איך מקבלים העלאה בשכר - חלק ב'

לפני שמבקשים העלאה בשכר, חשוב לברר מספר פרטים על מצבה של החברה, ועל מצב השוק. הכתבה הבאה מסבירה למה

איך מקבלים העלאה בשכר - חלק ב'

איך מקבלים העלאה בשכר - חלק ב'

אתם עובדים באותה החברה מספר שנים (או חודשים), ומרגישים שהגיע הזמן שתקבלו העלאה. על מנת לקבל את העלאת השכר שלכם, ובגלל שקראתם את הכתבה הראשונה בסדרה, אתם יודעים שאתם צריכים לברר קודם, כמה אנשים עם הניסיון, ההשכלה והכישורים שלכם צריך להרוויח. עם זאת, לדעת כמה אתם אמורים להרוויח זה רק חלק מעבודת התחקיר שאתם צריכים לבצע, ושני חלקים נוספים הם "מצב החברה" שכולל בתוכו שלל נתונים, ו-"מצב השוק". בכתבה הנוכחית נסביר מה הכוונה, ואיך מבררים זאת.

להרוויח יותר מראש הצוות

רוב החברות מדרגות את השכר שלהן על פי דרגת העובדים, לדוגמא, יחסית נדיר (הגם שזה קיים) שמפתח תוכנה ירוויח יותר מראש הצוות שלו. המשמעות של זה היא שאם השכר שעובדים כמוכם מקבלים בשוק, גבוה מהשכר שמקבל ראש הצוות שלכם, הסיכוי שתקבלו העלאה לשכר כזה בחברה הזו, אינו גבוה. במספרים, אם אתם חושבים שמגיע לכם 15,000 ש"ח בחודש, וראש הצוות שלכם מרוויח 14,000 ש"ח בחודש בלבד, סיכוי סביר שלא תקבלו שכר כזה. הבעיה בטענה הזו היא שברוב החברות, אתם לא יודעים כמה ראש הצוות שלכם מרוויח, בשל חוזי סודיות, ולכן יהיה לכם קשה להעריך כמה לבקש, אבל אם אתם בקשרי עבודה טובים עם העובדים בצוות שלכם, יתכן שאחד מהם יוכל לתת לכם כיוון כללי, ואם החברה שלכם מוּכרת, יתכן (ואף סביר) שתוכלו לקבל מידע על רמות השכר בחברה, באחד מהפורומים המקצועיים להייטק ברשת, שעשוי לעזור לכם להחליט כמה הגיונית צריכה להיות ההעלאה שתבקשו.

זה לא זמן טוב כרגע

נניח לרגע שלאנשים שכמותכם מגיע שכר גבוה יותר ממה שאתם מקבלים, ונניח שהצלחתם לברר בדרך לא דרך, מהו השכר שמרוויחים אנשים אחרים בצוות שלכם, ואתם אפילו יודעים כמה מרוויח מנהל הצוות שלכם. רגע לפני שאתם הולכים לבקש את ההעלאה הזו, נסו לברר מהו מצב החברה, ולמה חשוב לדעת מהו מצב החברה?

כי גם אם מגיעה לכם העלאה בשכר, אבל מצב החברה אינו מזהיר, הסיכוי שיתנו לכם העלאה בשכר אינו גבוה. במצב כזה, אתם צריכים לשקול האם אתם נשארים בחברה למרות שהשכר שתקבלו בה נמוך ממה שיכולתם לקבל בשוק החופשי, או שאתם עוזבים כדי למצות את פוטנציאל ההשתכרות שלכם. אין פה תשובה נכונה או לא נכונה. כשלחברה אין יכולת לשלם לכם יותר, גם אם תעשו גלגלון בלי ידיים לכל אורך המשרד, זה לא באמת יעזור.

אוקי, אז אנסה את מזלי בחוץ

עד כה עשיתם עבודת הכנה בשביל לבדוק אם מגיעה לכם העלאה, וכמה העלאה מגיעה, לכם, והנה עוד דבר שאתם צריכים לבדוק – מה מצב השוק, שנמדד בשני מישורים:

  • מיתון / פריחה - כשהשוק במיתון, חברות חושבות איך לצמצם בעלויות, ולא ממהרות להציע העלאת שכר ["אתה יודע שהמצב קשה עכשיו...בוא נדבר על זה בעוד חודשיים"], כך שגם אם מגיע לכם שכר גבוה יותר, יתכן שהחברה לא תוכל או תרצה לתת לכם שכר כזה, כשהשוק במיתון. פריחה היא בדיוק הסיטואציה ההופכית, וכשהשוק פורח, המצב הכלכלי טוב, ויש המוני משרות חדשות, יתכן שלחברה לא תהיה ברירה אלא לתת לכם העלאת שכר, אם היא רוצה שתשארו.
  • עובדים / מעסיקים - המישור השני הוא נגזרת של המישור הראשון, אבל לא תמיד, והוא "האם השוק הוא שוק של מעסיקים או שוק של עובדים". שוק של מעסיקים אומר שיש מעט משרות, או שיש קפיאה בשכר. המעסיקים יכולים להחליט אם ומתי להעסיק אתכם, וגם להציע לכם שכר נמוך, ולכם אין הרבה ברירה כי אין הרבה משרות, או שהשכר קפוא ואין טעם לדרוש שכר גבוה ולא ראליסטי. במצב כזה הכוח נמצא בידיים של המעסיקים [שוק של מעסיקים]. מנגד, שוק של עובדים אומר שיש המון משרות, או שיש מחסור בעובדים, או שהשכר זינק, ולכן יש לכם יכולת לבחור במתינות איפה תעבדו, וכמה שכר תבקשו, מה שיוצר את המצב בו השוק הוא שוק של עובדים [הכוח נמצא בידיים שלכם].

כל זה מוביל אותנו לארבע המסקנות הבאות:

  • אם השוק במיתון וגם הוא שוק של מעסיקים, הסיכוי שתקבלו העלאה בשכר אינו גבוה.
  • אם השוק במיתון אבל הוא שוק של עובדים, יתכן שתקבלו העלאה בשכר, למרות שיתכן שמצב החברה הוא כזה שגם לוּ הגיעה לכם העלאה, וגם לוּ היה רצון לתת לכם אותה, לחברה לא תהיה יכולת כזו.
  • אם השוק בפריחה אבל הוא שוק של מעסיקים, הסיכוי שתקבלו העלאה בשכר עשוי להיות טוב, ואם לא תקבלו העלאה, תמיד תוכלו לחפש אותה בחברה אחרת, כי השוק בפריחה.
  • לבסוף, אם השוק בפריחה וגם הוא שוק של עובדים, אזי הסיכוי שלא תקבלו העלאה הוא קטן. 


שוק של עובדים במיתון

נשאלת השאלה איך יכול להיות שוק במיתון וגם שוק של עובדים, כי זה באמת נשמע מוזר. ובכן, לעיתים השוק אינו במצב מזהיר במיוחד, ועדיין, תפקידים מסויימים בשוק יהיו מחוזרים מאוד, או בגלל שהם במחסור קבוע, או בגלל שהם נחשבים לעובדים איכותיים שכל חברה, גם אם היא במיתון, רוצה שיעבדו אצלה.

דוגמא לעובדים שנמצאים במחסור קבוע הם מהנדסי Java עם בין 3-5 שנות ניסיון. דוגמא נוספת לעובדים שכל חברה רוצה שיעבדו אצלה, גם כשהיא במיתון, הם פליטי יחידות טכנולוגיות בצה"ל [8200, לוט"ם, ממר"ם 81 ואחרים]. גם כשהשוק במיתון, הם לא יתקשו למצוא עבודה, כפי שהוכיח המיתון של 2009. על פי רוב, גם אלו וגם אלו, לא יתקשו להתמקח על השכר, והם גם יוכלו בקלות רבה יותר לבקש העלאה כי הם מבוקשים.

עכשיו אתם יודעים שבשביל לבקש העלאה, רצוי שתבדקו כמה לאנשים כמותכם מגיע, מהו השכר הממוצע שהחברה שאתם עובדים בה נוטה לשלם [ולכן הוא גם שכר ראליסטי בשבילכם לבקשו], ולבסוף, מהו מצב השוק. בפרק הבא בסדרה, נדבר על "הסיבות למה" [ככה, אבל את זה תדעו רק אם תקראו].

למידע נוסף

איך מקבלים העלאה בשכר - חלק א'
איך מקבלים העלאה בשכר - חלק ב'
טבלאות שכר עדכניות
לוח המשרות בהייטק של דיאלוג