המדריך לחיפוש עבודה - קורות חיים ג'
חיפוש עבודה מתחיל בכתיבת קורות חיים נכונים, ועל מנת שתדעו איך עושים את זה כמו שצריך, העלינו מספר רשומות בנושא. הרשומה הזו עוסקת בסעיף "התעסוקה".
בכתבה הראשונה בסדרה הסברנו על אילו פרטים רצוי שלא לדבר בקורות החיים, בכתבה הקודמת הסברנו איך כותבים את סעיף "הפרטים האישיים" ואת סעיף "ההשכלה" בקורות החיים. שני הסעיפים הללו חשובים לכל עובד הייטק באשר הוא, אבל סעיף ההשכלה חשוב במיוחד לסטודנטים ולבוגרים חסרי ניסיון. כעת נעבור להסבר על סעיף "התעסוקה". הסעיף הזה הוא הסעיף החשוב ביותר לעובדי הייטק שכבר יש להם ניסיון רלוונטי, ולכן חשוב לדעת איך לכתוב אותו נכון, בשביל שהוא ידע להציג את הכישורים שלכם כמו שצריך. עם זאת, הסעיף הזה חשוב גם לסטודנטים ולבוגרים חסרי נסיון, לכן נתחיל דווקא אתם;
תעסוקה
סטודנטים ובוגרים חסרי ניסיון
סטודנטים או בוגרים ללא ניסיון? יופי. בהצלחה בלימודים. השקיעו בלימודים כי ממוצע התואר הוא חשוב נורא. יש לכם נטיה חביבה ומכמירת לב, לציין עבודות בייביסיטינג, תדלוק, מכירה בזארה וכו', שעשיתם במהלך התואר. מצד אחד זה יפה, כי זה מראה למעסיק הפוטנציאלי שעבדתם ולמדתם במקביל, וזה ראוי להערכה. מצד שני, איזה מידע שופכת המשרה בשמרטפות, על כישורי העבודה שלכם בפיתוח חומרה? אלא אם שמרטפתם על ילדים מכאניים, תפקיד שכלל גם שימוש בבד"ס, זה לא!
אז מה כן עושים? אפשר לציין בקצרה מקבץ עבודות בהן עבדתם במהלך התואר, אבל רצוי לא לפרט על כל עבודה יותר משורה אחת קצרה, גם כי זה מעמיס לריק על קורות החיים, וגם כי רובנו יודעים מהו מכלול התפקידים של מתדלק. כמו כן, בקורות החיים שלכם, בשום פנים ואופן לא למקם את "ניסיון העבודה" מעל סעיף ה-"השכלה"!
ככה זה נראה בקורות החיים של סטודנט ממוצע:
2006 – 2007 מתדלק בחברה פז.
2007 – 2008 מוכר בחנות זארה סניף קניון רמת-אביב
2008 – 2009 מאבטח במשרד ראש הממשלה
עובדי הייטק עם נסיון
אם כבר יש לכם ניסיון עבודה רלוונטי (שמתם לב? הדגשנו את המילה רלוונטי. כנראה שאנחנו רומזים משהו), ישנם כמה כללים חשובים שצריך לעמוד בהם והראשון שבהם הוא "רלוונטיות" (אה הא! אמרנו לכם שאנחנו רומזים משהו!):
עבודה רלוונטית היא עבודה שמספקת לכם ניסיון מהותי לתפקיד אותו אתם מחפשים. למשל, אם הייתם בייביסטרים לקייטנת נערים בני 14 במשך שלוש שנים, תוכלו בקלות להיות ראשי צוות לחמישה מפתחי תוכנה. גם פה וגם שם, תמצאו את עצמכם מנסים להשליט לו"ז אדוק, על חבורה שרוצה לשוחח, יותר מכל, על הפרק האחרון של Star Trek, במקום לעשות את כל הדברים האחרים שתנתתם שהם יעשו. מנגד, אם עבדתם בתדלוק בתחנת דלק, לעבודה הזו אין שום רלוונטיות לרצון שלכם להיכנס לתחום ה-QA למשל, ולכן, ניתן להכניס את העבודה הזו לקורות החיים, אבל היא לא הכרחית. לעומת זאת, אם בדקתם תוכנה בעבר, המשרה הזו מ-א-ו-ד רלוונטית לתפקיד ה-QA שאתם מחפשים (וקצת פחות רלוונטית, אם ברצונכם לעסוק בפיתוח תוכנה, למשל), ולכן ראוי להכניס אותה לקורות החיים, ואף להציב אותה בראש סעיף התעסוקה, מה שמוביל אותנו לשאלה הבאה:
מהו סדר הופעת מקומות העבודה?
עקרונית, בסעיף "הניסיון התעסוקתי" עבודות מופיעות בסדר כרונולוגי. למשל, אם עבדתם בעבודת בייביסיטינג בין השנים 2012-2013, ובעבודת QA בין השנים 2011-2012, כרונולוגית, עבודת הבייביסיטינג צריכה להופיע גבוה יותר. אתם רואים את הבעיה שאנחנו רואים? לא רואים? אפשר לעניין אתכם באופטומטריסט הבית שלנו, הדוקטור קצר רועי?
לאלו שכן ניחשו, אתם צודקים [או כמו שמירי רגב אומרת: כפיים!] – הסברנו לכם למעלה, שעבודות רלוונטיות לתפקיד שאתם מחפשים, צריכות להופיע בראש סעיף התעסוקה, והנה השתבצה לה עבודת הבייביסיטינג למעלה בגלל הכרונולוגיה. הפתרון הוא לא לציין את עבודת הבייביסיטינג. היא לא רלוונטית לתפקיד ההייטק שאתם מתכננים לעשות, והיא גם גורמת לתפקיד ה-QA המאוד רלוונטי שלכם להדחק למטה, ויתכן שמי שמרפרף על קורות החיים שלכם יפספס אותו. לפיכך, סדר הופעת העבודות יהיה כזה:
ניסיון תעסוקתי
2011-2012 – בודק QA ידני בחברת כך וכך. במסגרת התפקיד...
2010-2011 – מנהל פעוטון בפתח תקווה
עכשיו, כל מי שקורא את קורות החיים שלכם, יראה מיד שלפניו ניצב/ת בחור/ה שמילא/ה תפקיד רלוונטי לחלוטין, ובכך תגדילו את הסיכוי שיזמנו אתכם לראיון עבודה. עם זאת, קחו בחשבון שהעלמת עבודות היא לא משהו שניתן לעשות תמיד (מבחינת החוק), ומיד נסביר מתי אפשר לעשות את זה ומתי לא.
בעוד שניתן להעלים (או נכון יותר להגיד: אין צורך להזכיר) עבודות שאינן רלוונטיות למקצוע ההייטק שאתם מחפשים (למשל עבודת בייביסיטינג, מכירות בחנויות, תדלוק וכו'), יש שלושה מקרים בהם זה עשוי להיות לא חוקי, לא להזכיר עבודות:
- המקרה הראשון מתעסק בעבודות רלוונטיות - אם עבדתם בחברה כלשהי, בתפקיד הייטק רלוונטי (למשל מפתחי .NET) לתפקיד שאתם מחפשים, אזי להעלים את החברה הזו מקורות החיים שלכם זה לא תקין חוקית. מעבר לזה, זה עשוי להתגלות בראיון העבודה, וליצור את הרושם שניסיתם להונות או לשקר, ושכנראה שאתם מסתירים משהו, אחרת, איזו סיבה שבעולם יש לכם להעלים חברה בה עבדתם מקורות החיים, כשהניסיון שצברתם בחברה הזו רלוונטי לתפקיד לו אתם מתראיינים? עם זאת, נהוג (למרות שאנחנו לא יודעים מהו המעמד החוקי של זה) לא להזכיר עבודות כאלו, כאשר עבדתם בהן משך זמן קצר במיוחד (חודש-חודשיים), כי אז, הניסיון שצברתם במסגרת העבודה הזו, ממילא אינו רלוונטי מספיק בשביל להיחשב ניסיון. לדוגמא, כך יראו קורות החיים:
ניסיון תעסוקתי
אפריל 2010 – 2012 מפתחת ASP.NET בחברת האינטרנט WEB2
ינואר 2010 – מרץ 2010 מפתחת .NET בחברת האינטרנט WEBME
בחברת WEBME עבדתם שני חודשים בקושי, ולכן יש לא מעט עובדים שנוהגים לא להזכיר את החברה הזו כלל. - חורים בקורות החיים - הבעיה השניה בהעלמת עבודות מקורות החיים, היא בעיה שזכתה לשם "חורים בקורות החיים". "חורים בקורות החיים" אומרים שיש לכם פער של זמן מסויים (שעולה על מספר חודשים בודדים) בין עבודה אחת לעבודה אחרת, או בין סיום התואר לתחילת העבודה הראשונה. חורים בקורות החיים זה לא דבר טוב. הם גורמים למי שמראיין אתכם לתהות מה בדיוק קרה שם, בתקופה שלא עבדתם, שגרם לכם לא לעבוד. אם אין לכם הסבר טוב לחור, זה עשוי לגרום לכך שלא תזומנו לראיון, או שתיפלו בראיון עצמו. לכן, לא פעם, כשהעלמתם עבודה, יצרתם לעצמכם חור, וקשה לדעת מה גרוע יותר – להזכיר מקומות עבודה בהם עבדתם חודשים מועטים, ואז קיים הסיכוי שישאלו אתכם למה עבדתם במקום מסויים כל כך מעט זמן, או הסיכון בכך שאם תעלימו את מקום העבודה הזו, תיצרו לעצמכם חור. אין לנו תשובה לשאלה הזו, כי אין תשובה אחת לה.
- הרבה ניסיון עבודה - הבעיה השלישית בהעלמת עבודות מקורות החיים נוגעת לאנשים שיש להם המון-המון שנים של ניסיון: מצד אחד, קורות החיים צריכים לפרט את כל העבודות בהן עבדתם, אבל מצד שני, עבודות בהן עבדתם במאה הקודמת (זה רק נשמע כמו המון זמן) הן לא תמיד רלוונטיות. בנוסף, הטכנולוגיות עליהן עבדתם, לא תמיד עדכנית או רלוונטית לזמננו אנו (תיכף יבוא פה "אלא אם"), אלא אם (אמרנו לכם!) מדובר ב-Cobol. קובול עוד תקבור את כולנו, ותהיה רלוונטית תמיד. אתם תראו – אפילו מערכות המידע של ה- Death Star של נאס"א, במאה ה-23, ירוצו על קובול.
אז איך יודעים איזו עבודה אין טעם לציין במקרה כזה? ראשית, לא חייבים להעלים עבודות כאלו, אלא אם זה הופך את קורות החיים שלכם למסמך שאורכו קצר רק במקצת מהספר "מלחמה ושלום" של לב טולסטוי (518 עמודים, לא כולל תוכן העניינים). בהנחה שקורות החיים שלכם מ-א-ו-ד ארוכים, אתם עשויים להתחיל לקצץ מההתחלה - בעבודות רלוונטיות פחות, שעבדתם בהן בתחילת הקריירה, ושעסקו בתפקיד אחר אותו אתם מזמן כבר לא ממלאים. למשל, אם כיום אתם סמנכ"לי מכירות, ולפני עשור הייתם בודקי תוכנה, זה פחות רלוונטי לתפקידים הנוכחיים שלכם. אם, בכל זאת, אתם מעוניינים להזכיר את כל העבודות שעשיתם לאורך הקריירה, וותרו על פירוט התפקידים לגבי עבודות מתחילת הקריירה, וציינו רק את שם התפקיד (למשל: 1993 - 1995 מהנדס תוכנה בחברת אנטי-חומר, וזהו, שוב דבר מעבר לזה לגבי התפקיד דנן).
גם במקרה זה, אין כלל שנכון לכל המקרים. לפני שאתם בוחרים שלא לציין עבודה מן העבר הרחוק, חישבו האם מה שעשיתם בעבודה הזו, רלוונטי לתפקיד הנוכחי שאתם מחפשים, והאם הטכנולוגיות בהן השתמשתם במהלכה, עוד קיימות בשוק ועשויות לעזור לכם בעבודה הנוכחית. אם כן, אולי רצוי לציין את העבודה הזו.
בכתבה הבאה נעבור לעסוק בסעיף "השירות הצבאי". אני, למשל, הייתי טיל מונחה חום בצבא. כל הזמן חיפשתי תנורים וחרמוניות, כי היה לי נורא קר.