ירידה בשכר בעבודה חדשה - מתי כדאי להסכים?
האמונה הרווחת היא שבקריירה צריך רק להתקדם, ושחובה שהשכר בעבודה הבאה יהיה גבוה מהשכר בעבודה הקודמת. אך האם יש מקרים שבהם שכר נמוך יותר הוא דווקא הצעד הנכון מבחינת הקריירה?
נושא השכר הוא לרוב פרמטר משמעותי בבחירת משרה כזו או אחרת. השכר הוא אינדיקציה לחשיבות התפקיד בהיררכיה הארגונית ומצביע לא פעם על מידת הבכירות. בסופו של יום, השכר הוא התגמול על העבודה וגורם מוטיבציה משמעותי מאוד.
השאיפה היא בדר"כ לשפר את השכר אך עם זאת, אנו פוגשים לא מעט מחפשי עבודה שמחליטים לקחת תפקיד / משרה גם כשהשכר נמוך בצורה משכרם הקודם או אפילו בשכר הנמוך ביחס למקובל במשק. באילו מצבים ניתן וסביר לחתום על חוזה בשכר נמוך יותר מהשכר הקודם?
לשלם שכר לימוד גם בעבודה
בראשית הדרך המקצועית, כשאתה נטול ניסיון ממשי ורצונך הוא לצבור ניסיון מקצועי ולהשתלב בארגון ותפקיד שיכול לקדם את כישוריך המקצועיים, שכר נמוך שקול ל"שכר לימוד". אמנם התגמול עבור העבודה מתבטא בשכר נמוך אך בתמורה יש לך "דריסת רגל" בתחום מקצועי חדש.
כשיש תנאים אחרים שמפצים
ישנן חברות רבות בהן העבודה כוללת הטבות רבות ששוות כסף. לדוגמא: תשלום לגני ילדים, ביטוחי רפואיים נוספים, ביטוחי מנהלים, הטבות מיוחדות (כמו תשלום על לימודים אקדמיים לילדים) בונוסים, תנאים סוציאלים טובים, אופציות, וביטחון תעסוקתי. במקרים אלו שכר נמוך עשוי להיות משתלם לטווח ארוך. גם אם ההטבות הללו לא באות לידי ביטוי "נטו" בשכר יש להן משמעות פיננסית.
זמן שווה כסף
זמן שלנו הוא מצרך יקר מאוד. לכן, גם אם לא שימרת את תנאי השכר הקודמים אך ההצעה החדשה מבטיחה שעות עבודה פחותות מקודמתה או לחילופין קרבה משמעותית למקום המגורים (ולכן, פחות "זמן אבוד" בנסיעות ופקקים) כדאי לשקול בחיוב פשרה בשכר.
קידום או שינוי מקצועי בקריירה
גם כשיש מאחוריך רקורד מקצועי עשיר אך אתה רוצה לעשות "מהפך" מקצועי, תהיה, לא פעם, נדרש להתפשר בשכר בתמורה לאותו שינוי. מדובר ב"ירידה לצורך עלייה" כי תפקיד שמקדם אותך מקצועית או מאפשר כניסה לעולם מקצועי אחר מחייב לעיתים פשרה בשכר.
לשמור על רצף תעסוקתי
ימי המשבר הכלכלי לימדו אותנו כי שמירה על רצף תעסוקתי והרצון שלא להישאר נטול עבודה עשויים לגרום לפשרה בשכר ובלבד "שלא להישאר בלי עבודה".
העלאות בשכר
זכרו, ששכר טבעו לעלות במשך הזמן. במקרים רבים ראינו מחפשי עבודה שמצאו עבודה בשכר נמוך, ולאחר פרק זמן סביר קיבלו העלאה משמעותית. אותם מחפשים ביצעו את חיפוש העבודה הבא שלהם מעמדה נוחה יותר ויכלו לדרוש שכר גבוה יותר (וגם לקבל אותו). נכון שעם השכר הולכים "לקנות במכולת", אך כשאתם בוחנים משרה כלשהי כדאי להסתכל על התמונה המלאה, או במילים אחרות, על "השכר האמיתי". תנאים נוספים, עניין בתפקיד, חברה עם עתיד מבטיח, קידום מקצועי- גם אלו צריכים להילקח בחשבון.