איך עוברים ראיון משאבי אנוש - חלק ב'

בחלק הקודם התחלנו לדבר על ראיון משאבי האנוש והסברנו שהוא צריך לענות על 4 שאלות לגבי האישיות שלכם והתאמתה לתפקיד. בחלק הזה נדבר על השאלה השניה - מי אתם מבחינה מקצועית

תהליך הגיוס שלכם כולל שלל ראיונות, בחלק מהחברות הוא עשוי לכלול ראיון מקצועי וזהו, ובחלק הוא עשוי לכלול דינמיקה קבוצתית, מבחן דמוי-פסיכומטרי, ראיון מקצועי, ראיון אישיותי (ראיון משאבי אנוש), ראיון עם מנהל הפיתוח, וראיון עם המנכ"ל. יש אין ספור וריאציות לסוג הראיונות שתעברו בתהליך הגיוס, אבל שניים מתוכם חוזרים על עצמם ברוב החברות: הראיון המקצועי והראיון האישיותי (משאבי אנוש). בכתבה הקודמת התחלנו להסביר על ראיון משאבי האנוש וציינו שהוא אמור לבחון 4 שאלות לגביכם:

  1. מי אתם מבחינה אישית
  2. מי אתם מבחינה מקצועית
  3. מה אתם מחפשים לעשות, ולכמה זמן
  4. עד כמה התפקיד והתרבות האירגונית מתאימים לאופייכם ולתפקידים שעשיתם בעבר

על השאלות שתשאלו בחלק הראשון (מי אתם מבחינה אישית) ענינו בכתבה הקודמת, ועכשיו מגיע החלק שבודק מה עשיתם בקריירה עד כה. זיכרו, בראיון משאבי האנוש שמים פחות דגש על הידע הטכני שלכם, ויותר על הצד הקרייריסטי.

ספר לי קצת על מה שעשית ב...

במסגרת השאלות של החלק הזה, אשת משאבי האנוש (וסליחה שאנחנו כותבים "אשת" אבל רוב אנשי משאבי האנוש הם נשות משאבי אנוש, מבחינה סטטיסטית גרידא) תבדוק:

באילו חברות עבדתם מבחינת גודלן וסוגן – האם התרגלתם לעבוד בחברות-הזנק לא היררכיות בעליל (ואנחנו מקצינים בכוונה), בהן הדבר היחיד שמבדיל בין המנכ"ל לסתם עובד, הוא שהמחסן בו אתם עובדים שייך להורים של המנכ"ל, וכך גם הכיבוד שאמא שלו מורידה לכם בכל בוקר, או שמא בחברות גדולות, היררכיות ומאורגנות באדיקות, בהן מותר לנשום בחופשיות, אבל רק לאחר שמילאתם את הטופס המתאים לכך?

רציפות תעסוקתית וקוהסיביות קרייריסטית – האם לאורך הקריירה שלכם עסקתם באותו סוג של עבודות, או שמא קפצתם מתחום אחד לאחר? האם חילופי העבודות שלכם מהירים, איטיים או נופלים במרכז עקומת הפעמון? האם היו לכם חורים בקורות החיים (על כך נרחיב בכתבה הבאה)? האם פוטרתם בצורה סידרתית בשל תסמונת איינשטיין-פודולסקי-רוזן (גרמתם לציוד משרדי להעלם, ולהופיע מחדש ביקום מקביל, שבאורח-פלא, נמצא, מבחינה גיאוגרפית, בבית שלכם)?

התאמת העבודות הקודמות – האם העבודות הקודמות שעשיתם דומות לעבודה הנוכחית, לא רק ב"טייטל", אלא גם במהות? עד כמה דומה?

מה זה משנה באילו חברות עבדתי?

כאמור, אשת משאבי האנוש תנסה לברר מהו סוג החברות בהן עבדתם בעבר. לבטח תשאלו, "אבל למה משנה לאשת משאבי האנוש אם עבדנו בחברת הזנק או בחברה היררכית?".

תתפלאו לדעת אבל חברות לא מחפשות רק מישהו שיודע לכתוב קוד, לפתח שבב, או לנהל את מערך התשתיות שלהן. רוב החברות רוצות עובד שגם ישתלב בנוף החברתי וירגיש שם בנוח. למשל, מצפים שתסתדרו עם העובדים שלצידם תעבדו, אבל מצפים גם שתסתדרו עם התרבות האירגונית. בעוד שבחברת הזנק אין גבולות, או שיש גבולות אבל הם לא נורא ברורים, בחברה היררכית יש גבולות, יש חוקים, ומי שמגיע מתרבות שונה לגמרי, לא תמיד ימצא את עצמו בחברה, ועשוי לעזוב אותה די מהר.

אין דרך נכונה או מוטעית לענות על השאלה "ספר לי באילו חברות עבדת בעבר". עם זאת, בהנחה שעבדתם רק בחברות הזנק עד כה, ואתם מעוניינים לעבור לחברה היררכית, קחו בחשבון שאשת משאבי האנוש עשויה לשאול אתכם איך תתמודדו עם המעבר, ותציג לכם דוגמאות ספציפיות כדי שתדעו למה לצפות, לדוגמא:
"אתה מגיע מחברת סטארט-אפ, ואני מניחה שיכולת להכנס למנכ"ל למשרד ולדבר איתו חופשי. איך תסתדר עם העובדה שבשביל שיחת שכר עם מנהל, צריך להגיש בקשה מסודרת בכתב?". המטרה בשאלה כזו היא לא להרתיע כי אם לוודא שאתם יודעים למה אתם נכנסים, גם כדי שלא תחטפו שוק, וגם בשביל שתכניסו את האופי של מקום העבודה לסך השיקולים שלכם.

קוהסיביות קרייריסטית קונסיסטנטית כדבעי

הדבר השני שאשת משאבי האנוש תברר איתכם, הוא הקוהסיביות הקרייריסטית והרצף התעסוקתי, ואנחנו מתנצלים נורא אם זה נשמע כמו משפט שלקוח מאחד מהמאמרים של אמיל דורקהיים, אבי הסוציולוגיה המודרנית, ולכן נסביר בשפה פשוטה מה זה אומר: אם קפצתם ממקום עבודה אחד לאחר, עברתם מתפקיד מפתח לתפקיד QA, ואז לתפקיד ראש צוות, ובחזרה לתפקיד מפתח, ואז לתפקיד Product manager, ושוב לתפקיד ראש צוות, והכל נעשה מהר מהממוצע (ממוצע החלפת עבודות בהייטק עומד על אחת לשלוש שנים וחצי בערך), זה לא דבר טוב במיוחד. זה לא טוב כי זה מצביע על נטיה לעזוב ממקום אחד לאחר מהר, וזה לא טוב כי זה עשוי להצביע על חוסר נטיה להתעמק במקצוע מסוג אחד (אם החלפתם מקצועות לעיתים תכופות, כנראה שאתם יודעים מעט בהרבה דברים).

גם פה, אין תשובה טובה לשאלה "למה החלפת 5 עבודות בשנה וחצי האחרונות". פשוט רצוי להימנע מזה מראש, ורצוי לתכנן את הקריירה, ולא לעבור מתפקיד אחד לתפקיד אחר לגמרי, על פי גחמות. דעו את זה כבר עכשיו. בכתבה הבאה נעבור לעסוק בשתי השאלות האחרונות לגבי "מי אתם מבחינה מקצועית": עד כמה העבודות הקודמות בהן עבדתם, דומות למה שתעשו בעבודה לה אתם מתראיינים, ומה עושים עם חורים בקורות החיים (ומה זה).