AR AI ועולם העבודה החדש
איך עומד להיראות עולם העבודה שלנו בשנים הקרובות עם כל המכשירים החכמים מסביבנו?
"אבל המציאות כבר לא רחוקה מהפנטזיה. נחיל הרובוטים, ששוטף אותנו לאחרונה הוא חסר תקדים: כמעט בכל שבוע מופיע רובוט מופלא שיודע לרקוד, לשחק כדורגל, לשאת קשישים, לנתח, לשאוב את האבק מהספות ולשיר שירים ביפנית שוטפת. גם החיות מעולם לא היו מתוכנתות יותר, בדמות כלבים ודגים רובוטיים שמחקים את הדבר האמיתי"
הציטוט הזה לקוח מכתבה שפורסמה באתר nrg טכנולוגיה. השנה היא שנת 2006!
ב-13 השנים האחרונות הטכנולוגיה עברה כברת דרך משמעותית אבל עד כמה אם בכלל התקדמה תעשיית המכשור החכם משירים ביפנית לרמת סיוע בעבודה היומיומית?
איך באמת עומד להיראות עולם העבודה שלנו בשנים הקרובות עם כל המכשירים החכמים מסביבנו?
יעיל יותר, פרודקטיבי יותר ונוח יותר
לא, זו לא סיסמת בחירות או פרסומת. אלו שלושת האספקטים העיקריים (החופפים ומשלימים אחד את השני), בהם יתבטאו החידושים הטכנולוגיים על עולם העבודה..
יעיל יותר
הבינה המלאכותית (AI) מככבת בהרבה סרטי אפוקליפסה, ככזאת שתחליף את האדם בעתיד, או סתם תעביד אותו תחתיה. אנחנו עדיין לא שם ועד שהבינה המלאכותית תעקוף בני אדם ובעצם תפתח אינטליגנציה ויכולת לפעול על פי 'השכל הישר', ישנה עוד כברת דרך.
בינתיים , עד שזה קורה, אנחנו יכולים להנות מבינה מלאכותית שעושה את כל העבודות המייגעות וה'שחורות' ומייעלת לנו את העבודה וזה יכול להיות אפילו בצורה די כיפית. תחום ה- AI הולך ומתפתח במהירות. בצורה בסיסית AI למעשה יכול כבר לחסוך לנו הרבה זמן עבודה יקר על משימות כמו ניהול משרד, פגישות, עזרה במחקר ונבירה במסמכים. אבל כאמור, מדובר בהרבה יותר מזה.
תכירו לדוגמה את pymetrics, סטרטאפ שפיתח משחק שנעזר בבינה מלאכותית כדי למצוא לכם את העבודה הבאה שלכם. איך זה עובד? עובדי החברה משחקים במשחק וכך התוכנה לומדת את הפרופיל הממוצע של עובדי החברה ובונה בהתאם סל כישורים נדרש המנבא הצלחה בחברה. אתם משחקים במשחק, המחשב לומד אתכם ומזהה את התכונות המובילות שלכם ואז מתאים אותם למשרות בהן התכונות הללו מבוקשות. יעיל מאוד, מגניב מאוד ולגמרי עתידני.
AI גם מאוד תורם לתעשיות המבוססות על הרבה מידע, כמו עריכת דין ורפואה. כך לדוגמה רוס (ROSS) הוא מעין עוזר משפטי מבוסס בינה מלאכותית שמסוגל לסרוק כמות אדירה של נתונים בפרק זמן מאוד קצר. תחשבו על עורך דין שלמעשה יכול לסרוק מאות אלפי פסקי דין וחוקים ולאתר את התקדים המשפטי הנחוץ, זה משהו שאפילו הארווי ספקטור היה מעריך.
ועוד דוגמה קטנה מישראל שלנו - לאחרונה מחלקת המחקר הרפואי של בי" שיבא חתמה על שיתוף פעולה עם מיקרוסופט כדי להעביר את כל המידע הרפואי לענן. עוד נדבר פה בהמשך על ענן, אבל קל לראות את האפשרויות הגלומות ל-AI בפלטפורמה מחקרית מבוססת ענן. ניבוי מחלות ומצב רפואי (בהתבסס על עשרות אלפי מקרים) הוא רק אחד מהם.
פרודקטיבי יותר
כמה פעמים כבר שמעתם את זה שהטכנולוגיה מרחיקה אותנו אחד מהשני? אז תתפלאו לשמוע שההיבט הכי משמעותי של טכנולוגיה בעולם העבודה החדש הוא דווקא שיתופי פעולה.
פלטפורמות שונות מאפשרת לצוותים לעבוד יחד בשיתוף פעולה בלי קשר למיקום שלהם. כבר לא צריך לחכות להיפרלופ של אילון מאסק או לטיל שהוא רוצה לבנות שייקח אותנו תוך 40 דקות לאוסטרליה. אפשר לעבוד עם צוותים מכל העולם בו זמנית.
קחו לדוגמה את Seyfarth Shaw, חברה בעלת מאות עובדים המפוזרים ב-15 משרדים ברחבי העולם.
עד היום, כמו כל מקום עבודה, הם השתמשו בדואר אלקטרוני כצורת התקשורת המועדפת. כל צד עובד על פרויקט, מעביר לשני שמסמן תיקונים ומחזיר וחוזר חלילה. עבודה מייגעת ובלתי פרודוקטיבית בעליל. כיום הם כבר בליגה אחרת לגמרי. את כל הקבצים והמסמכים הקשורים לפרויקט הם שומרים בענן ועובדים עם כלים כמו Cisco Webex Board המאפשר להם לעבוד על אותו מסמך יחד תוך כדי שהם רואים זה את זה.
בצורה כזו, העבודה על אותו מסמך בלייב ממקומות שונים בעולם יוצרת עולם עבודה חדש לגמרי בו מתחיל לעבוד על פרויקט צוות בשיקגו, כשאת כל המסמכים, הוידאו וכו' הוא שומר בענן, מאותו מקום בדיוק ממשיך הצוות בשנחאי ומסיים יום עבודה באסיה כשהפרויקט עובר לצוות בלונדון שמעביר בחזרה לארה"ב. כך מסיימת החברה עבודות במהירות שיא תוך שיתוף פעולה ועבודה, ליטרלי, מסביב לשעון בלי צורך בשיחות ועידה, ישיבות ואימיילים.
האפשרויות הגלומות בשיתופי פעולה מרחוק באמצעות טכנולוגיה, הן לא פחות ממדהימות.
שני התחומים הכי מסקרנים בהקשר הזה הם כמובן ה- VR וה- AR. אם עד לא מזמן וירטואל ריאליטי ואוגמנטד ריאליטי נמצאו בעיקר בתחום המשחקים, עכשיו כבר נדמה שהם הולכים לחולל מהפכות בתחומי עבודה רבים.
תארו לעצמכם שני מעצבי מוצר שנמצאים במקומות שונים חובשים משקפי AR ומתבוננים יחד בהולוגרמה תלת מימדית. הם יכולים לתכנן יחד ולבצע שינויי עיצוב בזמן אמת בהולוגרמה.
הנה הדגמה די מדהימה של HoloLens 2 AR Headset שממחישה את האופן שבו סביר שנעבוד בעתיד
נוח יותר
בשנת 1949, לפני 70 שנה בדיוק, חזה המגזין Popular Mechanics את מחשבי העתיד. בהשוואה לאחד המחשב הראשונים (ENIAC) שמשקלו היה קרוב ל-30 טון, ניבא המגזין בהתרגשות כי מחשבי העתיד ישקלו רק טון וחצי!
מאז עברנו כברת דרך טכנולוגית ואפילו הצלחנו לרדת מרף המאה קילו למחשב נייד אבל במובן מסויים המגזין צדק בתחזיות שלו. אפשר להגיד שהמחשב נכנס היום גם לעצמים דוממים ששוקלים טון וחצי.
IOT שהולך ונהיה יותר נוכח בחיינו, הולך לשנות לנו לגמרי את עולם העבודה ובעיקר להוסיף הרבה נוחות. אפשר להגיד שה-IOT זה הגל הגדול הבא בטכנולוגיה, מאחר שככל שאנחנו גדילים את מספר הגאדג'טים סביבנו אנחנו צריכים יותר 'שידברו' אחד עם השני. זה נכון כמובן במכוניות אוטונומיות אבל גם בדברים קטנים בבית ובמשרד.
דמיינו שאתם מקבלים התראה מהקלנדר על שיחה עם לקוח שמתחילה בשעה 14:00 בחדר ישיבות. בנתיים הקלנדר גם מזכיר למכונת קפה שם להכין לכל המשתתפים קפה ומוודא שהוידאו צ'אט כבר נדלק ומוכן לשיחה עם הלקוח.
במהלך השיחה אתם קובעים להיפגש לצהריים וכבר היומנים שלכם סוגרים ביניהם גם מי אחראי על הזמנת מקום למסעדה. למחרת, כשתקבלו את התזכורת לארוחת צהריים ותיכנסו לרכב הוא כבר ידע לאן בדיוק לקחת אתכם. המציאות הכל כך נוחה הזו, תאפשר גם היא הרבה יותר פרודוקטיביות והתעסקות במה שחשוב.
ואם אנחנו מדברים על אינטראקציה בין מכשירים חכמים, חברה ישראלית פיתחה רובוט בשם TEMI שבגדול מחבר פשוט את כל מכשירי הבית החכם ומאפשר תקשורת נוחה.
גם בעולם העבודה ניתן כמובן להיעזר רבות ברובוטים מסוג זה. לדוגמה בהשתתפות פעילה בישיבות כשאתם בעצם יושבים בבית או במקרה המצער יותר, בדיבור עם המשפחה בבית כשאתם בעצם רחוק בישיבה במשרד.
ונכון, הזכרנו פה עבודה מהבית. ומבחינת נוחות, אין ספק שלעולם העבודה החדש יש הרבה יותר פתיחות לעבודה מהבית. כל זה תודות למגוון הפתרונות הטכנולוגיים שהזכרנו המאפשרים עבודה מרחוק. למעשה, מחקרים שנערכו לאחרונה בתחום זה, מעלים כי עובדים מרחוק פרודוקטיביים יותר, בין היתר כי הסחות הדעת במשרד אינן קיימות. כמובן שזה גם זול יותר להעסיק עובד מרחוק בשל החיסכון בהוצאות משרד, הקטנת עלויות ניהול ובסופו של דבר הגברת מוטיבציה אצל העובד, שתביא ליותר תפוקה.
זה ציפור? זה מטוס?
לא, זה אילון מאסק ושישים הלווינים שלו שחוצים בקו אורות מטורף את שמי חיינו ומחכים למאות חבריהם שיצטרפו אליהם בשיגורים הבאים לכיסוי מלא של אינטרנט מהיר בכל העולם.
פתחנו באילון מאסק וההיפרלופ המובטח, אז גם נסיים איתו. כי כל עולם העבודה החדש הזה, כל הרובוטים מבוססי AI, ההולוגרמות, ה-VR AR ועבודה על ענן עדיין לא מספיק רלוונטי. בלי פריסת תשתיות אינטרנט מהיר בכל העולם, שלל הטכנולוגיות האלה לא תהיינה בטוחות ואמינות מספיק. וזו אולי בשורה חדשה בתחום, עם שיגור 60 הלווינים של space X כסנונית ראשונה ליצור עולם מרושת אינטרנט לוויני מהיר. אז כדי שלא תיתקע לנו ההולוגרמה באמצע ניתוח מוח, אנחנו מפה מחזיקים לך אצבעות אילון!