חוזה עבודה: מה חשוב לבדוק - חלק ג'

איך מתמקחים על הצעת השכר שהחברה נתנה לכם, מהן השיטות ועל אילו טריקים חשוב לדעת, בכתבה הבאה

לאחר שסיימתם את כל תהליך הגיוס, הראיונות והמבחנים (ובהנחה שעברתם אותם בהצלחה), זהו השלב בו תקבלו חוזה מהחברה. מאחר שאת השכר שאתם מעוניינים לקבל נתתם כבר בתחילת התהליך, נשאלת השאלה, האם בכל זאת ניתן לשנות אותו? לדוגמא, נניח שכשהתחלתם לחפש עבודה, לא בדקתם בכלל מהו השכר שמגיע לכם (נגיע לזה בהמשך), והנה גיליתם שהשכר שביקשתם מהחברה במקור, נמוך מאוד ביחס למה שהשוק מציע לאנשים עם ניסיונכם והשכלתכם. האם נגזר עליכם לחיות משכר נמוך בשנתיים הקרובות, או שמא יש דרך לשנות את רוע הגזירה?

התשובה היא כן ולא, ותלוי – כפי שאמרנו לכם בכתבה הקודמת, השכר שנתתם בתחילת תהליך הגיוס הוא השכר שהחברה בנתה עליו כשהיא זימנה אתכם לראיון. לשנות אותו לפתע, גם יציג אתכם בצורה לא כל כך אמינה, וגם עשוי לגרום לכך שהחברה תחליט לוותר עליכם, מאחר שלחלק מהחברות קשה כלכלית לפרוץ את תקרת השכר שהן תכננו מראש. עם זאת, מאחר שתהליכי גיוס הם יקרים וממושכים, חברות לא ממהרות לוותר על מישהו שהגיע לשלב החוזה כל כך מהר, ולכן יש סיכוי שכן תצליחו לשנות את השכר המקורי. איך עושים את זה?

רציתי 10,000 אבל עכשיו אני רוצה יותר

בכתבה הקודמת הסברנו לכם שחברות מעוניינות שתעדכנו אותן אם קיבלתם הצעת שכר מחברה אחרת, וזו גם הדרך להעלות את נושא השכר: לדווח לחברה שקיבלתם הצעת שכר טובה משמעותית מחברות אחרות בהן התראיינתם. לא בטוח שהחברה תוכל להשוות את הצעות השכר הללו, אבל יתכן שהיא תתגמש משמעותית, ועכשיו נשאלת השאלה מתי זה יעבוד ומתי לא, האם כדאי "להמציא" הצעת שכר רק לשם כך (כלומר לשקר), ועד כמה תוכלו לשפר את הצעת השכר?

על מנת לענות על השאלות הללו, נבחן את הסיטואציה הדמיונית הבאה: נניח שקיבלתם הצעת שכר, והיא בדיוק מה שביקשתם בתחילת תהליך הגיוס - כ-12,000 ש"ח לחודש + רכב ליסינג. אין לכם הרבה סיבות להתלונן על השכר הזה, גם כי זה מה שביקשתם, וגם כי הוא שכר סביר למישהו חסר ניסיון שלמד איפה שאתם למדתם, והוציא את הממוצע שאתם הוצאת. בנתיים, במקביל, התראיניתם בעוד שתי חברות, ובאחת מהן הציעו לכם שכר של 14,000 ש"ח + רכב ובאחרת הציעו לכם שכר של 13,000 ש"ח + רכב. למרות עדיפות השכר, אתם מעוניינים דווקא בחברה הראשונה, כי התפקיד שם הרבה יותר מעניין לכם, והחברה נראית לכם הרבה יותר נחמדה, ולכן החלטתם לדבר עם החברה על הצעות השכר האחרות. לשם כך, יש שני דברים שאתם צריכים לקחת בחשבון:

  1. ככל שעברתם את המבחנים בחברה הזו בהצלחה גדולה יותר, ככה החברה תיטה להלחם עליכם יותר, ותסכים להתגמש. אם עברתם את המבחנים "רק בסדר", יתכן שהחברה תודיע לכם שהיא מוותרת עליכם, וזה סיכון שאתם צריכים לקחת בחשבון.
  2. אל תצפו שהחברה תשווה את הצעות השכר האחרות שקיבלתם. קחו בחשבון שגם התגמשות של החברה לכיוונכם היא משהו שצריך להעריך. לרוב, שינוי של 10% מהשכר המקורי שלכם הוא הגיוני, ושינוי גדול מזה הוא נדיר.

ואם החברה לא מסכימה לשנות לכם את השכר, האם מוותרים עליה? כי שהבטחנו בכתבה הקודם, יש "טריק" מקובל שניתן לנקוט בו, ומיד נסביר עליו.

אל תעלו לי את השכר כרגע אבל....

בהנחה שנתחוור לכם, במהלך הראיונות שאתם עוברים, שאתם שווים קצת יותר ממה שביקשתם, ובשובכם לחברה לבקש את השכר שגיליתם שמגיע לכם, נתקלתם בחומה בצורה של התנגדות, ובהנחה שאתם בכל זאת רוצים לחתום בחברה הזו על אף השכר הנמוך יחיסת שהיא מציעה, אתם יכולים לבקש מהחברה שתכניס סעיף לחוזה – "השכר יפתח לדיון בעוד X חודשים מתחילת העבודה". אתם בטח חושבים שזו סתם אמירה בעלמא, ושהחברה לא באמת תעלה לכם את השכר, אבל אתם טועים. גם לכם וגם לחברה יש אינטרס משותף בסעיף כזה, מסיבה פרגמטית:

ראשית, השכר בהייטק גם ככה עולה תקופתית, אז החברה לא באמת מפסידה אם היא תעלה לכם את השכר בעוד X חודשים, ובנתיים, היא תוכל לבחון אם אתם אכן שווים את זה. אם אתם שווים את זה, שווה לחברה לתת לכם העלאת שכר, כי זה יגרום לכם להיות מאושרים יותר שבחרתם בה, וזה ישתלם לחברה להשאיר אצלה עובד מעולה ומרוצה. מעבר לכך, הידיעה שאתם נבחנים בחודשים הללו, תגרום לכם להשקיע ולנסות להוכיח את עצמכם, משמע, החברה תקבל עובד יעיל (לא שאתם לא צריכים להשקיע כשאין סעיף כזה בחוזה). מנגד, גם לכם אין מה להפסיד מזה, גם כי אתם עובדים בחברה שרציתם לעבוד בה, וגם כי אם יתברר לחברה שאתם אכן העובדים הטובים שהיא חשבה שאתם, בסופו של דבר תזכו לקבל את השכר בו הייתם מעוניינים. נכון, "הפסדתם" כמה חודשים של שכר מעט נמוך יותר, אבל זכיתם במקום עבודה בו אתם נהנים לעבוד, שגם מעריך אתכם ומבין שאתם גמישים והגיוניים.

במקום אחר קיבלתי יותר (אבל לא באמת)

בתחילת הכתבה, הגענו למסקנה שכשמספרים לחברה שקיבלתם הצעת שכר טובה יותר במקום אחר, החברה עשויה לפתוח את הכיס ולהציע לכם הצעת שכר מתחרה. אם התברכתם במוח זדוני, לבטח תשאלו "אז למה בעצם שאני לא אמציא הצעות שכר טובות יותר? הרי החברה לא יודעת ולא תבדוק, לא?". לא שאין צדק מסויים במחשבה הזו אבל:

  • תמיד קיים סיכוי שהחברה תשאל אתכם מי היא החברה האחרת לה אתם מתראיינים. אתם לא חייבים לענות לזה כמובן, אבל לא הכי נעים לעמוד במצב הזה כמדובר בשקר, ולא פעם זה גם מקרין החוצה.
  • אם תחליטו לשקר ולתת שם של חברה, תמיד קיים סיכוי, בעיקר כשאתם מגיעים מתעשייה קטנה כמו ענף החומרה למשל, שמי שמראיין אתכם מכיר אנשים בחברות אחרות, והוא עשוי להגיע לזה שלא התראיינתם איפה שאתם טוענים שהתראיינתם (תתפלאו, זה קורה).
  • תמיד קיים סיכוי (הגם שהוא קטן) שהחברה תאמר לכם "אנחנו מתנצלים, לא נוכל להשוות את הצעת השכר שיקבלת. שיהיה לך בהצלחה איתם", ואז, אם המצאתם הצעת שכר לא קיימת, מה תעשו?

ככלל, אפשר לשקר בכל מני מקומות במהלך הראיון, אבל לשקרים יש נטיה להתגלות, וגם אם הם לא מתגלים, השקר הזה תמיד ירבוץ עליכם כמשקולת. דברו אמת, זה עדיף.

אל תתנו לגובה השכר לסנוור אתכם

במקרים מסויימים, למרות שנקטתם בכל האסטרטגיות האפשריות, לא תצליחו לשנות את השכר, וגם לא תצליחו להכניס לחוזה את סעיף ה"בואו נדבר על השכר עוד X חודשים, בסדר?". אם אתם מעוניינים לעבוד בחברה הזו, התפקיד מאתגר אתכם, המוצר מעניין אתכם, וזה בדיוק מה שאתם רוצים לעשות בקריירה שלכם, אל תחליטו רק על סמך השכר, בטח אם זו עבודתכם הראשונה לאחר התואר. השכר עולה לאורך הקריירה, וגם השכר שלכם יעלה בהמשך, ובכלל, הניסיון שאתם צוברים חשוב פי כמה.

מעבר לכך, אם למרות כל נסיונותיכם הנואלים, לא הצלחתם להעלות את השכר המופיע בחוזה, יש דרכים אחרות לשפר את השכר שלכם בחברה הזו, שלא דרך שורת הברוטו עצמה. בכתבה הבאה נתחיל לעבור על הסעיפים השונים בחוזה שלא מעט אנשים מתעלמים מהם, ובהחלט יכולים להיות משמעותיים לכם, לא פחות מהשכר עצמו.