המדריך - כדאי לעבוד בחברות הייטק גדולות?
האם אתם מתאימים לעבודה בסטארט-אפ? ואלי בכלל עדיף לכם לעבוד בחברות גדולות בתחום ההייטק? בשביל שתוכלו לענות על זה, הנה כתבה שסוקרת את ההבדלים בין חברות שונות בהייטק.
במהלך השנים ראינו שהרבה מחפשי עבודה בשלבים שונים של הקריירה, סקרנים בנוגע לאופי העבודה בסוגים שונים של חברות, ומתלבטים האם זן מסויים של חברה מתאים להם. לטובת כל המתעניינים, אנחנו מפרסמים סדרת פוסטים בנושא אופי העבודה בחברות הייטק גדולות, חברות סטארט אפ, חברות אאוט סורסינג, ומחלקות טכנולוגיות בחברות לא טכנולוגיות.
חברות ההייטק הגדולות
כשאנו שומעים את הביטוי 'חברת הייטק גדולה' נדמיין לרוב חברה המונה מאות ואף אלפי עובדים, תהליכי עבודה מובנים, חלוקה ברורה למחלקות ותפקידים... ובקיצור- מעין אסוציאציה למקום בו העובד מרגיש כחלק ממערכת גדולה יותר. בתחילת המשבר ראינו כי הייתה העדפה מובהקת מצד מועמדים לעבוד חברות גדולות בלבד, אותה נימקו בתחושת הביטחון התעסוקתי שהיא מקנה להם.
איך זה מרגיש לעבוד בחברה גדולה
אז מה בעצם מאפיין את תהליכי העבודה בחברות גדולות? והאם באמת עבודה בחברות מסוג אלו מקנה תחושת יציבות?
מערכת מורכבת עם הרבה גורמים
חברה גדולה תמנה לרוב כמאות עובדים ואף יותר. אחד המאפיינים הבולטים בחברות גדולות הוא חלוקה ברורה: רוחבית - למחלקות, פרוייקטים קו המוצרים וכו', ובמקביל חלוקה אנכית "היררכית"- ברור מי כפוף למי, מי מדווח למי, ומה בתחום האחריות של כל עובד. יהיו כאלה שיראו בכך יתרון, שכן הציפיות מהעובד ברורות, אין תחושת עמימות, יש "סדר בבלגן", בנוסף, חלוקה רחבה בין עובדים מעלה אופציות קידום עתידיות רבות. אולם מצד שני ישנם עובדים החשים כ"בורג קטן במערכת גדולה".
שעות עבודה נוחות יחסית
לרוב, שעות העבודה בחברות גדולות נחשבות ל"הגיוניות יותר" בהשוואה לחברות סטארט אפ קטנות, בהן ישנן תקופות רבות יותר של "פיקים" וזמני הגשה צפופים המחייבים עבודה עד לשעות הקטנות של הלילה. עם זאת, לא פעם עובדים בחברות גדולות נקלעים גם הם למועדי "DEADLINE" צפופים. בנוסף אופי הפעילות בין המחלקות בחברה שונה גם הוא: בחברות גדולות ישנן גם מחלקות העובדות על מוצר חדש באווירה "סטארטאפיסטית" לכל דבר.
סדר ובירוקרטיה
הוגן לייחס לחברות גדולות אופי בירוקרטי, הבא לידי ביטוי בין היתר גם בתהליכי גיוס מובנים מראש. בד"כ ישנה מחלקת משאבי אנוש מסודרת, והגיוס לחברות אלו יעבור סינון דרך רכזי ה- HR והמנהלים המקצועיים. לאחר קליטה בחברה, יעבור העובד כניסה מאורגנת לחברה, הדרכות מקצועיות, חפיפה מסודרת ופעילויות רווחה בהמשך. לעיתים התהליך מרגיש כמסורבל ובירוקרטי עבור המועמד, אך לא מעט עובדים מרגישים שהם "בידיים טובות" ומעדיפים את הסדר והארגון על פני תהליך קליטה לעבודה שאינו צפוי ואינו מבוקר.
ומה לגבי השכר?
מאפיין חשוב לא פחות הקרוב ללב כולנו - נושא השכר. בחברה גדולה יהיו לרוב דיוני שכר לגבי העלאות בצורה מסודרת לאחר תקופה מסוימת שתיקבע מראש. יחד עם זאת השכר ההתחלתי הוא לרוב שבלוני ונקבע ע"פ ניסיונו המקצועי של המועמד, ופחות נתון למשא ומתן.
חממה בטוחה - האמנם?
האופי המסודר של חברות גדולות ביחס לחברות קטנות, מעניק לרוב המועמדים תחושת ביטחון כי הם בידיים טובות, וכי קטנים סיכוייהם לפיטורין מפתיעים. לא פעם אנו נתקלים במועמדים הנמצאים בתהליך חיפוש עבודה, במיוחד כאלו ש"נכוו" ופוטרו לאחרונה, אשר מעדיפים חברה גדולה, המעניקה תחושת יציבות, ומאפשרת אופציות קידום עתידיות. כך ימנעו מלעבור את תהליך החיפוש שוב בעוד כשנה - שנתיים. תופעה זו גדלה בתקופת המשבר הנוכחי לנוכח סגירתן של חברות סטארט אפ או חברות קטנות עם מוצר התחלתי, אשר נפרדו מעובדיהן לאחר ניסיונות כושלים של גיוס כספים ומשקיעים. עובדים אשר נפגעו מחברות כאלו מעדיפים כמובן שלא לחזור לחברות קטנות.
אך "אליה וקוץ בה..." על אף תחושת הביטחון והיציבות התעסוקתית מצד המועמדים לגבי חברות גדולות, לא פעם אנו נתקלים בגלי פיטורין בחברות אלו, ולא ניתן לומר בוודאות ולצאת בהצהרות כי עובד הנכנס לחברה מסוג זה יוכל להיות בטוח שם עד יציאתו לפנסיה... בזמן המשבר אנו עדים למועמדים רבים אשר חזרו לשוק מחפשי העבודה לאחר שנים רבות (לעיתים אף מעל 8-10 שנים) בחברות גדולות אשר נאלצו להיפרד מהן. לרוב, אם אכן ישנם קיצוצים בחברות מסוג זה - כיאה לחברה גדולה גם הקיצוץ יהיה די גדול, ולא פעם לא יסתפקו בפרידה מעובד-שניים, אלא בסגירת מחלקה שלמה, המחייבת את פיטוריהם של כל עובדי המחלקה, מהזוטר ביותר ועד מנהלי הפרוייקט, מנהל המחלקה וכו'.
האם יש הבדל בין הסדרי הפיצויים בחברות גדולות מול חברות קטנות? בכל מה שקשור לתנאי פיטורין הקבועים על פי חוק, כמו פיצויים, תשלום יתרת ימי חופשה והבראה, אין הבדל בין חברה קטנה לגדולה, אך יש חברות גדולות ובינוניות שמעניקות לעובדיהן תמיכה מקצועית בשלב של חיפוש עבודה חדשה בצורה של עבודה עם חברות יעוץ המלוות פורשים מהעבודה. תמיכה כזו פחות נפוצה בחברות קטנות.
שואלים את עצמכם האם אתם מתאימים לעבודה בחברה גדולה? סביר להניח שאם אתם מתחברים לתהליכי עבודה מובנים מראש, אוהבים יציבות ואופק התקדמות מסודר ויודעים להשתלב עם תרבות אירגונית קיימת, תוכלו בהחלט להנות מעבודה בחברות גדולות. אם אתם סופר-אינדיווידואליסטים, רוצים שהדברים ילכו רק בקצב שלכם, ואוהבים לנגן סולו ולא באנסמבל, אולי כדאי לחשוב על מקום קטן ואישי יותר.