המחסור בעובדים בהייטק: אילו תפקידים לא מאוישים?

המשבר העולמי בתחום ההייטק לא פסח על הענף בישראל. הקשיים באים אם כך לידי ביטוי במגוון דרכים, כאשר המחסור בעובדים והקושי בגיוסים איכותיים הוא המשמעותי ביותר. כיצד מתמודדות החברות עם האתגר ומהן המשרות שהכי קשה לאייש?

מחסור בעובדים

מחסור בעובדים

מה הסיבות למחסור עובדים בהייטק?

אז למה בעצם יש מחסור כל כך גדול בעובדים? צריך להבין שאין לכך סיבה אחת, וזהו בעצם שילוב של כמה סיבות שונות:

  • תנאי קבלה מאתגרים: אין ספק שהרבה משרות בהייטק הן משרות נחשקות אך עם דרישות לא פשוטות. החברות הגדולות נלחמות על מאגר ספציפי של עובדים פוטנציאליים, כאשר לרוב הדרישה היא ליוצאי יחידות מודיעין רלוונטיות, ניסיון של כמה וכמה שנים בתפקידים דומים וכמובן השכלה מתאימה.
  • תחרות: התחרות היא בהחלט גורם משמעותי למחסור בעובדים. כידוע, על אף המשבר בתעשייה, ענף ההייטק נחשב עדיין לאחד הענפים עם קצב הצמיחה המשמעותי ביותר. החברות השונות מתחרות על עובדים באופן כמעט ישיר ובהרבה נקודות הביקוש לעובדים גדול משמעותית מההיצע.
  • חברות מחפשות אחר תפקידים ספציפיים ביותר: בהחלט תופעה לא נדירה שרק הולכת ונעשיתנפוצה יותר ואלו הם גם לרוב התפקידים שהכי קשה לאייש. כשמחפשים מהנדס עם התמחות בתוכנות ספציפיות, כישורי מכירה, היכרות עם שפות תכנות רבות וכן הלאה , קשה מאוד למצוא מועמדים שעונים על כל הדרישות.
  • תנאי העסקה לא טובים: למרבה הצער, על אף שמדובר בענף ההייטק שבו התנאים הם בדרך כלל טובים, לא כל מעסיק יודע לתגמל את העובדים שלו כמו שצריך. לצד כל אלו, הסיבה העיקרית בגינה מועמדים מתרחקים ממשרות שונות בענף ההייטק היא האופק התעסוקתי. מרבית העובדים (ובטח כאלו שהם כבר בעלי ניסיון ומחפשים את האתגר הבא שלהם) יעדיפו להיכנס למשרה המאפשרת להם להתקדם ממנה לתפקיד מעניין יותר או פוזיציה חדשה בחברה. מכאן אפשר לנסות להבין מה עושות חברות ההייטק כדי להתמודד עם הקושי של מחסור בעובדים.

כיצד אפשר למנוע מחסור בעובדים?

חברות ההייטק עובדות קשה מאד כדי למלא את הפער הזה, כשהן מבינות שמשרה שלא מאוישת לזמן ארוך היא בבחינת נזק פוטנציאלי משמעותי ביותר לארגון. כחלק מהמאמץ הן מציעות מגוון רחב של תגמולים, ואת זה חייב להכיר כל עובד הייטק שנמצא בתהליך של שדרוג המשרה:

מענק עבודה

מתן מענק עבודה הוא דרך פופולרית לגיוס עובדים בהייטק, והיא מיושמת בדרכים שונות. המענק הנחשק ביותר הוא בלי ספק מענק החתימה, סכום ראשוני חד פעמי שמקבלים עובדים שחותמים ונכנסים לתפקיד. מעבר לכך, החברות השונות מציעות עוד שלל מענקים כגון מענקי רצינות לעובדים שנשארים בתפקיד שלהם לתקופת זמן מסוימת, והרבה פעמים המענקים הם בדמות אופציות ומניות בחברה.

ראשי צוותים ומנהלי עבודה מנוסים עם וותק

בסופו של דבר, איך שלא מסובבים את זה, ההבדל בין כישלון להצלחה בגיוס תלויה בעיקר בראשי הצוותים ובאחראי הגיוס. קודם כל מועמדים יודעים היטב מה קורה בתוך החברות ובוחרים להגיע למקומות בהם הם ייהנו מניהול מקצועי, יחס אישי וחיבור עם הצוותים. מעבר לכך ראשי צוותים ומנהלי עבודה מנוסים יודעים איך לגייס אליהם עובדים טובים וכשהם מגיעים הם יודעים כיצד לנהוג בהם כך שיתמידו ויישארו.

תגמולים בעבודה: ימי גיבוש וכיף

ברור שזה לא הכל, אבל זה חלק חשוב בהחלט. כל עובד רוצה לשבור את השגרה ואפילו ליהנות מדי פעם במקום העבודה. חברות ההייטק המובילות מבינות זאת היטב, ועל כן מפיקות ימי גיבוש עבור העובדים על בסיס קבוע. ימי כיף ובילוי במסעדות ובקולנוע, נופשים וטיולים בארץ ואפילו נופשים משותפים בחו״ל יחד עם כל החברה.

יחס אישי

אף אחד לא אוהב להרגיש כמו בורג קטן במערכת, ועל אף שהחברות הגדולות בארץ מונות אלפי עובדים, החשיבות של יחס אישי לכל עובד כבר ברורה מזמן לקברניטי החברות המובילות. בהרבה חברות הייטק דוגלים בשיחות אישיות על בסיס קבוע, במפגשי העשרה לעובד, בדירוג עמיתים ובזמני הכשרה ופנאי גם לעובדים ותיקים. יחס אישי הוא בלי ספק אחת הדרישות העיקריות של עובדי תעשיית ההייטק כיום.

התפתחות במקום העבודה

אופק תעסוקתי וקידומי הוא חשוב ביותר לכל עובד. עם הזמן נראה כי יותר ויותר עובדים מסתכלים פחות על צ׳ופרים, יוקרה ואפילו על שכר ומתחילים לדרוש אופק תעסוקתי. חברות ההייטק שמשכילות להציע זאת לעובדים מהיום הראשון (ובאמת ליישם זאת כמובן, לא רק על הנייר) מצליחות לגייס אליהן עובדים הרבה יותר טוב ובעיקר מצליחות לשמור על נאמנותם של עובדים טובים, שממשיכים שנים ארוכות בשורות החברה וכמובן מתקדמים בתוכה.

מה הן המשרות הלא מאוישות בשוק ההייטק?

אלו הן משרות הדרושים בהייטק שבהן חסר כוח אדם באופן משמעותי:

  • Web Fronted developer: הביקוש למשרה הזו ממשיך בעלייה מתמדת, כאשר הדרישה הגדולה ביותר היא בסטארט-אפים בתחילת הדרך. העלייה בביקוש נובעת בגלל הצורך המתמיד במעבר בין פלטפורמת הדסקטופ למובייל.
  • משרות פיתוח בקוד פתוח (בעיקר בפייתון: רוב החברות מכירות כיום ביתרונות של קוד פתוח, ועל כן הביקוש עבור מפתחים שמכירים את השפות השונות, ובעיקר את שפת התכנות פייתון, הוא גבוה מתמיד.
  • הנדסת תוכנה: מהנדסי תוכנה זה תפקיד נדרש מאז ומתמיד. למען האמת, עוד לפני שדיברו על משבר ההייטק, היה מחסור משמעותי במהנדסות ומהנדסים איכותיים. כיום הנדסת תוכנה הוא אחד התפקידים המבוקשים ביותר בתחום.
  • הנדסת חומרה: מצד אחד יש פחות תפקידים פנויים בכל רגע נתון (בהשוואה להנדסת תוכנה), אך מצד שני כמעט ואין בשוק החופשי מהנדסי חומרה מקצועיים ובעלי ניסיון שעונים על הדרישות של חברות ההייטק. המציאות הזו הביאה לכך שהנדסת חומרה היא אחד התחומים שבהם חסרים אנשי מקצוע רבים.
  • סייבר ואבטחה: כמעט כל חברת הייטק היום זקוקה למומחי אבטחת מידע וסייבר ולא מצליחה לאייש משרות על בסיס קבוע. התחום הזה הוא תחום שמתפתח בקצב מסחרר (אחד מכל ארבעה סטארט-אפים שקמים עוסק באופן ישיר או עקיף באבטחת מידע), ועל כן הצפי הוא שהביקוש רק יעלה עם הזמן.

לסיכום

המשבר בענף ההייטק הוא משבר שמורגש כמעט בכל מקום. למעשה, עובדים ותיקים ומנוסים יכולים בהחלט לנצל את המחסור החמור בעובדים כדי להשתדרג לתפקידים מעניינים יותר ובתנאים טובים של שכר, צ׳ופרים, עבודה מהבית ועוד שלל הטבות נהדרות. אם גם אתם מחפשים את האתגר הבא שלכם, שווה בהחלט להיכנס ללוח דרושים בהייטק ולבדוק את המשרות הפנויות.