איך לספר שפוטרת?
מזל טוב, הצטרפתם לאוכלוסיה גדולה של עובדים שפוטרו. איך מספרים את זה בראיונות עבודה, והאם עדיף לשקר ולספר שעזבתם?
זה לא סוד שהשנה האחרונה גרמה ללא מעט עובדי הייטק עיניים טרוטות ופרפורי לב. חברות פיטרו, מחלקות שלמות נסגרו, פרוייקטים בוטלו והמשכורות ירדו. עולם ההייטק, שבמשך העשור וחצי האחרונים, נקשרה לו הילה של עולם זוהר עם משכורות עתק ותנאים מעוררי קנאה, היה כמרקחה, ולפתע, אנשים שנחשבו לעובדים מחוזרים מאוד, נאלצו למצוא את עצמם בראיון, ממלמלים במבוכה את המילה "פוטרתי". עד כמה שזה יפתיע אתכם, השוק הרבה יותר סלחן ממה שנדמה לכם, גם אם קרה הנורא מכל ופוטרתם מעבודתכם, אבל חשוב לדעת איך להציג את זה. לשם כך, יצרנו 4 תרחישים דמיוניים (כל השמות והמקרים בדויים ואינן מתבססים על אנשים ספציפיים) שמיצגים נאמנה את המקרים בהם נתקלנו בתקופת משבר ההייטק בשנת 2009. ביקשתי משני קוגן ומאנה בריין - שתי יועצות השמה בכירות בדיאלוג, להסביראת הדרך בה ניתן להציג תסריטים אלו בצורה חיובית.
פיטורין
מיכל היתה אחת מאותם "ברי מזל" שפוטרו בגל האחרון של קומברס. עם תואר ראשון במדעי המחשב, ונסיון של שלוש שנים בפיתוח JAVA, מיכל חששה שפיטוריה יגרמו למראיינים לחשוב שהיא עובדת לא טובה.
אנה: "מועמדים חוששים שאם הם יודו שפיטרו אותם, זה יציג אותם בצורה שלילית. זה לא נכון - אם הפיטורין נעשו בשל איחוד מחלקה, קיצוצים, או בשל ביטול תקנים, סיבת הפיטורין הופכת מאישית (כשלון, עובד לא טוב וכו') לסיבה שאינה תלויה במועמד ולכן, פיטורים שכאלו לא יקרינו על המועמד בצורה שלילית. נסיונה של מיכל והחברה בה רכשה נסיון זה, יהפכו אותה למועמדת מבוקשת בשוק הייטק".
מיצוי
בוריס התקבל לפני כשנה וחצי לחברת חלומותיו כמהנדס חומרה מתחיל. כבוגר BSc בהנדסת חשמל, עם הצטיינות דיקן מהטכניון, חברות עטו עליו כמוצאות שלל רב, וכיסו אותו בהבטחות לעתיד סוגה בשושנים. הוא השתלב בחברה בתחום הסמיקונדקטורס בתפקיד פיתוח VLSI. לאחר שנה וחצי, הבין בוריס שהוא בכלל נולד לעסוק בתחום התוכנה והחל לפזול לעבר חברת ההשמה דיאלוג, כדי למצוא לעצמו עבודה שתסקרן את רעבתנותו לריגושים חדשים.
שני: "אחת הסיבות הנפוצות ביותר לחיפוש עבודה בעולם ההייטק היא הרצון לגוון, להתקדם וללמוד דברים חדשים. מרבית המהנדסים הצעירים נכנסים לעולם התעסוקה לאחר לימודים במוסד אקדמי ללא היכרות עם כלל התפקידים שיש לעולם התעשייתי להציע להם. הם מכירים את מה שהם נחשפים אליו במהלך הלימודים ותו לא. עם הזמן, כאשר הם צוברים ניסיון עבודה בתעשייה ונחשפים לסביבה בה הם חיים ועובדים (כולל נושאי תפקידים נוספים בחברה שלהם או באחרות), הם לעיתים מגלים תובנות אחרות בנוגע למסלול הקריירה שבו היו רוצים להתפתח. למרות שתחושת מיצוי היא אחת הסיבות הנפוצות ביותר לחיפוש עבודה בעולם ההייטק, גם את המיצוי חשוב להציג נכון. אם אתה עובד במשך זמן רב באותה חברה, ורוצה לשנות את התפקיד, להרחיב או לרענן אותו, זה לא דבר שלילי, בעיקר, אם קורות החיים שלך לא מעידים עליך כעל עובד תזזיתי, חסר "נאמנות" למקום קבוע".
קידום
דוד, בן 32 ועם תואר ראשון בתעשיה וניהול, עובד בחברת ענק כבר שש שנים. הוא התחיל בתפקיד של מיישם והתקדם במהרה לתפקיד מנתח מערכות, אבל מאז, הנסיקה המטאורית שלו בחברה נעצרה. דוד פנה למנהל המחלקה שלו, והתלונן שהוא חש שהוא תקוע במקום כבר מעל לשלוש שנים. מנהל המחלקה הסביר לדוד שבדומה לו, יש עוד 20 אנשים במחלקה הזו בלבד, שרוצים קידום, ושזה לא אפשרי.
אנה: "יש חברות שהיכולת להתקדם בתוכן כמעט ולא קיימת, ולכן, סיבת עזיבה שנובעת ממצב כזה, לא נתפשת כשלילית. אדרבא, הרצון להתקדם ולהתפתח נתפשים כתכונות חיוביות במועמד, ומעידות על אמביציה אישית, כל עוד קורות החיים שלו לא מלאים בעזיבות תכופות לצורכי קידום, מה שעשוי להצביע, שוב, על חוסר נאמנות למקום קבוע".
חוסר הלימה בין הגדרות התפקיד לתפקיד בפועל
כשלנה התקבלה לתפקידה הנוכחי, סיפר לה המנהל הישיר שלה, שהיא תעסוק בפיתוח תוכנה לאוטומציה, בביצוע בדיקות אוטומטיות ובמעט בדיקות ידניות. שנתיים אחרי, לנה עוסקת בעיקר בבדיקות ידניות, במעט בדיקות אוטומטיות וכחלק נלווה לתפקידה, היא גם עוסקת בכתיבת סקריפטים לצרכי אוטומציה, אבל בצורה חלקית. ללנה יש תואר ראשון במדעי המחשב.
שני: "לעיתים נוצר פער בין הגדרות התפקיד/משרה בחברה, בשלבים ראשונים ומתקדמים של הראיונות, לבין התפקיד בפועל. הסיבה לכך פחות חשובה, אולם התוצאה בהחלט. תפקיד עלול התגלות כמשעמם, חסר מעוף ולחלוטין שונה ממה שהוגדר בראשית הדרך. אם החלטת לעזוב את תפקידך הנוכחי בשל הבדלים בין הגדרת התפקיד לתפקיד בפועל, ציין זאת בראיון העבודה. יחד עם זאת, לא כדאי לציין סיבה זו מספר רב של פעמים, שכן אז, עלול הדבר להצביע על כך שמחפש העבודה אינו יודע לסנן הצעות רלוונטיות עבורו".
ומה לא להגיד בראיון עבודה?
בין אם עזבת, פוטרת, או שאת/ה סתם רוצה להתקדם, מוטב לא להגיד דברים שליליים על מקום העבודה הקודם, על המנהלים הישירים ועל הקולגות. זה מקרין עליך בצורה שלילית, ועשוי לגרום לך להשמע מריר/ה וכעוס/ה.
פיטורין אינם סוף העולם - רובנו עוברים את זה במהלך הקריירה שלנו, וחלקינו עוברים את זה, אפילו, יותר מפעם אחת. כמו כל דבר בחיים, חשוב לקחת את הפיטורין בפרופורציה, להכין תכנית עבודה, להתכונן לכל ראיון מראש, ולהכניס את עצמנו למצב רוח חיובי ומעוּדַד לפני הראיון, כדי שנוכל להציג את עצמנו בצורה הטובה ביותר. אל תשכחו, כשם שאתם לא מביאים את הצרות מהבית למשרד, כך, אתם לא מביאים את הדכדוך שבפיטורין לראיון העבודה. חייכו, הִראו שופעי ביטחון והרגישו שהמשרה הזו "תפורה עליכם".