איך עוברים ראיון משאבי אנוש - חלק א'

אם נדמה לכם שראיון משאבי האנוש הוא רק חותמת גומי, אתם טועים. לראיון הזה אמנם קשה יותר להתכונן, אבל אפשר לדעת מה מצפה לכם בו. רשומה ראשונה בסדרת כתבות על ראיון משאבי האנוש

ראיון משאבי האנוש, שלא מעט עובדי הייטק נוטים לחשוב שהוא "חותמת גומי" שאין לה הרבה משמעות, הוא שלב שהרבה הייטקיסטים מזלזלים בו, ולא בצדק. בשונה מראיון מקצועי, לראיון משאבי האנוש קצת קשה יותר להתכונן, וגם אם תלמדו בעל פה מה עונים לשאלה "איזו חיה היית רוצה להיות" או "ספר לי על שלוש תכונות רעות שלך", לא מחייב שתעברו את הראיון. בסדרה הקרובה נבדוק מה יש בראיון משאבי האנוש, האם הוא באמת חותמת גומי, ואיך עוברים אותו.

היי, זו אני, רוצה דייט שני?

בדיוק ניתקתם את הטלפון. זו היתה החברה בה התראיינתם אתמול. היא אמרה שהיה לה כייף, ושאלה אם תרצו לצאת לדייט שני. אתם מחייכים, מעיפים מבט במראה, וקורצים לעצמכם את קריצת ה-"לא איבדת את הקסם, חביבי", כאילו שכל הזמן הזה היה לכם לגמרי ברור שהיא תרצה שיהיה לזה המשך.

"איפה נפגש הפעם?" אתם שואלים בנונשלנטיות מגוייסת, חלילה לא להשמע נלהבים.
"במחלקת משאבי אנוש" היא עונה "שיחה עם אשת ה-HR שלנו".

אתם מנתקים וחושבים לעצמכם, "נו, את הראיון המקצועי עברתי בהצטיינות. ראיון במשאבי אנוש זה רק חותמת גומי" אבל מומלץ לא לזלזל בראיון משאבי האנוש. זה נכון שברוב החברות, הראיון הקובע הוא הראיון המקצועי, אבל אם אתם חושבים שראיון משאבי האנוש לא יכול לגרום לכך שהחברה תוותר עליכם, נכונה לכם טעות. לכן, חשוב לדעת מה ראיון משאבי האנוש יכיל, וגם חשוב לדעת איך ניתן להתגבר על "מכשלות" נפוצות בו. אילו חלקים עיקריים מכיל ראיון משאבי האנוש, ומה הוא מתיימר לבחון - מיד נעבור על זה.

מאילו חלקים מורכב ראיון משאבי אנוש

אז מה אשת (או איש) משאבי האנוש תרצה לדעת עליכם? אם הראיון המקצועי בדק מה אתם יודעים, אזי, ראיון משאבי האנוש ינסה לתהות על קנקנכם, ולהבין מי אתם, מה אתם, ומהי התשובה ליקום, לחיים ובכלל (42 כמובן). ראיון משאבי האנוש, על פי רוב, יתחיל בסקירה של החברה, מה היא עושה, ואיך אמור להראות התפקיד שלכם בחברה הזו. בחלק מהראיונות, המראיין שלכם יספר לכם בקצרה על נהלי העבודה (מתי יוצאים, מתי מגיעים, מה הנוהל לגבי לצאת מוקדם ולהשלים שעות, וכו'...), על איך נקבע השכר, על תן-ביס ושאר תנאים נוספים, שאינם חלק מהשכר עצמו וכו'. עם זאת, ברוב החברות, נושאי שכר ונהלי עבודה נשמרים לשלב חתימת החוזה.

בחלק הסקירתי של הראיון, לא נדרש מכם לעשות כלום חוץ מלהקשיב. רצוי לכבות את הנייד לפני שנכנסים לחדר, ורצוי לא להשאיר אותו על רוטט, כי המכשירים של היום רוטטים יותר חזק מרינגטון. לאחר שהסקירה על החברה תסתיים, יתחיל חלק השאלות, במסגרתו תתבקשו לספר על עצמכם.

קו"ח לכאן 

אם היית חיה, איזו חיה היית?

כפי שציינו למעלה, אם בראיון המקצועי בדקו את הידע שלכם, בראיון משאבי האנוש יבדקו מי אתם. הדרך לבדוק מי אתם, ועד כמה מי שאתם מתאים למי שהתפקיד מחפש, היא דרך נפתלת, ולפעמים שאלות ששואלות דבר אחד, מצפות למעשה לגלות דבר אחר לגמרי. החלק הזה כולל, לעיתים, שאלות שעובדי הייטק נוטים להתמרמר עליהן כמו "איזו חיה תרצו להיות". עם זאת, חשוב שתדעו שהשאלות הללו, הגם שזה נראה על פניו שאין מאחוריהן הגיון, מנסות להבין מי אתם בלי לשאול ישירות "אז מי אתה?", שאלה שנדיר שתענו עליה בתשובה כנה או ישירה. למשל, כשאתם נשאלים "איזו חיה תרצו להיות", לא באמת אכפת לשואל שאתם רוצים להיות דולפין, אלא, למה דווקא דולפין, ומה ניתן להסיק מהסיבות שבחרתם בדולפין, על מי שאתם (כי הוא נאמן, כי הוא נבון, כי הוא חיה שמסייעת לבני אדם בצרה וכו').

ככלל, לראיון משאבי האנוש 4 מטרות שעליו לברר לגביכם:

  1. מי אתם מבחינה אישית
  2. מי אתם מבחינה מקצועית
  3. מה אתם מחפשים לעשות, ולכמה זמן
  4. עד כמה התפקיד והתרבות האירגונית מתאימים לאופייכם ולתפקידים שעשיתם בעבר

מי אתם מבחינה אישית

החלק הראשון של ראיון משאבי האנוש ינסה לברר מי אתם מבחינה אישית. בחלק הזה עשויים לשאול אתכם שאלות על מצבכם, האם אתם נשואים, כמה ילדים יש לכם, האם יש לכם סידור לילדים בשעות היום, איפה שירתּם בצבא וכו'.

יש לא מעט מועמדים שלא אוהבים את השאלות האישיות הללו, גם כי הן נתפסות כחטטנות, גם כי חלקן אישיות ומביכות, וגם כי חלקן מציבות בעיה חוקית לשואל, ועם זאת, קחו בחשבון ששאלות אישיות שאולי אינן נוחות לכם, קרוב לוודאי ישאלו, ונסו לשבת בבית ולחשוב מראש על שני דברים:

  • הראשון, מהן הנקודות הבעיתיות בי, למשל העובדה שפעמיים בשבוע אני צריך לצאת מוקדם יותר בשביל לאסוף את הילדים, או העובדה שאני לומד פעם בשבוע.
  • השניה, איך אני מציג את הנקודות הבעיתיות הללו בצורה לא בעייתית, למשל, כן יש לי שני ילדים, אבל אשתי ואני מתחלקים בהוצאה שלהם מהגן, ובימי המחלה, ומעבר לזה, הורי גרים ממש קרוב אלינו ועושים לנו בייביסיטר כשצריך, ככה שאין לי כל בעיה לעבוד שעות נוספות כשצריך.

אתה עדיין גר עם ההורים?!

חשוב לחשוב מראש על כל הנקודות ה"בעייתיות" בכם כעובדים, כדי שכשתגיעו לראיון, ושאלה כזו תשאל לפתע, לא תתפסו לא מוכנים. ומה קורה אם נשאלת שאלה שאתם רואים כאישית מאוד (למשל: "מה, אתה עדיין לא נשוי / גר עם ההורים?") האסכולות מתחלקות לשלוש:

אלו שאומרים שזו שאלה אישית, ומסרבים להשיב עליה. ה"סכנה" היא שזה יגרום לכם להיכשל בראיון, אבל ממש לא חייב. סביר להניח שהתשובה הזו, אם היא תאמר בנימוס, תגרום למראיין להתעשת ולהבין שיש פה באמת נושא אישי, ושזה לא עניינו וגם לא רלוונטי לראיון עצמו.
אלו שעונים עליה בהומור מתחמק. זו דרך לא רעה, כי גם לא סרבתם לענות על השאלה, אבל גם לא עניתם עליה.
אלו שעונים על השאלה בכנות. הבעיה העיקרית במקרה זה, היא שאתם חושפים משהו אישי בפני אדם שהקרבה שלו אליכם אפסית.
אין דרך נכונה או לא נכונה לענות על שאלות אישיות, והאסכולה בה תבחרו היא עניין אישי שלכם. חשוב, עם זאת, לענות בנימוס, גם אם בחרתם באסכולה הראשונה,ת ואתם לא מוכנים להשיב על השאלה, ובכל מקרה, אל "תפוצצו" את הראיון. ישנה דרך נוספת לצלוח שאלות כאלו, והיא, לאחר שישבתם וכתבתם לעצמכם את כל הנקודות שהבעיתיות בכם כבני אדם ועובדים, ניתן לחפש באינטרנט איך אפשר להתמודד עם נקודות התורפה האלו בשאלות שעולות בראיון האישי. עם זאת, קחו בחשבון שככל ששוק העבודה בישראל מתפתח ונהיה מקצועי יותר, שאלות אישיות מוצאות מראיון משאבי האנוש, כך שסיכוי סביר שתתקלו בשאלות כאלו פחות ופחות, כך שבאמת אין לכם מה לדאוג.

ומילה למראיינים: גם שאלות אישיות שנראות לכם תמימות ולא מזיקות, עשויות להיות פוגעניות, ובמקום לפתוח את השיחה ולהפוך אותה לקלילה, הן תגרומנה למרואיין להסגר ולהלחץ לריק. מומלץ, מדי פעם, לבדוק בקרב עובדי החברה שלכם מה נתפס בעיניהם כשאלות מביכות שהיו גורמות להם לחוסר נוחות בראיון, ועל שאלות שתוייגו ככאלו מומלץ לוותר.


מחפשים עבודה בהייטק? כנסו ללוח המשרות שלנו ושלחו קורות חיים בחינם