8200 דרכים להגיע להייטק - המדריך לחייל הטכנולוגי
קל באימונים, קשה בקרב ובאמת, למי ששירת ב-8200 או ביחידה טכנולוגית אחרת, יהיה מאוד קל למצוא עבודה בשחרור. מה צריכים לדעת, על כך ברשומה הבאה
אין דבר שמפרנס את דמיונם של חיילים לפני שחרור, יותר מאשר פנטזיות על הטיול בחו"ל. האסכולות מתחלקות לשלוש (נכון לרגעים אלו) – הסטלנים, ששואפים להודו (ושואפים עוד כמה דברים שלא נכנס אליהם עכשיו), הטרקרים, שמסעות בצבא לא הספיקו להם כנראה, ובוער בהם שד לנעוץ טריז על ראש פיסגת הרי האנדים, והחקלאים – שחייבים לעבוד חצי שנה בחווה באוסטרליה, כדי שיהיה להם מספיק כסף בשביל להיזרק על חוף בסידני, בחצי השנה שלאחר מכן. אבל תתפלאו לגלות – לא לכולם בוער לברוח לחו"ל. יש זן שלם של משוחררים טריים, שתולה את המדים וממהר להתגייס מחדש – הפעם לחברת הייטק. אם אתם נמנים על הזן הזה, כדאי לכם להמשיך לקרוא.
צריך תואר?
מזל טוב על השחרור, וברוכים הבאים לאזרחות. אם נדמה לכם שהיה קשה בצה"ל, ושכעת, מתחיל הכייף, הרשו לי לצטט משפט שגור, שבטח שמעתם פעם או פעמיים כחיילים: קל באימונים, קשה בקרב, ומה שלא הורג, מחשל! הקושי הצבאי רק הכין אתכם לדבר האמיתי – מציאת קריירה. שוק העבודה הישראלי עבר שידרוג מסיבי בשני העשורים האחרונים, ועד מהרה, אתם תגלו כי חלק נכבד מהעבודות במשק מצריך תואר ראשון. ואם הדברים נכונים לגבי השוק הכללי, זה נכון על אחת כמה וכמה לגבי תעשיית ההייטק. לכן, אם זה עתה השתחררתם מצה"ל, ואתם נושאים עיניים אל עבר משרת הייטק כלשהי, סביר להניח שאתם חושבים שתאלצו לעבור במוסד אקדמי כלשהו בדרך לשם. סביר להניח, גם, שאתם לגמרי צודקים, אבל לא תמיד, כפי שמסבירה אנה בריין – יועצת השמה בחברת ההשמה דיאלוג:
"זה נכון שחלק הארי של משרות הייטק, אכן דורש תואר אקדמי, אבל השוק מתייחס ליחידות מסויימות בצה"ל, בצורה טיפה שונה. יחידות כגון לוט"ם, 81, מצו"ב, ממד"ס, ממר"ם, 8200 ואחרות, נחשבות ליחידות שהשירות בהן מקנה ניסיון פרקטי בתחומים כגון פיתוח חומרה, פיתוח תוכנה, אבטחת רשתות, תמיכה או QA"
כפי שאנה ציינה, אם שירתּם ביחידה טכנולוגית צה"לית, בתפקיד מקצועי, יתכן שתוכלו להגיש מועמדות למשרות הייטק, גם אם אין לכם תואר, אבל לשם כך, עליכם לעמוד בשני תנאים:
- לדעת להתאים את התפקיד הצה"לי לתפקיד המקביל שלו באזרחות
- לוודא שהמשרה לה אתם מגישים מועמדות, פתוחה גם בפני משוחררים עם ניסיון צבאי בלבד.
לכתת חרבות לעטים – איך יודעים מהו התפקיד האזרחי שלי?
הצבא והתעשייה האזרחית לא תמיד רואים עין בעין. לא פעם, תפקידים שזוכים לשם מאוד מרשים בצבא, הם תפקידים מאוד זוטרים באזרחות, ולכן, הדבר הראשון שחייל משוחרר צריך להבין הוא – מה הוא עשה בדיוק, ואיך תפקיד כזה נקרא באזרחות – תתפלאו לגלות, למשל, אבל "מנהל רשת" בצבא, אינו "מנהל רשת" באזרחות, נושא שעוד נחזור אליו בהרחבה בהמשך. על מנת להבין טוב יותר את ההבדלים הללו, ביקשתי מאנה להתייחס לתפקידים הנפוצים ביותר הקיימים בקרב משוחררים צעירים. מומלץ לקרוא ולהבין את ההבדלים, ובמידה ואתם רוצים מידע נוסף, נשמח אם תשאירו לנו תגובה בסוף הכתבה.
אילו תפקידים לחפש
השירות בתפקיד מקצועי בצה"ל, מקנה שני יתרונות עיקריים: הכשרה וניסיון. ישנן יחידות צה"ליות שההכשרה בהן נחשבת כל כך טובה, עד שהיא מקבילה לתואר במוסד אקדמי מוביל אפילו. עם זאת, כפי שיואב ציין למעלה, אין זה מספיק ששרתּם ביחידה טכנולוגית. חשוב גם סוג התפקיד שמלאתם, ואילו תִפקודים הוא כלל. להלן פירוט של תפקידים נפוצים בצה"ל:
פיתוח תוכנה
במסגרת שירותכם הצבאי, אם עסקתם בפיתוח בשפות C#, Java, C++ וכו', תוכלו להגיש מועמדות למשרות פיתוח תוכנה. עם זאת, עליכם לקחת בחשבון את הגורמים הבאים:
- היחידה - יש חשיבות ליחידה ממנה אתם באים. ישנן יחידות קלאסיות יותר, לתפקידי פיתוח תוכנה, כגון לשם, שוהם ומשוב, כמו גם את ממר"ם, וישנן יחידות שאין זה העיסוק המרכזי שלהן, ולכן, בוגריהן נחשבים למתאימים פחות למשרות פיתוח תוכנה.
- התפקיד - אין דינו של מפתח בשפת C שמוצב ביחידה טכנולוגית, כדינו של מפתח בשפת C שמוצב ביחידת שדה על תקן תמיכה ליחידה, אפילו אם שניהם בוגרי אותו מסלול צה"לי! לכן, חשוב שתציינו מה היה התפקיד, תחת איזו מסגרת הוא בוצע, מה היו הסמכויות שקיבלתם, באילו שפות פיתוח השתמשתם, והאם ניהלתם חיילים תחתכם (לא רק כמפקדים, אלא, גם כסמכות מקצועית).
- שנות ניסיון – אם השירות שלכם כלל תקופת קבע, במהלכה עסקתם בתפקיד, אל תשכחו לציין זאת על גבי קורות החיים. ככל שיש לכם יותר שנות ניסיון, כך, סיכוי טוב יותר שתוכלו להגיש מועמדות למגוון רחב יותר של משרות. ככלל, ניסיון הוא אחד הדברים המשמעותיים ביותר בשוק העבודה האזרחי.
- השכלה – ציינו את הקורסים הרלוונטים שעברתם במהלך הצבא. ציינו שפות, טכנולוגיות, וסביבות עבודה שלמדתם, כמו גם צב"דים או כל כלי אחד שיכול להעיד על הבנה עמוקה בתחום.
- המוצרים – באזרחות, חברות מחפשות, לא פעם, אחר מועמדים שעסקו בפיתוח מוצרים דומים למוצר שהחברה מפתחת. מסיבה זו, חשוב לציין מהם המוצרים שפיתחתם, ובאילו טכניקות/ שפות/ כלים השתמשתם לשם כך.
כל הגורמים הללו באים לידי ביטויי בשקלול הכללי של חברות, באם לזמן אתכם לראיון, וכמובן, בשכר שיוצע לכם באם תתקבלו.
פיתוח חומרה
אם במסגרת תפקידכם הצבאי, עסקתם בפיתוח חומרה (החל מ-Board Design, דרך אינטגרציה וכלה בהנדסת מערכת), וודאו אם הטכנולוגיות בהן עשיתם שימוש הן אותן טכנולוגיות בהן משתמשים באזרחות. בוגרי פיתוח חומרה צה"ליים נחשבים למועמדים טובים בשוק האזרחי, גם ללא תואר, והם היחידים כמעט, שמתקבלים לעבודה בפיתוח חומרה, גם אם הם השלימו את התואר במכללה.
תקשורת
משוחררים שעסקו בתחומי התקשורת השונים (טכנאים, תומכים, מהנדסי מערכות תקשורת), יכולים להשתלב באזרחות בתפקידים דומים: טכנאי תקשורת, מהנדסי מערכת, כמו גם תפקידי תמיכה שונים. אין הכוונה לתפקידי תמיכה בשרות לקוחות של חברות הסלולר! תפקידים אלו כוללים תמיכה במוצרים של חברות הייטק, דורשים הבנה מעמיקה בתחום, הבנה של המוצר, קשר ישיר עם הלקוחות ולעיתים, אף טיסות לאתר הלקוח על מנת לספק תמיכה מקומית. מהתפקידים הללו ניתן להתקדם בהמשך לתפקידי תמיכה בכירים, אינטגרציה ועוד. עם זאת, אל תניחו שבגלל שלתפקיד שמלאתם בצבא, יש שם זהה לתפקיד לו אתם מתראיינים, משמע, שמדובר באותם תפקידים בדיוק! וודאו שהגדרת התפקיד הצבאי שלכם תואמת את הדרישות במשרה, ואל תסתמכו על השמות הדומים של התפקידים בלבד.
QA
תפקיד נוסף שבוגרי תפקידי תקשורת בצבא יכולים להתאים לו הוא תחום בדיקות-האיכות (Quality Assurance או בקיצור - QA). חברות מסוימות מוכנות לקבל לשורותיהן יוצאי צבא בתחום התקשורת, גם אם אין לכם רקע בבדיקות תוכנה! החברות תדאגנה להשלים לכם את החסר, ולהכשיר אתכם לתפקידי QA.
אבטחת מידע
אם עסקתם בתפקידי אבטחת מידע בצבא, בעיקר אם השירות שלכם התבצע ביחידות מודיעין וביון, תוכלו להשתלב בתפקידים בתחום אבטחת המידע. התחום מתחלק לשתי מחלקות כלליות:
- אבטחת מידע טכנית – תפקידים אלו עוסקים בפן הטכני והמעשי של אבטחת מידע, כגון הקמת Firewalls, התקנת אנטי וירוסים, VPN וכו', ותפקידם הוא לאבטח את הרשת והמידע הפנימיים של החברה באופן שוטף.
- יועצי/ות אבטחת מידע - תפקידים אלו הם אופרטיבים פחות. הם לא מתעסקים באבטחה הלכה למעשה - התפקיד של יועץ/ת אבטחה הוא לחשוב "לו הייתי האקר, איך הייתי פורץ למידע של האירגון שלי", ובתמורה, להמליץ לאנשי אבטחת המידע של האירגון, באילו כלים להשתמש כדי למנוע את הפרַצוֹת הללו. יועצים, לרוב, הם אנשים עם מספר שנות ניסיון כאנשי אבטחת מידע, וכאמור, גם משוחרר טרי שעומד בקריטריון הזה, יכול להתאים למשרות כאלו.
System Administration ו- Help Desk
קטגוריה זו היא אחת הבעייתיות ביותר למשוחררים טריים - לעיתים קרובות (מדי) המינוחים בהם משתמש צה"ל, לא מקבילים למינוחים באזרחות! לדוגמא: מי שהיה מנהל רשת בצבא, בד"כ, עשה תפקידים שמוגדרים באזרחות כ- Help Desk: תמיכה במשתמשים, הגדרת יוזרים ועוד. באזרחות, לעומת זאת, איש System (מנהל רשת) הוא מי שעבד עם שרתים ברמה של תפעול, תחזוקה ואף הקמה מאפס, עבד עם מערכות גיבויים, שחזורים ועוד. גם אם התפקיד שלכם בצבא נקרא "מנהל רשת", שניה לפני שאתם מרימים טלפון ליועצת ההשמה ודורשים ממנה רק תפקידי ניהול רשת, עברו על דרישות הבסיס שמופיעות במשרה ובידקו – האם זה עולה בקנה אחד עם מה שעשיתם במסגרת השירות, או שמא, האם התפקיד שלכם דמה יותר למה שנדרש במשרות Help-Desk?
מודיעין / מחקר / אנליזה
נכון - התפקידים הללו לא נחשבים לתפקידים טכניים קלאסים! עם זאת, משוחררים שהוצבו בתפקידי מודיעין שכללו מחקר ואנליזה של מידע, עבדו בעזרת מתודולוגיה מובנית, והוכשרו להשתמש בתוכנות לאיחזור, ניהול ומחקר מידע, מתודולוגיות ש"חינכו" אתכם לצורת חשיבה שעולם ההייטק בהחלט יכול לעשות בה שימוש. חברות אזרחיות רבות מוכנות לקחת מועמדים כאלו, ולהשקיע בהם זמן, על מנת להופכם לבודקי תוכנה (QA) או לתומכי תוכנה (כמו גם לתפקידי מחקר ואנאליזה של מידע).
מתי כדאי להתחיל את חיפוש העבודה
אם אתם מתכננים להתחיל לעבוד מיד בתום השחרור, כדאי להתחיל לחפש עבודה כחודש – חודשיים לפני השחרור. מצד שני, אם בוער לכם לצאת לטיול בחו"ל, רצוי שלא תתחילו לעבוד, רק בשביל להודיע לחברה כחצי שנה מאוחר יותר, שאתם טסים לשנה - מעסיקים מאוד לא אוהבים את זה. צאו לחו"ל, הורידו את זה "מהמערכת" ואחרי שסיימתם את הטיול, התחילו להשקיע בקריירה. אגב, מאחר שלא מעט מעסיקים מכירים את שד הטיולים הבוער בקרביהם של משוחררים, יתכן שהם יחתימו אתכם על חוזה התחייבות לתקופת עבודה, כדי למנוע מכם לעזוב מוקדם יותר. קחו את זה בחשבון ודאגו לבדוק מהו הקנס ממנו תאלצו להפרד, במידה ותפרו את החוזה.
עבודה ושכר בצידה
בשיחותי המרובות עם משוחררים טריים, אני נתקלת בהמון אגדות אורבניות, כשאני מגיעה לנושא השכר. משפטים כגון "החברים שלי סיפרו לי שהם חתמו על שכר של 15,000 ש"ח" הם משפטים נפוצים. הרשו לי לשאת בשורה רעה לרגע – זה טוב לשאוף לשמיים, וזה מעולה לדרוש שכר גבוה. זה גם נכון שיש אנשים שעסקו בצבא בתפקידים מאוד מסוימים, שיש להם ביקוש רב באזרחות, שאכן יקבלו שכר כזה! אבל למרות כל מה שנאמר במשפט האחרון, אנשים כאלו הם מיעוט קטן. גם אם השתחררתם מ- 8200 או מממר"ם, השכר שתקבלו, עדיין, יהיה השכר המקובל בשוק, והוא יקבע על סמך שנות הניסיון שצברתם, על סמך הידע הרלוונטי למשרה ועל סמך השכר שהחברה מוכנה לשלם לכם. אל תחיו בהשוואה לחבריכם – היו ראלים ובידקו את הדברים הבאים:
- בדיקת התאמה - היכנסו ללוח המשרות שלנו ובידקו את הדרישות הממוצעות לתפקיד שאתם מחפשים – בידקו כמה שנות ניסיון נדרשות בממוצע, איזה סוג השכלה, ואילו שפות וטכנולוגיות נדרשים לשם ביצוע התפקיד. בידקו עד כמה אתם עומדים בדרישות הללו והאם אתם מאוד מתאימים, או מתאימים רק בערך (מה שישפיע על השכר).
- ציפיות השכר - מצויידים בידע הזה, פנו לטבלאות השכר ובידקו מהו השכר שניתן למישהו עם הניסיון שלכם, בתפקיד שלכם.
- זיכרו – כשהשוק במיתון, אוטומטית, הביקוש לעובדים יורד והיכולת שלכם להתמקח על השכר קטֵנה. קבלו זאת בהבנה. בנוסף, משכורת עולה לאורך הקריירה, ולא מעט עובדים שהתחילו במשכורות נמוכות מאוד, טיפסו לאורך הקריירה עד שהם התיישרו עם הממוצע בשוק. התאזרו בסבלנות!
מומלץ לקרוא: איך לדעת מהו השכר שמגיע לי?
קורות חיים
חמושים בידע שנפרש בפניכם בכתבה זו, פנו לחלק חשוב לא פחות – כיתבו את קורות החיים שלכם. דאגו לבדוק איך כותבים קורות חיים בצורה שתדע לספר למעסיקים מה בדיוק עשיתם. דיאלוג לא ממליצה על כתיבת יותר מנוסח אחד של קורות חיים. אם תדעו לציין בנוסח זה את כל מגוון התפקידים שמילאתם, יועצות ההשמה, מנהלי משאבי האנוש והמנהלים המקצועיים, ידעו אם אתם מתאימים או לאו.
מומלץ לקרוא: איך כותבים קורות חיים וגם איך ממיינים את קורות החיים שלכם
כל מסע מתחיל בצעד קטן
השירות הצבאי יכול לשמש נדבך חשוב מאוד בקיירה ההייטקיסטית שלכם, ועם זאת, קחו בחשבון שגם אם שירתּם ביחידה מאוד נחשבת, ובתפקיד מאוד רלוונטי, השוק האזרחי שונה במהותו מהצבא – הוא נתון לזעזועים, לעליות ולמורדות, שמשפיעים על הביקוש לעובדים חדשים. לפני שאתם יושבים לכתוב קורות חיים, בידקו מהו שמו ה"אזרחי" של התפקיד שמלאתם, ודאגו לציין בקורות החיים שלכם את כל המידע הרלוונטי לתפקיד. שימרו על אמביציה בנושאי שכר, אבל היו פתוחים גם לשכר נמוך מהציפיות שלכם. אחרי הכל, הדבר החשוב ביותר הוא צבירת הניסיון האזרחי, שיפתח בפניכם צוהר לקריירה בתעשייה. השכר יעלה בהמשך...
אם נותרו לכם שאלות, השתמשו במערכת התגובות ונשמח להשיב לכם.