איך בוחרים בממליץ הנכון - חלק א'
האם רשימת ממליצים הוא משהו חשוב, או שאף אחד לא באמת מתקשר אליהם? וחוץ מזה, איך אני יודע את מי לבחור לי כממליץ?
תהליך חיפוש עבודה הוא, כפי שמסגירה השורת הקודמת, "תהליך". הוא כולל מספר שלבים, ועד כה דיברנו על איך כותבים קורות חיים, מה רצוי לא להכניס לקורות החיים שלכם, מה רצוי לעשות בשביל לעבור ראיון מקצועי, ואיך מתכוננים לראיון משאבי האנוש. לאחר שעברתם ראיון משאבי אנוש, תתבקשו על ידי איש (או אשת) משאבי האנוש לספק רשימת ממליצים. נהוג לזלזל ברשימת הממליצים, או לחשוב שאף אחד לא באמת מתקשר אליהם בשביל לשאול, אבל דעו לכם שהממליצים הפכו לפקטור חשוב בתהליך הגיוס שלכם, ובהחלט מתקשרים אליהם. לשם כך, חשוב לדעת אילו ממליצים לבחור. הסדרה הקרובה תעסוק בזה.
הוא רשם אותך כממליץ ורציתי לדעת אם...
בעוד שאת קורות החיים אתם כותבים, ואת הראיון המקצועי ומשאבי האנוש אתם עוברים, שלב הממליצים הוא שלב בו ההצלחה או הכשלון שלכם, כמעט לחלוטין אינם קשורים ביכולות שלכם, אלא במה שהממליצים שלכם יבחרו להגיד. למה כמעט? כי עליכם מוטל להרכיב רשימת ממליצים שלא תהרוס לכם את הסיכויים להתקבל לעבודה הזו. רוב חברות ההייטק כיום, דורשות רשימת ממליצים שלכם, וגם יתקשרו לחלק מהם כדי לבדוק כמה אהבו אתכם שם, ולמה בעצם נתנו לכם ללכת, אם הייתם כזה אוצר, לכן, אם עד היום התייחסתם לרשימת הממליצים כ-"אני אזרוק שמה חמישה, שישה שמות של אנשים שעבדו איתי בשתי העבודות האחרונות, ויהיה בסדר", אזי זו גישה ממש מוטעית. נתקלנו בלא מעט תהליכי גיוס שנגדעו באיבם בגלל המלצה לא טובה, לכן, חשוב מאוד שכל שם שזרקתם לתוך רשימת הממליצים, יהיה כזה שאתם בטוחים בוודאות גמורה, שיתן לכם המלצה מ-ע-ו-ל-ה. איך עושים את זה?
יש 5 דברים שחשוב לשים אליהם לב כאשר מרכיבים רשימת ממליצים:
- איך בוחרים את הממליצים
- למה חשוב לוודא איתם שזה בסדר
- מה עושים עם ממליצים ממקום בו אתם עדיין עובדים?
- מה עושים אם עזבתם מקום עבודה בטריקת דלת?
- מה קורה אם לאחר שיחה עם הממליצים, תהליך ועוד תהליך שלכם מפסיק?
איך בוחרים ממליצים
כדי להבין "איך בוחרים את הממליצים" – אתם צריכים לשאול, קודם, למה אשת משאבי האנוש מתקשרת לממליצים בכלל?
אשת משאבי האנוש מצלצלת לממליצים בשביל לברר מספר דברים: ראשית, היא רוצה לשאול אותם את כל השאלות שעלו לה בזמן הראיון אתכם, למשל, כל האי-דיוקים שהדליקו לה נורות, כל התהיות שנותרו לה לא פתורות, ושאלות אחרות לגבי מי ומה אתם. דבר שני, היא גם רוצה לשמוע עליכם ממישהו שאינו אתם, כדי להבין עד כמה המידע שמסרתם על עצמכם הוא מדוייק. אין פה חוסר אמון, למרות שזה נשמע ככה, אלא הכרה בעובדה שלרובנו יש נטיה ליפות את המציאות לגבי עצמינו, אם בגלל שאנחנו אוהבים אותנו נורא, ואם בגלל שלא תמיד אנחנו אובייקטיבים מספיק בשביל לייצג את היכולות שלנו נאמנה.
דבר שלישי, אשת משאבי האנוש תשאף לראיין ממליץ שיוכל להסביר לה מה בדיוק עשיתם בתפקיד הקודם, ומכך היא תוכל להסיק, עד כמה אתם מתאימים לתפקיד לו אתם מתראיינים. עם המידע הזה בכיס, אתם יכולים להתחיל לחשוב על מי שראוי להמליץ עליכם (כלומר, איזה ממליץ יכול לספק את המידע הזה עליכם), וכשאתם עושים את זה, חשוב גם לקחת בחשבון את השיקולים הבאים:
- אתם רוצים לפחות ממליץ אחד מכל מקום עבודה בו עבדתם.
- אתם רוצים ממליץ שמכיר אתכם כעובדים.
- אתם רוצים ממליץ שמכיר אתכם כבני אדם.
- אתם חייבים ממליץ שיודע לדבר ולהמליץ.
- אתם חייבים ממליץ שאתם בטוחים שיתן עליכם המלצה טובה.
את כל אחת מהתכונות מסעיפים ב' עד ה', אתם חייבים בכל אחד מהממליצים שלכם!