תואר באוניברסיטה הפתוחה שווה משהו?
לאוניברסיטה הפתוחה יש לא מעט יתרונות, אבל יש גם חסרונות. הרשומה הבאה תנסה להסביר לכם מהם
הבעיה הקשה ביותר אצל סטודנטים היא איפה ללמוד. בכל שנה, בחודשים בהם ניתן להירשם למוסדות אקדמיים, מוצפים האוטובוסים, תחנות הרדיו, תחנות הטלוויזיה והעיתונות במודעות שמצהירות "אצלנו הכי טוב - כדאי לך!". על הדיון לגבי מכללה או אוניברסיטה כבר כתבנו בעבר - הגיע הזמן לבדוק, מהי איכות בוגריה של האוניברסיטה הפתוחה, והאם השוק מזנק עליהם, כמוצא שלל רב.
בכל הנוגע לקריירה בהייטק, חייהם של בוגרי הטכניון קלים. הם יודעים שאם הם יסיימו את התואר בציון גבוה (82 ומעלה), לא תהיה להם בעיה להתקבל לרוב המשרות בתחום. גם חייהם של בוגרי האוניברסיטאות ת"א, בן גוריון והעברית קלים, ולבד שהממוצע שלהם הוא 85 ומעלה. הבאים בתור, בביטחונם התעסוקתי עם גמר התואר, הם בוגרי בר-אילן וחיפה, שאמנם זוכים לביקוש פחוּת בהשוואה לעמיתיהם האוניברסיטאיים שהוזכרו קודם, אבל עדיין נהנים מיוקרה.
סטודנטים? רוצים שנחזור אליכם עם הצעות עבודה אפשריות? שלחו לנו קורות חיים כאן
מתחת לבוגרי האוניברסיטאות, ממוקמים בוגרי המכללות, שחלקם מבוקשים (בוגרי המכללה האקדמית תל-אביב-יפו, המרכז הבן תחומי והמכללה הטכנולוגית חולון), וחלקם מבוקשים פחות, ויאלצו להוציא ממוצע תואר גבוה מאוד, להיעזר במרפקים ובקשרים, ולהשתדל לצבור ניסיון מקצועי כבר במהלך התואר, על מנת שהם יוכלו להיכנס לשוק העבודה. בכל זה עסקנו בעבר במאמר: איפה עדיף ללמוד - במכללה או באוניברסיטה.
בעוד ש"ערכם הקולינארי" של בוגרי האוניברסיטאות והמכללות ידוע, ערכם של בוגריה של אוניברסיטה אחת נותר עלום – לא פעם, גם לבוגרי האוניברסיטה עצמה. האוניברסיטה לא ממוקמת בשום עיר, ורוב השיעורים שלה לא נערכים בכיתה, לא צריך פסיכומטרי בשביל ללמוד בה, ואין מספר שנים קבוע שנדרש בשביל להשלים תואר – זוהי האוניברסיטה הפתוחה (או"פ).
היכולת ללמוד לבד - היתרונות בלימודים באוניברסיטה הפתוחה
מעסיקים שמכירים בקושי הלימוד העצמאי, בהחלט עשויים לראות בבוגרי האוניברסיטה הפתוחה מועמדים רציניים בעלי יכולות גבוהות, כפי שמסבירה חיה בורנשטיין – מנכ"לית חברת ההשמה "דיאלוג":
"צורת הלימודים באוניברסיטה הפתוחה מעידה על טיבם של אלו שבאים בין כתליה. מי שמסוגל להשלים תואר במדעי המחשב, בכוחות עצמו, להושיב את עצמו לבד, ולסיים את התואר בלי שישבו מעליו עם שוט מטאפורי, מעיד על עצמו כאוטודידאקט, עם משמעת עצמית גבוהה. אחרי הכול – כמה מאיתנו היו מסוגלים להשלים תואר דרשני כזה, בלי שישבו מעלינו?".
יתרון נוסף נעוץ בצורת הלימוד באוניברסיטה הפתוחה. העובדה שמדובר במספר שעות מצומצם, ובמערכת גמישה לחלוטין, מאפשרת לסטודנטים לעבוד במשרה מלאה במקביל, כפי שמטיבה לתאר זאת, אחת מגולשות הפורום של האו"פ בתפוז:
"...בסופו של יום המעסיקים מעדיפים עובד שיכול לתת כמה שיותר שעות עבודה...ולכן המסגרת הזו של האוניברסיטה הפתוחה, לעיתים עדיפה. אני יכולה לומר בגאווה שבזמן שחברותי למדו באוניברסיטאות הרגילות, ובתקופת הלימודים עסקו בעבודות זמניות / זוטרות, (ובעצם היום רק מתחילות עבודות מקצועיות ורק מתחילות להתבסס), אני כבר נמצאת בתפקיד בכיר בחברת הייטק היות וביססתי את הרזומה המקצועי שלי כבר במהלך הלימודים מה שלא התאפשר לחברותי". lmtc - פורום האוניברסיטה הפתוחה
מלבד אנשים שעובדים במקביל להוצאת התואר, אחד מקהלי היעד לאו"פ הם חיילים משוחררים מיחידות טכנולוגיות בצה"ל. אחרי הכול, שוק ההייטק מתייחס אל ההכשרה והניסיון הצבאיים של חיילים אלו, כניסיון אזרחי לכל דבר, ולמעשה, אינו דורש מהם להצטייד בתואר, ועדיין, ישנם חיילים טכנולוגיים רבים שמחליטים להוציא תואר בכל זאת. מכיוון שהם יכולים להתחיל לעבוד מיד עם השחרור, הם לא צריכים למהר בהוצאת התואר, ויכולים להשלים אותו בניחותא, תוך כדי עבודה.
אליה וקוץ בא - החסרונות של בוגרי האוניברסיטה הפתוחה
אחד החסרונות (שהוא גם יתרון, תלוי את מי שואלים) של האוניברסיטה הפתוחה, נעוץ בעובדה שתלמידיה לא צריכים לספק ממוצע בגרות, או לעבור בחינה פסיכומטרית, בשביל להתחיל ללמוד – כל מי שרוצה מוזמן להסתופף בין ספסליה. היתרון לסטודנטים עצמם הוא ברור, אבל העובדה שכל אחד יכול להתקבל אל האו"פ, עשויה לגרום לכך שאנשים שלא למדו בה, יחשבו שרמת הסטודנטים שלה היא בהתאם, כפי שמסביר הסטודנט הבא:
"המעסיק יכול לא להכיר את הנעשה באוניברסיטה הפתוחה ולחשוב (בהיגיון), שאם כל אחד יכול להתקבל לאוניברסיטה הזו אז היא פחות שווה. אינני אומר שהוא צודק, אבל זו לא טיפשות, יש בכך היגיון, במיוחד אם הוא עצמו זוכר שכדי להתקבל להנדסת תעשיה וניהול באוניברסיטת ת"א, הוא היה צריך 700 פסיכומטרי ו-105 ממוצע בגרות, בעוד שאתה, ללא בגרות וללא פסיכומטרי, אז..."
guy10002 - פורום האוניברסיטה הפתוחה
וזה מוביל לנקודה השניה – מי שמעולם לא למד באוניברסיטה הפתוחה, לא באמת יודע מהי הרמה בה, ומאחר שהוא מניח, בטעות, שבגלל שכל מי שרוצה יכול ללמוד שם, משמע, הרמה באו"פ נמוכה, הוא עשוי לבטל בהינף יד את העובדה המאוד לא מובנת מאליה - לשרוד תואר שלם בלימוד עצמי זה סינון קפדני לא פחות מבחינה פסיכומטרית, כפי שמסבירה הסטודנטית למתמטיקה הבאה:
"...התארים האקדמיים [באוניברסיטה הפתוחה] הינם שווי ערך לכל האוניברסיטאות בארץ, וזכות כל אוניברסיטה להחליט את תנאי הקבלה לחוגים השונים בפקולטות השונות שנמצאות ברשותה...האו"פ בחרה לתת לכל אדם את ההזדמנות ללמוד לתארים אקדמיים מבלי להתנות מבחני קבלה והמצאת תעודות השכלה כלשהם, אך ההצלחה בלימודים תלויה רק בסטודנט, אשר יצטרך לפתח לעצמו הרגלי למידה גבוהים, אינטנסיביים, ברמה מחקרית. לכן לא מעט סטודנטים שחשבו להוציא תואר ראשון באו"פ בדרך קלילה, פורשים באמצע הקורסים, היות ורק אז הם מבינים שהרמה האקדמית וספרי הלימוד גבוהים מהמצופה...והאוניברסיטה לא תוריד מרמתה האקדמית בכדי ל"העביר" סטודנטים בהצלחה".
אדמיניסטרטור10 – פורום האוניברסיטה הפתוחה
אז בעצם אין חסרונות ללימודים באוניברסיטה הפתוחה
כמעט נכון – התואר עצמו קשה, הסטודנטים מצופים למשמעת עצמית גבוהה מאוד, והרמה של הלימודים היא אקדמית לכל דבר ועניין, עדיין, ישנו חסרון אחד בולט בלימודים באו"פ, ובדיאלוג אנחנו נתקלים בו אצל בוגרי המוסד הזה בתכיפות גבוהה יחסית – מאחר שהסטודנטים שלומדים באו"פ, על פי רוב, גם עובדים במקביל, לא אצה להם הדרך. הם לוקחים קורס או שניים בסמסטר, ובמקום לסיים את התואר ב-3 שנים, לא נדיר להיתקל במישהו שהתואר שלו נמשך מעל לשש שנים, וסופו לא ניכר באופק.
במשרות מסוימות בהייטק, יש דרישת חובה לתואר ראשון, גם כשיש ניסיון עבודה ויש מעסיקים שמפריעה להם העובדה, שסוף התואר של המועמד לא נראה באופק. אם זה היה סטודנט רגיל, שיש לו יתרה של שני קורסים, למשל, אז המעסיק היה יודע שמדובר בסמסטר נוסף וזהו, כי האוניברסיטה מגבילה את משך השנים לאורכן ניתן 'למרוח' את התואר. אבל באוניברסיטה הפתוחה אין הגבלה כזו, לכן, אם מישהו מתעתד ללמוד באוניברסיטה הפתוחה, אני ממליצה לו להימנע מ'מריחת' התואר. סיימו אותו כמה שיותר מהר!
ללמוד באוניברסיטה הפתוחה או לא?
האוניברסיטה הפתוחה, כפי שהראתה הכתבה הזו, מספקת לא מעט יתרונות – רמת הלימודים בה גבוהה, והתואר שתוציאו נחשב לתואר מעולה. האו"פ היא גם אלטרנטיבה מצויינת, אם לא נחלתם הצלחה בתיכון, ופסיכומטרי הוא לא משהו שאתם מצליחים (או רוצים) להתמודד איתו, אבל יש לכם טוסיק וראש על הכתפיים, ואתם מסוגלים להושיב את עצמכם ללמוד. אם אתם גם מתעתדים לעבוד במשרה מלאה, במקביל לתואר, האלטרנטיבה של האו"פ רק מקבלת חיזוק. אם החלטתם ללמוד שם, דאגו להוציא ממוצע תואר גבוה (מעל 85), והשתדלו לסיים את התואר כמה שיותר מהר (4-5 שנים).