איך משיגים קידום בעבודה - חלק ד'

ביקשתם קידום, ניסיתם להראות שאתם מתאימים, ביררתם מתי נפתחות אופציות כאלו בחברה, אבל זה לא הצליח להשיג לכם את הקידום המיוחל. יש דרך נוספת והיא לא מאוד מומלצת

לעיתים, קידום בעבודה מגיע בלי שדאגתם לו, אבל ברוב המקרים קידום בעבודה מוּשג באמצעות עבודה קשה, ובשלוש הכתבות שכתבנו בנושא עד כה (אחת, שתיים, שלוש) הסברנו על שלל דרכים שנועדו לוודא שזה יקרה - שמקום העבודה יבחר לקדם דווקא אתכם, כשאופציה של קידום נפתחת. לעיתים, עם זאת, לא משנה מה תעשו, הקידום במקום העבודה יפסח עליכם ואז נותר לכם לעשות משהו אחד, שהוא לא מאוד מומלץ, כי הסיכון הגלום בו יחסית גדול, וגם בגלל שהוא תלוי בכמה מוערכים אתם בעבודה, ועליו נדבר בכתבה האחרונה בנושא.

תפסו אותי או שאני עוזב

כל מי שהיה בחופי תל-אביב, מכיר את מוכר הקרטיבים שמסתובב עם ציידנית וצועק "אני הולך, אני הולך", אבל נשאר שם עוד שעתיים. האיש הזה עלה על שיטה נכונה, שהעקרון העומד במרכזה הוא איום מרומז שאף צד לא רוצה לבחון אם יש צורך לבצע אותו בפועל, כי הסיכון לכל צד הוא גדול מדי - מוכר הקרטיבים לא יוכל למכור, אם תאמרו לו "בסדר, לך", ואם הוא באמת מתכוון ללכת, ויתחשק לכם ארטיק, הוא כבר לא יהיה שם.

על אותו עקרון, "תפסו אותי או שאני עוזב" היא עוד דרך להשיג קידום אבל הסיכון בה כפול מהסיבה הבאה - אם אתם עובדים טובים, כאלו שלחברה קשה להסתדר בלעדיכם, האיום הזה עשוי להיות אפקטיבי. החברה תבין שאתם רציניים, שהתחלתם לחפש עבודה במקום אחר ושאתם כנראה לא תשארו שם לאורך זמן, ואם שווה לה להשאיר אתכם בחברה, היא תבין שהדרך היחידה לעשות את זה, זה לתפור לכם משרת קידום, או לפחות להציע לכם אלטרנטיבה כלשהי שתשאיר אתכם בחברה. מנגד, יתכן שלמרות שאתם עובדים ממש טובים, החברה תחליט לתת לכם ללכת, כי אין לאן לקדם אתכם, או לחילופין, בגלל שהחברה חושבת שאתם עובדים מעולים, אבל לא מתאימים לתפקיד ניהול ולכן תרצה מאוד שתשארו, אבל לא כמנהלים.

ב"תפסו אותי או שאני עוזב" יש סכנה נוספת - בשביל שהחברה תאבק להשאיר אתכם, החברה צריכה לחשוב שאתם עובדים טובים. רוב העובדים מניחים שהם אכן כאלו, אבל לפעמים נדמה לכם שאתם עובדים סופר-מוערכים, כשאתם לא. החברה לא חושבת שזה יהיה הפסד גדול במיוחד לאבד אתכם אם תלכו, ולכן האיום שלכם לעזוב, הוא לא באמת איום, וזו בדיוק הסכנה בלדפוק על השולחן ולומר: או קידום או שאני הולך, כי אם אתם רק חושבים שאתם עובדים איכותיים, החברה תחייך לעצמה ומיד תאמר: "בסדר גמור, ארזו את החפצים שלכם, וצאו מהדלת הראשית".

מתי זה כן יכול לעבוד

בשביל ש-"תפסו אותי או שאני הולך" כן יעבוד, צריכים להתקיים שלושה תנאים בבת אחת:

א. אתם עובדים מאוד מוערכים, והחברה תפסיד מעזיבתכם

ב. החברה מודעת לזה שאתם עובדים ממש טובים, ומודעת לזה שעזיבה שלכם תהיה הפסד מהותי לחברה

ג. לחברה יש דרך להציע לכם את התפקיד בו אתם מעוניינים.

התנאי הראשון תלוי בכם, כי אתם צריכים להיות עובדים מעולים בשביל שהוא יתקיים. התנאי השני גם כן תלוי בכם, בחלקיות, כי לא די שאתם מעולים, כפי שהסברנו בכתבה השניה בסדרה. אתם צריכים גם לדווח על ההצלחות שלכם בשביל שזה שאתם עובדים מעולים יחלחל לשכבות ההנהלה. התנאי השלישי תלוי בחברה ורק בחברה, כי לא תמיד יש לחברה לאן לקדם אתכם. במצב כזה, חברות שמבינות שהן חייבות להשאיר אתכם עשויות ליצור תפקיד חדש, שתפור בדיוק על פי המידות שלכם. אולי לא יהיה בו ניהול ישיר, אבל יתכן שישולב בו ניהול מטריציוני למשל. פתרון כזה הוא אמנם נדיר יחסית, אבל כבר נתקלתי בזה בעבר.

קידום במעבר בין עבודות

נניח לרגע שאתם עובדים בחברה שלכם כבר חמש שנים, אתם באמת עובדים מעולים, ואפילו סמנכ"ל הפיתוח אמר לכם כמה וכמה פעמים "שמע, חביבי, אם רק היה לנו לאן לקדם אותך, אתה הראשון שהיינו מקדמים", אבל הקידום המיוחל לא מגיע, כי אין לאן לקדם אתכם, לכן אתם מגיעים למסקנה שאין לכם ברירה – אתם הולכים לחפש בחוץ. אם עד כה הייתם מהנדסי Java עם חמש שנות ניסיון, אתם תשלחו את קורות החיים שלכם *רק* לעבודות של ראשי צוות תוכנה, מתוך המחשבה שאם לא תוכלו להשיג קידום בחברה הנוכחית בה אתם עובדים, תשיגו אותו בעבודה הבאה.

זה לא שבלתי אפשרי להשיג קידום במעבר מחברה אחת לאחרת. אנשים עשו את זה בעבר, אנשים עושים את זה בהווה, וסביר להניח שאנשים יצליחו לעשות את זה גם בעתיד, אבל זה בחזקת היוצא מן הכלל שלא מעיד על הכלל. לרוב קשה להתקדם במעבר מחברה אחת לחברה אחרת פשוט מפני שאם תסתכלו על המשרות, תראו שרוב התפקידים מגיעים עם דרישה לניסיון קודם בניהול צוות, ומיעוט קטן של משרות מוכן להסתפק בחוסר ניסיון.

במצב כזה, בו אין לכם ניסיון מספיק אבל אתם בכל זאת רוצים לנסות למצוא קידום תוך מעבר ממקום עבודה אחד לאחר, מונחות בפניכם שתי אפשרויות:

הראשונה – לחפש משרה שלא מבקשת ניסיון כראש צוות כדרישת חובה (למשל "ניסיון כראש צוות – יתרון"). המשרות הללו הן מועטות, ובכל מקרה, אתם מתמודדים נגד מתחרים שחלקם היו ראשי צוות, ולכן יש סיכוי קטן שתתקבלו למשרה כזו, גם אם שאר הניסיון שלכם רלוונטי.

השניה – להתקבל לתפקיד של מהנדס תוכנה עם אופק ניהולי. האופציה הזו אמנם לא תעניק לכם קידום מיד, אבל היא כן מבטיחה שאופציה כזו קיימת. נכון, אתם תצטרכו לחכות כמה חודשים או שנים עד שקידום כזה יגיע, אבל לפחות, בשונה מהחברה שאתם עוזבים, יש סיכוי שהוא יגיע.

וזהו, עכשיו אתם יודעים את כל מה שיש לדעת על איך משיגים קידום. אם יש לכם עצות אחרות, דברים שעבדו לכם ואתם חייבים לשתף וכו', נשמח לשמוע.