תגיד - מהן ציפיות השכר שלך?
מחפשי עבודה לא כל כך שמחים כשאנחנו שואלים אותם מהן ציפיות השכר שלהם, וחלקם מתחמקים מתשובה. למה זה חשוב והאם אנחנו סתם חטטנים?
כל מי שעמד עם רכב ברמזור אדום, יודע איך זה מרגיש כשזה שנוהג ברכב שלצידכם מסמן לכם להוריד את החלון ואז, בבוטות השמורה לצברים, פולט "תגיד, מוכר? כמה עולה?". כאלו אנחנו הישראלים - אוהבים לדעת את המחיר, הרבה לפני שאנחנו יודעים אם אנחנו בכלל זקוקים למוצר. לכן, זה די מובן מדוע ישנם מועמדים, שכאשר הם נשאלים על ידינו במהלך הראיון, מהן ציפיות השכר שלהם, מגיבים בהסתייגות ולעיתים מנסים להתחמק ממתן תשובה. אבל בעוד שהשואל הממוצע ברמזורים מוּנע בעיקר מסקרנות, אנחנו (ומקום העבודה אליו תשלחו) שואלים את זה בעיקר לטובתכם. הכתבה שלפניכם עוסקת בנושאי שכר ובחשיבות של ציפיות השכר - מומלץ לקריאה.
ציפיות השכר אומרות לכם כמה אני שווה
רבים מכם מכירים את הטופס שניתן לכל מי שמגיע לראיון עבודה, עליו אתם מתבקשים למלא את פרטיכם האישיים, ובחלקו התחתון, לפרט את ציפיות השכר שלכם. בלא מעט מקרים החלק הזה נותר ריק. על מנת להבין למה מחפשי עבודה כל כך נרתעים לציין את ציפיות השכר שלהם, ביקשתי מאורית אורדן, מראיינת בדיאלוג, שתסביר לי מהם הטיעונים שחוזרים על עצמם בעת הראיון, כשהיא מבקשת מהמועמד את ציפיות השכר שלו:
אורית: "המועמדים חוששים לציין ציפיות שכר מכמה סיבות:
- מיתוג מוטעה - אחד החששות הגדולים של מחפשי העבודה, ולא שהוא לחלוטין לא מוצדק, הוא שציפיות השכר שהם יגידו לנו, ימתגו אותם בצורה חד-ערכית. במילים אחרות (וקצת פחות שיווקיות), אם אמרתי לכם שאני רוצה 12,000, כשהממוצע בשוק לאנשים עם הניסיון וההשכלה שלי הוא 14,000 - זה בהכרח אומר שאני שווה פחות, עובד פחות טוב, ולא ממש מאמין בעצמי.
- פספוס הזדמנויות - מועמדים רבים חוששים שהגבלת השכר לטווח קצר, ימנע מהם להישלח למשרות שהם מתאימים להן, רק בגלל שהשכר עליהן נמוך יותר מציפיות השכר שהם ציינו. במילים אחרות, אם אני אגיד לכם שאני מחפש שכר של 15,000 ותהיה לכם משרה שהשכר עליה הוא 14,000, בטח לא תשלחו את קורות החיים שלי אליה, אפילו שאני מתאים לה בדיוק!
- יכולתי לקבל יותר - חשש נוסף הוא החשש מפני למכור את עצמך בזול. המועמד חושש שאם הוא יבקש שכר נמוך מדי, וישלח למשרה שהשכר עליה גבוה בהרבה, הוא יקבל את השכר הנמוך שהוא ביקש, ויפסיד לא מעט כסף. במילים אחרות, אם ביקשתי 12,000 והמשרה מציעה 15,000, אקבל 12,000 בלבד".
ציפיות השכר הן קודם כל בשבילכם
אין ספק שהמועמדים צודקים - כשהפערים גדולים, אנחנו בהחלט מחליטים על סמך ציפיות השכר, אם לשלוח מועמדים למשרה או לאו, כפי שצוין בכתבה הקודמת שלנו, אבל הדברים אינם שחור ולבן, כפי שמסבירה שני קוגן - מנהלת תחום הטכנולוגיות בדיאלוג:
שני: "יש כמה דברים שחשוב שהמועמד יבין:
- כמה החברה מוכנה לשלם - חברות רבות שמות דגש גדול בהרבה על יכולות המועמד מאשר על השכר אותו הן תשלמנה, והמחשבה על פיה חברות בהכרח רוצות לשלם כמה שפחות, אינה נכונה כלל וכלל! רוב המשרות שאני מקבלת מגיעות עם טווח שכר גמיש, והשכר הסופי לא נקבע בתחילת התהליך על ידי החברות, אלא, רק בשלבים מתקדמים שלו, וגם זה, בהתאם לניסיון ולהשכלה של אותו מועמד. מועמד טוב יתוגמל בהתאם.
- מניעת נזק - בדיוק מהסיבה הזו, חשוב לנו מאוד לדעת מהן ציפיות השכר של המועמד. לאחר הראיון המקצועי, החברה מגבשת על המועמד חוות דעת, על פיה היא מחליטה כמה הוא "שווה". אם נדע את ציפיות השכר של המועמד, נוכל לייעץ לו אם עליו להתגמש, כדי שלא יפסל רק על סמך ציפיות שכר גבוהות מדי. הידע הזה הוא ידע שערכו לא יסולא בפז, הן לחברה (כי חברות מוכנות לשלם יותר על מועמד איכותי, כדי שהוא יחתום אצלן ולא יברח ברגע הראשון שיוצע לו שכר גבוה יותר, במקום אחר) והן למועמד, ואין לנו אפשרות להעניק אותו למועמד, אם הוא יסרב להגיד לנו את ציפיות השכר שלו.
- ציפיות שכר כנגד שכר נוכחי - עוד טעות שברצוני לתקן: הרבה יותר חשוב לי לדעת כמה המועמד מרוויח כרגע, מאשר מהן ציפיות השכר שלו. ציפיות שכר הן מדד בעייתי, כי מעורבים בו המון גורמים לא אובייקטיבים (למשל, הערכה עצמית מוטעית, אי ידיעת המצב הנוכחי בשוק...). כשאני יודעת כמה המועמד מרוויח כרגע, אני מקבלת מדד אובייקטיבי לערכו ועל פיו, אני יכולה להמליץ לו כמה עליו לבקש, בהקשר לדברים שאינם רק ניסיון והשכלה - למשל, אם מועמד מקבל שכר X אבל יש לו ניסיון בעייתי (עבד בחברה נחשקת או מוכרת פחות), והוא התקבל לחברה מאוד טובה או מוכרת, אני בהחלט אמליץ לו להסתפק בשכר שווה ערך, אפילו נמוך טיפה מהשכר הנוכחי שלו, ולו בגלל שהניסיון שהוא יקבל מהחברה הנוכחית שווה הרבה יותר מעליה בשכר. בל נשכח שכל עבודה צריכה לתרום לקריירה ולפתח אותה, ושלטווח הארוך, התפתחות הקריירה חשובה יותר מאלף שקל יותר או פחות.
- חוסר הכרת השוק - מועמדים רבים מתייחסים אך ורק לניסיון שהם רכשו ולהשכלה שלהם, וקיימת להם בראש פרדיגמה על פיה כל מעבר לחברה חדשה חייב להיות מלווה בעליה בשכר, אבל שוכחים שלשוק יש מצבים משתנים - כשהמצב בשוק מעולה, ומקומות עבודה משוועים לידיים עובדות, הסיכוי של מועמד לשפר את השכר הוא אכן טוב. כשהשוק במשבר, ויש הצפה של מועמדים טובים מחוסרי עבודה, המאבק על כל משרה ניטש בין מספר גדול של מועמדים, ולכן, האפשרות לשפר שכר קטנה. מועמדים לא יכולים להתעלם מזה, ותפקידנו הוא לשקף להם את המצב.
- עמק השווה - מועמד נשלח לחברה כשהוא מתאים להגדרות המשרה. כמובן, כשיש פער גדול מדי בין ציפיות השכר של המועמד, לבין זו של החברה, אני אצלצל אל המועמד קודם לכן, ואשאל אותו אם הוא מעוניין לשקול מועמדות למשרה עם משכורת כזו. לא מעט מועמדים מסכימים, כשהמשרה מעניינת או טובה מבחינה מקצועית, כשהיא בחברה מאוד נחשקת או כשיש הטבה ממשית בהצעה (למשל, מקום העבודה קרוב יותר לבית, יש פחות שעות עבודה וכו'...).
- אני גמיש - אני יודעת שמועמד הוא וותיק ובקי בשוק, כשהוא מציין שציפיות השכר שלו גמישות (או נותן טווח רחב במקום מספר), ושהוא מעוניין לשמוע הצעות שעונות לתחום המקצועי שלו, בלי להגביל את עצמו רק בגלל השכר. גם כאן, אני שואלת מהי המשכורת הנוכחית, על מנת להתכוונן, אבל זה מותיר מרחב פעולה גדול מאוד, ואני יודעת שלמועמדים כאלו, בהחלט יש טעם להציע משרות עם שכר נמוך מהשכר הנוכחי, ולבד שהמשרה תעניין אותם מקצועית".
אם כבר הזכרתי את הכתבה הקודמת, אז כדאי לציין דבר נושא נוסף שהוזכר בה - קורה לא פעם שחברה מגבילה את השכר על משרה ולא מוכנה להתגמש. נשלח אליה מועמד עם ציפיות שכר גבוהות יותר, הוא עובר את המבחנים המקצועיים בהצלחה יתרה, וראו זה פלא - החברה מציעה לו שכר גבוה בהרבה מהשכר המקורי שהיא תכננה לתת, מה שמוכיח שגישת הגמישות מצד מועמדים, בהחלט מוכיחה את עצמה.
איך יודעים כמה לבקש?
כשנתנו לאנשים לטעום שני סוגי יין, ואמרו להם שהכוס הראשונה עולה 90$ והאחרונה 10$, אותם אנשים דיווחו שהיין היקר היה הרבה יותר משובח וטעים. הלכה למעשה, מדובר היה בשתי כוסות שנמזג לתוכן יין מאותו הבקבוק בדיוק! כאלו אנחנו - מחיר בהחלט משבש עלינו את הדעת וכסף יעוור עיני חכמים. מה שאני רוצה להגיד בזה, בעצם, הוא שהשכר שתבקשו בהחלט עשוי לגרום למעסיק לגבש דעה מוקדמת על איכותכם, ולכן, חשוב שתעשו מחקר רציני בטרם תפלטו מספר אקראי, ועם זאת, שהמספר שתגבשו בסוף, בהחלט יהלום את יכולותיכם.
כדי לדעת מה אתם שווים, אתם צריכים להתייחס לשישה גורמים:
- התייעצו בנו - המקום הראשון להתחיל בו, הוא חברת ההשמה - חברת ההשמה עובדת מול מגוון רחב של חברות ויודעת את טווחי השכר הנהוגים בהן (חשוב לקחת בחשבון שיש הבדלים בשכר בין חברות ותחומים). בשלב מאוחר יותר של התהליך, אנחנו מקבלים משוב מהחברה לגביכם, ויכולים לעזור לכם להבין אם ציפיות השכר שלכם ריאליסטיות או לא.
- טבלאות שכר - המקום הבא לבדוק בו, הוא טבלאות שכר. היתרון בטבלאות השכר של דיאלוג הוא, בראש ובראשונה, שהן מבוססות על נתוני אמת מתוך מאות רבות של השמות בכל סוגי החברות - ובכך נותנות תמונת רוחב אמיתית של שכר המשרה הממוצע. הטבלאות גם מתעדכנות תקופתית, ולכן, מייצגות עליות וירידות בשוק, ובנוסף, הן מציגות בנפרד את רוב התפקידים בעולם ההייטק: לדוגמא, תפקידי הייטק מובהקים ותפקידים אדמיניסטרטיביים ותפעוליים.
- עובדים בחברה - זומנתם לראיון עבודה בחברה? נסו למצוא אנשים שכבר עובדים בה. מלבד לשאול אותם על נהלי העבודה בחברה, על המוצרים, על השווקים בתוכה היא פועלת וכו', שאלו גם על תנאי העבודה והשכר, כדי לקבל רושם כללי על ציפיות שכר שכדאי לכם לציין בראיון שם. שימו לב שאתם שואלים אנשים שמגיעים ממקצוע דומה לשלכם, ושיש להם השכלה דומה וניסיון דומה, אחרת, זה לא ממש רלוונטי כמה הם מרוויחים, למרות שזה עשוי לספק לכם פרספקטיבה.
- מתחרים - בידקו כמה המתחרים של החברה משלמים. אם אתם נמצאים בתהליך במספר מקומות, דאגו לעדכן את האדם מולו אתם נמצאים בתהליך, בהצעות מתחרות שקיבלתם, ועדכנו את ציפיות השכר בהתאם, במידה וההצעות המתחרות קוסמות לכם מבחינה מקצועית (זה טוב שמוכנים לשלם לכם יותר במקום אחר, אבל אל תשכחו שבסופו של יום, סוג העבודה חשוב יותר מפערי שכר של אלפים בודדים במשכורת החודשית).
כמה דחוף לכם למצוא עבודה - ציפיות השכר מושפעות מהכמיהה שלכם למצוא עבודה. אדם שלא עובד כבר מעל לחצי שנה, ויש לו משכנתא על הראש, ילדים ורכב, יאלץ להתפשר ולהתגמש, כדי למצוא עבודה כמה שיותר מהר, לעומת אדם שעובד במקום אחד, ומגשש במקומות אחרים במקביל כדי לקדם את הקריירה שלו. - מה המצב בשוק - אם השוק לוהט, ואם המקצוע שלכם נדרש, ציפיות השכר שלכם יעלו בהתאם. כשהשוק רגוע יותר, או כשקרנכם כעובדים ירדה (ותהיה הסיבה אשר תהיה), ציפיות השכר שלכם צריכות להיות צנועות בהתאם. גם פה, יש יתרון בלעבוד מול חברת השמה, גם בגלל שאנחנו מודעים למצב ולמגמות בשוק, וגם בגלל שאנחנו מבקשים משוב מהחברה, על מועמדים ששלחנו אליה, ויכולים לשקף לכם באמינות, את איכותכם האובייקטיבית בשוק.
לסיכום, ציפיית השכר שלכם היא כלי חשוב במציאת העבודה הבאה, לכן, חשוב שתעשו שיעורי בית, ותבדקו כמה אתם שווים, לא רק בעיני עצמכם, אלא, בעיני השוק בצורה אובייקטיבית. מצב השוק, נחיצות המקצוע שלכם, ניסיונכם והשכלתכם, ומעל לכל, יכולתכם להוכיח בשלב הראיון המקצועי שאתם אכן שווים את מה שדרשתם, הם גורמים שעליכם לקחת בחשבון. בשלב בו אתם חוקרים על החברה ועל מוצריה, בררו גם על תנאי ההעסקה שלה, בין אם דרך האינטרנט, או דרך שיחות עם אנשים שכבר עובדים בה, ולא פחות חשוב - אל תהססו להתייעץ בנו, חברת ההשמה שלכם - יש לנו ידע מקיף על השוק ונשמח לחלוק אותו עמכם.