המדריך המלא לראיון עבודה טלפוני

ראיון עבודה טלפוני הוא הדרך של המראיין להכיר אתכם קצת יותר טוב מהרושם שקיבל בקורות החיים, אך הוא בעיקר כלי סינון ראשוני שנועד לבחור את המועמדים המתאימים ביותר לקראת המשך תהליך המיון למשרה. אם אתם עומדים לעבור ראיון עבודה טלפוני בקרוב, סידרנו לכם כמה טיפים והמלצות שיוכלו לסייע לכם לעבור את זה בשלום.

ראיון עבודה טלפוני

ראיון עבודה טלפוני

מהי המטרה של שלב הראיון הטלפוני?

בעבור כל משרה, ובמיוחד אם מדובר במשרות הייטק נחשקות, נשלחים קורות חיים רבים – ולעיתים גם מאות. עובדים במחלקת HR של החברה או הארגון עוסקים במיון קורות החיים ונשארים לבסוף עם מאסה. כדי להפוך את התהליך ליעיל יותר ולהזמין את המועמדים המתאימים ביותר לראיון עבודה פרונטלי, לרוב המראיין יבחר לערוך ראיון טלפוני עם כל המועמדים, וזאת כדי לסנן באופן ראשוני את מי שמתאים לעבור לשלבים הבאים.

ובכן, הראיון הטלפוני הוא כלי יעיל משום שהמראיין או המעסיק יכול לשמוע פרטים רלוונטיים וממוקדים למשרה, כמו למשל מתי תוכלו להתחיל לעבוד, ניסיון רלוונטי, לספק מידע שקשור לתנאי המשרה, החברה וכך הלאה. מלבד פרטים טכניים, המראיין יכול לשאול שאלות קצרות וזהות את כל המועמדים, כדי להשוות למשל בין היכולות והמיומנויות של כולם, ובאופן כללי ליישר קו מהבחינה הזו. לבסוף, שיחה בטלפון מאפשרת למראיין ללמוד לא מעט על האדם איתו הוא משוחח ועל יכולות התקשורת הבין-אישית.

מהם היתרונות בראיון עבודה טלפוני?

היתרון המובהק בראיון עבודה טלפוני הוא שמדובר בתקשורת הנעשית דרך הטלפון, מה שיכול להיות מלחיץ פחות בעבור לא מעט אנשים. כדאי שבמהלך הראיון תימצאו במקום מוכר ונוח עבורכם, תהיו מוכנים לשיחה, מה שיכול להפוך את כל החוויה לידידותית יותר. ברגע שאתם מרגישים נוח יותר בריאיון, רמת הביטחון העצמי שלכם עולה, וכך אתם יכולים לבטא את עצמכם בדרך הטובה והמדויקת ביותר, וכן לשקף למראיין למה אתם מתאימים למשרה הזו.

המלצות לפני הראיון

בחלק מהפעמים לא ייצרו איתכם קשר לפני הראיון הטלפוני, אלא יתקשרו אליכם וישאלו אם נוח לכם לדבר. אם אתם לא מוכנים, זה בסדר גמור לבקש מהמראיין לשוחח בפעם אחרת. בזמן הזה, הקפידו להתכונן כמו שצריך. כמו כן, אם אתם בתקופה כזאת של חיפוש עבודה ושליחת קורות חיים למספר מעסיקים במקביל, שווה שתכינו את עצמכם באופן כללי לאפשרות הזו שתקבלו טלפון מהמעסיקים הפוטנציאליים.

  • המקום והזמן – כפי שכבר ציינו, חשוב שתשוחחו עם המראיין בתנאים האידיאליים, כלומר בזמן שבו אתם פנויים, מרוכזים ורגועים, ובמקום שקט ונוח. אם אתם לא נמצאים במצב לערוך ראיון טלפוני, זה בסדר לבקש לתאם זמן אחר.
  • ללמוד על המשרה והחברה – אחרי שאתם שולחים קורות חיים למשרה, כדאי שתבינו רגע לאיזו משרה בדיוק אתם עומדים להתמיין ובאיזו חברה מדובר. אם מדובר בחברה גדולה ומוכרת כנראה שלא תצטרכו להתעמק בזה יותר מדי, אבל אם מדובר בחברה קטנה או בסטארט-אפ מתחיל, בהחלט כדאי להכין שיעורי בית לפני. למרות שהמראיין כבר יסביר לכם פחות או יותר מה עושים בחברה ומהן דרישות המשרה, חשוב שתכירו את כל הפרטים החשובים. זה לא רק יעזור לכם להבין אם המשרה הזו אכן מתאימה לכם, אלא גם יקנה לכם תחושת ביטחון.
  • למדו את קורות החיים שלכם – זה אולי יישמע לכם קצת מצחיק, אבל חשוב שתכירו את קורות החיים שלכם היטב. כנראה שביצעתם לא מעט שינויים בהם בזמן האחרון, ולעיתים שולחים קורות חיים שונים למשרות שונות, ולכן חשוב להבין בכל עת על מה המראיין מדבר, וכמובן שתוכלו להשיב בצורה הטובה ביותר על שאלותיו בנוגע לקורות החיים, למשל בנוגע לניסיון קודם.
  • תכתבו – לפני שמתחיל הראיון תוכלו להכין דף וכלי כתיבה כדי לכתוב הערות. זהו יתרון נוסף העומד לרשותכם ביחס לראיון פרונטלי. תוכלו לרשום הערות לעצמכם בנוגע לדברים שהמראיין אמר, נקודות חשובות שכדאי לכם לזכור מהראיון, דברים שאתם רוצים לדבר עליהם בהמשך השיחה וכך הלאה.

 5 הטיפים לראיון עבודה טלפוני מוצלח

  • דברו בבירור – בראיון עבודה טלפוני אתם לא יושבים מול המראיין והוא לא רואה אתכם כלל, ולכן מה שקובע כאן מלבד התוכן, הוא גם אופן הדיבור שלכם. חשוב לדבר בטון ברור, כלומר לא חזק ולא חלש מדי. דברו בטלפון כשאתם לא יושבים ולא שוכבים, כדי שלא תישמעו ישנוניים, כמו כן שכיבה או ישיבה יכולות פשוט להוציא אתכם מריכוז. פשוט הקפידו על קצב דיבור נוח כדי לאפשר למראיין להבין אתכם כמו שצריך. נוסף על כך, רצוי שתישמעו אנרגטיים ולא כאילו קמתם משינה לפני רגע, כך תעשו את הרושם שאתם מעוניינים בתפקיד ונלהבים להמשיך בתהליך (במידה, כמובן).
  • שאלו את השאלות הנכונות – כמו בראיון עבודה פרונטלי, בסופו של דבר מדובר בשיחה של תיאום ציפיות ביניכם לבין המעסיק. ולכן, זה הזמן שלכם לשאול את כל השאלות הרלוונטיות שחשובות לכם עוד לפני שאתם מתקדמים הלאה. שאילת שאלות לא רק מספקת לכם את המידע החשוב, אלא גם מספקת רושם שאתם רציניים מול המראיין. שימו לב שבהייטק המראיינים הם לא בהכרח הייטקיסטים אלא אנשי HR, ולכן לא תמיד תוכלו לקבל תשובות על רזולוציות מסוימות על העבודה בפועל. על כן, הישארו סבלניים. זכרו לא להגזים בשאלות כדי שזה לא ייראה שאתם המראיינים פה.
  • תנאי שכר – תיאום בנוגע לשכר ולתנאי המשרה יכול לעלות הן בשלב הראיון הטלפוני והן בשלב הראיון הפרונטלי. ולכן, עוד לפני שאתם מגיעים לראיון תוכלו לעבור על טבלאות שכר בנוגע למשרה שלכם כדי לקבל תמונה על מה קורה בשוק. מכאן, תוכלו להציג את ציפיות השכר שלכם. כמו כן, אם עלה נושא השכר בראיון ואתם רוצים להיות בטוחים שהשכר הוגן, תוכלו לבדוק על פי מחשבון שכר מה בדיוק מגיע לכם.
  • אל תעשו כלום במקביל – נכון, אתם משוחחים כרגע בטלפון עם המראיין בבית שלכם או בכל מקום שקט אחר. זה מאפשר לכם לעשות מה שאתם רוצים, כמו לאכול, לעשן, לבדוק מיילים, לזרוק צעצוע לכלב וכך הלאה. אז הפיתוי הוא גדול, אין ספק, אבל חשוב שתמקדו את כל תשומת הלב שלכם בריאיון ותישארו מרוכזים לגמרי. וזאת, כדי שלא ייווצר מצב שהמראיין ירגיש שאתם לא איתו לגמרי.
  • חשבו לפני שאתם עונים – למרות האווירה הנינוחה שראיון טלפוני יכול לספק, בסופו של דבר חשוב שתזכרו שכל מה שיוצא לכם מהפה חשוב. ולכן, חשוב שתקפידו להתנסח בבירור, לבחור את המילים הנכונות, ופשוט לענות תשובות ממוקדות וענייניות. ולכן, כשאתם נשאלים שאלה אל תענו בפזיזות, חשבו לפני ואם אתם צריכים הבהרה או חידוד אל תהססו לבקש זאת.

לסיכום

ראיון עבודה – בין שמדובר בראיון עבודה פרונטלי ובין שמדובר בטלפוני – יכול להיות מעמד די מלחיץ לא פעם, גם לבעלי ניסיון של שנים בתחומם, ועל אחת כמה וכמה לג'וניורים. אך חשוב לזכור כי מדובר באירוע שתוכלו להתכונן אליו וכך להעלות את הסיכויים שלכם לעבור אותו על הצד הטוב ביותר. בהצלחה רבה!