איך בוחרים בממליץ הנכון - חלק ד'

איך בוחרים ממליץ מחברה ממנה פוטרתם או עזבתם בצורה לא נחמדה (טריקת דלת)? האם עדיף פשוט לא לתת ממליצים משם בכלל?

אם קראתם את הכתבות הקודמות בסדרה (אם לא, אז אחת, שתיים, שלוש), אתם כבר יודעים שרשימת ממליצים טובה צריכה להכיל לפחות אדם אחד מכל חברה בה עבדתם. העצה הזו נשמעת הגיונית וקלה לביצוע, רק מה, זה לא תמיד אפשרי בשל מספר סיבות, למשל, יתכן שאת אחת החברות הללו עזבתם בטריקת דלת, ויתכן שפוטרתם, ובשל כך, לבטח לא תרצו שמישהו מחברה כזו ימליץ עליכם. אם כך מה עושים? האם פשוט לוותר לחלוטין על ממליץ מהחברות הללו, ואז להדליק נורה אדומה אצל אשת משאבי האנוש שמראיינת אתכם? ואולי עדיף לתת לה ממליץ מחברה כזו, ולהסתכן בכך שהוא יספר עליכם דברים לא טובים?

בכתבה הקודמת דיברנו על כך שגם אם עזבתם את החברה האחרונה בה עבדתם בטריקת דלת, או פוטרתם, עדיין, עדיף להסביר למה זה קרה מאשר לסרב לתת משם ממליצים. על מנת להוכיח שאנחנו לא היחידים שחושבים ככה, הנה מה שלדנה שחר, לשעבר סמנכ"ילת משאבי אנוש בראדקום יש מה לומר בנדון:

"אין ספק שסירוב לתת ממליץ מדליק נורה אדומה, אבל צריך לקחת בחשבון שכולנו אנשים ויש מקרים בהם העובדה שלא הסתדרת באופן קיצוני עם מישהו במקום אחד, לא מעידה על חוסר היכולת שלך להתאים עצמך למקום אחר. אם מדובר במחפש עבודה שעבד רק במקום אחד זה בעייתי, כי לרוב אין מקומות עבודה אחרים שיאזנו את המצב, או ממליצים אחרים שיראו שהממליץ הספציפי הזה הוא מקרה בודד. אבל גם במקרה קיצוני כזה, אם תחושת הבטן אומרת שזה מקרה חד פעמי, אפשר לבקש לדבר עם ממליצים אחרים מאותו מקום עבודה, שאיתם מחפש העבודה כן הסתדר. אם מחפש העבודה עבד במספר מקומות, אפשר לבקש ממליצים ממקומות אחרים, ולהתעלם או להתייחס בפרספקטיבה הנכונה למקום הבעייתי (כן לראיין את הממליץ הבעייתי, אבל לקחת את הדברים שלו בפרופורציה). אפשרות נוספת היא לצלצל למחפש העבודה, ולומר לו מה הדברים שעלו בהמלצות, ולשמוע את הצד שלו בסיפור".

יוסטון יש לנו בעיה

אנחנו מגיעים לשלב האחרון של רשימת הממליצים, והשלב הזה נקרא שלב ה-Troubleshooting; עברתם את כל מסע המכשולים, בחרתם לפחות ממליץ אחד מכל מקום עבודה, ווידאתם שאלו ממליצים שגם אוהבים אתכם, ולכן יתנו המלצה טובה, וגם יודעים להמליץ, ולכן לא תצא להם המלצה נוראית למרות שהם תכננו להחמיא, ובכל זאת, אתם עוברים ראיון, מגיעים לשלב הממליצים, ואז פעם אחר פעם חוזרת אליכם אשת משאבי האנוש ואומרת שהם בעצם מעדיפים שלא להמשיך בתהליך הגיוס שלכם. האם בניגוד לכל הציפיות, הממליצים שלכם, בכל זאת, נותנים עליכם המלצה גרועה? ואם כן, איך מבררים ומה עושים? ואולי אלו לא הממליצים שלכם?

ראשית צריך לשים דברים בפרופורציות - אם זוהי הפעם הראשונה והיחידה בה תהליך מציאת העבודה שלכם נפסק בשלב הממליצים, זה קורה לכולם, אל תבהלו. גם אם הוא נפסק שם פעמיים, זה עדיין לא בהכרח מצביע על בעיה בממליצים שלכם. לעומת זאת, אם זה חוזר על עצמו כמה וכמה פעמים, יתכן שמשהו קורה מתחת לפני השטח:

  • או שאחד הממליצים שלכם הצליח, איכשהו, לשכנע אתכם שהוא בעדכם, והוא נותן המלצה ממש גרועה.
  • או שאשת משאבי האנוש מצלצלת למישהו אחר, כזה שלא הופיע ברשימת הממליצים שלכם, והוא נותן המלצה ממש גרועה.

לא קל להתמודד עם אף אחד מהאופציות הללו, אבל בכל זאת, ישנן דרכים.

ממליץ מהרשימה שלכם נותן המלצה רעה

נניח לרגע שאחד הממליצים שלכם נתן עליכם המלצה מזעזעת. יש פה שתי אופציות:

  • או שהממליץ שלכם נתן עליכם המלצה מזעזעת שלא במתכוון.
  • או שהממליץ שחשבתם שהוא בעדכם, נתן עליכם המלצה מזעזעת במתכוון.

הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות, בשביל לשלול אופציה של ממליץ "מקלקל", זה לצלצל אליו בעצמכם. שאלו אותו איך היה, מה שאלו אותו ומה הוא ענה, ונסו להעריך עד כמה זה הטיב איתכם או הרס לכם. יתכן שתגלו כבר בשלב הזה, שהממליץ פשוט התבלבל או נלחץ, פלט משהו שהוא לא היה אמור להגיד, או לא דייק לגבי הניסיון שלכם, כי הוא לא זכר בדיוק. אם דבר כזה קרה, זה הזמן להזכיר לו ולחזור איתו על נקודות מסויימות, בשביל לרענן את זכרונו.

שנית, במידה ואתם מאמינים שהממליץ שלכם מספר עליכם דברים שליליים מאחורי הגב במתכוון, יש להוציא את הממליץ הזה מרשימת הממליצים. גם אם מדובר בחשד מבוסס אבל לא מוכח, מומלץ שלא תקחו סיכון.

ממליץ שאינו מהרשימה שלכם נותן המלצה רעה

מה קורה אם הממליץ שהורס לכם בכלל אינו מופיע ברשימת הממליצים שלכם? לאורך הקריירה שלנו, רבים מאיתנו יתקלו במנהלים שהם לא הסתדרו איתם, מקומות עבודה שהם התפטרו מהם בטריקת דלת, או פוטרו מהם בבעיטה, ואנשים שלא מתים עליהם. זה טבעי ולגיטימי ולא בהכרח מעיד על מי שאתם כעובדים או כבני אדם, או כמו שאמר מישהו כלשהו (אין לנו מושג מי אמר את זה, אז אתם מוזמנים לכתוב לנו בתגובות): "אם לא צברתם אוייבים לאורך חייכם, כנראה שאתם לא עושים כלום".

הנקודה החשובה פה היא שמועמדים נוטים לחשוש מאנשי עבר איתם הם לא הסתדרו, ומנסים להסתיר אותם, כשלמעשה, לא בטוח שזוהי הדרך הנכונה, כי אנשי משאבי אנוש יודעים לאתר ממליצים בעייתיים כאלו, במיוחד כשהאחרונים נילו אתכם ישירות. לעיתים, אם יש מקום שאתם יודעים בוודאות שיתקשרו אליו בשביל לקבל המלצה, ויש שם עובד ספציפי שאתם יודעים שהוא ידבר בכם סרה, יתכן שכדאי להגיד את זה בראיון, להסביר מה קרה בינכם ובינו, ולהגיד שאתם מעוניינים שלא ישוחחו איתו כי הוא יתן עליכם המלצה לא טובה. זה נשמע כמו להכניס את הראש לתוך פה של תנין ולצפות לצאת משם בחיים, נכון? אבל אם הגעתם למצב בו תהליכי חיפוש העבודה שלכם נתקעים לאחר שיחה עם ממליצים, פעם אחר פעם, כנראה שזה מה שעשוי לשנות את זה.

מה שכן, כשאתם נותנים שם של אדם שאתם *לא* רוצים שידברו איתו, אל תשכחו לתת שם של אדם אחר מאותה החברה (קולגה, קבלן, ספק, עובד כפוף לכם, מנהל בכיר יותר, מנהל רוחבי...) *שכן* ניתן לשוחח איתו. אל תגיעו למצב בו אין ולו עובד אחד מהחברה הזו שניתן לשוחח איתו, כי זה כבר חשוד מדי.

אם אתם מחפשים עבודה דרך חברת השמה, בקשו מיועצת ההשמה שמטפלת במשרה שלכם לבדוק, מדוע כשלתם בתהליך ההשמה. אם הבעיה היא בממליצים, יתכן שיועצת ההשמה תצליח לדלות את המידע הזה מאשת משאבי האנוש.