תואר דו חוגי או חד חוגי במדעי המחשב?

תואר במדעי המחשב הוא לא תואר קל, לכן חלק מהסטודנטים מעדיפים לקחת אותו כדו-חוגי, מתוך ההנחה שאת קורסי החובה הם גם ככה יעשו. האם זה עשוי לפגוע בסיכוייהם למצוא עבודה בגמר התואר?

המשכורות בעולם ההייטק הן גבוהות, ולכן, הן קוסמות גם לאנשים שלא עשו חמש יחידות מתמטיקה בתיכון, והעדיפו במקום, לעשות חמש יחידות בספרות. התארים שנצרכים לתעשיית ההייטק הם תארים מתמטיים, וחלק מהקורסים בהם הם קשים למי שהחשיבה שלו פחות ריאלית. לאנשים כאלו ישנה האופציה לעשות תואר דו-חוגי, שחציו מדעי המחשב (או הנדסה אחרת) וחציו הומאני יותר, ובכך גם להשיג תואר רלוונטי להייטק, וגם להימנע מללמוד קורסים קשים. אבל האם זה באמת יעיל במציאת עבודה בהייטק?

נדון בזה לעומק ברשומה הבאה.

יתרון הבחירה

היתרון המהותי ביותר בלימודים דו-חוגיים הוא הבחירה. כשאתם לומדים במחלקה חד-חוגית, הסילבוס שלכם, ברובו, נקבע על ידי מוסד הלימודים, והלחץ כמו גם הקושי הלימודי, הוא לא משהו שאתם יכולים לשנות.

בדו-חוגי, לעומת זאת, תוכלו לבחור מחלקה אחת "הייטקיסטית" [למשל מדעי המחשב], ומחלקה אחרת הומאנית יותר [כלכלה, מנהל, אחר], וכך, תאלצו להתמודד עם קורסים קשים במחלקה ההייטקיסטית, אבל עם קורסים "קלים" [הכל יחסי] במחלקה האחרת, מה שיותיר לכם יותר זמן ללמוד ולהשקיע בקורסים הקשים, ותיאורטית, סביר להניח שיהיה לכם קל יותר לסיים את התואר בממוצע גבוה יותר. אם זה נשמע לכם טוב מדי בשביל להיות נכון, זה כנראה בגלל שזה אכן טוב מדי בשביל להיות נכון...לשיטה הזו יש חסרונות ומיד נדבר עליהם;

חסרון ההתנגשות

אז נכון, אם בחרתם ללכת על תואר דו-חוגי, תוכלו לבחור מחלקה אחת "להייטק", עם רמת לימודים קשה, ומחלקה אחרת "לשם שמיים" עם רמת לימודים קלה יותר, מה שיקל על לחץ הלימודים, וישחרר אתכם לחרוש טוב-טוב למבחנים החשובים, אבל לא הכול מושלם:

כשאתם לומדים תואר חד-חוגי, המרצים שלכם מתחשבים זה בזה, מכירים את לוח הבחינות שלכם, ויודעים לשבץ את הבחינות ככה שיהיה לכם מספיק זמן להתכונן. כשאתם לומדים בדו-חוגי, לא פעם יכולות להשתבץ לכם שתי בחינות יום אחר יום, או מספר רב של בחינות בתקופה קצרה מדי. על פי רוב ניתן לגשת למועדי ג' במצב כזה, אבל לא תמיד, והבעיה הזו היא בעיה מוכרת לכל מי שלמד תואר דו-חוגי.

בעיית החיזוי

הרשומה הזו נולדה בעקבות שאלה אמיתית של סטודנט חדש. הוא רצה לשלב תואר דו חוגי במדעי המחשב ובמחלקה נוספת, ושאל אותי (שזו טעות נוראית לבסס החלטות חיים הרות גורל על עצות שאני משיא!) אם יהיה לו קשה למצוא עבודה בהייטק בתום התואר. הבחור חשש שיהיה לו קשה להתמודד עם הקורסים המתמטיים בתואר חד-חוגי במדמ"ח, ולכן רצה לשלב מחלקה "קלה" יותר. הבעיה בשאלה הזו היא שעל פי רוב לא קל לחזות עד כמה הלימודים במחלקה האחרת הם קלים. יתכן, למשל, שתבחרו במחלקה שנראית על פניה קלה יותר, אבל תגלו שעומס הלימודים הוא עצום, ושהקורסים הם בכלל לא קלים כמו ששיערתם, ויתכן אפילו, שלו למדתם תואר חד חוגי במדמ"ח, הייתם מסיימים אותו במוצע גבוה יותר מאשר התואר הדו-חוגי שלמדתם בסופו של דבר. הדרך להתגבר על בעיית חיזוי קושיו של התואר, הוא לשאול אנשים שכבר למדו בשתי המחלקות הללו.

הממוצע מחושב בנפרד

סטודנטים מניחים שניתן ללמוד דו חוגי ובכך לשפר את הממוצע. אחרי הכל, אם הוצאתם ממוצע 85 בתום התואר, איזה מראיין ישב ויחשב את הקורסים הבודדים שעשיתם, רק בשביל לגלות שבקורסים של מדעי המחשב הממוצע שלכם עמד על 78, אבל בזכות המחלקה הדו-חוגית האחרת שלמדתם, הוא קפץ ל-85?

אז"ש [אז זהו שלא]. ממוצעים של תארים דו-חוגיים מחושבים בנפרד, כשגיליון הציונים שלכם מפרט מה היה הממוצע של כל מחלקה. וזה מוביל אותנו לשתי "בעיות" נוספות עליהן נדבר מיד;

למה לא למדתם חד חוגי?

הבעיה הראשונה שצצה בעקבות הבחירה בתואר דו-חוגי היא שאלת ה-"למה דו-חוגי ולא חד חוגי?". השאלה הזו נשאלת מהסיבות הבאות: ראשית, הקורסים בתארים דו-חוגיים עשויים (למרות שזה לא מחייב) להיות קלים יותר מאשר מקבילהם בחד-החוגי. שנית, מכיוון שאתם לא צריכים לקחת את כל הקורסים שנלמדים בחד-חוגי, אתם יכולים להתחמק מקורסים קשים באמת, שנחשבים לאימתם של כל הסטודנטים באשר הם. שתי ההנחות הללו מובילות מראיינים לתהות, האם בחרתם בדו-חוגי בשביל לעשות לעצמכם חיים קלים, או אולי כי אתם לא מאמינים שאתם טובים מספיק בשביל להתמודד עם תואר חד-חוגי קשה יותר, ויש מראיינים שיסתכלו עליכם בעין עקומה בשל כך.

הבעיה הנוספת שתואר דו-חוגי מעלה, היא בעיית ה"נבירה" – אם עשיתם תואר חד-חוגי, יסתכלו על הממוצע שלכם, וסביר להניח שגם יעיפו עין על הקורסים הרלוונטיים. אחרי הכל, מי שמראיין אתכם עשה בעצמו תואר [לרוב חד-חוגי], והוא יודע פחות או יותר מה אתם יודעים, על סמך הממוצע שלכם. לעומת זאת, אם עשיתם תואר דו-חוגי, סביר להניח שיבדקו בעין בוחנת כל קורס וקורס שעשיתם במחלקה הרלוונטית לתפקיד ההייטק לו ניגשתם.

זו לא באמת בעיה, כל עוד תדאגו שהציונים בקורסים הללו יהיו גבוהים. זו בעיה כשיצאתם מנקודת ההנחה שממוצע תואר גבוה יפצה על העובדה שהוצאתם בקורסים הללו ציונים ממוצעים ומטה.

למרות כל ההזהרות וההערות, בשורה התחתונה, התעשייה לא שופטת לחומרה את מי שעשה תואר דו-חוגי, ובהנחה שהממוצע שלכם במחלקה הרלוונטית הוא גבוה, סיכוי סביר שחברות לא יערימו עליכם קשיים רבים יותר, מאשר מוערמים על אחיכם ואחיותיכם החד-חוגיים. במילים פשוטות: אפשר להכנס לתעשיית ההייטק על בסיס תואר דו-חוגי.

ולמרות זאת, רק אם אתם מאמינים שלא תוכלו לעמוד בכבוד בתואר חד-חוגי, אבל שכן תצליחו לסיים בממוצע גבוה תואר דו-חוגי, כנראה שיטב לכם לבחור באופציה השניה. בכל סיטואציה אחרת, עדיין מומלץ יותר לבחור באופציה הראשונה!