יש לי חורים בקורות החיים
קורות חיים הם כמו חולצה אהובה – זה די מציק לגלות בהם חור. אתם יכולים להחליט לנסות להסוות את החור, או פשוט להתעלם ממנו ולהמשיך וללבוש את החולצה כאילו כלום לא קרה. אם תסוו את החור ותתפסו, אתם מסתכנים בכך שידבק בכם שם של "לא אמינים" ושתהליך הגיוס שלכם יופסק. הכתבה הבאה עוסקת בתקופות ארוכות בהן לא עבדתם, הידועות בתור "חורים", ובמה שמומלץ לעשות כשיש כאלו.
סליחה בחור, אבל יש לך חור
"חורים בקורות החיים" הוא ביטוי נפוץ בעולם משאבי האנוש, שמתאר תקופה ארוכה בה לא עבדתם. רוב החורים נגרמים כתוצאה מאבטלה, אבל לא כול החורים הם כאלו, כפי שמסבירה שני קוגן – מנהלת תחום טכנולוגיות בדיאלוג:
"כשאנחנו נתקלים בחור בקורות החיים, הדבר הראשון שאנחנו עושים הוא לשאול מהי הסיבה לחור הזה. בעוד שישנן סיבות שבעטיין, החברות שעובדות איתנו יסרבו להמשיך את התהליך מול המועמד (כמו למשל, תקופת אבטלה ממושכת), ישנן סיבות מקלות. חופשה בחו"ל, למשל, מתקבלת באופן טוב יחסית בקרב חברות, המוכנות לזמן אנשים, גם אם הם שהו תקופה ממושכת בחו"ל. גם חופשת לידה אינה נתפסת כבעייתית, כל עוד היא לא נמשכת מעל לשנה. מישהו שיצא לחופשה לצורך לימודי העשרה, עשוי להיתקל בבעיה, אלא אם הלימודים הם בתחום בו הוא עסק עד לחופשה".
הסיבה לחששן של חברות מחורים, אינה נובעת משרירות לב – אדם שלא נגע בקוד של תוכנה, למשל, למעלה משנה, הוא חלוד. אין ספק שהוא יודע את החומר, אבל הוא צריך תקופה של ניעור חלודה, ובעולם ההייטק המהיר והמשתנה, תקופה של ניעור חלודה היא דבר שלהרבה חברות פשוט אין זמן בשבילו.
מה עושים כשלא מוצאים עבודה?
הדרך הטובה ביותר לטפל בחורים, היא להימנע מהם מראש. עם זאת, תקופות של אי-עבודה ממושכת, נפוצות יותר כשהמשק נמצא במיתון. בתקופות כאלו, חברות מפטרות כמות גדולה של עובדים מאותו התחום, בפרק זמן קצר. הפיטורים גורמים לכך שכל העובדים שפוטרו, מתחרים למעשה על אותו סוג עבודות, כי כולם מגיעים מתחום דומה, או זהה. למרות שבמצב של מיתון, חברות מגייסות מגלות סלחנות גדולה יותר לתקופות אבטלה ממושכות, מטבע הדברים, העובדים המאוד טובים נחטפים ראשונים, ומי שנשאר ללא עבודה זמן רב, מסומן (ואפשר שלא בצדק) כעובד פחות טוב.
שני: "מה שקורה בפועל, במצב כזה, זה שאנשים "מעגלים פינות", משנים תאריכי התחלה וסיום של עבודות, מציינים שהם עובדים כיום למרות שבפועל הם כבר סיימו את תפקידם...אני לא מעודדת את זה, כי האמת צפה על פני השטח (מומלץ מאוד לקרוא). אחרי הכול, מדובר בתעשייה קטנה, ובפרט בכל הנוגע למשאבי האנוש בה. מידע מסוג שכזה עובר, ולכן עדיף לא לעוות את המציאות".
"על מנת להימנע מחורים, אני ממליצה לעשות את הדברים הבאים:
- אל תחכו לרגע האחרון - במצב אופטימאלי (כשהמשק לא במיתון) אני ממליצה לאנשים להתחיל לחפש עבודה לפני שהם עזבו את העבודה הנוכחית, כך שהמעבר בין העבודות יהיה חלק ולא יצור פער.
- נסו לזהות פיטורין מתקרבים - אם אתם עובדים במקום שאתם לא חשים בו יציבות (בשל שמועות על קיצוצים, שיבוש במתן משכורות לעובדים וכיו"ב), הקדימו תרופה למכה והתחילו לחפש עבודה מבעוד מועד. אל תחכו לקבלת הודעה פורמאלית על הפסקת העסקתכם.
- ואם בכל זאת פוטרתם - בלי שיש לכם עבודה חדשה ביד, הקציבו לעצמכם זמן שבין 3-6 חודשים למציאת עבודה חדשה. לא מצאתם? התחילו לשקול משרות זמניות, פרויקטים כפרילנסרים, הגמשה של ציפיות השכר שלכם (קראו), חיפוש משרה במקומות גיאוגרפים מרוחקים יותר מהבית וכו'..."
ואם בכל זאת יש לי חור?
כפי ששני הסבירה עד כה, חור שאינו עולה על פרק של שנה, הוא לרוב משהו שרוב החברות לא יעשו ממנו סיפור גדול מדי. מחפש העבודה ישאֵל מדוע הוא לא עבד כל התקופה הזו, אבל בהינתן תשובה מניחה את הדעת, אין סיבה שהחור הזה ימנע את המשך תהליך הגיוס. הבעיה האמיתית מתעוררת כאשר למרות כל הניסיונות והרצון הטוב, העובד פשוט לא מצליח לחזור לשוק העבודה במשך תקופה ממושכת שעולה על שנה. ככל שחולף הזמן, הסיכוי של עובדים כאלו למצוא עבודה קטֵן עוד יותר, אבל מסתבר שגם להם יש מה לעשות:
"בצער רב עליי לומר, כי הסיכוי שימשהו שאינו עובד בתחומו כשנתיים ימצא עבודה דרך חברת השמה, הוא קלוש ביותר. הסיבה לכך נובעת מהעובדה שכשחברה מגייסת פונה לחברת השמה, היא אוטומטית מקשיחה את הדרישות, ומצפה לקבל את העובד הטוב ביותר – כזה שהידע שלו הוא רלוונטי ועדכני. קורות חיים שמכילים חורים בתוכם, מעלים חשד אוטומטי – למה הוא לא הצליח למצוא עבודה כל כך הרבה זמן? כנראה שהוא לא כזה טוב...ולכן, מועמדים כאלו, גם אם נשלח אותם, לא יזכו למענה חיובי מהחברות המגייסות. למישהו כזה אני ממליצה לנסות למצוא עבודה באמצעות קשרים אישיים (בשיטת החבר-מביא-חבר). אפשרי גם לנצל תקופה שכזו לצורך לימודים - זה גם מוסיף לקורות החיים, וגם נותן תוחלת והסבר לתקופה בה לא עבדתם. ישנן עוד כמה שיטות, שיפורטו בפסקה הבאה".
אם לא עבדתם תקופה ממושכת, ואם הסיבה לכך היא פרגמאטית, ציינו אותה בקורות החיים במשפט קצר. אל תשאירו את החור כמו שהוא, אלא, ספקו למי שימיין את קורות החיים שלכם הסבר מניח את הדעת, על מנת שקורות החיים שלכם יקבלו את המענה המגיע להם.
חוזרים בכיוון ההפוך – מעצמאות לשכירות
כפי שצוין למעלה, אחת הדרכים להימנע מתקופות ממושכות בהן לא עבדתם, היא לקחת פרויקטים זמניים כפרילנסרים (freelance). עם זאת, אין זה מספיק לציין שהיית פרילנסר כדי לצאת ידי חובה, כפי שמסבירה שני:
"אי אפשר לכתוב שהיית פרילנסר מבלי שתהיה גושפנקא לכך. רצוי שתדעו שאם אתם מציינים שעבדתם כפרילנסרים, בהחלט תדרשו להראות דוגמאות לעבודות שעשיתם, לציין שמות של לקוחות איתם עבדתם, פרויקטים שניהלתם וכו'...הדרישה הזו נובעת גם מהצורך לוודא שאכן עבדתם כפרילנסרים, וגם מהרצון להתרשם מאיכות העבודה שלכם (בדומה לדרישה לספק רשימת ממליצים)".
"פרילנסרים מתחומים הנוגעים לאינטרנט (הקמת אתרים ב-PHP ו-AJAX למוסדות מוכרים, למשל), מכירות בינלאומיות (הקמת מיזם בשווקים זרים) או פיתוח, שעבדו על פרויקטים מתועדים, יתקבלו בלי בעיות לשוק השכירים עם שני סייגים – א. שהם יוכלו להוכיח שהם אכן עבדו על הפרויקטים הללו ו-ב. שהם יצליחו להתגבר על תעריף השכר הנמוך יחסית, שמקובל בשוק השכירים. לפרילנסרים שחוזרים לשכירות, יש בעיה להתרגל להצעות השכר הנמוכות שהם מקבלים, לאחר שהם התרגלו לשכר הרבה יותר גבוה כעצמאיים".
מתכננים להפוך מעצמאים לשכירים? בנו לעצמכם תיק עבודות מסודר – צרו קשר עם חברות איתן עבדתם, עם אנשים בשבילם יצרתם פרוייקט, ועם ממליצים שיוכלו להעיד על טיב עבודתכם, ובקשו מהם לצרף את שמותיהם לרשימת ממליצים. דאגו לציין את היקפי הפרוייקטים עליהם עבדתם (גם מבחינה כלכלית, וגם מבחינה טכנית, למשל: הקמת פורטל אירגוני לחברה ממשלתית המונה 1500 עובדים) ומול מי בחברה ניהלתם כל פרויקט. ציינו כל פרט מידע שעשוי לשפוך אור על היקף וטיב הפרויקט, ועל איכות העבודה לה נדרשתם. אם ניהלתם אנשים במסגרת הפרוייקט, ציינו זאת גם, ואל תשכחו להכניס לרשימת הממליצים לפחות אדם אחד מתוך אלו שניהלתם.
כל חור ניתן לתפור
תעשיית ההייטק היא מהירה ומשתנה, מלאה עליות ומורדות, ונדיר למצוא בה עובדים שלא "נהנו" מתקופה בה הם לא עבדו, לאורך הקריירה. למרות שזה מקובל ומובן, רצוי להימנע מפערים שכאלו על ידי חיפוש עבודה בטרם פוטרתם או התפטרתם מהעבודה הקודמת שלכם. לשם כך, רצוי לנסות ולזהות תקופות של חוסר יציבות במקום העבודה הנוכחי, על מנת שהפיטורים לא יתפסו אתכם לא מוכנים. במידה ופוטרתם ואתם לא מצליחים למצוא עבודה קבועה תוך שישה חודשים מיום הפיטורין, הגמישו את החיפוש, הנמיכו את ציפיות השכר, הרחיבו את האזור הגיאוגרפי בו אתם מחפשים וחישבו על האופציה לקחת עבודה זמנית או פרויקט פרילאנס, רק כדי להשאיר את הראש מעל למים. לאחר תום הפרויקט, וודאו לקבל המלצות ממעסיקים (ככה עושים את זה נכון), קבלנים וקולגות, ודאגו לבנות "תיק עבודות" שיוכל לעזור לכם להציג את איכות עבודתכם בתור עצמאיים.