סטודנטים – כך תמצאו עבודה
מי שסיים את לימודיו יוכל לספר לכם שהחלק הכי קשה בקריירה, זה להתחיל אותה. כשמצפים מכם לשנתיים ניסיון לפחות, לא פעם כדאי לכם להתחיל לעבוד כבר במהלך התואר. סטודנטים, הכתבה הזו נכתבה במיוחד בשבילכם
אין זה סוד - עולם ההייטק מצטייר לכל מי שמסתכל עליו מבחוץ, כעולם של שמפניה וקוויאר, שמאפשר התעשרות מהירה בהשקעה התחלתית קטנה יחסית. סטודנטים רבים כובשים את ספסל הלימודים באחת ממגמות ההנדסה, על מנת שגם הם יוכלו לגעת בחלום ההייטק, שניה לאחר שיאחזו בידיהם תעודה מקצועית - אבל רבים מהסטודנטים הללו לא מודעים למספר לא קטן של מוקשים בדרך אל קריירה בהייטק. אז אלו מכם ששוקלים הייטק (או מסיימים בימים אלו את התואר) - רצוי לקרוא את הכתבה הבאה
לפני שאכנס להסבר המקיף על איזה תואר ללמוד, מה חשוב במהלך התואר ומה חשוב מיד לאחריו, הסבר קטן - חילקתי את הכתבה הזו לשני חלקים: הראשון עוסק בהמלצות לסטודנטים, והשני עוסק בהמלצות למי שסיים את התואר (בוגרים טריים). ישנה חפיפה מסוימת בין הסעיפים בשני חלקי הכתבה, ועם זאת, מומלץ לסטודנטים לקרוא את החלק שמיועד לבוגרים, ולבוגרים לקרוא את החלק שמיועד לסטודנטים. בואו ונתחיל...
המדריך לסטודנט המתחיל
ממוצע, מוסד הלימודים, והמגמה - ה-DNA של סטודנט הייטק
אתם עדיין סטודנטים, וככאלו, הדבר שהכי מדאיג אתכם כרגע הוא מתי מגיע המבחן באינפי, וכמה הוצאתם בחדו"א 1. יש לכם עוד די הרבה זמן עד לסיום הלימודים, ומציאת עבודה כרגע, אינה בראש מעייניכם, ובכל זאת, על מנת שהלימודים יסייעו לכם במציאת עבודה כשתסיימו אותם, כדאי שתדעו כמה עובדות:
- בחירת מוסד - רבים מכם מתפתים לבחור במוסד, שתנאיי הקבלה אליו הם קלים. חלקכם עושים זאת כדי לא להצטרך לבזבז שנה נוספת על שיפור בגרויות ו/או פסיכומטרי, וחלקכם עושים זאת כי זאת הדרך היחידה לשלב עבודה/ הורוּת במשרה מלאה עם לימודי תואר. חשוב שתדעו - לא כל המוסדות שווים בעיני מעסיקים, ויש מוסדות שכבוגרים שלהם, יהיה לכם קשה עד בלתי אפשרי להיכנס לענף ההייטק באמצעותם. בוגרי האוניברסיטאות בן גוריון, תל אביב והעברית, כמו גם בוגרי הטכניון, לא יתקשו למצוא עבודה על פי רוב.
- בחירת פקולטה - אם אתם יודעים לאיזו קריירה נשואות עינכם (למשל, מפתחי תוכנה, או מפתחי חומרה), בידקו מהי הפקולטה שתקדם אתכם למטרה זו בצורה היעילה ביותר. היכנסו לפורום שמתעסק בתחום והוועצו באנשים שכבר עוסקים בו. מלבד הפקולטה, חשוב לבדוק גם מהו המוסד האקדמאי בו קיימת הפקולטה הטובה ביותר לתחום זה (למשל, המחלקות למדעי המחשב באונ' ת"א ובטכניון, נחשבות לטובות ביותר, ובבן גוריון, כל מחלקות ההנדסה נחשבות מעולות).
בחרתם מוסד, התקבלתם - מה עכשיו?
גם לאחר שהצלחתם להתקבל למוסד היוקרתי ביותר, אל תנוחו על זרי דפנה. ישנם לא מעט דברים שחשוב שתדעו, וישנם לא מעט דברים שאם תעשו אותם במהלך התואר, ישתפרו סיכוייכם להיקלט בשוק העבודה לאחר שתסיימו ללמוד:
- תואר בלי נסיון - סטודנטים שסיימו את התואר, נקראים בשוק העבודה "בוגרים חסרי ניסיון". כמות המשרות השמורה לסטודנטים היא קטנה, בעיקר כשהם חסרי ניסיון. הדרך לשפר את הסיכוי למצוא עבודה בסיום התואר, היא לצבור ניסיון כבר במהלך התואר, אפילו אם זו עבודה לא מלאה במשרת סטודנט!
- מתי להתחיל לחפש - חברות אוהבות סטודנטים לטווח ארוך, לכן, רצוי להתחיל לחפש משרה כשנותרו לכם לפחות 3 סמסטרים לסיום התואר. לא מומלץ להתחיל לחפש בשנה הראשונה ללימודי התואר, בגלל שהיא עוסקת בעיקר במקצועות תיאורטיים שהידע שהם מקנים אינו מספיק בשביל לבצע עבודה בתחום ההייטק. מעבר לכך, השנה הראשונה היא קשה לרוב, ולכן, הציונים בה גם ככה לא גבוהים, ושילוב עבודה בנטל הלימודים הקשה דיו, עשוי לפגום בממוצע בצורה שאינה בת שיקום בהמשך.
- פרוייקטים עצמאיים - גם אם לא מצאתם עבודה במהלך התואר, אין טעם להרים ידיים. ראשית, אם הממוצע שלכם גבוה מאוד, תוכלו למצוא עבודה די בקלות גם בלי ניסיון, ושנית, גם פרויקטים עצמאיים מסוימים יכולים להיחשב לניסיון - בניתם אתר PHP מורכב מאפס? יצרתם תוכנה על פי מודולים מובנים? אתם פעילים אדוקים בקהילת הקוד הפתוח? ציינו זאת בקורות החיים, צרפו לתיק העבודות ודברו על כך בראיון!
- הממוצע - לאלו מכם שכן שילבו עבודה במהלך התואר, זה מעולה שאתם עובדים, רק אל תשכחו:
ממוצע התואר חשוב מאוד! בוגרים עם ממוצע 85 ומעלה, נחשבים למועמדים מעולים, והם יוכלו למצוא עבודה בקלות יחסית. ממוצע נמוך מ-85, לא רק שעלול לגרום לכך שלא תזומנו לראיון, הוא אף עשוי לצמצם את מגוון המשרות להן תוכלו להתקבל, לכן, אל תתנו לעבודה לפגוע לכם בממוצע.
אז איך מוצאים עבודה?
הכינו את עצמכם למציאת עבודה:
- משכתבים את קורות החיים - מציינים את שמות הכלים, השפות והטכנולוגיות שאתם מכירים, ואם יש ניסיון מעשי בכלים אלו, מציינים אותו. כך כותבים קורות חיים.
- פונים לדיאלוג - לחברת ההשמה דיאלוג יש קשרים עסקיים עם מרבית חברות ההייטק במשק, וניסיון של עשרות אלפי השמות מאז שהיא הוקמה. כשאתם נשלחים למשרה דרכינו, אתם מגיעים עם תו תקן של דיאלוג, מה שיכול לקצר לכם את התהליך בצורה משמעותית.
- חבר מביא חבר - מכירים מישהו שמכיר מישהו שמכיר מישהו, ששמע על חברה שמחפשת? צרו איתו קשר, ובקשו ממנו להמליץ עליכם. הרבה חברות הייטק מגייסות בשיטת ה"חבר מביא חבר".
- רגל אחת בדלת - רוצים להיות מפתחים, אבל התקבלתם לתפקיד QA? אל תסרבו. בוגרים חסרי ניסיון רבים התחילו בתפקיד זוטר, והתקדמו בתוך החברה עם הזמן.
לסיכום, לימודי התואר הם המפתח לקריירה שלכם, ולכן, אסור לזלזל בהם. סטודנטים רבים מאמינים שזה שהם למדו במוסד טוב, אבל לא השיגו ממוצע גבוה, יספיק להם בשביל לנחות במשרה טובה, וחוסר הבנת השוק הזו, עלולה לעלות להם ביוקר. עם זאת, גם כשהממוצע לא מדהים, ניתן לשפר את הסיכויים למצוא עבודה בסיום התואר, אם תתחילו לעבוד כבר במהלך הלימודים, ותסיימו את התואר עם נסיון עבודה רלוונטי. מומלץ לא להתפשר על זהות מוסד הלימודים, לא בגלל שבוגרי המכללות יודעים פחות, אלא, בגלל שבשוק, ערכם נמוך בהרבה מערכו של בוגר אחת האוניברסיטאות המובילות.
שיהיה בהצלחה