עבודה היברידית: כל מה שאתם צריכים לדעת על המונח שכבש את עולם העבודה
בשנים האחרונות מודל העבודה ההיברידי השתלט על עולם התעסוקה בכל רחבי העולם – ובתקופה האחרונה הוא תופס תאוצה גם בישראל. מה צריך לדעת על עבודה היברידית לפני שמתחילים לעבוד, מהן היתרונות שלה והאם יש גם חסרונות?
למה צריך לשים לב בחיפוש עבודה היברידית?
נכון, עבודה היברידית יכולה להצטייר כאטרקטיבית בקרב לא מעט מועסקים בשוק העבודה, ובהייטק בפרט. אבל לפני שמסכימים למודל הזה או מתחילים עבודה חדשה כזאת, חשוב לשים לב לכמה דברים.
כך למשל, חשוב להבין כיצד פועל המודל במקום העבודה הספציפי. הכוונה היא האם יש צורך להגיע למשרד לימים מוגדרים מראש, או שישנה גמישות בנושא; האם ישיבות צוות או פגישות אמורות להתקיים באופן מקוון, או שגם הן מצריכות הגעה למשרד? מדובר בשאלות חשובות בעיקר כשהעובד צריך לתכנן את ההגעה שלו למשרד (בעיקר כשהוא גר רחוק ממנו), או לחלופין – כאשר יש מגבלה מסוימת לעבוד מהבית, בשל ילדים או משפחה למשל.
כמו כן, חשוב לוודא לפני שמקום העבודה אכן מספק לכם את כל התנאים לעבודה מהבית, כחלק מהמודל. אנחנו מדברים כאן על טכנולוגיה המאפשרת לעובד לבצע את עבודתו מהבית, כמו מחשב נייד ותוכנות להגנת המידע, מה שנדרש למשל בשלל משרות בהייטק, כמו בהנדסת תוכנה, מערכות מידע, בדיקת תוכנה וכך הלאה. במקביל, חשוב להבין אם המעסיק שלכם דואג לכם גם כשאתם מגיעים למשרד. הכוונה היא שיש לכם עמדה מסודרת שתוכלו לעבוד ממנה, או שמא תצטרכו לחלוק שולחן עם עוד עובד, או בכלל לעבוד ממקום מאולתר, כמו מחדר הישיבות.
עבודה היברידית – האם היא מועילה לפרודוקטיביות?
מודל העבודה ההיברידי יכול לסייע ללא מעט אנשים להיות פרודוקטיביים ויעילים ביום העבודה שלהם. משום שמדובר במודל המציע למעשה גיוון לעובד, הוא יכול למנוע שחיקה מהירה, במיוחד בעבודות התובעניות בעולם ההייטק, משום שהוא מספק לעובד גמישות ושינוי בסביבת העבודה שלו. נוסף על כך, הוא מאפשר לעובד ליהנות מהיתרונות בשני העולמות – עבודה מהבית ועבודה מהמשרד.
היתרונות של עבודה היברידית
אם ממשיכים לדבר על מה שטוב בעבודה היברידית, חשוב לדעת שיש בה כמה יתרונות שיכולים להועיל ללא מעט מאיתנו.
בראש ובראשונה, היא פשוט חוסכת לנו זמן. והמון זמן. בימים שעובדים מהבית אתם לא צריכים לבזבז זמן יקר על נסיעות ולהיתקע בפקקים או בעומס של התחבורה הציבורית, ולמעשה לוותר על שעות של הגעה למשרד – שיכולה להתארך במיוחד אם אתם גרים רחוק. כשעובדים מהבית אפשר לנהל את הזמן באופן גמיש יותר, להיות יעילים יותר ומרוכזים יותר משום שאין צורך לדאוג לכל מה שמסביב. כמו כן, מדובר באפשרות מצוינת לעבודה כאשר עובד לא מרגיש בטוב, והוא חושש להגיע למשרד ולהדביק עובדים נוספים, מה שקריטי במיוחד בתקופת הקורונה.
החסרונות של עבודה היברידית
למרות שאפשר להצביע על לא מעט יתרונות המגיעים במודל העבודה ההיברידי, יש גם לא מעט חסרונות. כך למשל, למרות שמדובר במודל שיכול לאפשר אפקטיביות, הוא גם יכול לפגוע בה בשל תקשורת לקויה בין אנשי הצוות. כשעובדים מרחוק התקשורת משתנה, ואף יכולה להיות לא מספקת, מה שיכול להביא לירידה בתפוקה של העבודה, לליקויים שונים ולחוסר הבנות.
חיסרון נוסף הוא סביבת עבודה שאיננה מותאמת לסביבה הביתית. אף שהמעסיק יכול לדאוג לכם לאמצעים הטכנולוגיים לצורך ביצוע העבודה, אם אתם גרים ברחוב סואן ורועש, או שיש לכם בני משפחה בבית או גרים עם שותפים שלא בדיוק מאפשרים לכם לעבוד בשקט ובריכוז, יכול להיות שזה מה שעשוי לפגוע לכם בתפוקה של העבודה. ואפשר להסתכל על זה גם מהכיוון השני – אנשים העובדים במודל עבודה היברידי, שעבודה מהבית עובדת להם מצוין, יכולים דווקא להרגיש יעילים ופרודוקטיביים פחות כשהם נמצאים במשרד.
עבודה היברידית ועולם ההייטק
עבודה היברידית שינתה ללא ספק את עולם העבודה בשנים האחרונות ובמיוחד בשנתיים האחרונות בישראל – ובפרט בעולם ההייטק. גם לפני תקופת הקורונה היו לא מעט משרות הייטק שאוישו בעבודה מהבית או במודל ההיברידי, אבל בתקופה זאת במיוחד חברות הייטק רבות, ובמיוחד הגדולות שבהן, העבירו את רוב העבודה אל המרחב הביתי של העובדים שלהן. גם כאשר ההגבלות על המשק השתחררו, ניתן לראות כי המעסיקים מבינים את היתרונות שהמודל הזה מביא איתו, וממשיכים באופן הזה, תוך כדי התאמות מסוימות, גם היום.
לסיכום
לעבודה היברידית יש חסרונות ויתרונות – אך בשורה התחתונה מדובר באיזון בין שני העולמות של עבודה מהבית ועבודה מהמשרד. יש מי שהמודל הזה מתאים להם יותר ויש מי שפחות, ובכל מקרה חשוב להבין לפני לאיפה אתם נכנסים, מהם התנאים, אם הם מתאימים לכם ואם ישנה גמישות במקום העבודה. בהצלחה!