ספר לי קצת על עצמך - איך מראיינים נכון?
מדי פעם, גם מראיינים וותיקים עם הרבה ניסיון צריכים לעצור ולבדוק אם תהליך הראיון שלהם הוא יעיל, חבורתי ולא משרה על המרואיין לחץ שפוגם בתפקודו. זה מה שחשוב לבדוק
אם תחשבו על זה במשך חמש שניות, סביר להניח שתצליחו להזכר בראיון הראשון, אי פעם, שערכתם למועמד: בדפיקות ליבכם, בתחושה המוזרה, בפה היבש ובחשש שזה שמתראיין מולכם, יבחין בכך שזאת הפעם הראשונה שלכם. עכשיו, כמה שבועות/ חודשים/ שנים (מיחקו את המיותר) אחרי, אתם כל כך מנוסים עד שזה לא מצריך מכם לחשוב אפילו - המועמד נכנס והראיון מתחיל על אוטומט... וכאן בדיוק מתחילה הבעיה! לפעמים, עודף הנסיון עשוי להיות דווקא בעוכרינו.
בחברות רבות, הראיון הוא הכלי המרכזי בבחירת מועמד לתפקיד - בעזרת הראיון ניתן לדעת את התאמת המועמד לתפקיד ולאופי החברה. כמראיינים, אתם לבטח יודעים כמה קשה, עד בלתי אפשרי, לנסות לאבחן אדם שרק פגשתם, בתוך חצי שעה. לשמחתינו, היכולת לראיין משתפרת עם הניסיון, אבל דווקא הנסיון הזה, עשוי לגרום לנו לסמוך, יתר על המידה, על המקצועיות שלנו, ולדלג כלאחר יד על דברים שוליים לכאורה. כדי למנוע מהמרואיינים את עוגמת הנפש, וכדי למנוע מהחברה שלכם לפספס מועמד טוב, בקשתי מחיה בורנשטיין, מנכ"לית דיאלוג לה ניסיון של כשני עשורים במשאבי אנוש, לחלוק כמה טיפים למראיינים, שעשויים לעזור;
חייל, פתח שעון!
אל תיתנו למועמד לחכות יותר מחמש דקות - קבעתם שעה לראיון? עימדו בה!
ביום הראיון, גם בלי תקלות ועיכובים, המועמד לחוץ, נרגש ומיוסר. מועמד שנאלץ לחכות לנו בחוץ, נכנס לראיון, כבר, כשהוא לא במיטבו. הוא עצבני במקצת על בזבוז הזמן, ועצביו מרוטים מציפיה. כשם שאנחנו שונאים לחכות למרואיינים, כך, הם שונאים לחכות לנו. אם יש לכם יום עמוס בראיונות עבודה, אל תקבעו מועדים שלא תוכלו לעמוד בהם.
ראיון מובנה ככל האפשר
גם אם ביצעתם מאות ראיונות למשרה המדוברת, אל תזלזלו בהכנה לראיון. חיזרו שוב על דרישותיה המדוייקות של המשרה, ועל קורות החיים של המרואיין. הכינו לעצמכם סידרה של שאלות רלוונטיות שיכסו את כל הפרטים החשובים למשרה. קיראו את קורות החיים של המרואיין שוב, ממש לפני הראיון - אם הפעם הראשונה ש"פגשתם" את קורות החיים מתרחשת במהלך הראיון, יהיה לכם קשה לנהל אותו בצורה מוצלחת. התחילו כל ראיון בהסבר קצר על החברה ועל התפקיד - פרטים אלו יעזרו למועמד להציג את כישוריו הרלוונטים, ולהשמיט דברים שאינם רלוונטים למשרה. חשוב לשאול את המועמד שאלות "פתוחות", שיאפשרו לו להתבטא, ולהמנע מלכוון את תשובותיו. כמו כן, רצוי לסיים את הראיון בתיאור של המשך התהליך וצפי הגיוס.
הציגו את האמת, את כל האמת ורק את האמת
אל תנסו לייפות את המשרה או את יכולות התפקיד. אל תמכרו למועמד תשע שעות עבודה, אם הממוצע בחברה עומד על 11 שעות, ואפשרויות לקידום, אם הפעם האחרונה שעובד אצלכם קודם, קרתה לאחר שמנהלו הישיר עבר לדיור מוגן ב"אחוזת ראשונים". בעוד שלשקר אין רגליים, לעובד ההייטק הממוצע יש רכב ליסינג, ואין לו בעיה לנצלו בשביל לנסוע לראיון עבודה בחברה אחרת, ברגע הראשון שהוא יבין שמכרתם לו סיפורי אלף לילה ולילה.
לא חובה לשמור דיסטנס - שובו של עידן הקרח
מרואיינים רבים הם אנשים נפלאים ולבביים, ביומיום, אבל קפואים ולחוצים במעמד הראיון. נסו להשרות על המרואיין הרגשה נוחה - שאלו אותו איך הוא מרגיש,איך הוא הסתדר עם ההגעה, והאם הוא רוצה לשתות. "שבירת קרח" כזו עשויה לעזור למועמד להפתח בפניכם, ולראיון להיות אמין ומוצלח. זיכרו כי מעבר לראיון עצמו, בעיני המועמד, אתם פניה של החברה והרושם שהוא יקבל עליכם, יהיה הרושם שהוא יקבל על החברה.
לא לפחד משאלות קשות
מטרת הראיון היא לבחון את מידת התאמתו של המועמד לתפקיד. אל תפחדו משאלות קשות או לא נעימות, אבל אל תירו אותן לחלל החדר, בצורה שעלולה לגרום למועמד להסגר ולפתח אנטגוניזם. אם המועמד מנסה להתחמק בדרך זו או אחרת ממתן תשובה ברורה לשאלה ששאלתם- נסו בדרך אחרת. אל תחששו מ"שתיקה" של המרואיין - מותר לו לעצור לחשוב בשביל לסגנן את תשובה. אדרבא, כולנו אוהבים אנשים חושבים.
אל תאשימו את המרואיין
למרות שתהליך הסינון שלנו הוא יעיל, מדי פעם קורה שאנחנו מזמנים לראיון מועמד לא מתאים - הזמנתם מהנדס תוכנה שמתעסק ב-ASP.NET לסביבת WEB, והגיע מהנדס מוכשר, שמתעסק לצערכם/ן, באותה טכנולוגיה, אבל לסביבת WinForms. כשמקרה כזה קורה, השתדלו לזכור כי גם אם המרואיין שיושב למולכם אינו מתאים לתפקיד, הוא עדיין בן אדם, וככזה, יש לו רגשות, ציפיות ואכזבות. חוסר התאמה לתפקיד אינו נעשה במכוון, ולכן, הימנעו מטון מאשים. אין צורך להמשיך בראיון כשהוברר שהמועמד שזימנתם לא עומד בדרישות הסף, אבל ניתן לסיימו בטעם טוב - רוב המועמדים יקבלו את חוסר התאמתם בהבנה, אם תסבירו להם למה.
אל תשמעו את המרואיין. הקשיבו לו
לפעמים, אחרי שמונה שעות של ראיונות ו-20 מהנדסי תוכנה, מפעמת בכם ההרגשה ששמעתם הכל, ראיתם יותר מדי, והראש יתפוצץ לכם אם מישהו יאמר בנוכחותכם את המילה "Oracle" פעם נוספת. עם כמה שזה קשה, זיכרו שכל מועמד שאתם מראיינים, הוא מועמד ראוי בפני עצמו. האזינו לו בקשב רב, ותנו לו להרגיש שמה שהוא אומר מרתק אתכם. בידקו את הגבולות של עצמכם ואל תנסו לדחוס יותר מדי מועמדים ביום אחד. אין שום טעם לסמן וי על 20 מועמדים ביום, אם במהלך הראיון של חצי מהם, ניסיתם להזכר אם עשיתם כביסה צבעונית השבוע או לו.
ולא לשכוח מזגן - חם, חם, חם
ישראל, לאלו מכם (ובעיקר, לאלו מכן) שטרם הפנימו את העובדה, היא מדינה מדברית לוהטת ולחה. דאגו שהחדר יהיה ממוזג, בעיקר בקיץ. במהלך הראיון המועמד לחוץ, וכשלחוצים מזיעים. כשאדם נלחץ מעצם זה שהוא מזיע, הוא מזיע עוד יותר, מהלחץ, וחוזר חלילה - הדבר האחרון שאנחנו מעוניינים בו, זה לגרום למרואיין לחוש מצוקה מהסיבות הלא נכונות.
לסיכום - עד כמה שקל לשכוח את זה, חלק עצום מאופייה של החברה, תלוי בכם ובמועמדים שתגייסו. אתם האדם הראשון שהמועמדים פוגשים, והטעם שתותירו במועמד, גם אם הוא לא עבר את הראיון, יהיה הרושם שלו על החברה בה אתם מועסקים. לפני כל תחילת ראיון, סמנו לעצמכם את התכונות וההכשרות החיוניות למשרה, וזיכרו - המועמד הוא בן אדם, וככזה, הוא ראוי ליחס הולם.