להוציא דפים, יש בוחן פתע - מבחנים בראיון העבודה
סיימתם את התואר ונדמה לכם שזהו, כבר לא ישאלו אתכם על תיקיות של שפת C++, נכון? אז"ש! כל ראיון עבודה כולל בתוכו גם מבחן מקצועי. אל תלחצו, פשוט קראו את הרשומה הבאה והתכוננו בהתאם.
בונבונירות מסוימות מגיעות עם ההודעה "עשוי להכין גלעיני פרי", כדי להזהיר את הטועם מהפתעות קשות שעשוית להותיר אותו ללא שיניים. ובהשאלה, הייטקיסטים יקרים - ראיונות עבודה בעולם ההייטק, עשויים להכיל מבחן טכני. מפתיע ככל שזה ישמע, חלק נכבד מכם לא מודע לכך, אז אם אתם מתכונים לנעוץ שיניים בעולם חיפוש העבודה , היו מודעים לכך והכינו את עצמכם מראש. והנה הסבר מורחב לתופעה...
שאלות על OOD עשו לי OCD מרוב פחד
בחברת ההשמה דיאלוג, אנחנו לא נופלים מהרגליים כשבוגר טרי וחסר ניסיון, שזה אך יצא לתור בשבילי חיפוש'' העבודה, חוזר אלינו לאחר הראיון, ופולט בתדהמה שדרשו ממנו לכתוב קוד. אנשים, שזו להם הפעם הראשונה בשוק העבודה, באמת לא אמורים לדעת איך השיטה עובדת. באמת שזה מובן כשזה בוגר טרי, משוחרר מצה"ל, או סטודנט. זה קצת פחות מובן, כששועלי קרבות וותיקים, אנשים שכבר הסתכלו לתפקידי פיתוח בלבן של העין, שוטחים בפנינו, לא פעם, את התדהמה שאחזה בהם כשהמראיין שאל אותם שאלות בקוד. לטובת אלו מכם שלא יודעים, מוקדשת הכתבה הבאה.
אז מה עושים?
אם להסתמך לרגע, על האוּרים והתומים שלי, אז קודם כל - בלי פאניקה ("המדריך לטרמפיסט"). גם לראיונות עבודה ניתן להתכונן, וזה לא דורש יותר מרענון החומר. החלק החשוב ביותר הוא להיות מודעים לכך שתצטרכו לעבור מבחן טכני, ולא להלחץ מהאפשרות שידיעותיכם יבחנו על ידי איש מקצוע.
מכיוון שראיון העבודה אמור לקבוע אם אתם מתאימים לתפקיד או לא, הוא כמעט תמיד יכלול ראיון מקצועי כזה או אחר. סביר להניח שהמבחן המקצועי יבדוק באופן תאורטי את הידיעות שלכם בתחום הרלוונטי למשרה, אבל זה לא תמיד מחייב. גם אם אתם שוחים בחומר (אחרי הכל, אם למדת את המקצוע בתואר, או טוב מכך, עסקתם במקצוע במהלך השנים האחרונות, אתם אמורים לדעת את התשובות לשאלות שתשאלו), רצוי לא לנוח על זרי דפנה, ולמרות תחושת הבטחון, להתכונן למבחן מראש:
- בררו על התפקיד ועל החברה – קראו באינטרנט, או שאלו בטלפון על החברה, על מוצריה, ועל סוג התפקיד לו אתם מרואיינים. המידע הזה יעזור לכם לדעת אילו שאלות יופיעו במבחן. לדוגמא, אם אתם מתראיינים לתפקיד מהנדס פיתוח VLSI בחברה שמייצרת שבבים, סיכוי סביר שתשאלו שאלות על verilog או על VHDL.
- חיזרו על מה שלמדתם בתואר – אלגוריתמים, C, JAVA, OOD, verilog וכו'. אתם עשויים להתקל בכל אחד מהם במהלך המבחן, ולהדרש ליישם אותם בפתרון שאלות טכניות.
- חפשו באינטרנט – תתפלאו לגלות, אבל רוב החברות הגדולות חוזרות על אותם המבחנים פעם אחר פעם. מרואיינים שכבר עברו אותם, טורחים לפרסם את השאלות ולפעמים גם את התשובות, באתרים מקצועיים שמיועדים לכך. חיפוש קצר באינטרנט, על שם החברה לה אתם מתראיינים, עשוי להעלות את המבחן עצמו. אל תשננו – השתמשו במבחן בשביל להתכונן. וודאו שאתם מבינים את הפתרון, ומסוגלים להגיע אליו גם לבד. אם הרגשתם שהשאלות מדברות אתכם בשפה זרה, חזרו לסעיף א'...
- שאלו בפורומים – אין לכם מושג כמה ידע עצוּר בתוך פורום מקצועי. גולשיו, סביר להניח, כבר היו בראיון בחברה לה אתם מתראיינים, והם יוכלו לסייע לכם. הם גם יוכלו לעזור לכם בשאלות לימודיות בהן נתקעתם. רק הערה קטנה: שניה לפני שאתם מפרסמים את השאלה, עשו חיפוש קצר בפורום על מנת לוודא שהיא לא נשאלה כבר.
- חברים שכבר עובדים – אם אתם מכירים חברים שכבר עובדים בחברה, דברו איתם. בקשו מהם להבין מה שואלים בראיון, על מה להתכונן, ומה כדאי לשנן.
מומלץ לקרוא: שלמה שוורץ, מראיין וותיק, מסביר על מבנה של ראיון מקצועי
מבחן? אבל הניסיון שלי כתוב בקורות החיים!
תהליך גיוס העובד בנוי כמו מסננת. בשלב הראשון קורות החיים שלכם יכניסו אתכם דרך הדלת, אבל על מנת שתישארו בתוך החדר, יבדקו גם מה אתם יודעים. לא מעט שמות תפקידים אינם מלמדים כיאות על הידע שלכם, ולכן, את הידע הזה יש רק דרך אחת לבדוק – בעזרת מבחן. חלק נכבד מהחברות יזמנו אתכם ליום ראיונות מרוכז בן כמה שעות, שיכלול מספר סוגי מבחנים, כפי שפירט שלמה שוורץ – מפתח תוכנה ומראיין עתיר ניסיון, בכתבה שפורסמה בעבר (לתשומת ליבכם, הפיסקה הבאה נותנת דוגמא למבחנים מתחום פיתוח התוכנה. יתכן שמבחנים מתחומים אחרים, כגון חומרה, תשתיות וכו', יהיו שונים במקצת, אבל העיקרון זהה):
אילו סוגי מבחן קיימים בתחום פיתוח התוכנה?'
שלמה שוורץ: "בפיתוח, ישנם שלושה סוגי מבחן עיקריים (ולא מחייב ששלושתם יופיעו בראיון):
- מבחן בעל פה, בו המראיין שואל שאלות והמרואיין עונה עליהן
- כתיבת קוד
- מבחן עם שאלות, שלרוב הוא אמריקאי"
מבחן בעל פה
שלמה: "המבחן בעל פה נערך מול מראיין אחד, או סוללה של מראיינים. המרואיין מתבקש לענות על שאלות מקצועיות, בדרך כלל בקשר לניסיון שלו. אני נוהג להתחיל ראיונות כאלו בשאלה 'ספר לי על משהו מעניין שכתבת', כשאני מכווין את המרואיין לספר לי על פרויקט, מחקר, באג מסובך שהוא פתר, feature שהוא תכנן וכו'...משך הזמן שמוקדש לשאלה הזו הוא כ-10 דקות, ובמהלכה, אני עוזר למרואיין להבהיר נקודות שהוא לא פירט בצורה מספקת.
לראיון כזה יש מספר דגשים:
מאחר והרבה פרויקטים מבוצעים בצוות, אני לא מצפה מהמרואיין להגיד שהוא פיתח את הפרויקט לבד מן המסד ועד הטפחות, אבל אני בהחלט רוצה לשמוע שהוא מכיר את כל הגורמים בפרויקט, שרלוונטיים לתפקיד שהוא מילא, למשל, ארכיטקטורה וקוד. אני בודק האם יש למועמד "ראש גדול". האם הוא מסוגל להציע פתרונות אחרים לבעיות שהציג, למנות יתרונות/חסרונות לאופן הביצוע. האם הוא מכיר גם את שאר החלקים בכלים בהם נעשה שימוש ולא רק את מה שהוא מימש.
במידה והמועמד בוחר להציג נושא שלא ניתן להפיק ממנו יותר מדי מידע (הצגת הודעות משתמש על המסך, למשל) אני אנווט אותו למשהו עם יותר בשר, שיכלול מימוש מורכב בעל מאפיינים קלאסיים יותר כמו MVC, או תכנון OOP, ארכיטקטורות N-Tier Layer וכו'...
לכל ראיון כזה יש שאלות נוספות, כלליות יותר, שעוסקות באלגוריתמים פשוטים או בכל נושא אחר שהמועמד עשוי להיתקל בו במסגרת עבודתו היומיומית בחברה. לרוב, הזמן המוקדש לפתרון הבעיה הזו נע בין 5-10 דקות. זה יכול לכלול שאלות כמו מיון מערך, בעיות רשימות מקושרות, רקורסיה, וכו'".
מבחן כתיבת קוד
שלמה: "המבחן הזה מדמה מצב אמת - המשימה בו נראית כמו שגרת היום האמיתית בה יתקל העובד לכשיתחיל לעבוד ולכן היעילות שלה גבוהה. מטרת המבחן היא לראות האם וכיצד יתמודד המועמד עם בעיות בתכנות, מהו הפתרון שהוא יבחר בו, ובכלל, מהי רמת כתיבת הקוד שלו. מאחר והמטרה היא לדמות את המציאות, מבחן כזה יבוצע על סביבת פיתוח מוכרת וסטנדרטית, ולמועמד תהיה גישה לאינטרנט.
על פי רוב, המועמד יידרש לכתוב תוכנית Console שעושה שימוש בקלט-פלט סטנדרטיים, בשורת פקודה. המימוש עשוי לכלול מערכים, ניתוח Strings, ומבני נתונים. רצוי לתת מבחן שיכלול שימוש בכלים בסיסיים ככל האפשר (אבני הבניין של השפה למשל) ולא בטכנולוגיות או Frameworks ספציפיים כיוון שהמטרה היא לבחון את יכולת המועמד בפתרון בעיות ולא לבחון את זכרונו ויכולתו לשנן פקודות".
מבחן אמריקאי
שלמה: "מבחן כזה נועד לבחון ידע ובקיאות בחומר ופחות בוחנת יכולות חשיבה ותכנות. כדאי לחלק את המבחן לכמה נושאים ולתת ציון בנפרד על כל נושא. כך אפשר לקבוע שמועמד מסוים מכיר את פלטפורמת X ברמה גבוהה ואילו סביבה אחרת פחות מוכרת לו. הציון הממוצע המשוקלל של כל המבחן לא משקף באמת את רמת המועמד כיוון שסביר להניח שיש נושאים שהוא לא בקיא בהם ולא כדאי לפסול מועמד על סמך מידע כזה".
ניתן לקרוא על כל מבחן בהרחבה, באתר של שלמה
אל תזלזלו במבחן! כשלון בחלק הזה, כמעט תמיד אומר שלא תתקבלו למשרה. אם אתם סובלים מחרדת מבחנים, רצוי לשנן את החומר כמה שיותר, כדי להקטין את הסיכוי שתקבלו בלאק-אאוט במהלך המבחן. כמו כן, רצוי להתנסות בכמה ראיונות מקצועיים בחברות בהן אתם לא ממש להוטים לעבוד כדי להרגיל את עצמכם ללחץ של המבחן, עד שתחושו בנוח, או אז, תוכלו להתנסות בדבר האמיתי.
מה קורה אם לא יודעים את התשובה?
אם אתם זוכרים את שיעורי המתמטיקה מהתיכון, אז כמו שם, כך גם בעולם האמיתי – לפעמים לא משנה התשובה הסופית, אבל מאוד חשובה הדרך אליה. מטרת הראיון, אמנם, היא לגלות כמה אתם יודעים (או לא יודעים, במקרה הרע), אבל מראיין טוב מעוניין גם לדעת, מאיזה חומר קורצתם:
האם אתם מרימים ידיים ברגע שאתם לא מצליחים להגיע לתשובה?
האם אתם ממציאים תשובה לא נכונה, רק כדי להראות שפתרתם?
האם אתם מודים בכך שלא הצלחתם, ומבקשים עזרה?
שאלנו שני מראיינים מנוסים מה ההעדפה המקצועית שלהם בנושא:
0אור0 – "עדיף מישהו שכאשר לא ברור לו משהו, הוא שואל ומפתח דו שיח, מאשר זה שנותן פתרון שגוי, העיקר לא לשאול". [מתוך פורום "עבודה בהייטק", תפוז]
Choo – "שיראה לי מה הוא כן ניסה. אני לא צריך שהוא יחשוב בקול רם - מצידי שיחשוב בשקט, ויראה לי את מה שהוא כן הגיע אליו אחרי כמה זמן - העיקר שה"נתקעתי" יגיע עם הסבר על היכן הוא נתקע.
יש אנשים שפשוט אומרים "לא יודע". אין לי יותר מדי מה לעשות עם זה. אני מחפש אנשים שכשיהיה להם חצי-פתרון, יספרו לי עליו, ולא יאמרו לי "אני לא יודע". זה נדיר שלאדם אין שום דבר לומר על הבעיה הלוגית, אלא אם הוא מהסוג שמרים ידיים מיד כשהוא רואה בעיה קשה - ועם כאלה אנשים אני לא רוצה לעבוד. ומהכיוון השני - מאוד מתסכל לעבוד עם אנשים שאומרים לך "אני לא יודע" או "אני לא מצליח" או "לא הבנתי" - ולא אומרים לך מה הם לא יודעים, או מה הם לא הבינו". [מתוך פורום " עבודה בהייטק, תפוז]
לקריאת הדיון המלא, הקליקו על הקישור
לסיכום, לפני כל ראיון שאתם עומדים לעבור, דאגו לברר על החברה, על המוצרים שהיא מפתחת, על התפקיד, ועל הטכנולוגיה בה תשתמשו לשם ביצוע התפקיד. כל המידע הזה, סביר להניח, יעזור לכם להתכונן מראש למבחן המקצועי, כמו גם, יעזור לכם להגיע אליו בטוחים יותר, ורגועים יותר. אל תסמכו על המזל או על הזכרון, בעיקר כשאתם חלודים, ולא נגעתם בחומר בצורה פעילה זמן רב. מומלץ לשאול בפורומים מקצועיים על סוג השאלות שיופיעו במבחן המקצועי, ולהעזר בחברי הפורום בפתרון שאלות שלא הצלחתם לפתור לבדכם.