מבחנים בראיון עבודה - חלק ב' - הפוליגרף
ראיון משאבי האנוש אינו חשוב כמו הראיון המקצועי, אבל אסור לזלזל בו. לא מעט תהליכי גיוס מפסיקים בגלל מה שהתגלה בראיון משאבי האנוש. איך שורדים אותו ומה הוא כולל, ברשומה הבאה
בחלק הראשון של הכתבה, שפורסם בשבוע שעבר, טענּו שתהליך הראיון בחברה די מזכיר את תהליך מציאת ב/ןת זוג – אנחנו אף פעם לא מסתפקים בחכמה. אנחנו רוצים גם מראה חיצוני מצודד, ואם להורים שלו/ה יש כסף, אז בכלל טוב! בדומה לשאיפות שלנו מבני הזוג, חברה שואפת למצוא בעובד העתידי שלה, הרבה יותר מסתם אדם יעיל וחכם. הכתבה הנוכחית תנסה להבין איך חברות עושות את זה.
לאחר שעברתם את המבחן המקצועי (עליו הוסבר בחלק הקודם), ולאחר שהחברה הבינה שאתם יודעים את החומר מספיק טוב בשביל להיות עובדים יעילים, מגיע השלב האישיותי – האם תשתלבו בתרבות האירגונית, או לא? לא מעט אנשי הייטק מתמרמרים כנגד החלק האישיותי, בטענה שגם ככה רוב העבודה מתבצעת אדם-מול-מחשב, ולמי אכפת אם העובד החדש, שיודע לשוחח בשפת C שוטפת, הוא אנטיסוציאלי. יש אמת מסויימת בטענה הזו, ואנחנו נחזור אליה בהמשך, אבל קודם, בואו ננסה להבין אילו מבחנים עשויים להופיע באבחון האישיותי של תהליך הגיוס. מוכנים?
אבחון אישיותי
האבחון האישיותי מורכב משלל מבחנים שונים ומגוונים, ואסקור את המובילים שבהם. לא מן הנמנע שתתקלו, במהלך הקריירה שלכם, במבחנים אישיותיים שלא נסקרו בכתבה זו, שנראו מעט שונים, או שסדר הופעתם בתהליך הגיוס היה אחר.
ראיון משאבי אנוש
ראיון משאבי האנוש דומה מאוד לשיחת "יחסינו לאן" עם בן או בת זוג עתידיים. לא יצפו מכם להפגין ידע מקצועי, אבל כן ינסו לתהות על קנקנכם – נוחים להתרגז? נינוחים? מסוגלים להתרכז ממושכות? איך אתם כבני אדם? מהן נקודות התורפה שלכם, ומהם היתרונות, ולא פחות חשוב, איזו חיה הייתם רוצים להיות (כינים. תמיד רציתי להיות כינים). לא מעט הייטקיסטים נוטים להתייחס לראיון משאבי האנוש כאל חותמת גומי, אבל זה כלל לא נכון. בדיאלוג, נתקלנו בכמה וכמה מחפשי עבודה שעברו בהצלחה יתרה את המבחן המקצועי, ונכשלו בראיון משאבי האנוש. מה בודקים, איך בודקים, ולמה בעצם זה חשוב – מוזמנים לקרוא את הסבריה המעולים של דנה שחר-גרא, סמנכ"לית משאבי האנוש של Radcom בעברה.
איש משאבי האנוש יצלצל לממליצים שסיפקתם, לאחר שהראיון אתכם יסתיים. קחו בחשבון שלעיתים, יצרו קשר גם עם אנשים שלא ציינתם ברשימת הממליצים.
למה מצלצלים לממליצים שלא נתתי, מה עושים בנדון, ואת מי כדאי לתת כממליץ - ניתן לקרוא בהרחבה פה
מבחני אמינות
ישנם מקומות עבודה שעובדים על פרוייקטים סודיים, או ששמים דגש על אמינותו של העובד. מקומות עבודה שכאלו, עשויים לדרוש מכל עובד חדש לעבור מבחני אמינות, שנקראים בסלנג "מבחני 300", על שום העובדה שהם מכילים המון שאלות שחוזרות על עצמן, בניסוחים מעט שונים. הרכב השאלות אמור לענות על הנושא שהחברה רוצה לבדוק, למשל, שימוש בסמים, אמות מוסר, אמינות, או ציות למרוּת. מבחני אמינות עשויים להכיל את השאלות הבאות:
האם זה לגיטימי לגנוב ציוד משרדי מהעבודה? (כן / לא)
האם לדעתך, סולם ערכים הוא תמיד קבוע? (כן / לא)
מעולם לא נטלתי סמים (נכון / לא נכון)
הדרך הנכונה לעבור מבחני אמינות, היא להגיד את האמת, את כל האמת, אבל לא תמיד. ההצעה הזו לבטח נשמעת לכם מוזרה, אבל הדוגמא הבאה תסביר לכם מדוע כתבתי אותה: קחו לדוגמא את השאלה "האם אי פעם גנבת?" ונסו לחשוב איך הייתם עונים עליה בסיטואציה הבאה:
אם גנבתם מסטיק עגול בתור ילדים, מהמכולת השכונתית, אבל מאז התבגרתם, ואמות המוסר שלכם התחדדו, האם אתם אמורים לענות על השאלה הזו ב"כן", ולהיפסל במבחן האמינות, או שמא לענות ב"לא", בניגוד ל"אמת"? יתרה על זאת, האם "כן" מייצגת את האמת? הדילמה הזו, אגב, היא אחת הבעיות במבחני אמינות, ואחת הסיבות לשמן ישנה ביקורת רבה עליהם. מנגד, מחקרים בעד מבחני האמינות מראים כי לאחר שהם הוכנסו לאירגונים, כמות הגניבות בתוך האירגון פחתה משמעותית, לכן, סביר להניח שחברות ימשיכו לעשות במבחנים אלו שימוש.
רוצים דוגמא למבחן אמינות? הקישו על הקישור הזה, או על הקישור הזה
רוצים עוד מידע? הנה דיון שהתפתח בנושא
מכונת האמת
כחלק ממבחני האמינות, החברה יכולה לשלוח אתכם לבדיקת מכונת אמת (פוליגרף). בשונה ממבחני האמינות, שאמורים לנבא התנהגות בעתיד, מכונת האמת אמורה להצביע על דברים שעשיתם בעבר. אחת הסיבות לשמן מכונת האמת אינה קבילה בבית המשפט, נובעת מהעובדה שניתן להונות אותה, ולהטות משמעותית את תוצאות הבדיקה, כמו גם מהעובדה, שמכונת האמת עשויה להצביע עליכם כאשמים, כשלא עשיתם כלום. עם זאת, למכונת האמת רמת אמינות מאוד גבוהה (יכולה להגיע גם מעל ל-90%, בידיו של בודק מיומן).
איך עוברים את הבדיקה: לא משקרים. לפני הבחינה, הבוחן יעבור איתכם על השאלות כשאתם לא מחוברים למכשיר, על מנת שתדעו למה לצפות. במידה ונתקלתם בשאלה מעורפלת, עליה התשובה שלכם תהיה לא אמת מוחלטת, ולא שקר מוחלט, ציינו זאת בשלב זה. קחו בחשבון שחלק מהדברים שנחשבו לנוראיים בעבר (שימוש בסמים, למשל), לא בהכרח יפסלו אתכם כיום, ושחשוב לברר מהי מדיניות הארגון בנוגע לנושאים מעוררי מחלוקת אלו. במקרה שכזה, עדיף יהיה לו תודו בכך שנטלתם סמים, מאשר שתשקרו לגבי השאלה הזו, ותצאו לא אמינים.
לחוצים? כאן טוענים שיש דרך לרמות את הבדיקה.
מכוני אבחון ומיון
מכוני האבחון והמיון הם דרך נפוצה לנפות מאסה גדולה של מחפשי עבודה בתהליך של מיקור-חוץ. בעולם ההייטק, השימוש במכוני האבחון והמיון אינו נפוץ, אבל ישנן חברות (מועטות) בהן זהו חלק בלתי נפרד מתהליך הגיוס שלהן. כמו כן, ישנן חברות הייטק שעשויות לשלוח אתכם למכון אבחון ומיון רק לתפקידים מסוימים, כגון תפקידים ניהוליים או תפקידים שיווקיים, אבל לא לתפקידים טכניים (מהנדסי תוכנה, חומרה וכו'...).
ככלל, כמעט שאין דבר שמסעיר את עובדי ההייטק יותר מאשר דיון על הצורך במכוני האבחון והמיון – חלק נכבד מהם אף מסרב, בצורה גורפת, ללכת לחברות שמתנות קבלה לעבודה במבחן מיון. מאחר שרוב העבודה בהייטק יכולה להיות יחידנית (אדם מול מחשב), עובדי ההייטק טוענים שאין שום תועלת בדינאמיקה קבוצתית ושאר מרעין בישין, ושכל מבחני ה"צייר לי עץ, אדם ובית" הם מיותרים. טענה זו נכונה חלקית, מאחר שגם בהייטק, ישנה עבודת צוות שלפחות בחלקה, מצריכה כישורים חברתיים מינימאלים.
אחת הטענות הנוספות שמעלים עובדי ההייטק, נוגעת לתוצאות המבחן – עד לאחרונה, מכון המיון יכול היה להחזיק בתוצאת הבחינה שלכם אצלו, למשך מספר שנים רב, ותיאורטית, בכל פעם שנשלחתם לשם על ידי חברה אחרת, מכון האבחון יכול היה להציג לחברה הזו את תוצאות הבחינה הקודמת שעשיתם, ללא צורך לבחון אתכם שוב, או לבקש את אישורכם. יתרה על זאת, לו אתם (הנבחנים) רציתם לחזות בתוצאות הבחינה שלכם, הייתם נאלצים להיפרד מכמה מאות שקלים לשם כך. הצעת חוק להגבלת התנהגות זו, שהועלתה על ידי חברי הכנסת שלי יחימוביץ' וחיים כץ, לא התקבלה, ואין חוק שמסדיר בצורה רשמית את זכויות הנבדקים.
איך עוברים מכוני מיון: מוזמנים לקרוא מדריך שימושי שמצאתי ברשת
גרפולוגיה
בדיקת הגרפולוגיה עדיין קיימת בחלק מחברות ההייטק, אבל היא אינה נפוצה. הבדיקה היתה בשיא תפארתה בשנות ה-90, הרבה בגלל שישראל אימצה בחדווה את גל הניו-אייג' ששטף את העולם המערבי, והרבה בגלל שהוקמו מכוני אבחון שמספקים כל שירות שתוכלו להעלות על הדעת, אבל ככל שנוקף הזמן, היא נדחקת החוצה מתעשיית ההייטק, מסיבות שמיד יפורטו.
לכאורה, נורא קל להאמין שיש אמת מאחורי מקצוע הגרפולוגיה – אחרי הכול, לכל אחד מאיתנו באמת יש כתב יד שונה, ואם לכל אחד מאיתנו יש כתב יד שונה, הרי, בהכרח אפשר לנתח את אופיו של אדם על פי כתב היד שלו.
מעשית, רוב מוחלט של ניסויים שנערכו עד היום, מראים כי לבדיקה גרפולוגית אין תיקוף מדעי, וערכה האמפירי לוקה בחסר. מנגד, הגרפולוגים טוענים שמי שערך את הניסויים הם פסיכולוגים, ושבשל העובדה שגרפולוגיה מציעה שירות שמתחרה בשירות שמציעים הפסיכולוגים, לאחרונים יש אינטרס מובהק להטות את המחקר לרעת הגרפולוגיה.
הבחינה הגרפולוגית לא מצריכה מכם להתכונן. במהלכה, תתבקשו לשבת במקום שקט, ולכתוב על דף נייר סיפור, או ציטוט, או כל דבר אחר שיאפשר לכם למלא דף שלם לבן. אל תתאמצו לייפות את הכתב – פשוט כיתבו כפי שאתם כותבים בדרך כלל.
איך עוברים את הבדיקה: מוזמנים לקרוא פה.
חוששים? אין לכם מפני מה
שתי הכתבות שלפניכם ניסו לעשות מעט סדר, ולהפיג את החשש מפני השלבים הנפוצים בתהליך הגיוס. אם הכתבות גרמו לכם לחשוש, קחו בחשבון שרוב האנשים שמחפשים עבודה, מוצאים עבודה בסופו של דבר, ושסטטיסטית, המשמעות של זה היא אחת – גם אתם תמצאו עבודה, קרוב לוודאי. תמיד מומלץ להתכונן לפני ראיון, ותמיד חשוב לשאול, או את איש הקשר בחברה עצמה, או את יועצת ההשמה ששולחת אתכם למשרה, לגבי שלבי הראיון הנהוגים באותה חברה. עברו על החומר המקצועי שעשוי להופיע במבחן המקצועי, צלצלו לרשימת הממליצים שלכם וודאו שכל אחד מהם יודע שהוא אמור להמליץ, ולסיום, היכנסו לקישורים השונים בכתבות. במידה והחברה מתכננת לשלוח אתכם למכוני מיון, לבדיקת פוליגרף או למבחני אמינות וגרפולוגיה, עברו על המדריכים והעצות בקישורים, והתכוננו לקראת כל שלב.