איך עוברים ראיון משאבי אנוש - חלק ג'

ראיון משאבי האנוש, עליו התחלנו לדבר בשתי הכתבות הקודמות (הכתבה הראשונה, הכתבה השניה), הוא אחד השלבים החשובים בתהליך הגיוס, למרות שלא מעט הייטקיסטים נוטים לראות בו "חותמת גומי". אם בראיון המקצועי נבחנתם על הידע המקצועי שלכם, אזי בראיון משאבי האנוש יבדקו כמה אתם מתאימים לתפקיד ולחברה מבחינת האופי שלכם כבני אדם וכעובדים.

בכתבות הקודמות הסברנו שאיש משאבי האנוש ינסה לבדוק ארבעה דברים לגבי ההתאמה שלכם:

  1. מי אתם מבחינה אישית
  2. מי אתם מבחינה מקצועית
  3. מה אתם מחפשים לעשות, ולכמה זמן
  4. עד כמה התפקיד והתרבות האירגונית מתאימים לאופייכם ולתפקידים שעשיתם בעבר

ארוך, קצר, ולמה זה משנה בכלל

על הנקודה הראשונה (מי אתם מבחינה אישית) סיימנו לדבר, ואנחנו במהלכו של ההסבר על הנקודה השניה - מי אתם מבחינה מקצועית. במסגרת הניסיון להבין מי אתם מבחינה מקצועית, איש משאבי האנוש ינסה להבין עד כמה דברים שעשיתם בתפקידים קודמים, דומה למה שתצטרכו עלשות במסגרת התפקיד לו אתם מתראיינים. הנה דוגמא שתבהיר למה הכוונה:

נניח לרגע שעסקתם בתפקיד הנוכחי שלכם במכירות, ואתם מרואיינים כעת לתפקיד מכירות - הגיוני, לא? לא. בניגוד למקובל לחשוב, לא כל תהליכי המכירות דומים המה. יש תהליכי מכירות קצרים, שכוללים פגישה, אולי פגישה נוספת, והופ, המוצר נמכר, ולעומתם, יש תהליכי מכירות ארוכים ומורכבים, שכוללים נסיעות, ומצגות שיווק, וישיבות טכניות, ותמיכה, ותמיכה טכנית לאחר מכירה, ועצם המכירה כולה שוויה מאות אלפי שקלים (ולא כמה מאות שקלים בודדות, כמו במוצרים שמכרתם עד כה), ובדיוק כשחשבתם שהלקוח, שכבר חתם על הקניה והמוצר אצלו ועובד, יניח לכם לנפשכם, מתקשר אליכם בשמונה בבוקר זמן ניו-יורק (3 בלילה זמן הרצליה), ומנסה להסביר לכם באנגלית סינית קלוקלת, שהמוצר שמכרתם לו עושה דברים שהוא לא הזמין, שזה סבבה לגמרי כי כולם אוהבים פריביז, רק שהדברים שהוא לא הזמין, עושים דברים שהוא גם לא רוצה. תהליך המכירות הזה, הגם שהשם שלו הוא אותו השם של תהליך המכירות שאתם עשיתם עד כה, לא דומה לו כלל. לשני תפקידי המכירות הללו, מתאימים שני אנשי מכירות שונים לגמרי, ואת האספקט הזה (כלומר, האם אתם שייכים לסוג הראשון קצר המועד, או לסוג השני ארוך המועד) איש משאבי האנוש צריך לברר. מדוע זה חשוב, והרי איש מכירות הוא איש מכירות, לא?

לו ביצעתם עד כה, תפקיד מכירות קצרות מועד, לא רק שהתאמתכם המקצועית לתהליך מכירות ארוך אינה טובה, יתכן שגם אופייכם, כזה שצריך את הגירוי שבסגירת מכירה כאן ועכשיו, יתקשה להתמודד עם תהליך ממושך, שהגירוי בו ניתן בשלב מאוד מאוחר. את כל זה, איש משאבי האנוש ינסה להבין באמצעות שאלות כמו "ספר לי כמה ארוך היה תהליך המכירות" או "אתה מעדיף בוס שעוזר בכל צעד, או כזה שנותן לך יד חופשית לעבוד" או "תאר לי איך נראתה שגרת העבודה שלך בעבודה הנוכחית" וגם "כשאתה אומר שעבדתם המון וקשה בעבודה הקודמת, למה אתה מתכוון?". מטרתן של שאלות אלו הוא לנסות ולהבין עד כמה אופייכם ונסיונכם המקצועי, מתאימים לאופיו ולצרכיו של התפקיד הנוכחי, ועד כמה החברה הנוכחית תצטרך "לחנך" אתכם מחדש בשביל שתתאימו לתפקיד.

חורים בקורות החיים

הנקודה האחרונה שאיש משאבי האנוש ינסה לברר לגבי הניסיון המקצועי שלכם, הוא משהו שאנחנו מכנים "חורים בקורות החיים" (למשל פערים של מספר חודשים עד שנים, בין סיום עבודה אחת לתחילת עבודה אחרת). חורים בקורות החיים יכולים להגרם בשל מגוון סיבות:

  • תקופה של מספר רב של חודשים בהם לא עבדתם (כל מה שמעל לחצי שנה).
  • תקופה ארוכה בין השחרור מהצבא, לתחילת התואר
  • תקופה ארוכה בין סיום התואר לתחילת העבודה וכו'.
  • כל תקופה ארוכה של חוסר עבודה בין שתי עבודות.


יש מספר דרכים להסביר חורים בקורות החיים לאיש משאבי האנוש. הדרך האהודה ביותר על מחפשי העבודה היא כמובן דרך ה-"לוקח קצת מפה, מוסיף קצת משם, ואין חור", שמשמעה היא: מוסיפים עוד חצי שנה למקום העבודה הלפני אחרון, ו"מקדימים" את תחילת העבודה במקום העבודה האחרון בחצי שנה, וחור של שנה בה לא עבדתם, נעלם כלא היה. זו דרך מאוד יצירתית, היא גם מאוד נפוצה, אבל קחו בחשבון שגרסאות קודמות של קורות החיים שלכם, ששלחתם לאורך השנים, אגורות אצל לא מעט חברות, ויתכן שהגרסא הנוכחית ששלחתם תושווה להם, וכשתתגלה הקומבינה, הסיכון הוא שלא רק שלא תזומנו לראיון, אלא שגם תסומנו כלא אמינים במערכת של אותה החברה. מעבר לזאת, אנחנו תמיד ממליצים ללכת בדרך הישר, לכן, איך מתגברים על חורים בקורות החיים?

כל האמת, אך ורק את האמת, ודבר מלבדה

בהנחה שבחרתם ללכת בנתיב היושרה, האמינות והאמת, ולא להסתיר בקורות החיים שלכם את העובדה שלא עבדתם תקופה ארוכה של מספר חודשים, מה בכל זאת עונים לאיש משאבי האנוש כשהוא שואל "אז רגע, אני רואה שבין 2002 ל-2009 לא עבדת"?

אנחנו מאמינים שכל עוד תענו תשובה כנה, אבל תענו אותה בצורה שמשדרת שזה לא דבר רע [שפת גוף], זו תהיה תשובה טובה. תשובות מקובלות הן: "לקחתי חופש בשביל להיות עם הילדים" / "לקחתי חופש בשביל להשלים תואר שני בנושא שתמיד עניין אותי" / "הייתי בחופשה בת שנה בחו"ל" ואחרות. לאור מבנה שוק העובדה, רבים מאיתנו חווים תקופות של אי-עבודה מסיבות שאינן בהכרח תלויות בנו, לכן, זה גם לא סוף העולם. אל תנסו להסתיר את זה, והכינו תשובה כנה וישרה. גם אם תתקלו במספר חברות שיסרבו לראיין אתכם בשל החור, בסופו של דבר תמצא החברה שהחור הזה לא יפריע לה.

בכתבה הבאה נעבור לדבר על הנקודה השלישית אותה איש משאבי האנוש ינסה לברר לגביכם: מה אתם מחפשים לעשות, ולכמה זמן.