הסתגלות למקום עבודה חדש בהייטק
ענף ההייטק הוא אחד הענפים הנחשקים ביותר, ובהתאמה גם הביקוש בחברות ההייטק לעובדים טובים לא קטן כלל. התקבלות למקום עבודה היא איננה ערובה להצלחה בה ומתברר כי קשיי ההסתגלות בעבודה חדשה גבוהים בתעשיית ההייטק במיוחד.
אם התחלתם לאחרונה עבודה חדשה בחברת הייטק גדולה או שאתם נמצאים בפתחו של תהליך חיפוש עבודה, דעו כי הסתגלות היא לא תמיד דבר קל. מהם הקשיים העיקריים בהסתגלות למקום עבודה חדש בהייטק? במאמר שלפניכם ניתן שמונה טיפים מנצחים שיעזרו לכם בתהליך ההיטמעות והקבלה במקום עבודה חדש בהייטק.
מה הם הקשיים במקום עבודה חדש?
הקשיים במקום עבודה חדש בענף ההייטק אינם שונים באופן מהותי מהקשיים בכל מקום עבודה אחר. בין היתר אנו מדברים על הקשיים האלה:
- קושי בהבנת התפקיד: הרבה פעמים הקושי הראשוני הוא קודם כל להבין מה מצופה מאיתנו. לרוב קל יותר לתפוס את העבודה השוטפת של התפקיד, ומורכב הרבה יותר לתפוס את הציפיות של המעסיקים מאיתנו.
- קושי בביצוע התפקיד: גם אחרי שהבנו את מהות התפקיד שלנו ואת הגבולות שלו, הרבה פעמים קשה מאוד לבצע בהתחלה את התפקיד כשורה. זה יכול להיות מתוך רצון להותיר רושם טוב, מתוך חוסר מיומנות, חוסר ניסיון בביצוע התפקיד או מתוך חששות וציפייה יתרה המאפיינים התחלה במקום עבודה חדש.
- קושי חברתי: מדובר בהחלט באתגר וקשה מאוד להגיע למקום עבודה חדש עם אנשים שעדיין לא מכירים. בדרך כלל נגלה שכל העובדים הקיימים כבר חברים, מכירים אחד את השני ויש להם בדיחות פנימיות והומור משותף. זה מאתגר מאוד להיכנס למעגל כזה, אפילו לאנשים החברותיים ביותר.
- קושי בהסתגלות לשעות העבודה: קושי מסוג זה נפוץ במיוחד אצל מי שלא היה רגיל לעבוד במשך שעות ארוכות והחל עבודה תובענית יותר. בדרך כלל קושי זה מתבטא בעייפות מצטברת.
צריך לזכור שכמעט כל עובד חדש, ולא משנה באיזה מקום עבודה מדובר, יחווה קושי כזה או אחר. החדשות הטובות הן שזה טבעי והגיוני ושבהחלט אפשר להתגבר על הקשיים האלה, אם יש רצון ונכונות לעשות כך. אם כך – בואו נעבור לטיפים חשובים שיעזרו להתגבר על הקשיים האלה.
8 טיפים להסתגלות למקום עבודה
הכירו את מקום העבודה מראש
אם אפשר חשוב מאוד ללמוד מעט על מקום העבודה לפני שמתחילים לעבוד. מהו ההרכב החברתי, מהי ההיררכיה, מהן דרישות התפקיד וכן הלאה. אפשר לשאול את הממונים את כל השאלות הללו לפני הכניסה לתפקיד ואפילו לנסות ליצור קשר עם עובדים בתפקיד שישמחו לעזור. נכון, לא תמיד נוכל למצוא מידע קונקרטי לפני הכניסה לעבודה, במיוחד בענף ההייטק הידוע בסודיות רבה, אבל זה לא אומר שאי אפשר לדלות מידע כללי יותר אך מועיל בהחלט. אם מדובר למשל בחברה העוסקת בתחום של מערכות מידע, אפשר למצוא לא מעט מידע באינטרנט על אופי של חברות כאלו, על יחסי הכוחות בין הצוותים בהן ובפרט על התפקיד הספציפי אליו אתם עומדים להיכנס. ככל שנצליח לדלות יותר מידע, כך תהליך ההסתגלות יהיה קל וטבעי יותר.
נסו להתחבר לצוות
אז כן – בהרבה מקרים מדובר בחברות ענק עם הרבה מחלקות – ניתוח מידע, ניהול לקוחות, הנדסת תוכנה, מחלקת שיווק ועוד, ואין אף ציפייה שתכירו את כולם עם הכניסה לעבודה, אבל אפשר בהחלט לעשות מאמץ ולנסות ליצור אינטראקציה חברית שהיא קצת מעבר לעבודה היבשה והטכנית. זה אומר שברגעי הפנאי במהלך העבודה שווה לפתח שיחה, למשל כשיושבים לחפיפה עם עובד כזה או אחר. אפשר גם לנסות להצטרף באופן טבעי למפגשים החברתיים במשרד – בזמני הארוחות, בהפסקות וכן הלאה. שוב, אתם ממש לא צריכים להיות חברים של כולם בתוך יום או יומיים, אבל אם תצליחו לרכוש חבר טוב אחד או שניים בשבוע-שבועיים הראשונים לעבודה זה יהיה פתח נפלא למצוא את מקומכם בקבוצה ולהרגיש מהר מאוד חלק בלתי נפרד ממנה.
הגיעו מסודרים לעבודה
אין מה לעשות – הסדר הוא חזות הכול. הגיעו בזמן לעבודה, סדרו לכם לו"ז למטלות השונות שאתם צריכים לבצע, התלבשו בהתאם ואתם כבר בחצי הדרך. זוהי האחריות המלאה שלכם להגיע מסודרים לעבודה ואם תקפידו על כך זה בהחלט יקל על כל תהליך ההסתגלות. אם כבר יצרתם קשר עם אדם אחד או שניים במשרד, אפשר בהחלט להסתכל עליהם, לקבל דוגמה ואפילו לנסות ולהתייעץ איתם. נוסף על כך, אם תקפידו להגיע מסודרים, הסביבה הקרובה שלכם תראה את זה, ובין היתר גם הממונים עליכם, והדבר ישליך באופן אוטומטי על תפיסת הרצינות שלכם ועל היחס שתקבלו בעבודה.
היו סבלניים
זכרו – הסתגלות למקום עבודה חדש היא אף פעם לא דבר פשוט. אתם צריכים להתאמץ ולעשות הכול כדי שהתקופה הקשה הזאת תעבור על הצד הטוב ביותר, אבל אל תחמירו עם עצמכם ואל תגיעו למסקנות נחרצות אם היה לכם יום אחד לא טוב. הסבלנות היא המפתח להסתגלות, ועם הזמן תצברו ניסיון, תצרו חברויות במשרד, דברים ייראו אחרת ותרגישו הכי טוב וטבעי שיש במקום העבודה שלכם.
כתבו הכול במהלך החפיפה
טיפ חשוב שיקל עליכם מאוד – גם אם אתם עובדים מנוסים, בתקופה הראשונה לעבודה החדשה תלמדו הרבה. תלמדו על הנהלים של מקום העבודה, דרכי תקשורת בין אגפים ועובדים וכמובן על הידע המקצועי הקשור בתפקיד שאתם עומדים לבצע. הדבר נכון במיוחד בענף ההייטק, אם הגעתם לתפקיד כלשהו, נניח בתחום הנדסת מכונות, מלבד הידע שלכם במקצוע, תצטרכו ללמוד את הנהלים הספציפיים של מקום העבודה החדש ואת הדגשים שלו. אם לא תרשמו הכול אתם עלולים לפספס מידע חשוב, במקרה הטוב תשאלו שוב ושוב ובמקרה הרע לא תותירו רושם טוב. כדאי מאוד שתהיה לכם מחברת שבה תכתבו את הדגשים החשובים, המחברת הזאת תשמש כגלגלי עזר בחודשים הראשונים לעבודה, עד שכבר תכירו את התפקיד שלכם לגמרי ותהיו בטוחים בעצמכם.
נסו לא להיעדר בתקופה הראשונה
כל עובד צריך להיעדר לפעמים, בין אם מדובר בצרכים קריטיים כמו ביקור אצל הרופא ובין אם לצורך חופש ומנוחה. יחד עם זאת צריך לזכור שבתקופה הראשונה ריבוי היעדרויות עלול להותיר רושם לא טוב על הממונים ועל הקולגות שלכם. הרושם בחודשים הראשונים הוא עניין חשוב מאוד, שכן בתקופה הזאת לומדים הרבה דברים חדשים ומתרגלים למקום החדש ולקצב העבודה. היעדרויות רבות לא יאפשרו זאת. כדאי לוודא שאנו נכנסים למקום העבודה החדש כאשר בשלושת החודשים הראשונים אנו פנויים לחלוטין כדי ללמוד את המקום החדש ולהסתגל אליו.
דו״ח חודשי עצמי
טיפ מצוין לסיום הוא מעקב בכתב אחרי קצב ההתקדמות שלכם בעבודה, או דו״ח חודשי עצמי, אם תרצו. כתבו בדו״ח הזה את כל מה שעברתם בחודש החולף – מה למדתם עד כה במסגרת התפקיד שלכם; עם מי נפגשתם ועם אילו אנשי מפתח בחברה חשוב להדק קשרים; מה הספקתם לעשות עד כה ומה חשוב שתספיקו לעשות שטרם הספקתם; איפה אתם מרגישים בנוח מבחינת המשימות והיחסים עם הצוות; היכן נדרש שיפור ועוד. אם אתם מרגישים בנוח אפשר בהחלט לשתף את המנהל שלכם בדו״ח שכתבתם ולבקש ממנו לסייע לכם איפה שצריך. יחד עם זאת, גם אם אתם לא מרגישים ששיתוף זה הדבר הנכון בשלב הזה – מספיק שתכתבו את הדו״ח הזה לעיניכם בלבד, הוא יעשה לכם הרבה מאוד סדר ויעזור לכם למקד את המאמצים שלכם במקום הנכון לקראת השתלבות מלאה וטובה במקום העבודה.
לסיכום
אם כך – אין ספק שהשתלבות במקום עבודה חדש זה דבר מאתגר. זה נכון לגבי כל מקום עבודה ונכון אף יותר כשמדובר בתעשיית ההייטק, שעל אף היתרונות הרבים שלה היא בהחלט תובענית למדי. אם כבר התקבלתם למקום עבודה חדש – ברכותינו! תוכלו להיעזר בטיפים האלה בכל שלב. אם אתם בדיוק מחפשים עבודה בהייטק אנו מזמינים אתכם להיכנס ללוח QA דרושים באתר ולרשימת המשרות המלאה ואולי ממש בקרוב תמצאו את המשרה הכי טובה עבורכם בענף ההייטק. והכי חשוב – שיהיה הרבה בהצלחה!