רק על עצמי לספר ידעתי - איך כותבים קורות חיים

קורות החיים שלכם צריכים להיות קצרים, מסודרים ולהכיל את כל המידע שלכם בצורה מאורגנת. ככה עושים את זה נכון.

למרות ששוק ההייטק קיים בישראל מעל לשני עשורים, ועל אף העובדה שניתן למצוא ברשת מגוון של כלים אוטומטים ומדריכים שונים ונהירים לכתיבת קורות חיים, לא פעם אני נתקלת בקורות חיים שכתובים לא נכון, ועלולים לפגוע בסיכוייהם של מחפשי העבודה לקבל זימון לראיון. לשם כך, הנה הסבר קצר על הדברים שחשוב שיופיעו בקורות החיים שלכם, וכיצד ראוי לציינם. הדוגמאות מתייחסות, אמנם, לעובדי הייטק, אבל העקרון נכון גם לגבי תפקידים אחרים.

סידור היררכי
קורות החיים שלכם צריכים להכיל את הפרטים האישיים, את ההשכלה ואת הניסיון התעסוקתי שלכם. ניתן להוסיף לקורות החיים גם את השירות הצבאי, כישורים מיוחדים ותחביבים אבל אלו אינם חובה. סדר הופעתו של כל סעיף כזה, יקבע על פי חשיבותו של כל סעיף – אם אתם סטודנטים ועוד אין לכם ניסיון, להשכלה האקדמית שלכם יש חשיבות גבוהה, ולכן היא צריכה להופיע למעלה בקורות החיים, מיד לאחר הפרטים האישיים שלכם. לעומת זאת, אם בדיוק השתחררתם משירות צבאי ביחידת טכנולוגית (למשל 8200), השירות הצבאי צריך להופיע ראשון. מטבע הדברים, הסדר ההיררכי משתנה בהתאם לניסיון ולהשכלה שלכם.

סידור מבנה קורות חיים

על מנת שניתן יהיה לקרוא את קורות החיים שלכם נכון, חשוב שתשמרו על סדר מבני. למשל, חשוב שתפקידים שונים שביצעתם תחת אותו מקום עבודה, יסודרו כך שמי שמסתכל על קורות החיים שלכם יבין שמדובר בתפקידים שונים באותו מקום עבודה. לדוגמא:

2001-2014 חברת ComWeb

2009 – עד כה, ראש צוות תוכנה. במסגרת התפקיד:
א, ב, ג

מהנדס תוכנה בכיר. במסגרת התפקיד:

א, ב, ג

1998-2000 מהנדס תוכנה בחברת Tochna. במסגרת התפקיד:

א, ב, ג


בצורה זו, מי שקורא את קורות החיים שלכם יכול לראות מיד, שהחלפתם שני תפקידים בחברה האחרונה בה עבדתם, ושעבדתם בשתי חברות עד כה. המבנה של קורות החיים "מסדר" את הניסיון שלכם בצורה ויזואלית, ומסייע להבין מה בדיוק עשיתם.

אל תשתמשו בפונטים מיוחדים, בעיצוב מיוחד או בקבצים שאינם נפוצים בשוק. שימוש באחד מאלו עשוי להוביל לכך שקובץ קורות החיים שלכם יתבלגן, או גרוע מכך, לא יפתח. כמו כן, במידה ועברית אינה שפת האם שלכם, בקשו מדובר עברית להגיה לכם את קורות החיים, ובידקו ששמות טכניים כתובים נכון.

איך כותבים על השכלה?

במידה ויש לכם תואר, או שהוצאתם תעודה רשמית ומקצועית שמוכרת בשוק העבודה (למשל הסמכת CCNA של סיסקו), ציינו זאת במרוכז תחת סעיף ההשכלה. חשוב לציין את התאריך בו למדתם, את המוסד בו למדתם, את הממוצע (כאשר זה רלוונטי) כמו גם פרטים נוספים עליהם מיד ארחיב. כך יראה סעיף ההשכלה של מהנדס עם תואר ומספר שנות ניסיון:

2002-2005 תואר Bsc במדעי המחשב מאוניברסיטת בן גוריון (ממוצע 86)

אם טרם סיימתם את התואר, ציינו את יתרתו בדרך הבאה:

2012-2014 סטודנט לתואר Bsc במדעי המחשב מהאוניברסיטה הפתוחה.

יתרת לימודים 2 סמסטרים (ממוצע עד כה: 86)

אם אתם בוגרי תואר חסרי ניסיון, ציינו מהו הפרוייקט שעשיתם בסוף התואר, בפירוט. ציינו מה היתה מטרת הפרוייקט (למשל, תוכנה לקיטלוג ספרים), ובאילו כלים טכנולוגים (שפות, סביבת פיתוח וכו') השתמשתם למימושו. כמו כן, ציינו את הציון שקיבלתם על הפרוייקט.

איך כותבים על ניסיון תעסוקתי?

אם כבר יש לכם ניסיון תעסוקתי רלוונטי, חשוב לציין אותו בסדר יורד, כשהחברה האחרונה בה עבדתם מופיעה למעלה. אם באותה חברה החלפתם תפקיד, ציינו את התפקידים שביצעתם בחברה בסדר יורד, גם כן, כשהתפקיד האחרון שבצעתם יופיע עליון.

חשוב לציין את השנים המדוייקות בהן עבדתם בכל חברה, את שם החברה ומה היא עושה (בקצרה), את שם התפקיד, ואת התוכן המקצועי של התפקיד. לדוגמא:

2009-2014 ראש צוות תוכנה בחברת ComWeb – חברה המפתחת אפליקציות אינטראקטיביות

במסגרת התפקיד:
• ניהול טכני של צוות .Net המונה 5 מהנדסי תוכנה
• ניהול גאנט
• פיתוח Hands On בשפת C#, בטכנולוגיית Asp.Net לצד ה-Server
• פיתוח ב-HTML5, CSS, Java script לצד ה-Client

שירות צבאי

בשוק ההייטק, השירות הצבאי הוא חשוב בעיקר כששירתּם ביחידה טכנולוגית, ובתפקיד טכנולוגי שניתן לעשות בו שימוש גם בתעשיית ההייטק. אם אכן שירתם בתפקיד שכזה, ציינו את ההכשרות שעברתם במסגרת השירות, תחת סעיף ההשכלה, ואת התפקידים השונים שביצעתם בשירות הצבאי, תחת סעיף הניסיון התעסוקתי. ציינו את התפקידים בפירוט מלא, ממש כשם שהייתם נוהגים לו היתה זו עבודה אזרחית.

רצוי שתבררו מהו שמו ה"אזרחי" של התפקיד שביצעתם. אתם עשויים לגלות ש-"מנהל רשת" בצבא, הוא "טכנאי PC" באזרחות (תפקיד זוטר יותר), או שהתפקיד הטכנולוגי שבצעתם בצבא, אינו טכנולוגי באזרחות, כשאין לצידו תואר במדמ"ח.

ומה לגבי מכתב מקדים?

בשנים האחרונות ישנו נוהג נפוץ להוסיף מכתב מקדים לקורות החיים, והדעות לגבי הצורך בו חלוקות לכאן ולכאן. מכתב מקדים עשוי להיות חשוב, אם תשתמשו בו נכון: השתמשו בו בשביל לציין איזו עבודה אתם מחפשים, כאשר הניסיון שלכם לא לחלוטין מתאים לעבודה הזו, או כאשר אתם לומדים ולכן יכולים לעבוד במשרה חלקית בלבד. השתמשו במכתב המקדים גם בשביל להסביר נסיבות מיוחדות, למשל, תקופה ממושכת בה לא עבדתם כלל. פרטו בקצרה מהו הניסיון שלכם, באילו כלים טכנולוגים אתם יודעים להשתמש, אבל אל תאריכו – הכל אמור להיות כתוב בקורות החיים עצמם, גם ככה, ואין טעם לחזור על כך לריק.