פינוקיו מחפש עבודה
נדיר למצוא מחפש עבודה שכותב בקורות החיים שלו שקרים בוטים על מקומות בהם הוא לא באמת עבד, אבל רובכם נוטים לייפות, לשפץ ולהחמיא לעצמכם בקורות החיים. מה הסכנה בזה, בפוסט הבא
לכולנו יש נטיה כלשהי להציג את המציאות בגוונים ורודים, אבל רובנו נוטים לזנוח את הנטיה הזו בעת חיפוש העבודה. רובנו...ישנו מיעוט מחפשי עבודה, שבוחר להציג את עברו בצורה שלא תמיד חופפת למציאות - החל מקורות חיים שעוברים שיפוץ, דרך חצאי-אמיתות שנאמרות במהלך ראיון העבודה, וכלה בעובד שלא הסתדר במקום העבודה הקודם שלו, שנותן כממליץ את אחד החברים שלו, ואומר לו להתחזות לקולגה בעבודה. בעידן בו דליית נתונים היא עניין של כמה קליקים בעכבר (וגישה לאינטרנט), לרוב השקרים אין רגליים, וברוב המקרים, גילויים של שקרים אלו יעשה יותר נזק מאשר יועיל. הכתבה הבאה מספרת את סיפורם האמיתי לגמרי של שני מחפשי עבודה שעיגלו פינות ונתפסו, ומנגד, את סיפורו של מחפש עבודה שדבק באמת.
ככלל, רוב מחפשי העבודה שעוברים דרכינו הם ישרים ואמינים. זה נדיר להתקל באדם שעיגל פינות, או ממש שיקר בקורות החיים שלו. יתכן שזה נובע מהעובדה שלעובדים בישראל יש מוסר עבודה גבוה, ויתכן שזה נובע מהתובנה ששוק ההייטק בישראל הוא כל כך קטן, שבאמת אין טעם לשקר כי זה יתגלה. תהיה הסיבה אשר תהיה, כאשר אנחנו מעדכנים גירסת קורות חיים חדשה למועמד ותיק, נדיר שניתקל בניסיון מצידו להסוות, לשנות, או לשקר.
ובכל זאת, לכל כלל יש יוצאים מן הכלל – יכול להיות שהסיבה היא ששוק ההייטק הוא דורשני ותובעני, ולפעמים מחפשי עבודה מרגישים שהם נדחקים לפינה ומחויבים לעגל פינות בקורות החיים שלהם, כדי שבכלל יפנו אליהם ויזמנו אותם לראיון. עם זאת, עיגול פינות כמעט תמיד מתגלה, וכיום, רוב חברות ההייטק לא מסתפקות בבדיקות שעושות חברות ההשמה, ומצליבות את הנתונים בקורות החיים שאנחנו שולחים אליהן, עם מאגרי מידע שהן עצמן מחזיקות. הנה שלושה סיפורים אמיתיים בהם נתקלנו, שישפכו אור על מה שקורה מרגע שקורות החיים הגיעו לחברה המגייסת:
אתה רוצה לשנות את גירסתך?
אנה בריין – יועצת השמה בדיאלוג: "לפני כחצי שנה, טיפלתי במחפש עבודה ממש מעולה מבחינה מקצועית. הבחור נשלח לחברה ועבר את כל המבחנים המקצועיים בהצלחה יתרה. הוא הגיע לראיון מנכ"ל וגם שם, חוות הדעת האישית עליו היתה מעולה, רק שאז, אחד מהמנהלים בחברה שקרא את קורות החיים של הבחור, הרים גבה בפליאה. בקורות החיים צויין שהלז עדיין עובד בחברה X. מוזר, חשב לעצמו המנהל. אני די בטוח שהלז עזב את חברה X לפני חצי שנה וכיום הוא עובד בחברה Y. טלפון מהיר לחברה X אכן אימת את החשד והמנהל דיבר עם המנכ"ל ושיתף אותו בגילוי. המנכ"ל, איש ישר וענייני, החליט שלאור הצלחתו של מחפש העבודה במבחנים המקצועיים, אין טעם לפוצץ את התהליך, וזימן אותו לראיון נוסף בו הוא עימת אותו עם הגילוי. מחפש העבודה דבק בשקר והכחיש בנחרצוּת שהוא עובד בחברה Y...והפסיד את חוזה ההעסקה על בסיס חוסר אמינות".
המקרה הזה מדגים בצורה מעולה את העובדה שהשוק בישראל הוא שוק קטן. כולם מכירים את כולם, וגם אם בהתחלה לא יעלו על חצאי אמיתות בקורות החיים, מספיק שמישהו בחברה לה אתם מתראיינים מכיר מישהו בחברה בה טענתם שאתם עובדים, בשביל להציף שקרים וסילופים על פני המים. גרוע מכך, גילוי של שקר עלול לגרום לכך ששמו הרע של מועמד שנתפס בקלונו ילך לפניו, גם בחיפושי העבודה הבאים שלו.
השם מלצל לי מוכר
ליאור טפר – יועצת השמה בדיאלוג: "לפני כמה חודשים הגיעו אלי קורות חיים של מחפש עבודה מעולה. הוא נשלח לראיון עבודה בחברה קטנה ועבר את המבחן והראיון המקצועי בהצטיינות יתרה. כשהמראיין המקצועי חזר אלי לגביו הוא ציין שטעיתי בשמו של מחפש העבודה ושהחסרתי אות משם משפחתו. המראיין ציין שבמערכת שלהם כבר מופיע מועמד כזה, ושיש עליו חוות דעת לא טובה, וביקש שאוודא שאכן מדובר בשני אנשים שונים. בדקתי במערכת וראיתי שלא טעיתי – כך בדיוק מצויין שמו של מחפש העבודה גם בקורות החיים שהוא שלח לנו. משהו עורר בי את החשד, ולכן, ערכתי חיפוש נוסף, הפעם, על פי השם שנתן לי המראיין המקצועי, ולהפתעתי גליתי שאכן מדובר במחפש עבודה שכבר קיים אצלנו במערכת. בדיקה מעמיקה העלתה שאותו מחפש עבודה פוטר לאחרונה ממקום עבודתו הקודם, שגם אותו הוא מצא דרכינו, בשל בעיות אישיוּת והתנהגות קשות מאוד. על מנת שלא אנחנו ולא החברה המגייסת נעלה על כך, הוא שינה את שם משפחתו ואת מספר תעודת הזהות שלו, מחק את שמה של החברה האחרונה בה הוא הועסק, ואכן הצליח להתחמק מגילוי...לזמן מה".
מקרה כזה מהווה עבירה על החוק. קורות החיים הם מסמך רשמי, וכבר קרה בישראל שבוטלו מינויים בכירים בשל סילוף קורות חיים, ואף הוטל קנס כספי על המזייף. המקרה שתיארה ליאור הוא מקרה בעייתי – בעת גילוי זיוף שכזה, חברת ההשמה מחוייבת לדווח לחברה המגייסת את כל הידוע לה על המועמד, ולכן, הגירסא הקודמת של קורות החיים של המועמד נשלחה לחברה המגייסת, מיד עם גילוי התרמית. החברה יצרה קשר עם החברה האחרונה בה עבד מחפש העבודה עד פיטורו, ובעקבות ההמלצה שניתנה, הופסק תהליך גיוסו של מחפש העבודה מידית. המועמד יכול היה להתחמק מכל זה, אם במקום לשקר, לשנות את שמו ולמחוק את מקום העבודה האחרון, הוא היה מסביר בראיון העבודה, שהוא לא מעוניין לתת ממליצים ממקום העבודה הקודם שלו, כפי שהוסבר בהרחבה בכתבה הזו.
אתה מתחייב להגיד את האמת, את כל האמת, ורק את האמת?
המקרה האחרון מציג מועמד, שהחליט לדבוק באמת ולא ניסה להסתיר אותה, למרות שקורות החיים שלו הכילו בעיה ידועה בשוק העבודה – תקופה של כשנה בה הוא לא עבד:
אוראל יברבאום – מראיינת בדיאלוג: "לפני מספר שבועות התחלתי לטפל במחפש עבודה שהפסיק לעבוד בסוף 2009. הנ"ל טען שהוא עובר את שלבי הראיון המקצועיים בלא מעט חברות, אבל תמיד נופל בשלב הראיון של משאבי האנוש. זימנתי אותו לראיון פרונטאלי, וראיתי שמדובר במועמד רהוט, יציב ומאוד אינטליגנט, ולכן, תהיתי שמא מה שמפיל אותו הם הממליצים. באישורו צלצלתי לשלושת הממליצים שהוא סיפק. ההמלצות שקיבלתי עליו היו מעולות, הן אישיותית והן מקצועית. יצרתי עם מחפש העבודה קשר שוב, והוא אמר שהוא חושב שמה שגורם למשאבי האנוש לפסול אותו, היא העובדה שהוא לא עובד משנת 2009. שאלתי אותו מדוע הוא לא עובד כל כך הרבה זמן, והוא הסביר בפשטות ובלי ניסיון ליפות או להסתיר, כי לאחר שנים בהן הוא עבד ללא הפסקה, הוא החליט לקחת חופשה בשביל להספיק ולעשות דברים שהוא תמיד חלם לעשותם. הוא שאל בסוף השיחה אם כדאי לו להסתיר את העובדה הזו ואני המלצתי לו שיספר בראיון משאבי האנוש בדיוק את מה שהוא סיפר לי – ביושרה, בעובדתיות ובלי להצטדק או להתנצל. למרות "החור" בקורות החיים שלו, הצלחנו לשלוח אותו כמועמד לדי הרבה חברות, והוא נמצא כרגע בשלבים מתקדמים בכמה מהן".
המקרה שתיארה אוראל מראה כי חברות מוכנות לקבל תקופה של חוסר עבודה בקרב מועמדים שלכל אורך הקריירה שלהם הפגינו יציבות תעסוקתית. ברוב המקרים, דווקא הניסיון להעלים חורים כאלו, הוא שעלול לגרום להרמת גבות ולתחושה שהמרואיין שעומד מולך מסתיר משהו.
טכניקות נפוצות לייפוי המציאות – אל תנסו את זה בבית
חברת ההשמה דיאלוג מחזיקה במאגר קורות חיים של עשרות אלפי מועמדים שונים. המאגר הזה יעיל, מדוייק וקל לחיפוש, ובכל פעם שקורות חיים חדשים מגיעים אלינו דרך לוח המשרות שלנו, הדבר הראשון שאנחנו עושים הוא לבדוק אם מחפש העבודה הזה כבר מצוי במאגר. בבדיקה כזו, קורה לפעמים שאנחנו מגלים שקורות החיים שונו, כפי שמסבירה אנה בריין:
"מחפשי עבודה שרוצים לשפץ ולייפות את קורות החיים שלהם, לרוב משתמשים באחת מהטכניקות הבאות
- איחוד מקומות עבודה - מחפשי עבודה שקופצים ממקום עבודה אחד לאחר בטווחי-זמן קצרים, נוטים, לא פעם, לאחד כמה מקומות עבודה ולכתוב בקורות החיים שהם עבדו בחברה אחת במשך כל הזמן הזה. הבעיה היא שקורות החיים של מחפש עבודה כזה קיימים אצלנו במערכת, וסביר להניח שאם הוא עבר מחברה לחברה כל שנה וקצת בממוצע, בכל פעם שהוא עבר, הוא שלח לנו גירסא מעודכנת של קורות החיים, ובכל פעם כזו, הוא טרח להוסיף את שם החברה האחרונה בה הוא עבד. זה יוצר אצלנו תמונה אמיתית ומדוייקת על כמות החברות בהן הוא עבר.
- שינוי תאריכים – ישנם מחפשי עבודה, שאמנם לא מוחקים חברות בהן הם עבדו, אבל משנים את משך הזמן בו הם עבדו בכל חברה. הם עושים את זה או כדי להסוות את העובדה שהם מובטלים כבר די הרבה זמן, או כדי ליצור מצג כאילו הם עבדו בכל אחת מהחברות זמן ממושך, על מנת לשדר יציבות תעסוקתית.
- פרוייקטורים ופרילאנסרים – בשוק ההייטק יש לא מעט משרות קצרות-מועד (פרויקטים) שמלכתחילה מי שמתקבל אליהן, מודע לכך שהוא יועסק לפרק זמן קצוב וקצר. יש מחפשי עבודה שבוחרים למחוק את הפרויקטים האלו, על ידי שינוי תאריכים ומילוי הזמן של הפרויקט. כנ"ל לגבי פרינלאנסרים".
ברגע שחברת דיאלוג מגלה חוסר תיאום בין גרסת קורות חיים מוקדמת ששמורה לנו במאגר, לגירסת קורות חיים חדשה של אותו מחפש עבודה, אנחנו נוהגים ליצור קשר עם המועמד על מנת לברר את מקור חוסר התיאום. במידה והתשובה מניחה את הדעת, גרסת קורות החיים העדכנית תשמר במערכת במקום הגירסא הקודמת.
כולם מכירים את כולם
שוק הייטק בישראל הוא שוק קטן, ורבים הסיכויים שמישהו בחברה אליה אתם מנסים להתקבל, מכיר מישהו בחברה ממנה אתם מגיעים, וכל שנותר לו הוא להרים טלפון ולברר אם מה שסיפרתם על עצמכם בראיון ובקורות החיים, אכן נכון. לקוטנו של השוק צריך להוסיף את העובדה שלחברות רבות יש מאגר נתונים עצמאי, והן יכולות בקלות יחסית, להצליב מידע ולגלות חסרי אמיתות מגרסאות קודמות של קורות חיים ששלחתם להן לפני זמן מה. ולבסוף, קיים גם האינטרנט, שמכיל בתוכו מידע רב שעשוי לחשוף את חוסר האמינות. קחו בחשבון שאת מרבית האי-דיוקים קל נורא לאתר, ושבמקום ליפות או לשפץ, מומלץ לספר את האמת בלי להתנצל או להצטדק, כי ברוב המקרים היא הרבה פחות נוראה מאשר האלטרנטיבה - להיתפס בשקר.
ומה אתם הייתם עושים לו גיליתם שמועמד שיקר?