5 טעויות שאתם עושים עם ממליצים
שלב הממליצים הוא שלב בו ההצלחה או הכישלון שלכם, כמעט לחלוטין אינם קשורים ביכולות שלכם, אלא במה שהממליצים שלכם יבחרו להגיד.
תהיתם פעם מה מגייסים רוצים לבדוק כשהם מדברים עם הממליצים שלכם?
קודם כל, לשאול אותם את כל השאלות שעלו בזמן הריאיון אתכם, למשל, נורות אדומות שעלו, כל התהיות שנותרו לא פתורות, ושאלות אחרות לגבי מי ומה אתם. דבר שני, רוצים לשמוע עליכם ממישהו שאינו אתם, כדי להבין עד כמה המידע שמסרתם על עצמכם הוא מדויק. אין פה חוסר אמון, למרות שזה נשמע ככה, אלא הכרה בעובדה שרובנו נוטים ליפות את המציאות לגבי עצמינו, אם בגלל שאנחנו אוהבים אותנו נורא, ואם בגלל שלא תמיד אנחנו אובייקטיבים מספיק בשביל לייצג את היכולות שלנו נאמנה.
דבר שלישי, מגייסים ישאפו לראיין ממליץ שיוכל להסביר מה בדיוק עשיתם בתפקיד הקודם, ומכך אפשר להסיק, עד כמה אתם מתאימים לתפקיד לו אתם מתראיינים. עם המידע הזה בכיס, אתם יכולים להתחיל לחשוב על מי שראוי להמליץ עליכם ולהרכיב רשימת ממליצים.
נהוג לזלזל ברשימת הממליצים, או לחשוב שאף אחד לא באמת מתקשר אליהם בשביל לשאול, אבל ממליצים הם פקטור חשוב בתהליך הגיוס שלכם, ובהחלט מתקשרים אליהם. לשם כך, חשוב לדעת איך לבחור ממליצים וממה להימנע. לפעמים, בגלל טעויות קריטיות בכל הנוגע להמלצות, אתם עלולים לאבד את המשרה הנחשקת.
כדי למנוע זאת קיבצנו עבורכם את חמש הטעויות שכדאי להימנע מהן כשרוצים להשיג את ההמלצה המושלמת:
-
לא רלוונטי
נכון, אולי נתקעתם בלי ממליצים אבל זה ממש לא יתאים להביא את רינה הגננת שתמליץ עליכם לעבודה כמנהל מוצר. הממליץ צריך להכיר את עבודתכם מקרוב ולתת חוות דעת שתהיה רלוונטית לסוג העבודה שלכם.
המלצה טובה היא אחת שמגיעה ממש מאותו תחום ומאופי דומה של תפקיד שביצעתם. כמובן שלא תמיד זה כל כך מושלם, אבל העיקרון הוא למצוא כמה שיותר קשר למשרה עליה אתם מתמודדים. כך תוודאו שההמלצה שמקבלים עליכם היא אפקטיבית.
אז מה כן?
אמנם עדיף שתביאו מגוון ממליצים, אבל אם הם ממש אינם רלוונטים מבחינת התפקיד והקשר עדיף שתוותרו עליהם ותתמקדו בממליץ אחד איכותי. -
לא שמרתם על קשר
אם אתם יודעים שיש לכם ממליץ אחד כזה טוב, באנקר אמיתי, אז בחייאת כדאי שתשמרו איתו על קשר. בכל זאת, זה די מוזר לבקש המלצה ממישהו אחרי שלא שמע מכם 10 שנים.
עזבו מוזר, הוא פשוט לא יהיה רלוונטי ושוב אנחנו חוזרים לגננת רינה מהסעיף הקודם.
אז מה כן?
גם אם אלו כמה ממליצים שאתם רוצים לתת בהמשך דרככם המקצועית (כי הם בתפקיד בכיר ויכולים לספר עליכם טובות בצורה מעמיקה) כדאי לטפח איתם את הקשר. לדבר איתם מידי פעם, לשבת לקפה, להתעניין בשלומם. אם זה הבוס ופחות קשור לשבת לבירה, אז כדאי לתחזק אפילו קשר מדומה דרך רשתות חברתיות (לייקים בלינקדין לדוגמה יכולים לעבוד) -
לא תדרכתם מראש
הממליץ שלכם שהיה המנהל הישיר שלכם מקבל פתאום טלפון ושואלים אותו עליכם, הוא מספר בנון שלנטיות שעזבתם את העבודה כי לא הסתדרתם עם המנכ"ל. וזהו, אפשר לחזור לרפרש בדרושים.
אי אפשר לצפות מבן אדם שידע מה להגיד עליכם בצורה שתסייע לכם, מבלי שהכנתם אותו מראש לכך.
אז מה כן?
מרימים טלפון, מספרים לו שציינתם אותו כממליץ ושיתכן ויתקשרו אליו. מסבירים לו לאיזה תפקיד אתם מועמדים ועוברים איתו על מה שתשמחו אם יגיד.
אם יצאתם עכשיו מהראיון והרגשתם שבתחום מסויים הייתם פחות חזקים, כדאי לבקש ממנו שיחדד את הנקודה הספציפית הזו בהמלצה.
-
הגעתם לא מוכנים
אתם בדקות האחרונות של ראיון די מוצלח לעבודה הנחשקת כשלפתע המראיין מבקש שתתנו לו פרטי ממליץ כדי שיוכל לדבר איתו. וואו, תכל'ס אתם די תקועים כי אין לכם אף אחד כזה בראש. לכאורה זו לא טעות שלכם ואין לכם כל כך מה לעשות עם זה אבל רק לכאורה.
כי מי מגיע לא מוכן ככה לראיון?אז מה כן?
ברור שדרך המלך היא להתכונן כמו שצריך לראיון ולהגיע עם רשימה של לפחות 2 ממליצים שיכולים להיות רלוונטיים למשרה המדוברת ואתם סומכים עליהם שיגידו את הדברים הנכונים. אם בכל זאת פישלתם בקטע הזה, אל דאגה. תנשמו עמוק ותגידו שאת פרטי הממליצים תשלחו בהמשך היום. העיקר שלא תיתפסו לא מוכנים. אחרי הראיון לאתר את הממליצים הרלוונטיים ולעדכן אותם, זה הדבר הראשון שתעשו. -
וואלה אין ממליצים
לעיתים עזבתם שלא בטוב את העבודה האחרונה, אולי אפילו אתם עדיין עובדים בה תוך כדי המיונים ולא רוצים 'להישרף'. לפעמים סתם אתם לא בטוחים במה שיגיד המנהל הקודם או שפשוט לא חשבתם אף פעם שתצטרכו המלצות.
סיריוסלי? ברור שזו טעות פטאלית. בשוק העבודה היום אתם חייבים להסתובב תמיד עם לפחות 2 שמות של ממליצים.
אז מה כן?
גם אם המנהל הקודם שלכם הוא לא הBFF כדאי ולנסות לבקש ממנו להמליץ עליכם. תתפלאו, אבל לא פעם כשמתעלים מעל העבודה היומיומית ותסבוכיה, נוטים לראות את הערך של רוב האנשים. בכל אופן, תזכרו שלפעמים יכולה לעשות את העבודה גם המלצה מקולגה שיעיד על איכויות העבודה שלכם או מלקוח שלכם. תתייחסו לכל העניין ברצינות ותעברו על רשימת האנשים הרלוונטיים שיכולים לתת לכם המלצה. לאחר מכן צרו איתם קשר ותתחילו להריץ את זה.
יאללה, שיהיה בהצלחה!