מדריך - האם לאיש IT יש עתיד במקצוע?
בדיוק סיימתם הסמכה ל-MCSE או ל-CCNA, והצלחתם להתקבל למשרת מנהלי הרשת הראשונה שלכם. האם תוכלו למצוא עבודה בתחום, גם בעוד עשור או שניים?
אם מדמים עסק לרכב, אזי, העובדים הם המנוע שגורם לו לנסוע, והמחשבים הם הצמיגים שעל גלגליו. אף אחד לא באמת מבחין בקיומם, עד שיש תקר, אבל בלתי אפשרי לנסוע בלעדיהם! מחשבים בעסקים בישראל הם מאוד נפוצים (הם אפילו החליפו את הקופה הרושמת במכולת השכונתית שלכם), והיותם נפוצים אומר שכמעט כל עסק צריך להחזיק באיש מקצוע, שיטפל בטכנולוגיה הזו ויגרום לה לעבוד – האיש הזה הוא מנהל התשתיות, ובכתבה הנוכחית נבדוק מהם היתרונות והחסרונות במקצוע הזה.
אתם יושבים במשרד ומקלידים משהו, לפתע – שומו שמיים, המחשב קופא באמצע מסמך חשוב שאתם חייבים לסיים. מזיעים ואחוזי אימה, אתם עושים מה שכל אדם במקומכם היה עושה – אתם חובטים במקלדת, מפילים את העכבר מהשולחן, מנסים לדבר אל המחשב בדחילו ורחימו, ורוקדים את ריקוד הזחל-זחלילים, בתקווה שכל הטקסים הללו ישיבו את המחשב שלכם לחיים, אבל מעלים חרס בידיכם – המסך לא נעור לחיים. אבודים, אתם קמים וחוככים בדעתכם מה לעשות עכשיו, ואז, עיניכם נופלות על מספר השלוחה של מנהל ה-IT...
ריקוד הזחל זחלילים ת-מי-ד מחזיר לנו את המחשב לחיים!
כמעט בכל משרד מודרני בישראל, ישנו חדר אחד, שנראה זהה, לא משנה איפה תעבדו – החדר הזה אפל קמעה, על ריצפתו ערומים מחשבים על גבי מחשבים רועמי מאווררים, על מדפיו ושולחנותיו פזורים עכברים, מקלדות, מסכים עם פתק "לא תקין" ונחשי כבלים במקלעת, ואם תעברו על דלתו של המשרד, יקדם אתכם משב רוח מקפיא. זהו חדר השרתים, וסביר להניח שבתוכו תמצאו גם את אנשי התשתיות (IT).
היתרונות והחסרונות בניהול תשתיות
תפקיד התשתיות הפך לנפוץ בישראל, ומיד ננסה להבין מהם היתרונות והחסרונות הגלומים בו, אבל לפני שנתחיל לבדוק מהם היתרונות במקצוע זה, חשוב להבין איך אנחנו ב"דיאלוג" מודדים יתרון או חיסרון.
בכל ענף הייטק בחרנו להתייחס לארבעה פרמטרים, שכל אחד מהם יכול להוות יתרון או חסרון:
- כניסה לענף – עד כמה קל להיכנס לענף, בהיעדר ניסיון, ומהי ההשכלה הנדרשת.
- שכר – האם השכר ההתחלתי גבוה, והאם הוא משתפר משמעותית בהמשך.
- אופק – האם ניתן לעבור, בקלות יחסית, ממשרה זוטרה למשרה בכירה / ניהולית, וכמה קל לתחזק קריירה ארוכה בשנים.
- צורך – האם לענף יש עתיד
כל פרמטר כזה יכול להוות גם יתרון וגם חיסרון. כעת נבחן מה קורה במקצועות התשתיות:
היתרונות IT
שכר IT
השכר בענף התשתיות מציג שונות עצומה, הרבה בגלל ההבדלים הגדולים בין התפקידים בענף. הענף מכיל בתוכו מגוון די גדול של תפקידים, כשרמת הידיעות המתבקשת מכל תפקיד, שונה מהותית. בקצהו האחד, מצויים תפקידים זוטרים כמו Help-Desk וטכנאי PC, שניתן להתקבל אליהם עם ניסיון מועט (לעיתים בלי ניסיון כלל), ועל סמך הכשרה קצרה (או בלי הכשרה כלל). באמצע מצויים תפקידי ניהול הרשת והתקשורת, שמצריכים ניסיון רלוונטי, ולא פעם דורשים הכשרה על בסיס קורס, ובחלקו העליון מצויים מנהלי תחום ומנהלי IT.
ההפרדה הזו יוצרת את השוני הגדול בשכר, עליו נרחיב ב"חסרונות", אבל בצד היתרונות בשכר, ניתן למנות את הדברים הבאים:
מנהלי רשתות מתחלקים ל"חלונות", מחד, ול-Linux ו-UNIX מאידך. האחרונים מבוקשים יותר, והשכר שלהם גבוה בהתאם: חלונאי יתחיל ב-6,000 ₪ לחודש כשהוא חסר ניסיון, ועשוי להגיע גם ל-24,000 ₪ לחודש מקסימום, בעוד שאחיו הלינוקסאי / יוניקסאי, יתחיל ב-9,000 ₪ לחודש ועשוי להגיע ל-28,000 ₪ לחודש. השכר שלהם תלוי מאוד בהכשרה שהם עברו, והאם יש להם תעודת הסמכה או לא, כמו גם בניסיון שלהם. אין דינו של מנהל רשת שניהל רשת של 20 מסופים, כדינו של מנהל רשת שניהל 200 מסופים, והקים מאפס 40 שרתים וירטואלים.
מומחה תקשורת, האיש שמרכיב פיזית את הרשת, דואג שכל חלקיה ידעו לתקשר אלו עם אלו, וסופג את כל מטחי הזעם של אנשים ששפכו קפה על כבל הרשת, מתחיל במשכורת של 6,000 ₪ לחודש, ועשוי להגיע למשכורת של 28,000 ₪ לחודש – וגם פה, גודל הרשת, מורכבותה, האם היא כללה VOIP או לא, ושאר פרמטרים, עשויים לשנות מאוד את השכר.
מקצועות הקצה בענף התשתיות הם ניהוליים, ושכרם עשוי להיות גבוה משמעותית מהמצויין בטבלאות השכר שלנו. מאידך, לחברה יכולים להיות כמה אנשי רשת, אבל רק מנהל IT אחד, ועל כן, כמותם של עובדי הקצה בענף התשתיות, קטנה משמעותית.
כפי שניתן לראות, במקצועות האמצע של ענף התשתיות, השכר ההתחלתי עשוי להיות נמוך מהשכר הממוצע במשק, אבל הוא מזנק במהרה ובחדות, הרבה מעל לשכר הממוצע במשק. ישנם מקצועות זוטרים שהשכר שלהם נמוך משמעותית, עליהם נרחיב ב"חסרונות", כמו כן ישנן אוכלוסיות, שעל אף שהן עוסקות במקצועות שנסקרו פה, השכר הממוצע שלהן נמוך משמעותית מהשכר שצויין פה, וגם על זה נרחיב ב"חסרונות".
כניסה לענף
ענף התשתיות הוא, נכון להיום, אחד הענפים בתעשיית ההייטק, שהכי קל (יחסית) להיכנס לתוכו. יש לכך שתי סיבות:
תואר – לרוב, המשרות בענף התשתיות, אינן דורשות תואר ראשון, הגם שתואר ראשון הוא כמובן יתרון גדול. את המקצוע ניתן ללמוד בקורסים מקצועיים (למשל MCSE לרשתות מיקרוסופט, ו-CCNA לציוד של סיסקו), כשבסופו של כל קורס כזה, עובר הסטודנט מבחן שיקבע אם הוא מוסמך רשמית על ידי החברה או לא. לא מעט סטודנטים עוברים את הקורס, אבל לא מנסים, או לא מצליחים לעבור את ההסמכה, ולמרות שזה ישמע מפתיע, זה לא מה שיגרום להם לא למצוא עבודה:
בבדיקה שערכנו, לגבי משרות מנהלי רשת, גילינו כי רק 32% מהמשרות מבקשות הסמכה. לו ערכנו את אותה הבדיקה לתפקיד מנהל PC, או ל-Help Desk, סביר להניח שכמעט ולא היינו נתקלים בדרישה להסמכה. ענף ניהול התשתיות שם דגש גדול יותר על ניסיון (3 שנים בממוצע), אבל גם כאן ניכרת התפשרות, בעיקר כשלעובד יש ידע במערכות ההפעלה Linux ו-UNIX, שנחשבות לנדרשות מאוד בתחום. בענף התקשורת (למשל CCNA), כ-50% מהמשרות מגיעות עם דרישת חובה להסמכה, ועל כן, ענף זה מציב רף כניסה נוקשה יותר.
בהתחשב בכל הנקודות שהועלו עד כה, ניתן להבין מדוע ענף התשתיות הוא משוש עינם של אנשים לא טכנולוגים, שבכל זאת רוצים להיכנס לתעשיית ההייטק – הענף לא מצריך תואר, לעיתים רחוקות דורש הסמכה, ולרוב מסתפק בקורס קצר יחסית, ועדיין, המשכורות שהוא מציע גבוהות מהמוצע במשק בצורה משמעותית.
אוכלוסיות לא טכנולוגיות – אחד היתרונות הגדולים ביותר בענף התשתיות, הוא היכולת של אוכלוסיות לא טכנולוגיות להיכנס לתוכו במהרה. יש מספר חברות בישראל, שהקימו מחלקות שלמות שמגייסות אוכלוסיות כאלו (למשל, נשים חרדיות), מכשירות אותן מאפס, ואז, מעסיקות אותן לתקופה של מספר שנים. השכר שעובדים אלו מקבלים אינו גבוה ביחס לממוצע בענף, אבל יש שני יתרונות בתהליך זה:
- אילולא מסלול זה היה קיים, סביר להניח שעובדים אלו לעולם לא היו מגיעים לתעשיית ההייטק, ובהכרח היו מסתפקים בשכר נמוך יותר.
- לאחר שחוזה ההעסקה של עובדים אלו מגיע אל קיצו, השכר שהשוק יציע להם יזנק משמעותית, וסביר להניח שהם ירוויחו כמו כל עובד אחר בענף. היתרון, אם כך, הוא שבעבור תקופת "התלמדות", ניתן לאוכלוסיה זו כרטיס כניסה לתעשייה, וזהו יתרון לא מבוטל.
אופק
ענף התשתיות הוא אחד מהענפים היציבים ביותר בתעשיית ההייטק. למעשה, זהו הענף היחיד שלא חווה ירידה בכמות המשרות והגיוסים, במהלך המשבר. מקצועות כמו מנהל רשתות (דגש על יוניקס ולינוקס), ומומחי תקשורת (צ'קפויינט וסיסקו) הם מקצועות נדרשים מאוד, בעיקר כשלמועמד יש ניסיון עבודה ארוך בשנים, הסמכות מגוונות, וידע מקיף שלא מתחיל ומסתיים בטכנולוגיה הספציפית שדורשת המשרה.
ענף התשתיות, מספק שני מישורים להתקדם בהם, ועוד מישור אחד מיוחד:
- לגובה – קידום לתפקיד מנהליי צוות, לאחראי תחום או לתפקיד מנהל IT.
- לרוחב – ניהול פרויקטים בחברה או אצל לקוח, כמו גם תפקידים שיווקיים. הניהול, במקרים אלו, יהיה מטריציוני, כלומר, למנהל הרשת לא יהיו כפיפים קבועים.
- מישור מיוחד – ענף התשתיות עושה שימוש נרחב בעובדי מיקור חוץ (outsourcing). עובדים אלו לא נחשבים לעובדי חברה, והם נמצאים בחברה רק במסגרת מכרז לפרויקט. בסוף הפרויקט, הם "מסתכנים" בכך שהם יועברו לעבוד בחברה אחרת, ועם זאת, ישנן חברות שמוכנות לפתוח תקן חדש לעובד חוץ שכזה, בסיומו של הפרויקט. למעשה, ללא מעט עובדי תשתיות, זוהי אחת הדרכים העיקריות להצליח להתקבל לעבוד בחברות שקשה להיכנס לתוכן בדרכים אחרות (חברות ביטחוניות, חברות ממשלתיות וחברות מוסדיות כמו בנקים). הפן הזה הוא גם אחד היתרונות הגדולים ביותר, למי שמאס בחוסר הביטחון התעסוקתי בעולם ההייטק – אם התמזל גורלו, והוא הצליח להפוך לעובד מן המניין של בנק, למשל, ייהנה עובד ההייטק מקביעות וותק, והחשש לפיטורין יוסר מעל כתפיו, עד הפנסיה.
יתרון נוסף שמספק המישור המיוחד הוא יתרון ההתמקצעות – כשעובד מיקור חוץ עובר מחברה אחת לאחרת, הוא מתמקצע במגוון מערכות, ובכך, משיג ידע נרחב יותר – ידע שלא היה מושג לו הוא עבד לכל אורך הקריירה רק במקום אחד.
הגיל אינו מהווה בעיה בתחום, וניתן להמשיך ולעסוק במקצוע גם בגילאים מאוד מבוגרים. בבדיקה של דיאלוג, מצאנו כי 23.65% מהעובדים היו בגילאים שבין 21-29, ש-52.70% מהעובדים היו בגילאים שבין 30-39, וששאר העובדים (23.65%) היו בני 40 ומעלה (המבוגר ביותר בן 64).
צורך
כל עוד עסקים יעבדו על מחשבים, וכל עוד ארגונים יזדקקו לתוכנות מערכתיות לשיתוף מידע, יהיה צורך גדל באנשי תשתיות. כניסתן של מיקרוסופט, אפל וגוגל (כמו גם ענקיות אחרות) לטכנולוגיית הענן, צפויה, כנראה, להגדיל את הביקושים למי שמבין בתחום. למרות שהטכנולוגיה אמורה להוציא את ענף ניהול הרשתות / השרתים מהחברה, ולרכז אותו בחוות שרתים, עדיין, חברות יצטרכו עובדים פנימיים שידעו לממשק את טכנולוגיית הענן בעסק.
חסרונות IT
שכר
בחלק של היתרונות ראינו כי השכר בענף התשתיות, אינו נופל בהרבה מהשכר המקובל בתחומי הייטק "טהורים" כמו ענף החומרה והתוכנה, למרות שהאחרונים מצריכים הוצאת תואר קשה ויקר, בעוד שהראשון לא מחייב תואר שכזה. למרות שעובדה זו מציירת את ענף התשתיות כענף שקל להיכנס לתוכו, בהשקעה קטנה יחסית, ועדיין להשתכר משכורת גבוהה, אין זה כך תמיד. למרות שישנם מקצועות שמשתכרים שכר גבוה מאוד, ישנם כמה מקצועות, וכמה נסיבות שונות, שגורמים לשכר בחלק מהתפקידים להיות נמוך משמעותית מהמקובל בשוק ההייטק:
ראשית, העובדה שרוב התפקידים בתחום דורשים הסמכה, ולא תואר, מאפשרת להכשיר כמות גדולה יותר של עובדים, בזמן קצר יותר (פרק זמן של שנה במקום של שלוש, או ארבע שנים, במקרה של תואר), ולכן, מגדילה את התחרות, ואף יוצרת עובדים בעלי רמת ידע שונה - לדוגמא, חלק מהאנשים שעוברים את הקורסים לא עוברים את ההסמכה הנדרשת, ומסתפקים רק בלימודים עצמם, ובכך מפחיתים את הסיכוי למצוא עבודה בגמר הקורס, או מסתכנים במשכורת התחלתית נמוכה יותר.
שנית, בתחום התשתיות קיימות חברות מיקור-חוץ, כפי שהוסבר קודם לכן, שמאפשרות לחברות להציב "פרוייקטורים" לזמן קצוב, בתוך החברה. הפרוייקטורים לא נחשבים לעובדים קבועים בחברה, לא נהנים מתנאים סוציאלים כשאר עובדי החברה, לא מקודמים לאור הוותק שלהם, וגם, עשויים לקבל שכר נמוך יחסית לעובדי חברה באותה דרגה. החוק גם אינו מחייב את הפיכתם של עובדי חוץ לעובדי חברה מקץ 9 חודשים, כך שאין וודאות שמצבם התעסוקתי של עובדי מיקור החוץ ישתפר.
שלישית, חלק נכבד מעובדי התשתיות לא מוצבים בחברות הייטק; בנקים, חברות ביטוח, חברות דלק, הדואר, משרדי עורכי דין ועוד, כולם זקוקים לאנשים לתפעול ולהקמת רשת. רף השכר בחברות אלו עשוי להיות נמוך יותר מרף השכר בחברות הייטק, ולכן, השכר של עובדים שמוצבים בחברות אלו, לעיתים נמוך יותר, ומוריד את הממוצע של הענף כולו.
רביעית, ישנו שוני גדול בין רמת הידיעות שנדרשות ממנהל רשת ומטכנאי PC, לדוגמא. התפקיד הראשון מצריך ידע רב, הכשרה וניסיון, בעוד שהשני הוא טכני ופשוט יותר. השכר השונה של התפקידים הללו, מייצג את ההבדלים האלו נאמנה. כפי שצויין למעלה, שכרם של התפקיד הראשון עשוי להגיע לאזור ה-30,000 ₪ בעוד שטכנאי PC ירוויח, בשיאו, כ-16,000 ₪ "בלבד" (עדיין שכר גבוה פי 2 מהממוצע במשק, אך נמוך יחסית לשוק ההייטק), ויתחיל ממשכורת צנועה של כ-6,000 ש"ח. עם זאת, ראוי לציין ששכרם של רוב טכנאי ה-PC, לא יעבר את 10,000 השקלים לחודש, בהרבה.
לפני שאתם נרשמים לקורס MCITP...
ענף התשתיות הוא אחד הענפים היציבים ביותר בתעשיית ההייטק. גם בשיא המשבר, הענף הזה לא הראה ירידה בביקושים לידיים עובדות. הכניסה לענף היא גם קלה, יחסית לשאר ענפי ההייטק, ותואר ראשון הוא עדיין בגדר דרישה שאיננה חובה, ברוב המשרות. למרות שהכניסה לתחום היא קלה יותר, ולמרות שמשך הלימודים הממוצע קצר משמעותית, בהשוואה לענפי החומרה והתוכנה, למשל, השכר הממוצע שאיש תשתיות יקבל אינו נמוך בצורה משמעותית, בהשוואה לשכרם של מהנדסי חומרה ותוכנה. התחום מספק כמה מסלולים שונים לקידום, ואת הדובדבן שבקצפת – היכולת ליהנות מקביעות, בחלק של העבודות.