חוזה עבודה: מה חשוב לבדוק - חלק א'

חוזה העבודה, בעיקר למי שזו העבודה הראשונה שלו לאחר התואר, עשוי להיות מבלבל. על מה מתמקחים? מה צריכים לבקש? כמה ימי חופשה אמורים להיות? בסדרה הבאה ננסה לעשות סדר בבלאגן

כל תהליך חיפוש עבודה נגמר, בסופו של דבר, בחוזה העסקה. החוזים הם ארוכים, ומכילים סעיפים חשובים, שהמשמעות של חלקם עשויה להוות הבדל רציני לגבי תנאיי ההעסקה שלכם. מחפשי עבודה חדשים, כאלו שזו העבודה הראשונה שלהם לאחר התואר, לא תמיד יודעים מה מקובל בשוק, על אילו סעיפים מקובל להתמקח, האם מחזירים את החוזה מיד, או שאפשר לקחת אותו הביתה, מה ההבדל בין קופת גמל, קרן השתלמות, פנסיה או ביטוח מנהלים, ומה זה סעיף 14. על מנת להסביר את הדברים הללו, ניסינו לרכז את הנקודות החשובות ביותר בחוזי עבודה.

מה חוזה עבודה מכיל

לכל חוזה העסקה יש מספר חלקים שונים, שלכל אחד ואחד מהם צריך להקדיש תשומת לב, ולבדוק בשבע עיניים. החלקים יכללו:

  • את תנאיי ההעסקה שלכם – מהו היקף המשרה [כמה שעות], באילו ימים אתם עובדים, כמה ימי חופשה ומחלה יש לכם, מהן הסמכויות שלכם, מהו התפקיד עצמו ומהו מועד תחילת העבודה.
  • את השכר והתנאים – מהו השכר ברוטו, מהם התנאים הסוציאלים הנלווים, מהן ההפרשות, הבונוסים והדברים הנוספים שתקבלו (למשל רכב) וכו'.
  • סיום עבודה – מה קורה אם אתם מתפטרים? מה קורה אם אתם מפוטרים? כמה זמן הודעה מראש כל צד חייב לתת, מהן זכויותיכם במידה והתפטרתם (למשל סעיף 14) וכו'...

על חלק מהדברים ניתן להתמקח, על חלק מהדברים לא, וחלק מהסעיפים בחוזה הם "סעיפים אירגוניים אחידים" כלומר, גם אם הם לא מוצאים חן בעיניכם, זה הנוהל הכולל בארגון ולכן הסיכוי שתצליחו לשנות אותו הוא קטן. הנה דוגמא לחוזה העסקה סטנדרטי.

לוקחים הביתה או חותמים במקום?

התקבלתם לעבודה ויש לכם חוזה העסקה ביד, הוא ארוך, ומכיל סעיפים רבים, והסעיפים הללו יקבעו את השכר והתנאים שלכם לשנים הקרובות – עוד בטרם אתם חותמים עליו, אתם צריכים לעבור על כל סעיף וסעיף, ולבדוק אם אתם יכולים לחיות איתו, רוצים לשנות אותו, ואולי אתם בכלל רוצים להכניס סעיף נוסף לחוזה שכרגע לא מופיע שם. את כל זה קשה לעשות ברפרוף, ונשאלת השאלה - האם מותר לכם לקחת את החוזה הביתה? תלוי!

יש חברות שישלחו לכם את החוזה למייל הביתה, ויתנו לכם לעבור עליו. עם חברות כאלו, יש שני דברים שאתם צריכים לעשות:

  • לשאול תוך כמה זמן הם רוצים את החוזה חתום.
  • לשאול מיהו איש הקשר אליו אתם מתקשרים במקרה שיש לכם השגות לגבי החוזה.

יש חברות שלא יתנו לכם את החוזה הביתה, לפני שחתמתם עליו (אבל תמיד תבקשו). במצב כזה, אל תחתמו בלי לקרוא. בקשו חדר שקט, ושבו בו. קיראו את כל פרטי החוזה לאט, סמנו את הסייגים שלכם, ולאחר שסיימתם, חזרו אל האדם מולו אתם אמורים לחתום על החוזה.

יש מקרים נדירים בהם החברה תגיד לכם שהתקבלתם, שאתם מתחילים לעבוד, ושהחוזה יחתם בימים הקרובים. זה מאוד נדיר (בעיקר בתעשיית ההייטק), וזה מאוד בעייתי, לכן מומלץ לא להתחיל לעבוד בטרם חתמתם על חוזה שמסדיר את תנאיי העסקתכם. למה בעייתי?

יהיה בסדר כמעט תמיד זה לא בסדר

ראשית, בתעשיית ההייטק זה נדיר (עד לא קיים) שחברה תגיד לכם להתחיל לעבוד, ותחתים אתכם על חוזה מאוחר יותר. אם דבר כזה בכל זאת קורה, אתם עשויים להיתקל בשתי בעיות:

  • אין לכם שום מסמך רשמי שמוכיח שאתם עובדים במקום הזה, ולכן, המעמד שלכם כעובדי המקום הוא מעורפל.
  • גם אם אמרו לכם שהכל בסדר, ואין לכם מה לדאוג, עד שלא יהיה לכם מסמך ביד, אתם לא יודעים מהם תנאיי ההעסקה הרשמיים שלכם, מהו השכר, מהו תאריך תחילת או סיום העבודה, מהם התנאים הסוציאלים שלכם, מהן הזכויות ומהן החובות במסגרת התפקיד וכו'. מצב כזה מותיר אתכם תלויים באוויר, ויתכן שהחוזה שיוגש לכם לבסוף, יהיה אחר מהתנאים עליהם הסכמתם, ומאחר שאין לכם הסכם חתום ביד, לא תוכלו להוכיח שהובטח לכם משהו אחר לגמרי.

נניח שדווקא כן קיבלתם חוזה לפני תחילת העסקתכם. אתם עוברים עליו, מסמנים את הסייגים, ואז חוזרים איתם למי שמנהל מולכם את נושא החתימה על החוזה.

הוא עובר על הסייגים שלכם, מחייך ואז אומר לכם ש-"יהיה בסדר, מילה שלי". אתם שואלים אם הוא יתקן את החוזה ויגיש לכם אותו עם התיקונים לחתימה, והוא רק מחייך ואומר "אל תדאגו, יהיה בסדר. עלי...אין צורך לתקן את החוזה. קיבלתי". גם מצב כזה הוא מאוד בעייתי. חוזה הוא מסמך משפטי מחייב. הוא מחייב אתכם, כעובדים, והוא מחייב את המעסיק. כל מה שמופיע בחוזה חייב להתבצע, ומנגד, כל מה שלא מופיע בחוזה כאילו לא נאמר מעולם.

אם המעסיק הבטיח לכם משהו שלא כתוב בחוזה ונאמר בעל פה, גם אם הוא אמר לכם לא לדאוג כי "יהיה בסדר", זה לא בסדר. אחרי הכל, אם התנאי הזה כל כך בסדר בעיני המעסיק, מדוע לא להכניס אותו לחוזה כך שהוא יהיה מעוגן, לרווחת שני הצדדים?

זכרו תמיד – תנאי שלא מופיע שחור על גבי לבן בחוזה, כאילו לא נחתם, ובשביל לקבל את התנאי הזה, יתכן שתאלצו לפנות לערכאה משפטית. אותו הדבר אמור לגבי תנאי שכתוב בחוזה, ושהובטח לכם בעל פה ש-"יהיה בסדר...לא נחשיב לכם אותו, מחוק!".

ומילת הרגעה לסיום - בתעשיית ההייטק, שנוטה להיות תעשייה מסודרת, שפועלת על פי החוק בצורה מאורגנת נורא, ולא מותירה דבר ליד הספק, הסיכוי להתקל בסיטואציות הללו הוא אפסי. עד כאן החלק הראשון.