חוזה עבודה: מה חשוב לבדוק - חלק ז'
מה זה אופציות, האם משתלם לחתום עליהן והאם יש סכנות, ועל אילו עוד דברים קטנים חשוב לדבר לפני שחותמים חוזה.
עד כה כיסינו את מרבית הדברים העקריים שניתן ורצוי להתמקח עליהם כשחותמים חוזה עבודה (פספסתם? אחת, שתיים, שלוש, ארבע, חמש, שש). הכתבה האחרונה בסדרה עוסקת באופציות, ואלו רלוונטיות למי שעובד בחברת הזנק בעיקר, וגם אז, לרוב משתייך לדור המייסדים או לפחות לעובדים הראשונים בחברה.
יש לך אופציה, לא תיקח?
אופציות הן דבר מורכב, גם כי עצם הרעיון עצמו הוא מורכב, ובגלל שאני לא כלכלן, לא אתיימר להסביר לכם מה זה אומר (אלא אצרף קישור בסוף הפסקה הזו), וגם כי הן לא דבר וודאי או החלטי ועל כן לא תמיד ניתן לדעת מה יהיה שוויין, אם בכלל יהיה להן שווי:
- לא וודאי – כי האופציות שוות משהו רק אם חברת ההזנק אכן תצליח להפוך לרווחית, אם בגלל שהמוצר שהיא ייצרה הפך לרווחי (צבר לקוחות, נמכר, הביא יותר כסף ממה שעלה לייצר אותו) או בגלל שהחברה עצמה נמכרה. קחו את WAZE כדוגמא: עד לרגע בו החברה נמכרה, המוצר של WAZE לא היה רווחי, ורבים תהו מהו המודל העסקי שלה והאם בכלל ניתן להרוויח ממוצר כזה, אבל מהרגע שגוגל קנתה את החברה, החברה הפכה למאוד רווחית, גם אם לא היה לה מוצר שהכניס כסף.
- לא החלטי – חברות הזנק עוברות לעיתים מספר סבבי גיוס הון: הן פונות לאדם עשיר או לחברה עשירה, שמוכנים לממן את המשך הפעילות השוטפת שלה, מתוך אמון במוצר ובחברה. לא פעם חברות נוקטות בגישה הזו או בגלל שמשך הזמן עד שהחברה הופכת לרווחית, התארך מעל למשוער ועל כן צריך למלא את כיסה במזומנים, או בגלל שהפיתוח של החברה עולה יותר ממה שהוערך בתחילה. הבעיה היא שכל סבב גיוסים כאלו, אומר שנכנס משקיע חדש לחברה, והמשקיע הזה מקבל אחוז מהמניות של החברה בתמורה להשקעה שלו. ומה קורה למי שכבר יש לו מניות בחברה (למשל העובדים עם האופציות?)? טכנית, שווי המניות שברשותו של כל מי שקיבל מניות לפני ההצטרפות של המשקיע החדש, "שווה" כעת פחות (או בשפה מקצועית: מידּלדל). לא מחייב שזה אומר ששווי המניות החדש שווה פחות כסף, וניתן לקרוא על זה בהרחבה בשני הקישורים המצורפים:
אופציות לעובדים בחברות היי-טק, מאת: עו"ד טל ספיר
כל מה שרציתם לדעת על מניות ואופציות, מאת: עו"ד דותן ברנע ממשרד עמית פולק מטלון ושות'
אופציות הן דבר טוב (לפעמים)
לאור מה שכתוב למעלה, ובקישורים שצרפנו, נשאלת השאלה האם כדאי לקחת אופציות, והתשובה מתחלקת לשנים: כן ולא.
- למה כן – כי זה היהלום האמיתי בלעבוד בחברת הזנק. הדרך היחידה באמת של הייטקיסט שאינו בעלים של חברה "לעשות הרבה כסף ומהר", היא האופציות, וכי למה לכם לוותר על זה, גם אם האופציות ימהלו, ידוללו, ו/או החברה לא תגיע לפריון? לא תגיע, לא נורא, אבל אם כן תגיע, אתם חייבים להחזיק באופציות, אחרת תִזכרו לנצח כ-"אלו שהיו היחידים בחברה שלא ראו שקל מהאקזיט".
- ולמה לא – יש חברות הזנק שאין להן כסף תחילי, או שיש להן כסף מועט, וחברות כאלו לא פעם מציעות לעובדיהן הראשונים לעבוד ללא שכר או תמורת שכר זעום, תמורת חלק נכבד מהאופציות. כאן כבר מדובר בסיכון של ממש, כי אם החברה תפשוט רגל / לא תצליח / תדלל את האופציות, גם עבדתם בחינם, וגם לא ראיתם רווח בסופו של דבר. במקרים כאלו שווה לקחת אופציות רק אם אתם ממש מאמינים במוצר, וטוב מכך, אם העבודה בחברה הזו היא לא הפרנסה העקרית שלכם, ולכן אתם לא נשענים רק עליה.
גם ילדים הם אופציות, ואלו תמיד מתממשות
אנחנו תיכף מסיימים את הסדרה המאוד ארוכה הזו, אבל הנה עוד מספר דברים קטנים ורלוונטיים שצריך להכניס לחוזה:
- הורים לילדים - בהנחה שהילדים שלכם קטנים, ויש לכם אילוצים כמו יציאה מוקדם מהעבודה, ובהנחה שכבר בתחילת הראיון ציינתם את זה והמעסיק הסכים לאפשר לכם לעבוד פחות שעות, או לא לעשות שעות נוספות, חשוב שהתנאי הזה יופיע בחוזה. אל תסכימו להתחיל לעבוד עם הסכמה בעל פה ש-"יהיה בסדר, נסתדר", כי אם זה לא יהיה בסדר, ולא תסתדרו, ואם זה גם לא יופיע בחוזה שהוסכם מראש לתת לכם לצאת מוקדם, נטל ההוכחה יפול עליכם.
- במקרה של הפסקת עבודה - בידקו כמה זמן התראה מראש אתם צריכים לתת למקום העבודה, וכמה זמן מראש מקום העבודה צריך להתריע בפניכם לפני פיטורין. יש תפקידים שמצריכים זמן התראה מראש ארוך במיוחד, ויתכן ששווה לכם להתמקח על כך. כעקרון, מקומות עבודה חדשים שבהם אתם אמורים להתחיל לעבוד, יחכו לכם כחודש. זמן ממושך מזה עשוי להיות בעייתי, במיוחד אם התחייבתם על זמן ארוך במיוחד במסגרת החוזה. אפשר לקרוא על פסיקה בנושא פה.
הפרות למניהן - שווה לבדוק גם האם אתם מחוייבים למשך עבודה מסויים (למשל שנה מרגע חתימת החוזה). יש מקומות עבודה שמספקים לכם הכשרה, ועל כן מחייבים אתכם להחזיק בעבודה למשך זמן של מספר חודשים מתום ההכשרה, כשעזיבה לפני תום הזמן הזה נחשבת להפרת חוזה. - אחר - זמן חתימת החוזה הוא הזמן הנכון להעלות כל השגות לגבי העבודה, דברים שחשוב לכם שיסופקו לכם או אילוצים. למשל, אם אתם מתכננים לצאת ללמוד למספר שעות בשבוע, חשוב שהמעסיק ידע על כך מראש, וחשוב שזה יוכנס לחוזה העבודה. אל תסמכו על הבנות בעל פה, ואל תשמרו את הקלף הזה לרגע האחרון, כי המשמעות של כך היא שהמעסיק לא יהיה חייב להתחשב באילוצים הללו שלכם.