הרעת תנאים - כל מה שצריך לדעת כדי לקבל את מה שמגיע לכם
אנו שואפים תמיד לצמוח ולהתקדם במקום העבודה שלנו, וכן לקבל את התמורה הכספית שמגיעה לנו בעבור העבודה הקשה שלנו. עבור מרביתנו, מקום העבודה הוא לא רק מקור הפרנסה העיקרי שלנו, אלא שהוא גם מקום בו נרצה להגשים את עצמנו ולתחזק קשרים חברתיים קרובים. אז מה קורה במקרים בהם ללא התראה מוקדמת, או לחלופין בתהליך הדרגתי וארוך, התנאים שלנו בעבודה נעשים טובים פחות משהיו? למשל מקרים בהם מורידים לנו בשכר, מטילים עלינו משימות נוספות מעבר לתחום האחריות ולפעמים גם ללא הדרכה וללא תגמול הולם? מה באשר למקרים בהם אנו חווים ניכור ופגיעה במקום העבודה מצד הבוס ו/או עובדים אחרים? בדיוק בשביל המצבים הללו, נחקק חוק הרעת התנאים, ואם אתם עובדים שכירים בכל מקום עבודה שהוא, זה נושא שאתם חייבים להכיר לעומק מכל הכיוונים.
מהי הרעת תנאים?
הרעת תנאים היא למעשה שינוי במצב התעסוקה לרעת העובד. הרעת התנאים יכולה להיות קשורה לשינוי באופי התפקיד או במהות העבודה, או כזו הנוגעת בענייני שכר (על כך נרחיב מיד בהמשך). מדובר בעצם בשינוי שלילי עבור העובד שעשוי לגרום לו להרגיש לא מוערך, לפגוע בביטחונו העצמי ואף לגרום לו לעזוב את מקום עבודתו עקב מצבו החברתי והכלכלי במקום.
מה אומר החוק בנושא הרעת תנאים?
לפני שנתחיל לדבר על הרעת תנאים, חשוב להכיר את הכללים הבסיסיים להתפטרות או פיטורין של עובד. כאשר מעסיק כלשהו רוצה לפטר עובד שלו, עליו להזמין אותו לשיחת שימוע מסודרת, להסביר לו את העילה לפיטורין, לתת לו הזדמנות להגן על עצמו, ואם הפיטורין אכן יחולו, יהיה על המעסיק לשלם סכום פיצויים מוסכם על פי חוק למעביד. מנגד, אם עובד מחליט להתפטר בעצמו מסיבה כלשהי, לא יהיה זכאי לפיצויים הללו, וזה הגיוני במקרים של עזיבה לצורך תפקיד טוב יותר, או פשוט עקב רצון בשינוי בחיים.
אך מה קורה במקרים בהם העובד מעוניין להתפטר שלא מרצונו, אלא כאשר הוא חווה הרעת תנאים משמעותית בעבודה, במיוחד כזו הנעשית במכוון? בדיוק בגלל זה נחקק חוק הרעת התנאים, שמונע ממעסיקים להתעמר בעובדיהם ולהרע בתנאים שלהם כדי שיאלצו להתפטר, וכך לא יהיו מחויבים לשלם להם את סכומי הפיצויים הידועים בחוק. כמו כן, הוא מגן על עובדים שמעוניינים לעזוב את מקום העבודה לאחר שסבלו מהרעת תנאים שלא בזדון, אלא מתוך אילוצים ושינויים של המעסיק. כלומר, אם סבלתם מהרעת תנאים ועקב כך החלטתם להתפטר, אתם זכאים לכספי הפיצויים שמגיעים לכם ממש כאילו פוטרתם, אם תוכלו להוכיח זאת.
חשוב לשים לב שהחוק הזה לא אומר שלמעסיק אסור לבצע שינויים, והוא בהחלט יכול לעשות פעולות מעין אלה, כמו גיוס של עובדים חדשים, פיטורין של עובדים קיימים, שינוי במבנה הארגוני של העסק, העתקת המשרדים למקום חדש וכן הלאה. יחד עם זאת, אם השינויים הללו הם בגדר של הרעת תנאים עבור חלק מהעובדים, הם יוכלו לבחור להתפטר ולקבל את כספי הפיצויים שהיו מגיעים להם אילו פוטרו.
סוגי הרעת תנאים
הרעת תנאים מוחשית
כאן מדובר בכל סוג שהוא של הרעת תנאים הקשור באופי העבודה, מקום העבודה, המבנה הארגוני של העסק, שעות העבודה או היחס מצד העובדים/מנהלים בעסק. למשל, העברה של עובד ממשרד גדול ומרווח למשרד קטן וצפוף עשויה להיות בגדר הרעת תנאים. הפקעת סמכויות קבועות מידיו של עובד מצד אחד, או מהצד השני העמסה של משימות מעבר לרגיל, שינוי בשעות העבודה הקבועות וכן הלאה. למשל, אם בעל עסק מחליט להעביר את המשרדים שלו למקום חדש שהוא מרוחק ומסובך להגעה עבור חלק מהעובדים, אותם עובדים יכולים לטעון להרעת תנאים, להתפטר וליהנות מכספי הפיצויים.
הרעת שכר
הרעת שכר כשמה כן היא, כל הרעה הקשורה לתנאי השכר של העובד. הדוגמה המתבקשת ביותר היא הפחתה בשכר, אך יש מצבים נוספים שעשויים להיות מוגדרים כהרעה בתנאי השכר כמו אי תשלום על שעות נוספות, צמצום אחוזי המשרה כך שהשכר נפגע, ביטול בונוסים, הלנה של השכר, אי תשלום פנסיה וקרנות, וכן הלאה. כמובן שהכל בהתאם למפורט בכל חוזה עבודה שנערך בטרם ההעסקה, וזוהי גם הסיבה כי חתימה על חוזה ההעסקה היא חשובה ביותר מהרגע הראשון.
כפי שאתם כבר מבינים, הרעת תנאים יכולה להיות פעולה שנעשית בזדון, כלומר מהלך מחושב של המעסיק שברצונו לעודד את העובד להתפטר וכך להימנע מתשלום פיצויים, או לחלופין ממניעים אחרים אך לא מכוונים. לפעמים זהו רצון לגיטימי בשינוי ארגוני או באופן העבודה מצד המנהל, ולעיתים ההרעה בשכר והרעת התנאים המוחשית היא אילוצים של בעלי עסקים שנקלעו לתסבוכת כלכלית. כך או כך, מטרת החוק היא להגן על העובדים בכל המצבים הפוטנציאליים הללו.
מי זכאי לפיצויים בעקבות הרעת תנאים?
על פי החוק, כל עובד שעבד במקום עבודה במשך שנה לפחות או תקופה הקרובה לפרק הזמן הזה, זכאי לקבלת פיצויי פיטורין. חשוב לדעת שפרק הזמן הזה נקבע כדי למנוע מצבים בהם עובדים מפטרים עובד בסמוך לתום שנת העבודה הראשונה שלו כדי להימנע מתשלום הפיצויים. על פי בית המשפט, הזמן הנחשב ״קרוב לשנה״ עומד על אחד עשר חודשים, ובמקרים הללו יידרש המעסיק להוכיח כי הוא מפטר את העובד משיקולים ענייניים, ולא יאלץ לשלם את כספי הפיצויים. יתרה מכך, גם במקרים בהם מדובר על עבודה לתקופת זמן של פחות מאחד עשר חודשים ובית הדין לעבודה ישוכנע כי הפיטורים נעשה מרצון להתחמק מתשלום פיצויים, יחויב המעסיק לשלם אותם.
שימו לב כי החוק נחקק במטרה להגן על עובדים אך ורק במקרים של הרעת תנאים אמיתית ומוחשית או הרעה בוטה בתנאי השכר, ובגלל זה קיים חשש מן הצד השני של ניצול החוק מצד עובדים המעוניינים להתפטר ורוצים להרוויח את סכום הפיצויים. על כן, בית הדין לעבודה מגדיר בדיוק מה נחשב להרעת תנאים ודוחה לא מעט תביעות של תיקים בהם הוכחת ההרעה היא קלושה. למעשה, מי שזכאי לפיצויים בעקבות הרעת תנאים אלו רק מי שהתנאים שלהם נפגעו בצורה בוטה ומוחשית. המקרים הקלאסיים הם המקרים בהם החוזה מדבר במפורש על תנאי ההעסקה, וניכר כי ההרעה בתנאים היא הפרה בוטה של אחד או יותר מהם. בכל מקרה, אם גם אתם נקלעים למצב כזה בעתיד, הדבר החכם ביותר הוא לגשת לייעוץ מקצועי עם עורך דין מנוסה לענייני עבודה שיוכל לבחון את המקרה שלכם באופן ספציפי ולהבין אם אכן מדובר בהרעת תנאים, או שמא השינוי בעבודה הוא לגיטימי ומתקבל על הדעת, ואז אין עילה לתביעת פיצויים.
כמו כן חשוב להכיר גם את תנאי הסף הבסיסיים לקבלת פיצויי פיטורין, בלי קשר להרעת התנאים או הליך פיטורין רגיל ומסודר. אלו מי שזכאים לפיצויי פיטורין:
- כל עובד שפוטר מכל סיבה שהיא ועבד במקום עבודה מסוים או אצל אותו המעסיק פרק זמן של שנה או פרק זמן הקרוב לזה.
- עובדים שהועסקו במקום עבודה מסוים במשך שנה, כאשר בשלושת החודשים הראשונים הועסקו על ידי חברת כוח אדם, ובתשעת החודשים האחרים הועסקו ישירות על ידי בעל העסק/החברה.
- שימו לב, אם מדובר באותו מקום עבודה עם מעסיק שהתחלף (למשל חצי שנה תחת מעסיק א׳ וחצי שנה תחת מעסיק ב׳), עדיין יהיה זכאי העובד לפיצויי פיטורין מלאים.
חשוב ביותר להדגיש כי הזכאות לפיצויי פיטורין ניתנת לכל עובד שפוטר, מכל סיבה שהיא. עם זאת, במקרים חריגים ביותר כמו מעילה מצד העובד, או עבירה פלילית בגינה יפוטר, רשאי בית הדין לפסוק כי לעובד לא מגיעים פיצויים, אולם אלו הם מקרים נדירים ביותר שלרוב לא קורים.
מה גובה הפיצויים שאפשר לקבל?
שימו לב כי גובה הפיצוי נקבע בהתאם לשכר ולוותק של כל עובד על פי התנאים הבאים:
- השיעור הבסיסי לפיצויי פיטורין הוא שכר של חודש אחד לכל שנת העבודה אצל אותו המעסיק או באותו מקום עבודה. למשל, עובד המשתכר בממוצע 7,000 שקלים בחודש ועבד במקום מסוים שנתיים, יהיה זכאי לסכום פיצויים בשיעור של 14,000 שקלים.
- במקרים בהם חלו שינויים בהיקפי המשרה או בשכר של העובד בתקופת ההעסקה שלו, חישוב הפיצויים יעשה באופן שונה.
- החל משנת 2008 נכנס לתוקף צו הרחבה המחייב כל מעסקי להפריש לעובדים מעל גיל 21 סכומי כסף לטובת קרן הפנסיה שלהם, כאשר חלק מהכספים המופרשים באים על חשבון סכום הפיצויים. במקרים כאלו, בעת סיום העסקה יהיה על המעסיק לשלם לעובד רק את החלק היחסי מהפיצויים שלא הופרש לטובת הביטוח הפנסיוני של העובד.
- אם המעסיק הפריש את מלוא סכום הפיצויים הנדרש על פי חוק (8.33 אחוזים מהשכר החודשי) לביטוח הפנסיוני או לקופת גמל/קרן השתלמות אחרת כלשהי (כמובן בהסכמת העובד ובהתאם לתנאי חוק פיצויי פיטורין) לאורך תקופת ההעסקה של העובד, במועד הפיטורין יהיה פטור מתשלום כספי פיצוי לעובד. העובד יהיה רשאי למשוך את הכספים הללו, כולל רווחים שצברו או הפסדים לחלופין, ללא תשלום מס.
מה לא כדאי לעשות במקרה כזה?
אם גם אתם סובלים מהרעת תנאים במקום העבודה, יש דברים שחשוב לעשות מחד, ומאידך יש כמה דברים שעדיף להימנע מהם:
- עימותים במקום העבודה: עדיף שלא להיכנס לעימותים ומריבות, לרבות צעקות וכמובן אלימות פיזית. מצבים כאלו עשויים לפגוע באפשרות שלכם לקבל את הפיצויים שמגיעים לכם.
- הפרה של תנאי החוזה שלכם: בהחלט לא מומלץ להפר את החוזה מהצד שלכם, לא להגיע לעבודה או להשלים את המשימות שלכם. אלו דברים שישמשו נגדכם כאשר תרצו לתבוע את כספי הפיטורים שמגיעים לכם.
- עבירה על החוק: מעשים כמו התנכלות למעסיק, גניבה של מידע רגיש מהעסק, חבלה מכוונת בקשרים עסקיים או בתנאי העבודה וכיוצא בזאת. גם אם חווים הרעה בתנאים שהיא בגדר עבירה על החוק, זו לא סיבה לקחת את החוק לידיים, ומעבר לעובדה כי אלו דברים שייפגעו בסיכויים שלכם לזכות בפיצויים, אתם בהחלט עלולים להסתבך עוד יותר מבחינה משמעתית ואפילו פלילית. פעולות שכאלה עשויות גם להכתים אתכם כעובדים בעתיד, כאשר תחפשו מקום עבודה חדש.
ומה כן עושים? ראשית, חשוב להישאר רגועים ולפעול בשיקול דעת. זכרו כי אתם עדיין נמצאים במקום העבודה וכדאי לחשוב היטב לאן אתם שואפים להגיע, האם לשיפור התנאים והמשך העסקה, או שתעדיפו להמשיך הלאה למשרה הבאה. בשלב הזה זה בהחלט יכול להיות נכון לפנות לאיש מקצוע, ובפרט לעורך דין מנוסה העוסק בדיני עבודה, ולבחון היכן אתם עומדים, והאם אכן יש סיכוי לקבלת פיצויי פיטורין.
איפה ניתן לקרוא על הזכויות שלי?
מה שבטוח הוא שהנושא של הרעת תנאים ופיצויי פיטורין, מראה לנו עד כמה חשוב להיות מודעים לזכויות ולחובות שלנו בתור עובדים במקום העבודה. נושאים שונים כמו מה חשוב לבדוק בחוזה עבודה לפני העסקה, מהם התנאים והשכר שמגיעים לנו ואיך כדאי לפעול במקרים של הרעת תנאים ופגיעה במקום העבודה, אלו דברים שחשוב שיהיו מוכרים לכל עובד שכיר בישראל.
הנה כמה מקורות מידע שיכולים לעזור לכם להכיר את הזכויות שלכם:
- אתר כל זכות: כל זכות הוא מאגר המידע הגדול והמקיף ביותר בישראל הנוגע לזכויות של תושבי המדינה, כולל מידע בנוגע לאופן מימוש הזכויות. המאגר מכיל קרוב ל-7000 מושגים שונים הקשורים לזכויות בתחום עולם העבודה, אך גם בתחומים רבים אחרים כמו רשלנות רפואית, זכויות חיילים, קבלת מענקים מביטוח לאומי ועוד.
- זרוע העבודה באתר הממשלתי: כאן לא מדובר במאגר זכויות, אלא על תוכן חדשותי משתנה הקשור בעולם העבודה בו ניתן למצוא מידע עדכני ורלוונטי הקשור בנושאים שונים של עבודה בישראל. למשל, מידע לגבי תיקון ההיתר הכללי להעסקה במנוחה השבועית ובשעות הנוספות, חדשות על פעולות אכיפה שנעשו על ידי מנהל הסדרה ואכיפה בזרוע העבודה אלו דוגמאות לנושאים עדכניים שניתן למצוא באתר נכון לכתיבת שורות אלו.
- אקרי - האגודה לזכויות האזרח בישראל: האגודה לזכויות האזרח בישראל הוקמה בשנת 1972 והיא נחשבת לאחד מארגוני זכויות האדם הגדולים והמובילם בישראל. האגודה פועלת למען החברה בישראל, לטובת הגנה ושמירה על הזכויות של כל אזרח באשר הוא. ניתן למצוא באתר האגודה מידע רב על זכויות חשובות של אזרחים במדינת ישראל, לרבות מידע חשוב וחיוני על זכויות עובדים ובפרט על הרעת תנאי העסקה.
- פורטל פרישה ועזיבת עבודה: זהו פורטל מעניין ביותר העוסק באופן ספציפי ומעמיק יותר בזכויות של עובדים המעוניינים לפרוש ולעזוב מקום עבודה, כאלו המפוטרים, ובכלל, כל עובד שעוזב מקום עבודה מכל סיבה אחרת שהיא. מעבר למידע חשוב על נושאים כמו הרעת תנאים, פיצויי פיטורין שמגיעים ומידע חשוב לתכנון נכון של הפריסה, תוכלו לקבל הרבה מידע חיוני בנושא החיסכון הפנסיוני שלכם.
לסיכום
פיצויי פיטורין הוא נושא בסיסי למדי, וכל עובד שנמצא במקום עבודה או מסוים או תחת מעסיק לתקופה של שנה לכל הפחות חייב להכיר אותו לעומק. יחד עם זאת, חשוב לדעת כי אם החלטתם להתפטר ממקום עבודה בגלל שינוי לרעה בתנאי ההעסקה שלכם או בשכר, יש סיכוי לא רע שעדיין תהיו זכאים לפיצויי פיטורין מתוקף חוק ההגנה על עובד מהרעת תנאים. חשוב להבין מהי ההגדרה של הרעת תנאים, ומתי יש סיכוי שנוכל לקבל פיצויים כאלה, וכן להכיר את גובה הפיצויים הפוטנציאלי שנוכל לקבל במסגרת החוק. אם אתם לא בטוחים אם גם אתם זכאים לפיצויים וכי אכן סבלתם מהרעת תנאים, מומלץ לפנות לעורך דין מקצועי שיוכל לבחון את הנושא עבורכם לעומק ובעיניים מקצועיות. כך או כך, אנו ממליצים לכל עובד להכיר את הזכויות שלו במקום העבודה ולעמוד על מה שמגיע לו במקרה שנעשו דברים שלא במסגרת החוק.