להשתמש בפונטים קריאים שאינם מעייפים את העין - הפונטים המקובלים הם אריאל, תהומה ודויד.
שמות
בידקו באינטרנט איך בדיוק כתובים שמות התוכנות והכלים בהם עסקתם. אם לכלי קוראים VMware (עם שתי אותיות גדולות בהתחלה), כיתבו אותו בדיוק כך. היתרון בשמות המתחילים באותיות גדולות הוא שזה גורם למילים האלו לקפוץ לעין, בעת רפרוף על הטקסט, וככה, הכלים החשובים בהם עסקתם יבלטו בתוך הטקסט ויסייעו לקורא לדעת אם אתם רלוונטים במהרה.
תמונה בקורות החיים
הדרך הטובה ביותר להסביר למה לא תמונה, היא לחזור על מה שאמרה לי ליאור טפר, מנהלת ההדרכה שלנו, כששאלתי אותה אם כדאי לצרף תמונה לקורות החיים להייטק: "יש מישהו שנמצא בתהליך כבר די הרבה זמן. את התמונה שלו, שמופיעה בראש קורות החיים, אני מכירה בעל-פה ובכל פעם שהוא שולח לי את קורות החיים שוב, האינסטינקט הראשוני הוא לסגור את קורות החיים ולא לטרוח לקרוא אותם". אז זה נכון שקורות חיים עם תמונה הם זכירים יותר, אבל אם יש לכם נטיה לשלוח את קורות החיים הרבה פעמים לאותה חברה, הם יהיו זכורים לרעה. מעבר לכך, כל מי שפתח פרופיל משתמש באתר דייטינג כלשהו, לבטח מכיר את אפקט התמונה הלא מחמיאה (היא גורמת לאנשים לסנן אתכם על סמך מראה חיצוני גרידא). אם בכל זאת בחרתם לצרף תמונה, צרפו תמונת פספורט סטנדרטית, שלא תהיה גדולה מדי, ולא תתפוס חצי עמוד.
מעט על עצמי
רובכם טורחים לציין בחלק הסופי של קורות החיים, שאתם אוהבים סרטים, קריאת ספרים וטיולים. רובנו לא קוראים את החלק הזה כי הוא לא תורם דבר על המועמד, ובנוסף, הוא כמעט זהה לחלוטין אצל כל המועמדים. הגדיל לעשות מועמד וציין שאחד התחביבים שלו הוא השלכת סכינים. קריפי מאוד! איכשהו, לא נראה לי שזה יעודד מעסיק לבחור בו כעובד. אם יש לכם משהו מאוד מיוחד לכתוב בחלק הזה (אני הצלחתי להתקבל לשלושה ראיונות עבודה בגלל שכתבתי שיש לי חוש הומור מחריד), כתבו אותו. אם אתם אוהבים את כל מה שכל השאר אוהבים, וותרו על החלק הזה, ואם אתם נמנים על זן האנשים, שהתחביבים שלהם לקוחים מספר אימה של סטיבן קינג, שימרו את זה לאוטו-ביוגרפיה שתכתבו לאחר השחרור מהכלא.
מכתב מקדים לקורות החיים (Cover Letter)
הדעות לגבי נחיצותו של המכתב המקדים חלוקות: חלק מיועצות ההשמה בדיאלוג טענו שזה מיותר לגמרי ושהן לא טורחות לקרוא אותו, אלא אם הוא תמציתי ומציין בצורה ברורה וקצרה את הדברים החשובים באמת בהם עסק המועמד (לא עבודות קודמות אלא כלים והכשרות). מכתב מקדים חנפני לא מקרין על המועמד בצורה חיובית, ואם המקצוע הוא משהו יצירתי (marcom למשל) אזי, מכתב מקדים יצירתי עשוי להצביע על כישורים רלוונטים לתפקיד. דבר נוסף שניתן לציין במכתב המקדים (בהנחה שצרפתם אחד לקורות החיים) הן שאיפות להסבה. אם עסקתם במקצוע X ואתם רוצים להתקבל למשרות Y דווקא, רצוי לציין את זה במכתב המקדים. אגב, כמעט כל יועצות ההשמה ציינו שמכתב מקדים לא מוסיף ולא גורע, ושיתכן שאם קורות החיים שלכם יפלו לידיים של מישהו שאינו רב נסיון בקריאת קורות חיים להייטק, יתכן שהמכתב המקדים דווקא כן יותיר עליו רושם רב.
פרט אחרון והכי חשוב
לא לעשות טבלאות, ולא לשלוח קורות חיים במסמכים גרפיים (PDF למשל). קורות החיים שלכם משמשים אותנו בשביל לגזור פרטי מידע ולהזין אותם במערכת שלנו, וטבלאות ו-PDFים מסבכים את חיינו לחלוטין.
לסיום, מצורפים קורות החיים של סמי קונדקטור, מהנדס תוכנה בדיוני:
קורות חיים לדוגמא - סמי קונדקטור
שם: סמי קונדקטור
ת. לידה: 12.12.78
דואל: sami.conductor@gmail.com
השכלה
BA 2000-2004 בהנדסת תוכנה מאוניברסיטת בן גוריון (ציון תואר 83)
נסיון תעסוקתי
2004-2006 ר"צ QA בחברת AntiHomer.
במסגרת התפקיד:
* ניהול ישיר של צוות של 5 בודקים (לו"ז משימות, דוחות)
* ביצוע בדיקות אוטומציה ב- QTP ו- WinRunner של מוצר חומרה-תוכנה
* כולל כתיבת סקריפטים ב- VB
* עבודה בסביבת Linux ו- Windows
* כתיבת מסמכי STP, STD ו-STR
שירות צבאי
1996-1999 חייל קרבי בחטיבת גבעתי (שחרור בדרגת סמ"ר)
שפות
עברית - כתיבה, קריאה ודיבור - שפת אם
אנגלית - כתיבה, קריאה ודיבור - רמת שפת אם
נ.ב.
שכתבתם את קורות החיים שלכם? מוזמנים לשלוח אותם אלינו ונעזור לכם למצוא את המשרה הבאה שלכם בהייטק.
ואם אתם כבר שם, למה שלא תציצו בלוח המשרות שלנו, הא?