חברה פרטית

חברות פרטיות וגם ציבוריות מגייסות עובדים לשלל משרות כשכירים. הינה כמה מושגים בסיסיים שיסבירו על אפשרויות התעסוקה העומדות בפנינו בעת חיפוש עבודה.

חברה פרטית

חברה פרטית

מי שמחפש עבודה כשכיר רוצה להיות בטוח שהוא מגיע למקום העבודה הטוב ביותר – כזה שיספק תנאי העסקה טובים ויאפשר אופק תעסוקתי ואפשרויות קידום בעתיד. חשוב להכיר לעומק כל מקום עבודה רלוונטי עבורנו לפני שאנחנו ניגשים לראיון, אך קודם לכן נראה כי חשוב להבין את ההבדלים הבסיסיים בין חברות פרטיות לחברות ציבוריות. למרבה ההפתעה ניכר כי אלו מושגים שעובדים ומועמדים רבים כלל לא מכירים, ועל כן אנו רוצים לעשות סדר בדברים ולהסביר מהם ההבדלים ומהן אפשרויות התעסוקה העומדות בפנינו.

מהי חברה פרטית?

חברה פרטית היא חברה שההון שלה מוחזק בידיו של גורם פרטי או בידיהם של מספר מצומצם של בעלים. כלומר כל חברה שמניותיה לא נסחרות בבורסה ולא ניתנות לרכישה על ידי הציבור הרחב. חברה פרטית כשמה כן היא – רכוש פרטי של בעלי החברה כאשר אין חובה כלשהי לשקיפות מול הציבור הרחב. נתונים כמו שכר הבכירים בחברה, השקעות, נתוני רווח והפסד וכו׳ – יכולים להישאר בגבולות החברה ואין חובה להוציא אותו החוצה לכלל הציבור.

המשמעות היא שהון החברה בעצם מוגבל אך ורק לבעלים ולמחזיקי המניות שלה. בחברה פרטית, כדי שאחד מבעלי המניות יוכל לבצע שינוי במניות שבחזקתו (למשל מכירה או העברה שלהן) עליו לקבל אישור מיתר בעל המניות.

פעמים רבות קיים בלבול בין המושג חברה פרטית למושג חברה פרטית מוגבלת, אך זה למעשה אותו הדבר.

אילו חברות פרטיות מוכרות יש בשוק הישראלי?

בישראל יש חברות פרטיות רבות, חלקן גדולות ומוכרות וחלקן פחות. דוגמאות מצוינות לחברות פרטיות שכולנו מכירים הן קבוצת ידיעות אחרונות או תאגיד השידור קשת. דוגמאות נוספות לחברות פרטיות שחלק יכירו וחלק פחות הן בית החולים בלומנטל בחיפה, החברה הכלכלית לאילת, סלע חברה לטכנולוגיה בע״מ ועוד. ניתן למצוא רשימה מפורטת למדי באתר איגוד החברות הפרטיות בישראל.

מהי חברה ציבורית?

חברה ציבורית היא חברה המאפשרת לציבור הרחב לרכוש את המניות שלה. זה נעשה על ידי הנפקה ראשונית של המניות, ולאחר מכן על ידי מסחר שוטף במניות החברה בבורסה לניירות ערך. חברה ציבורית יכולה לאפשר מסחר בשוק ההון המקומי וכן להוציא את המניות שלה למסחר לשווקים בינלאומיים.

חברה פרטית יכולה להפוך לחברה ציבורית אם תחליט להציע את מניותיה לציבור, והמהלך הזה של מעבר מחברה פרטית לציבורית הוא די שכיח.

דוגמאות בולטות לחברות ציבוריות בישראל הן חברת סלקום, שופרסל, בזק, שטראוס ועוד. פייסבוק ואפל הן דוגמאות מוכרות ובולטות לחברות ציבוריות בעלות שם עולמי.

האם יש לכך השפעה על מחפשי עבודה?

במסגרת המאמצים של מועמדים והאתגרים הכרוכים במציאת עבודה, חשוב לדעת מה היתרונות והחסרונות בכל אחד מסוגי החברות. יש שיגידו כי עבודה בחברה פרטית עדיפה וכי היא מאפשרת קידום מהיר יותר ברמה האישית, ומנגד יש שיגידו שעדיף ללכת על חברה ציבורית מפני שהנתונים הכלכליים של החברות הללו חשופים בפנינו.

יש אמת בשתי הגישות הללו, אך למעשה כשמדובר בראיון עבודה זה לא ממש משנה. גם חברות פרטיות חושפות לא מעט מידע לגבי הפעילות שלהן לציבור הרחב וזה משהו שחייבים לעשות כשרוצים לצמוח ולגדול. בדיוק בגלל זה ניתן לקבל מידע מקדים לפני ראיונות על סוגי חברות שונים, וכיום יש באינטרנט מידע רב. מעבר לכך, צריך לזכור שיש חברות מצליחות משני הסוגים ולכן עליכם לנסות ולדלות כמה שיותר מידע לפני שאתם ניגשים לראיון בכל חברה שהיא.

לסיכום

חשוב בהחלט להכיר את ההבדלים בין סוגי החברות, כדי להגיע מוכנים יותר לראיון עבודה וגם כדי לדעת מה תנאי העבודה והשכר שבהם מתחילים לעבוד. לא משנה באיזו חברה תבחרו, מומלץ להתכונן היטב לראיון עבודה וכמובן להכיר היטב את תנאי העבודה הצפויים. יש לזכור כי סוג החברה הוא לרוב לא הדבר המהותי והחשוב ביותר. שיהיה הרבה בהצלחה!