הלו, מי זה? הבוס?
בתהליך גיוס לעבודה, מהווה הריאיון הטלפוני את אחד הסננים הראשונים והחשובים. למרות הנטיה הרווחת, חשוב להקדיש לראיון טלפוני את הכבוד הראוי לו. כתבנו לכם פה כמה טיפים להצלחה - אילו שאלות סביר שתישאלו? איך אפשר להתכונן?
תכלס ראיון טלפוני יכול לבוא בשתי דרכים – או משהו רשמי שקובעים איתכם לפני או ראיון על הדרך עם ה-HR לפני שקובעת לכם ראיון 'אמיתי'.
וקצת בהרחבה - הראיון הטלפוני מהווה למעשה איזשהו סנן ראשוני. יכול להיות שהוא יתבצע על ידי משאבי אנוש, חברת השמה, מנהלת המשרד או מנהל מקצועי. הן אלו שיקבעו אם כדאי לזמן אתכם לראיון פנים אל פנים. במקרים אחרים, בעיקר כשדרישות התפקיד כוללות ידע וניסיון טכני, הריאיון יתבצע על ידי מנהל מקצועי שירצה להבין היטב את הרקע שלכם והאם אתם מה שהוא מחפש.
מהי בעצם המטרה של ראיון טלפוני?
המטרה של הריאיון הטלפוני היא קודם כל לבדוק אם 'יש בכלל על מה לדבר'. בסוף זה נועד לחסוך זמן לשני הצדדים במקרה של חוסר התאמה ולנפות כבר לפני הריאיון הפרונטלי. אבל מעבר לכך, מצד המעסיק – הוא רוצה להבין אם אתם משדרים על אותו תדר ואם אפשר להמשיך את התהליך. מהצד שלכם זו גם יכולה להיות הזדמנות מצויינת לדבר קצת ולשמוע על החברה ועל התפקיד כדי להבין ולחדד לכם אם אתם באמת מעוניינים בתפקיד הזה.
טיפים כלליים לראיון מוצלח:
-
שקט שיהיה פה!
אתם צריכים להיות מרוכזים אך ורק בראיון. כבו את כל המכשירים ברקע- טלוויזיה, טלפון אחר או הפלייליסט בספוטיפי. אל תדברו בזמן המתנה לרכבת סבידור מרכז, תמצאו מקום שקט לדבר בו. ולא, בשום פנים ואופן אל תלעסו מסטיק או כל דבר אחר. זו לא בושה לבקש מהמראיין לתאם מועד חדש, כדי שתוכלו להיות פנויים אליו לגמרי.
-
אפשר קצת כבוד?
תכבדו את מי שמדבר איתכם – בין אם זו המזכירה, הHR או הסמנכ"ל. דברו בצורה ברורה ועניינית. אל תקטעו אותם באמצע משפט וחכו שיסיימו את דבריהם לפני שאלות והערות שלכם.
-
תמיד היה מוכן
אם אתם יודעים שהולך להיות לכם ראיון טלפוני אז אין בכלל שאלה, אתם צריכים להתכונן. אבל גם אם מפתיעים אתכם, מומלץ לשמור בהישג לחיצה בסמארטפון קורות חיים, כמה מילים על תפקידים שביצעתם בעבר ועל הישגים משמעותיים בעבודות הקודמות. אם הגשתם קורות חיים לכמה משרות, זה לגמרי לגיטימי לבקש מהמראיין שיפרט באיזה תפקיד מדובר לפני שתענו על השאלות שלו. כך תהיו ממוקדים ותישארו רלוונטיים.
-
ותלמדו את החומר
יש פעמים בהם הראיון הטלפוני הוא מקצועי, אז הוא יתואם מראש. כאן צריך להתכונן כמו לראיון פרונטאלי. צריך ללמוד היטב את החברה, ומהן דרישות התפקיד הספציפי בהיבט הטכנולוגי ובכלל. כדאי גם לעבור על חומרים רלוונטיים מקורסים באוניברסיטה ואפילו לחפש ברשת שאלות נפוצות בסוג כזה של ראיונות מקצועיים. חברות השמה יכולות לסייע בהכוונה לכך.
-
תשובות מוכנות מראש:
כמו בראיון רגיל, סביר שראיון טלפוני יכלול גם שאלות כמו: מה מעניין אתכם בתפקיד הזה? מדוע אתם חושבים שאתם מתאימים? מדוע אתם רוצים לעבוד בחברה זו?
מומלץ להיות מוכנים גם לשאלות כאלו. אם הגשתם קו"ח למשרה מסוימת ואתם צופים שיתקשרו אליכם בקשר למשרה זו, כתבו לעצמכם כמה שורות שיענו על שאלות כאלה על התפקיד וגם על הניסיון הספציפי שלכם שמתאים לדרישות התפקיד. -
שאלות אישיות:
כמו בכל ראיון, גם בראיון הטלפוני תמיד הכי מלחיץ זה שאלות אישיות. פתאום המראיין מבקש שתספרו על עצמכם, אבל רגע – להתחיל מגן ברכה? מהתיכון? מסיום צבא? או בכלל מהעבודה האחרונה? קודם כל, זה בסדר גמור לשאול את המראיין מהיכן הוא רוצה שתתחילו או פשוט לבקש ממנו שיכווין אתכם מה רלוונטי עבורו והאם הוא מעוניין שתדברו רק על הניסיון המקצועי או גם בפן האישי.
סביר להניח שקורות החיים שלכם פרושים למול עיני המראיין כך שאת הפרטים היבשים הוא בוודאי יכול לראות שם. הוא מנסה לגלות עוד על האישיות שלכם וזה ישתקף מהסיפורים שלכם בנוגע לעצמכם, כמו גם מהצורה בה תתארו את הניסיון שלכם.
במידה ועזבתם מקום עבודה קודם, כדאי שתהיו מוכנים לענות על השאלה מדוע עזבתם את מקום העבודה. תזכרו שחשוב להיות ישירים וישרים, במיוחד שלא כל כך קשה לקבל את הפרטים המדויקים ממקום אחר. גם פה, מה שחשוב הוא איך אתם מתארים ומסבירים את זה. גם אם פוטרתם ועזבתם ב'כסאח' מקום עבודה קודם, חשוב לשמור על פאסון, להיות לויאלים, ובשום מצב לא ללכלך על מקום העבודה הקודם או על הבוס הקודם. זה פשוט נראה רע. תציגו דברים כהווייתם ותישארו מכבדים. -
כמה אתם רוצים?
גם בראיון טלפוני יתכן וישאלו אתכם מה השכר לו אתם מצפים אם קרה ונושא השכר כן עלה בכל זאת בשיחה מצד המראיין, זה כנראה כדי להבין האם בכלל רלוונטי להזמין אתכם לראיון ושדרישות השכר שלכם תואמות למשרה המבוקשת. במצב כזה חשוב לתת טווח שכר לאחר בדיקה בטבלאות שכר, ולהדגיש את רצונכם להתקדם לשלב הבא.
בסופו של דבר, אם נסכם, כימיה טובה ושיחה קולחת וטובה עם המראיין תיתן לכם ככל הנראה את המפתח לשלב הבא – הראיון הפרונטלי. ראיון טלפוני שעובר בצורה טובה ונעימה, אשר מתקיימת בו אינטראקציה טובה עם המראיין, לא רק שמעלה דרמטית את הסיכויים להמשך תהליך המיון לעבודה אלא גם נותן נקודות לשלב הבא, במיוחד אם מדובר באותו מראיין.