חוזה עבודה: מה חשוב לבדוק - חלק ב'
האם חוזה העבודה שקיבלתם מהחברה הוא סופי? איך משפרים את התנאים שאתם מקבלים, ולמה חשוב לעדכן את החברה אם קיבלתם חוזה נוסף, מחברה מתחרה
עובדים רבים, גם כאלו שיש להם מספר שנות ניסיון בחיפוש עבודה, לא כל כך יודעים איך לאכול את חוזה העבודה. לא תמיד נעים לשאול על מה מותר להתמקח, ולא תמיד ברור אם אתם חותמים על החוזה במקום, או שאולי מותר לכם לקחת אותו הביתה, ולעבור עליו בניחותא. בכתבה הקודמת התחלנו לדבר על הנושא, ובכתבה הזו נמשיך מהיכן שעצרנו.
מעדכנים את החברה אם יש לכם הצעה מתחרה מחברה אחרת
הסברנו לכם בכתבה הקודמת שיש חברות שיתנו לכם לקחת את החוזה הביתה, שם תעברו עליו בניחותא, ותכתבו בצד את כל הסייגים שלכם. כמו כן, אמרנו לכם שיש שני דברים שאתם צריכים לברר; הראשון, תוך כמה זמן אתם צריכים לחתום על החוזה ולהחזירו, והשני, מיהו איש הקשר איתו אתם משוחחים לגבי הסייגים שלכם בחוזה. כמו כן, מאחר שרוב מחפשי העבודה מחפשים עבודה במספר מקומות במקביל, קחו בחשבון שאתם עשויים להגיע למצב בו יש לכם שני חוזים [או יותר] משתי חברות [או יותר] בבת אחת. במצב כזה, רצוי שתעדכנו את כל אחת מהחברות שנתנו לכם חוזה, שקיבלתם חוזה מחברה אחרת. למה, אתם שואלים?
- מעמד של חוזה הוא מעמד של מיקוח – ככל שיש לכם יותר "כוח", נקודת המיקוח שלכם טובה יותר. אם חברה נוספת מעוניינת בכם, משמע אתם לא בכיס של אף אחת מהחברות הללו, וכנראה שאתם גם מספיק מוצלחים בשביל שכמה חברות יריבו עליכם. הגדלת כוח המיקוח אומרת שתוכלו לשפר את החוזה שלכם בשתי החברות, ולבחור בחברה שתבוא לקראתכם יותר [ושתי החברות מודעות לזה]. עם זאת, אל תתנו רק להצעת השכר ולתנאים שהחברה מציעה לכם, להיות השיקול המכריע. בחרו לעבוד בחברה שתספק לכם טכנולוגיה מרתקת יותר, או עבודה שתהנו ממנה לאורך זמן. הקסם שבשכר גבוה פג מהר, ואז נותרת לכם רק שגרת היום השוחקת.
- הסיבה השניה נובעת מהגבלה של זמן-מרחב - תהליכי גיוס הם ממושכים. הם לא פעם מתעכבים בגלל שמי שמאשר את תחילת ההעסקה שלכם, בדיוק נמצא בחופשה בחו"ל בשבוע הקרוב, ולכן החברה לא יכולה להתקדם אתכם בנתיים, אבל החברה הראשונה רוצה את החוזה לפני כן, ואתם ממש לא רוצים לוותר על החברה השניה רק בגלל בעיה של זמן-מרחב [אי אפשר להיות ביותר ממקום אחד באותו הזמן, אלא אם אתם פוטון. אתם פוטון? לא? לא!]. לכן חשוב שתגידו לחברה מהו לוח הזמנים שלכם, מתי אתם יכולים להחזיר את החוזה, ומהו לוח הזמנים של חברות אחרות איתן אתם נמצאים בתהליכים. לא מחייב שהחברה תחכה לכם, אבל יתכן שהיא דווקא כן תרצה לחכות לכם, בגלל שאתם עובדים מאוד נחשקים. ולמה החברה חושבת שאתם עובדים נחשקים? כי יש לכם הצעת שכר מעוד חברה (סעיף 1).
על מה בעצם מותר להתמקח
עד עכשיו דיברנו על דברים תיאורטים, ועכשיו נעבור לסעיפים שמופיעים בחוזה, ושאתם רוצים לשנות, או לסעיפים שלא מופיעים בחוזה, וחשוב לכם שהם יופיעו בו.
הסעיף הראשון שניתן להתמקח עליו, שמצופה שתתקחו עליו, ושסביר להניח שתוכלו לשנות, הוא סעיף השכר. יש שניים או שלושה דברים שחשוב שתדעו בנוגע לשכר:
- כמה החברה מוכנה לשלם - אלא אם מדובר במקרה נדיר מאוד, רוב חברות ההייטק חושבות מראש מהו השכר שהן יכולות ורוצות לשלם על המשרה לה אתם מתראיינים.
- כמה אתם רוצים לקבל - כשאתם מגיעים למשרה הזו דרך חברת ההשמה, אנחנו מתחשבים בציפיות השכר שלכם, ובהצעת השכר שביכולתה של חברת ההייטק לשלם, ומשתדלים להתאים את הנתונים זה לזה. מי שביקש שכר גבוה מהותית, לא פעם עשוי לא להשלח למשרה הזו, בגלל שהשכר לא יתאים לדרישות שלו.
- בין אם הגעתם לחברה דרך חברת השמה, ובין אם הגעתם אל החברה לבד, כשאתם מגיעים להתראיין בחברה, לרוב תתבקשו למלא טופס עם פרטים אישיים, בתוכו תציינו גם את ציפיות השכר שלכם. השכר הזה הוא הבסיס העקרוני לשכר שיוצע לכם, כמעט תמיד, אבל תחת סייגים מסויימים [וטריק קטן] ניתן לשנותו. עם זאת, קחו בחשבון שהסיכוי שתוכלו לבקש לפתע שכר גבוה בהרבה הוא לא גדול.
על הסייגים והטריק, בכתבה הבאה.