חוזה עבודה: מה חשוב לבדוק - חלק ה'

קרן ההשתלמות היא אחד החסכונות הנדיבים ביותר, לבעלי ההכנסה הגבוהה, ורכב הליסינג הוא אחד ה"מתנות" הכי פחות מתנוּתיות שיש. למה? הסבר מלא בכתבה שלפניכם

בפרקים הקודמים (פספסתם? אחת, שתיים, שלוש, ארבע) התחלנו לעסוק בסעיפים השונים עליהם ניתן להתווכח או להתמקח, כשאתם מקבלים מחברה הצעת שכר מלווה בחוזה העסקה. רובנו נוטים להתייחס בעיקר לשכר כשאנחנו מתכוננים להתמקחות, אבל כפי שהסברנו בכתבות הקודמות, את השכר גם קשה יותר לשנות, וגם, ישנם דברים שאולי לא ניכרים בשורת הברוטו, אבל המשמעות הכלכלית שלהם עשויה להיות לא פחות חשובה, למשל ההפרשות לפנסיה. בפרק זה נעסוק בעוד דברים שניתן לשנות בחוזה, ושלא פעם קל יותר לשנותם.


יש לכם קרן השתלמות?

קרן השתלמות היא שם אחר לכסף בלי מס, וזה נפלא כי עד שנותנים לכם משהו בחינם, לא תיקחו?! אם לסכם את המהות של הנושא, אזי, קרנות השתלמות מאפשרות לכם להפריש בכל חודש עד כ-2.5% מהשכר שלכם לטובת הקרן. הבוס שלכם יכול להפריש לקרן שלכם עד 7.5% מהשכר שלכם, כלומר, ביחד, אתם והוא [או היא, כי יש גם בוס נשים] מפרישים ביחד עד 10% מהשכר החודשי שלכם כל חודש, לטובת הקרן, או במילים אחרות – על כל שקל שאתם מפרישים לקרן, אתם מקבלים בחזרה ארבעה! זה נקי ממס כאמור, אבל רק אם השכר שלכם אינו עולה על כ-15,700 ש"ח ברוטו לחודש. מעבר לזה משלמים מס רק על החלק שעובר את הסכום הנקי ממס. הקרן הזו נצברת למשך 6 שנים, ואז כל הכסף שנאגר שם משתחרר בבת אחת, למרות שניתן לשחרר את הכסף כבר לאחר שלוש שנים, לצורכי לימוד ושאר מרעין בישין [אבל לא בטוח שמשתלם].

על מנת להדגים כמה זה משתלם לכם, הנה חשבון קצר: נניח שהשכר שלכם הוא 15,700 ש"ח ברוטו לחודש, ואתם והבוס שלכם מפרישים את המקסימום האפשרי [10%], אזי כל חודש מופרשים לכם לקרן 1,570 ש"ח, כפול 12 חודשים, כפול 6 שנים. כשהקרן תשתחרר לכם, יהיו בה 113,040 שקלים, למרות שאתם עצמכם השקעתם "רק" 28,260 ש"ח מתוכם. כל זה נקי לחלוטין ממס, אבל יש פה שני קאצ'ים:

  • אם המעסיק שלכם לא מעוניין להפריש לכם לקרן ההשתלמות, לא ניתן להפריש לה לבד. במילים אחרות, רק המעסיק יכול להחליט אם תהיה או לא תהיה לכם קרן השתלמות, ולכן אין שום דבר שתוכלו לעשות בנדון.
  • על קרן ההשתלמות אין מס [כרגע], אבל מאחר שהקרן נאגרת ל-6 שנים, יתכן שהחוק לגבי קרנות ההשתלמות ישתנה במהלך תקופת החסכון. כבר כיום יש נסיונות לחייב את קרנות ההשתלמות במס למן השקל הראשון, אבל עדיין, גם אם יוטל על קרנות ההשתלמות מס, הן תשארנה מאוד רווחיות ולו בגלל שעל כל שקל שאתם מפקידים, אתם מקבלים 4 בחזרה [לא הצטיינתי במיוחד בשיעורי הכלכלה אבל נראה לי שזה שווה ערך ל-400% תשואה [?].
  • אם בחוזה העבודה שלכם אין תזכורת לקרן השתלמות, שווה לכם לדרוש אחת כזו. למעסיקים משתלם לעיתים לשלם לכם קרן השתלמות, מאשר להתמקח אתכם על שכר הברוטו שתקבלו כל חודש, ולכן הקרן יכולה להוות פתרון במקרים בהם המעסיק מתקשה להעלות לכם את השכר החודשי, בעת חתימת החוזה. אם קיימת לכם קרן השתלמות בחוזה, בידקו מהו אחוז ההפרשה של הבוס לקרן. הוא לא חייב להפריש את מלוא 7.5%, ואכן, לא מעט מעסיקים מסתפקים בהפרשת 5% בלבד, הבדל מהותי מבחינתכם, ששווה להתמקח עליו.

אוטו עם לוגו של חברה (ליסינג)

אין משהו מלהיב יותר מאשר לנסוע הביתה מיד לאחר חתימת החוזה, עם רכב חדש מהניילונים, שמתנוסס עליו לוגו של חברה, לצרוח עם חלונות פתוחים את השיר החדש של אביהו מדינה, ולחוש את השיער המועט שנותר לנו על הפדחת מתבדר ברוח הסתווית. רכב חברה נתפס שנים כהטבת חינם עצומה, שמעבר למחיר הכלכלי שהיה גלום בה, היתה בה גם המון גאוות יחידה - גם אתה אחד מני מועטים במשק בישראל, שקיבל מהחברה רכב. דא עקא, רכב ליסינג הפך, אמנם, לסממן הכי מזוהה עם עובדי ההייטק, אבל מאז המיסוי הירוק של שטייניץ, שהחל ב-1.12009, זוהרו של רכב הליסינג הועם בשל העלויות הלא זולות שנלוות לרכב הזה. למעשה, לרוב רובם של רובנו, לא ישתלם להחזיק ברכב חברה, ומיד ננסה להסביר למה לא משתלם, ולמי כן משתלם. יש שלוש עלויות שנוגעות לרכב הליסינג, ואלו הן:

עלות הרכב מהברוטו

חברת הליסינג גובה מהחברה שלכם סכום כסף חודשי על הרכב, ואת הסכום הזה, אתם משלמים כל חודש. הסכום נע לרוב סביב ה-3,000 שקלים לחודש, תלוי בסוג הרכב שלקחתם. הסכום הזה יורד לכם מהברוטו, כלומר, אם אתם "מרוויחים" 15,000 ש"ח לחודש, ואתם לוקחים רכב שעלות הליסינג שלו היא 3,000 ש"ח, הברוטו שלכם הוא למעשה 12,000 ש"ח + רכב. הנטו שלכם יחושב מהסכום הזה, ולא מה-15,000 ש"ח. אם תבדקו כמה מס אתם משלמים כל חודש (זה תלוי בנקודות הזכות שיש לכם), תוכלו לחשב כמה כסף אתם מפסידים בנטו כל חודש. הסבר מלא על צורת החישוב, ניתן למצוא פה. שימרו את הנתון הזה בראש, כי זו רק ההתחלה...

הפסד העלות מהחיסכון הפנסיוני שלכם

אם תחליטו לוותר על רכב הליסינג, בנוסף לכך שיגדל לכם הברוטו בקרוב ל-3,000 ש"ח (תלוי בסוג הרכב, ובטיב חוזה הליסינג שהחברה שלכם הצליחה להשיג), גם יגדלו לכם ההפרשות לפנסיה. וכן, אני יודע, פנסיה זה לאנשים מבוגרים עם הליכון (זהו שלא!), אבל אתם כן צריכים לחשוב על הפנסיה עכשיו, אחרת כשתגיעו לגיל הזה, תעמדו בפני שוקת שבורה. איך מחשבים כמה כסף יכנס לכם לפנסיה כל חודש, ללא רכב הליסינג? החישוב תלוי במספר גורמים:

  1. כמה אתם משלמים על הליסינג
  2. מהו גובה ההפרשה החודשית שלכם (ושל הבוס שלכם) באחוזים לפנסיה כל חודש (הסברנו את זה בכתבה הקודמת)
  3. על איזה אחוז מהשכר שלכם מופרשת לכם פנסיה (כנ"ל, כתבה הקודמת).

אתם מחברים את כל האחוזים בסעיף 2' ביחד, כופלים באחוז שבסעיף 3', ואת התוצאה כופלים בסכום שאתם משלמים לליסינג. לבסוף, הכפילו את זה ב-12 חודשים כפול 40 שנות קריירה בשביל להבין את גודל הנזק, ושימרו את הנתון בראש, כי אנחנו עוברים לנושא הבא...שווי מס!

שווי מס השימוש

העלות השלישית שקשורה לרכב ליסינג היא "שווי המס" שזה המס החודשי שאתם משלמים על הרכב שלכם. שווי המס הוא דרך לשכנע אותנו להשתמש רק ברכבים נקיים, ולא, הכוונה היא לא לרכב ששאבתם לו את השטיח, אלא לרכב שמעשן מעט דלק. ככה מחושב שווי מס:

  • השיטה הישנה - אם הרכב עלה על הכביש לפני ה-01.01.2010 – תמשיכו לשלם עליו שווי שימוש על פי שיטת 7 הקבוצות, עד גמר חוזה הליסינג שלכם.
  • פעימה שניה - אם הרכב עלה על הכביש ב-01.01.2010 והלאה – במהלך 2010 תשלמו עליו שיווי שימוש שערכו 2.04% ממחיר-מחירון הרכב *בעת קנייתו*, אם הוא עולה עד 130,000 ₪, ו-2.48% אם הוא עלה מעל 130,000 ₪. את התוצאה, אל תשכחו להכפיל במדד לצרכן.
  • פעימה שלישית - החל מ-01.01.2011, לא משנה מה מחירו של הרכב בעת קנייתו, תאלצו להיפרד מ-2.48% ממחירו בעת קנייתו (כן, גם כשהוא יהיה בן 3, עדיין תשלמו עליו את שיוויו של רכב חדש!) בכל חודש. גם פה, את התוצאה, מכפילים במדד לצרכן.
    לקריאה בהרחבה - היום שאחרי ההתייקרות בליסינג

אז משתלם לי לקחת רכב?

עכשיו כשמונחים לפניכם הנתונים, כל מה שנותר לכם, זה לחבר את כל העלויות של רכב הליסינג, ולהשוות אותן לעלויות של רכב פרטי, בשביל לדעת אם זה משתלם לכם. כדי לדעת כמה "עולה" לכם רכב פרטי, אתם צריכים לדעת מהי עלות האחזקה הממוצעת של הרכב שאתם עומדים לרכוש (טסט, תיקונים, ביטוח וכו'), האם הוא שומר על מחירו (פחת), ומהי צריכת הדלק של האוטו שהייתם קונים (כשכאן צריך להתחשב גם בקילומטראז' (נסועה) שאתם אמורים לעבור). מעבר לדברים הללו, אתם צריכים לברר אם החברה שלכם מגבילה את הנסועה השנתית שלכם, מאחר שכיום, רוב החברות מגבילות את הנסועה, ומעבר לסכום הזה אתם משלמים תוספת. כלל האצבע אומר שמעבר לנסועה מסויים לשנה, משתלם לכם לקחת ליסינג. הכלל הזה משתנה על פי מחירי הדלק, הביטוח וסוג הרכב כמובן. לרוב תגלו שרכב פרטי משתלם יותר, אבל רכב הליסינג כייף יותר. אם הוא מתקלקל, אפשר לזרוק אותו בצד הכביש, ופיית הליסינג תחטיף לו עם מטה הקסם שלה, עד שהוא יתוקן מאליו ויחזור אליכם הביתה לבד. דבר נוסף ששווה לכם לשקול זה לנסוע בתחבורה ציבורית. זה זול, לרוב החזרי הנסיעות מהעבודה מכסים את העלות לגמרי, וזה יגרום לכם לקלל את הרגע שנולדתם (כי התחבורה מאחרת, צפופה ועושה כזה עיקוף, שיותר מהר ללכת ברגל).

בכתבה הבאה נעסוק בעוד דברים שניתן להכניס, לשנות או להתמקח עליהם בחוזה