ההכנה הטובה ביותר לנאום מעלית מלחיץ

נאום מעלית הוא מושג מוכר בעולם ההייטק אבל לא רק, ומשמעותו לדבר בקצרה על אדם (או על עצמנו), להציג אותו ואת יכולותיו במסגרת הזמן המוגבל שבו עולים או יורדים במעלית. בואו נדבר על למה חשוב לדעת מה זה – ואיך עושים את זה.

נאום המעלית

נאום המעלית

נאום מעלית הוא מושג מוכר בעיקר בעולם ההייטק אבל לא רק, ומשמעותו לדבר בקצרה על אדם מסוים (או על עצמנו), להציג אותו ואת יכולותיו במסגרת הזמן המוגבל שבו עולים או יורדים במעלית. מדובר בטכניקה מוכרת למדי כחלק מקבלה לעבודה וגיוס עובדים. בואו נדבר על למה חשוב לדעת מה זה – ואיך עושים את זה.

מהו נאום המעלית?

תהליך של מציאת עבודה הוא לא פשוט, ולכן יש הרבה דרכים להעלות את הסיכויים שלכם להתקבל. אחת הדרכים הללו היא נאום המעלית: נאום קצר של מספר משפטים, שבו תוכלו לדבר עם אדם בעל תפקיד אסטרטגי ולהציג בפניו את עצמכם ואת יכולותיכם. הנאום צריך להיות קצר מספיק כדי שתספיקו להציג את כולו במסגרת הזמן המוגבל של העלייה או הירידה במעלית, ועם זאת שתוכלו להעביר את המסר בבירור.

כאשר חברות הייטק מגייסות עובדים חדשים, הן בוודאי מחפשות את המועמדים המתאימים ביותר. לכל משרה יש המון מועמדים פוטנציאליים, ולכן אם יש דרך שבה תוכלו להעלות את הסיכויים שלכם להתקבל, בהחלט מומלץ לשקול אותה ולתכנן אותה מראש כדי לגרום לזה להצליח.

מה מצריך ממני נאום מעלית?

הצגה עצמית

נאום מעלית מוצלח כולל הצגה עצמית שלנו. הדבר הראשון שאותו חייב להבין האדם שעומד מולנו בצורה מדויקת הוא מי האדם שנמצא מולו. נאום המעלית הוא קצר ומהיר במהותו, ולכן ההצגה העצמית צריכה להיות בסיסית ומתומצתת ככל האפשר. המשמעות היא שאתם חייבים למצוא את הדרך המדויקת להסביר בדיוק מי אתם במהירות, וחשוב לשים דגש על הנקודות החזקות והטובות ביותר ברזומה שלכם.

בהמשך נדבר עוד על תרגול של נאום המעלית לפני שאתם מבצעים אותו בפועל, אך זהו הזמן לדבר על הכלים הבסיסיים והחשובים ביותר שיעזרו לכם: קול, ביטחון ושפת גוף. הקול חייב להיות יציב, עליכם לשדר ביטחון בכל שלב ולהסתכל בעיניים של המראיין שלכם, ושפת הגוף שלכם צריכה לשדר נינוחות וביטחון בעצמכם. נכון, זה לא משהו שבא באופן טבעי לכל אחד ואחת. עם זאת אלו הם דברים שבהחלט ניתן לתרגל ולעבוד עליהם לאורך זמן וחשוב להתחיל בהקדם.

השקיעו בהופעה

עדיף להיות תמיד מי שאנחנו, אבל אם מראה מוזנח ומרושל זה מי שאנחנו צריך להבין שזה לא ישרת אותנו כשאנו מחפשים עבודה. אין מה לעשות, המראה שלנו משדר מסר לעולם והמסר שאנו רוצים לשדר כשאנחנו מחפשים עבודה צריך להיות מסר של מקצועיות, חריצות ורצינות. מה זה אומר בפועל? שבמהלך נאום מעלית כדאי שנראה הכי טוב שאנחנו יכולים. סנדלים ומכנסיים קצרים, שיער פרוע וזקן לא מסודר – אאוט. זה כמובן לא אומר שאתם צריכים ללבוש טוקסידו לכל ראיון עבודה שלכם, וגם הקיצון הזה עשוי להיתפס כמגוחך ולא רציני. מומלץ לדאוג מראש למלתחה של ביגוד קז׳ואלי פלוס ולהשקיע בתספורת וגילוח לפני ריאיון. אפשר להתעקש ולומר שהמראה החיצוני לא קובע, ושמה שחשוב זה האופי ואישיות, וזה נכון במידת מה. עם זאת, חשוב ליצור רושם של אדם רציני ומטופח שיכול להוביל את הארגון, לייצג אותו מול לקוחות וכמובן להעיד על מידה של סדר, אסתטיות ורצינות שחשובים מאוד למעסיקים בעולם העבודה החדש כיום. אין ספק שהופעה חיצונית מוקפדת בהחלט תעלה את הסיכויים שלכם להתקבל.

דברו עברית תקנית

זו לא תהיה הגזמה לחזור ולהדגיש את החשיבות של התבטאות נאותה בעל פה. יכול מאד להיות שאתם המועמדים המושלמים לתפקיד שאתם מתראיינים אליו, ושיש לכם את ההכשרה המתאימה, הרבה מאד ניסיון, שאתם מגלים כישורים חברתיים וכישורי עבודה בצוות, ובקיצור, שמאד משתלם לקבל אתכם לתפקיד. כל היתרונות הנהדרים הללו עלולים בהחלט לרדת לטמיון בגלל טעויות עברית, במיוחד אם הן חוזרות על עצמן מספר פעמים בזמן הקצר של נאום המעלית. למה זה ככה? שימוש בשפה לא נכונה עשוי ליצור רושם מוטעה של חוסר רצינות, השכלה לא נאותה ואף בורות במקרים מסוימים, וזאת גם אם אתם ההפך הגמור מכך. כדי להימנע מכך, מומלץ לכתוב את נאום המעלית ולבדוק באמצעות גוגל כל ביטוי שקשור לשם המספר, זכר ונקבה, ואפילו את כל הטקסט בכללותו. תוכלו אפילו להיעזר בקבוצות ברשתות חברתיות של חובבי עברית ואף עורכי לשון, שיעזרו לכם לעמוד על הטעויות ולתקן אותן לפני שמתחילים לדבר.

אל תשכחו למדוד זמנים לפני שמגיעים לזמן האמת

בואו נדבר על האלמנט החשוב ביותר בנאום המעלית – הזמן. מראיינים צריכים לסנן בהרבה מקרים מאות פניות (אולי אפילו יותר), ואין להם זמן להתעכב יותר מדי על כל מועמד. במרבית המקרים הם כבר ידעו להחליט אם המועמד מתאים כבר בשתי הדקות הראשונות של הריאיון. המשמעות של הדבר היא שהזמן הקצוב הזה הוא הזמן היחיד שלכם להסביר בדיוק מי אתם ולמה דווקא אתם מתאימים לתפקיד יותר מכל מועמד אחר. לפני שאתם ניגשים לראיונות עבודה, עליכם לבדוק את הזמן של נאום המעלית שלכם ולראות שאתם מצליחים להעביר את כל הרעיונות המרכזיים והחשובים במסגרת של זמן של לא יותר משתי דקות.

שימו לב: בלא מעט מקרים, במיוחד אם המראיין רואה בכם פוטנציאל התאמה, הריאיון יהיה יותר ארוך וירד לפרטים קטנים יותר. עליכם להיות מוכנים לכך ולדעת להרחיב בנושאים שונים במידת הצורך. 

תרגול יביא אתכם להצלחה

נאום המעלית מתייחס אומנם למעמד של ריאיון או פגישה עם אדם בכיר כמו מנכ״ל או בעלים של חברה גדולה, אך ככלל הוא רלוונטי וקשור לכל פגישה עסקית שהיא, לרבות ראיונות עבודה עם אחראי הגיוס במקומות עבודה שונים. עצם המעמד הזה הוא הרבה פעמים מקור ללחץ, סטרס, ואפילו חרדה לקראת הריאיון. יש הרבה דרכים להתמודד עם התופעה הזו לרבות מדיטציה, תרגילי נשימות ודמיון מודרך, אך אין ספק שהדבר החשוב ביותר הוא לנסות ולתרגל את המעמד כמה שיותר. אפשר לתרגל עם חברים ובני משפחה, ואפילו יכול להיות בסדרת ראיונות שאתם עושים בתהליך חיפוש עבודה. ככל שייצא לכם לתרגל יותר בשטח, כך תהיו מוכנים יותר לקראת הרגעים החשובים באמת.

אל תהיו ספונטניים: חשוב להתכונן מראש לכל תרחיש

כאשר כל מילה חשובה, אין מקום לספונטניות. כתבו את הנאום שלכם מראש, שנו בהתאם לצורך ותרגלו את הגרסה הסופית בלבד ככל האפשר. אם תקפידו לשייף אותו ולחזור עליו מספר פעמים וכן תקפידו להכין את עצמכם מבחינה מנטלית ומבחינת ההופעה החיצונית שלכם, סיכויי ההצלחה שלכם יעלו באופן משמעותי בעקבות כך.

התאימו את הנאום לקהל הצפוי לכם

חשוב להתאים את הנאום שלכם לקהל שעומד לשמוע אתכם. גם אם אתם לא יודעים בדיוק את מי תפגשו במעלית, כדאי להתאים את הנאום לאופי הארגון שבו אתם רוצים לעבוד, ובהתאם לתכונות שלכם שמתאימות בדיוק לארגון הזה. אם אתם כן יודעים את מי אתם רוצים לפגוש במעלית, כדאי להתאים את הנאום אליו ולתפקידו בחברה, כדי לומר את הדברים הנכונים שיתאימו לאוזניים הנכונות. אל תדבקו בגרסה אחת לכל ארגון ולכל אדם, משום שזה לא תמיד יתאים ותסתכנו ביצירת האפקט ההפוך ממה שרציתם.

מה נחשב נאום מעלית מוצלח?

עולם העבודה החדש הוא שונה בתכלית מעולם העבודה של לפני 20 שנה. התחרות גדולה יותר על כל משרה, הזמן והמשאבים של המראיינים מוגבלים הרבה יותר והחברות הגדולות מפתחות שיטות סינון חכמות כדי לא ״לבזבז״ זמן יקר עם כל אחד מהמועמדים שמגיעים להתראיין. נאום מעלית מוצלח הוא כזה שמצליח להתאים את עצמו למציאות הזו בדיוק. הוא חייב להיות קצר ותמציתי, לכלול את כל הפרטים הרלוונטיים החשובים מבלי להחסיר אף פרט: הצגה עצמית, הצגת הרזומה והכישורים, הסבר על היתרונות שלנו ומדוע חשוב לנו לקבל את התפקיד, ואם אפשר, גם פרט פיקנטי שיעזור לבדל אותנו מאחרים.

סיכום

נאום מעלית מוצלח עשוי בהחלט להיות כרטיס הכניסה למשרת החלומות שלכם, ובכל מקרה זהו כלי חשוב שכדאי שיהיה באמתחתנו תמיד. אם עדיין אין לכם נאום מעלית מוכן, זה הזמן להתיישב מול המחשב ולהתחיל להכין אחד כזה בדיוק. בהצלחה!