מדריך לאיש ה-QA: שכר, אופק התקדמות ועוד
אתם עומדים להירשם לתואר ראשון, או לקורס בהייטק, ותוהים האם זה כדאי: האם שווה להשקיע את משך הזמן, האם העלות מוצדקת, כמה תרוויחו מיד לאחר התואר או הקורס, ולא פחות חשוב, האם תצליחו למצוא עבודה גם לאחר גיל 45? לקחנו 4 תחומי הייטק מובילים, ובדקנו לגבי כל אחד ואחד מהם, מהם היתרונות, ומהם החסרונות. בכתבה הראשונה נתייחס למקצוע בדיקות האיכות (QA).
בתחילת שנות ה-2000, עולם ההייטק נדף הילה זוהרת. אנשים או עבדו בהייטק, או שאפו לעבוד בהייטק, או סיפרו לכולם שהם עובדי הייטק (מחסנאים בחברת הייטק, אבל דודה פלורה לא ידעה את ההבדל), ואז, קצת אחרי שנת 2000, הבועה התפוצצה – אם קודם דיברו על הייטק במונחים של התעשרות מהירה, טיסות לחו"ל ורכבי ליסינג, לפתע, הייטק היה גם גלי פיטורין, ביטול הקביעות והוותק, וחוסר בטחון תעסוקתי.
בשנה האחרונה, לא מעט כתבות בתקשורת עסקו בפנים הפחות זוהרים של עולם ההייטק – בַּקושי של בוגרי תואר חסרי ניסיון להיכנס לתחום, בקושי של עובדים מבוגרים יותר להישאר בתחום, בשכר, שאמנם נותר גבוה משמעותית בהשוואה לשכר הממוצע, אבל נשחק, ובשאלה האם יש עתיד לתפקידים מסויימים. בחברת ההשמה דיאלוג, החלטנו לבדוק מה מכל זה נכון, אבל על מנת לעשות זאת, לא ניתן להתייחס אל עולם ההייטק כאל מקשה אחת, לכן, בחרנו לחלק את הבדיקה לארבעה תחומי הייטק מובילים: תוכנה, חומרה, QA ותשתיות.
בכתבה הראשונה נבדוק את היתרונות והחסרונות במקצוע ה-QA, אבל לפני שנתחיל לבדוק אותם, חשוב להבין איך אנחנו, בדיאלוג, מודדים יתרון או חיסרון. בכל ענף, התייחסנו לארבעה פרמטרים, שכל אחד מהם יכול להוות יתרון או חסרון, או גם וגם:
- כניסה לענף – עד כמה קל להיכנס לענף, בהיעדר ניסיון, ומהי ההשכלה הנדרשת.
- שכר – האם השכר ההתחלתי גבוה, והאם הוא משתפר משמעותית בהמשך.
- אופק – האם ניתן לעבור, בקלות יחסית, ממשרה זוטרה למשרה בכירה / ניהולית, וכמה קל לתחזק קריירה ארוכה בשנים.
- צורך – האם לענף יש עתיד.
יתרונות עבודה ב- QA
כניסה לענף ההייטק
ענף ה-QA הוא ענף הייטק שקל יחסית להיכנס לתוכו, אבל בדומה לשאר הענפים בהייטק, גם ב-QA הדרישות הוקשחו. עד המשבר, הענף לא דרש תואר ראשון והסתפק בהשכלה על בסיס קורס, וכמובן ניסיון. מאז המשבר, הדרישות הועלו, וכיום חברות מעדיפות בוגרי תואר ראשון רלוונטי (לרוב מדעי המחשב או הנדסת תוכנה). בבדיקה שערכנו, גילינו כי 36% ממשרות ה-QA מגיעות עם דרישת חובה לתואר ראשון, אבל גם משרות שלא מגיעות עם דרישה כזו, עדיין יעדיפו בוגרי תואר ראשון על פני כאלו שאינם. עם זאת, זהו אחד מענפי ההייטק היחידים, שלא מייחסים חשיבות גדולה לזהות המוסד בו נרכש התואר (אוניברסיטה או מכללה) או לממוצע התואר. יתכן שגם זה ישתנה בעתיד.
שכר יחסית גבוה עם פוטנציאל צמיחה מהיר
יחסית לעובדה שניתן למצוא עבודה גם ללא תואר, השכר בענף גבוה, ועשוי להתחיל מ-6,000 ₪ כשאתם חסרי ניסיון, ולזנק ל-13,000 ₪ כשיש לכם שנתיים ניסיון בלבד. אם יש לכם תואר, השכר שלכם יתחיל מ-8,000 ₪ כשאתם חסרי ניסיון, ויזנק תוך שנתיים ל-14,000 ₪. כשמשווים את השכר הזה למה שירוויח משוחרר צעיר מצה"ל, קל להבין למה מקצוע ה-QA הפך למשאת ליבם של לא מעט אנשים, שאין להם השכלה אקדמית בתחום.
אופק התקדמות בתחום
ישנן כמה דרכי קידום בתחום בדיקות האיכות: אחת האפשרויות היא להפוך מבודק ידני לבודק אוטומטי. ברמה גבוהה יותר, נמצאים אלו שלא רק מריצים בדיקות אוטומטיות, אלא גם כותבים אותן (שפת סקריפט), ומעליהם נמצאים אלו שמפתחים כלי בדיקה (בשפות פנימיות או בשפות אחרות). חשוב להדגיש שהקידומים האלו, לרוב, מתרחשים בתוך החברה, ושקשה מאוד לעבור מתפקיד בודק ידני בחברה אחת, לתפקיד בודק אוטומטי בחברה אחרת. למעשה, זה די נדיר, שחברה תסכים לקחת בודק ידני ולהציב אותו בתפקיד של בודק אוטומטי, כשאין לו רקע וניסיון בתחום ועל כן, מי שמפנטז לעשות את המעבר הזה, צריך לבדוק אם בחברה בה הוא מתכנן לעבוד, קיימת אפשרות כזו. בנוסף לקידום הרוחבי, בענף ישנן גם משרות ניהול, למשל ראש צוות או מנהל תחום, אליהן ניתן להגיע כבר לאחר מספר מועט של שנות ניסיון.
ישנן חברות שמאפשרות לעובד ה-QA לעבור לתפקיד פיתוח תוכנה, במידה ולעובד יש תואר ראשון רלוונטי (למשל, תואר ראשון במדעי המחשב או הנדסת תוכנה). מסיבה זו, נחשב ענף ה-QA, לא פעם, כקרש קפיצה למי שסיים תואר בממוצע נמוך, או במוסד לא טוב, ורוצה להגיע לפיתוח תוכנה בעקיפין. עם זאת, לעובדי בדיקות אוטומטיות, ולמפתחי כלי בדיקה, קל משמעותית לעבור מתפקיד QA לתפקיד פיתוח תוכנה, מאשר לעמיתיהם הבודקים הידניים.
בבדיקה שערכנו בקרב עובדי QA שהוזנו למערכת ב-100 הימים האחרונים, נמצא כי 14% היו בני 40 פלוס, לעומת 49% בגילאים שבין 30-39, ול-37% בגילאים שבין 20-29.
ביקוש למקצוע ה- QA
תמיד יצטרכו מישהו שיבדוק שמהנדסי התוכנה והחומרה לא פישלו. עם זאת, לא נדיר למצוא חברות בהן על כל 4-5 מהנדסי תוכנה, יש מהנדס QA אחד, ולכן, כמות המשרות בתחום מוגבלת, בהשוואה למשרות בתחומים אחרים.
חסרונות עבודה ב- QA
כניסה לענף ללא תואר או ניסיון
מי שלא הוציא תואר, יתקשה כיום להיכנס לענף כמו בעבר. אמנם, עדיין יש דרישה לעובדים שלא סיימו תואר, אבל לרוב, רק כשיש להם ניסיון של לפחות 2.8 שנים בממוצע (בדיקה של דיאלוג).
הפרשי שכר בין בעלי תואר וניסיון לבין חסרי תואר וניסיון
השכר בענף ה-QA מתחלק לשני "מעמדות":
המעמד הראשון מורכב מאנשי QA - עובדים שאין להם תואר, ויש או אין להם ניסיון קודם.
המעמד השני מורכב ממהנדסי QA - עובדים עם תואר ראשון רלוונטי (הנדסת תוכנה או מדעי המחשב). המעמד השני מרוויח יותר, בממוצע, וההפרש בין השכר של שני המעמדות, הולך וגדל לאורך הקריירה.
רגע לפני שאתם נרשמים לימודי QA
מקצוע ה-QA תמיד יהיה נצרך, אבל יותר ויותר חברות הקשיחו את תנאיי הכניסה למקצוע, ועל כן, אם בעבר ניתן היה להסתפק בקורס QA שלוקח מספר חודשים, ועולה בהתאם, כיום, מי שאין לו תואר במדעי המחשב, יתקשה להיכנס לתחום. היתרון במקצוע ה-QA הוא שזהות המוסד בו הוצאתם את התואר, כמו גם ממוצע התואר, כמעט ואינם רלוונטיים, מה שמקל על סטודנטים שלמדו במכללות בעלות שם פחות טוב, או שסיימו את התואר בממוצע נמוך, להיכנס לעולם ההייטק. מאחר שישנן חברות שמאפשרות לעובד QA "להגר" לתפקידי פיתוח תוכנה בהמשך, ישנם בוגרי מכללות שבוחרים להיכנס לתפקיד QA, מתוך התקווה שיוכלו להפוך למהנדסי תוכנה בהמשך.
רוצים לעבוד ב- QA? לדיאלוג מגוון רחב של הצעות עבודה בתחום ה- QA - לחצו כאן לצפיה ושליחת קורות חיים