המדריך לחיפוש עבודה - קורות חיים א'

קורות החיים שלכם, בדומה לעדות שאתם נותנים בבית המשפט, צריכים להכיל רק אמת, אך ורק את האמת, אבל לא את כל האמת. ישנם דברים שרצוי לא להכניס לקורות החיים שלכם, לא בגלל שאתם מסתירים אותם אלא בגלל חוסר הרלוונטיות שלהם, כמו גם בגלל העובדה שהם עשויים להעיב על סיכוייכם להתקבל לעבודות מסויימות. בכתבה הזו נסכם את המרכזיים שבהם.

לכתוב איפה אני גר, בקורות החיים?

הנה בעיה שמישהו בפורום תפוז שאל, והיא רלוונטית מאוד: הוא גר איפשהו רחוק, לא במרכז, אבל מגיש מועמדות גם למשרות במרכז, ושאלתו היא, האם לציין איפה הוא גר. השאלה הזו היא שאלה טובה, כי קורות החיים, כפי שהזכרנו, צריכים להכיל אמת, אבל לא את כל האמת. למה הכוונה?

אם פרט מידע כלשהו הוא נכון לגביכם, אבל הוא חסר רלוונטיות לגבי מי שמזמן אתכם לראיון עבודה, אתם לא צריכים להזכיר אותו, ואפילו רצוי *לא* להזכיר אותו. קורות חיים הם מסמך רלוונטי. מסמך רלוונטי אמור למסור עליכם מידע, אבל לא מידע שעשוי להיות לחלוטין לא רלוונטי לכם או לזה שמראיין אתכם. אם נחזור לבחור שלנו, אזי הוא גר בצפון הרחוק אבל מתכנן לעבור לתל אביב, לכשימצא עבודה. מקומות עבודה נותנים לעובד חדש, בין שבועיים לחודש רווח בטרם הוא מתחיל לעבוד אצלם, כי הם מודעים לכך שרובנו עובדים במקום אחר, ושיש לנו חובת התרעה של חודש בטרם נוכל לעזוב.

מציאת דירה בתל אביב והסביבה, לוקחת בין יום וחצי לחודש, אם אתם מ-א-ו-ד בררנים, ולכן, גם אם תתחילו לחפש דירה שבוע אחרי שהתקבלתם לעבודה, עדיין, יהיה לכם מספיק זמן בשביל לעבור לגור בתל אביב עד ליומכם הראשון במקום העבודה החדש. וכאן עולה השאלה – אם אתם גם ככה תגורו בתל-אביב עד ליום הראשון בעבודה, מה אכפת לזה שמראיין אתכם איפה אתם גרים כרגע? זה לא רלוונטי, ואם זה לא רלוונטי, אין צורך להזכיר את זה בקורות החיים.

לא לספר את כל האמת, לא אומר שמותר לשקר

"כן אבל" תשאלו מיד "הם יצלצלו אלי, וישאלו איפה אני גר כרגע, ומה אז? לשקר?". שאלה מעולה והתשובה היא פשוטה:

קורות חיים הם לא פעם "כן או לא", "שחור או לבן", "לשבט או לחסד". אם כתוב שאתם גרים בצידון (לבנון), והחברה שלי ממוקמת בתל אביב, אני עשוי לפסול אתכם מיד, כי למה שמישהו ירצה לנסוע שלוש שעות לכל כיוון. לכן לא כדאי לציין שאתם גרים בצידון, אלא לא לציין כלל איפה אתם גרים. ומה אם אתקשר ואשאל? לשקר?

חלילה! אף פעם אסור לשקר, וזה מה שניתן להגיד בטלפון:

דיאלוג: "היי, מדבר סיגי, המשיבון האוטומטי החיינני מאוד"
אתם: "היי סיגי"
דיאלוג: "מה קורה, הכול זורם?"
אתם: "כן, סבבה, אין תלונות"
דיאלוג: "תגיד לי, איפה אתה גר כרגע? זה לא מצויין על גבי קורות החיים"
אתם: "בחיפה, אבל אני מחפש דירה בתל אביב ומאמין שאעבור במהלך השבועיים הקרובים"
דיאלוג: "נפלא, כי רצינו שתתחיל לעבוד אצלנו בעוד חודש גם ככה, אז לא תהיה לך בעיה למצוא דירה עד אז"

רואים? כשמסבירים זה לא נשמע נורא כל כך, וזה ממש לא מחייב אתכם לשקר.

"כל האמת", אבל רק מה שרלוונטי

קורות חיים סטנדרטים מכילים עומס נתונים רב, ולא פעם, כשקורות החיים שלכם עמוסים מדי, דווקא הנתונים החשובים לגביכם עשויים להעלם בתוך בליל המידע הלא חשוב הזה. הנה דוגמא למספר דברים שרובכם נוטים לציין בקורות החיים, אבל שלחלוטין ניתן גם בלעדיהם:

לימודים בתיכון – בהנחה שסיימתם תואר ראשון, ובהנחה שאתם לא פונים למשרה שמצריכה 12 שנות לימוד בלבד, הלימודים בתיכון הם, איך לומר בעדינות, חשובים בערך כמו להגיד לטסטר שהכשיל אתכם בטסט הנהיגה, שהוא בכל זאת צריך להעביר אתכם, כי אתם יודעים להחליף גלגל. חביב, ואף מכמיר לב, אבל לא לגמרי רלוונטי.

מתי כן להזכיר מה למדתם בתיכון? כשמדובר בלימודים רלוונטיים [למשל, מגמת מחשבים], או כשמדובר במשהו באמת ייחודי, שעשוי לגרום למי שקורא את קורות החיים שלכם לעצור, להשתהות, לקרוא את זה שוב, ואז למלמל לעצמו "עכשיו, זה מעניין...אני אזמין אותו לראיון, ולו בשביל לשאול אותו מה הסיפור".

עבודות עבר - גם חלק מעבודות העבר שלכם נוטות להכנס לקורות החיים, למרות שאין להן כל כך מה לחפש שם.

"מהההההה?" לבטח תגיבו בתדהמה של ממש "אבל עבודות עבר זה הדבר ה-כ-י חשוב בקורות החיים, לא?"

אתם צודקים. עבודות עבר רלוונטיות זה מאוד חשוב, אבל בעיקר בקרב בוגרי תואר, יש נטיה לציין עבודות לחלוטין לא רלוונטיות כמו מלצרות, עבודה בתחנות דלק או בייביסיטינג שהם עשו לילדים של השכנים. חלקכם עושים את זה כדי להראות שעבדתם במהלך התואר, ושאתם חרוצים, אבל העבודות האלו ברובן חסרות כל חשיבות למי שהולך לראיין אתכם – מה מהנדס התוכנה שיראיין אתכם יכול להסיק על כישוריכם לפתח ב-JAVA, מזה שהקראתם סיפורים של מרים ילן שטקליס לילד בן 3?

מותר להוסיף עבודות כאלו לקורות החיים אבל רצוי שלא לפרט לגביהן יותר מדי, כדי שתשומת הלב לא תמוקד בהן, במקום בתואר שעשיתם [שהוא חשוב מאוד].

התחלתי, מיד עזבתי, התחלתי, מיד עזבתי

לעיתים נדירות קורה שעובד הייטק מתחיל לעבוד בחברה כלשהי, ואחרי זמן מועט (שלושה-ארבעה חודשים בלבד) הוא מחליט לעזוב אותה. סיבות העזיבה יכולות להיות מגוונות. למשל, יתכן שהובטחו לו הרים וגבעות בראיון העבודה, אבל כשהוא התחיל לעבוד שם הוא גילה שלא דובים ולא יער [וזה קורה], או שציירו בפניו שכר גבוה יותר [גם זה קורה] או שהוא נתקל בעבודת חייו, זמן קצר לאחר שהוא התחיל לעבוד שם [וכן, גם זה קורה]. נשאלת השאלה האם צריך להזכיר מקום עבודה שכזה בקורות החיים? לשאלה הזו יש טיעונים לכאן ולכאן:

  • אם מקום העבודה תרם לכם ידע ונסיון משמעותיים, יתכן שכדאי להזכירו. עם זאת, מכיוון שב-3-4 חודשים לא צוברים מספיק ניסיון, מקום העבודה הזה לא לגמרי רלוונטי לניסיון שאתם מציגים ולכן, יתכן שאין טעם להזכיר את מקום העבודה הזה בקורות החיים כלל.
  • אם זוהי העבודה היחידה בה עבדתם לאחר התואר, גם כן, יתכן שכדאי להזכירה, כי זהו סוג של ניסיון והוא עדיף על "אין ניסיון בכלל". מאידך, עליכם להיות מוכנים לכך שישאלו אתכם מדוע עזבתם לאחר זמן קצר כל כך.
  • אם יש לכם חור רציני בקורות החיים [למשל, לא עבדתם רצוף במשך שנתיים, חוץ משלושה-ארבעה החודשים האלו], יתכן שכדאי להזכיר את מקום העבודה הזה.

זוהי, כאמור, הכתבה הראשונה בסדרת חיפוש עבודה שלנו. בכתבה הבאה נעסוק בשאלה "מה כן כותבים בקורות החיים".